Panzer je napisao:
Kad je tačno taj popis stanovništva i hoće li se moći izjašnjavati iz inostranstva? Najvjerovatnije neću biti u BiH kad bude popis, a ne želim da ostanem neizjašnjen. Jedna od stvari koja je meni zanimljiva kod ovog popisa i ovih preliminarnih popisa i anketa ili šta već je to što Muslimana ima navodno najviše, a stalno kukaju kako su oni najviše izginuli u ratu i najviše su protjerivani. Dakle, ako se ovaj popis sprovede kako treba, bez malverzacija i mućki na koje smo navikli kod nas, mislim da će se pokazati neke stvari koje Muslimani kriju pokušavajući da proguraju neku lijevu politiku vječnih žrtvi. Ili su im brojke prenaduvane kad se radi o ubijenim i protjeranim ili su te iste brojke prenaduvane kad se radi o stvarnom broju Muslimana u BiH. Mislim da se oni najviše boje ovog popisa jer bi odnos snaga mogao dobro prevagnuti u korist Srba i Hrvata samo ako budu znali iskoristiti brojčanu nadmoć...
Пише ти неколико постова изнад кад је попис становништва.
Ја мислим да је кориштење пописа становништва за некакво доказивање тврдњи која страна је више страдала, избјегла, расељена или етнички очишћена са одређеног простора неутемељена и политички мотивисана. Зар је БиХ потребан попис становништва да би утврдила избјегличке трендове у претходном рату? То су глупости. Попис становништва уопште нема природу на основу које би се такви закључци изнијели. Шта би се могло закључити на основу произвољног изјашњавања по националној припадности у пописима из 1991. и 2012. године? Први је чак равноправно укључивао и људе који нису имали мјесто боравка у БиХ преко годину дана, тј. практично је пописивао дијаспору.
За такве ствари се праве посебне анализе и институционални регистри (избјеглих, расељених, страдалих, несталих) на основу којих се такви закључци могу донијети. А БиХ ни 17 година послије рата није у стању да направи иједан такав јединствени регистар, који би доприњео помирењу и смањењу простора политичарима за било какве политичке манипулације по тој основи. Овако нас послије пописа сасвим сигурно очекује нови удар политичке кризе.