banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 17:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 357 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Sledeća

Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu stanovnistva u BiH
Glasanje se završava 14 Okt 2012, 21:04
Hrvat 3%  3%  [ 3 ]
Srbin 77%  77%  [ 67 ]
Bosnjak 3%  3%  [ 3 ]
Bosanac 8%  8%  [ 7 ]
Ostalo 8%  8%  [ 7 ]
Ukupno glasova : 87
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Okt 2012, 21:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
nacionalne manjine ce se moci izjasniti kao dzedaji popisivaci nece smjeti to komentarisati ili sugerisati nesto

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2012, 22:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jul 2007, 11:36
Ако се ја изјасним као Финац, хоћу ли имати предност приликом запошљавања? 8) :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2012, 22:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Gocias je napisao:
Ако се ја изјасним као Финац, хоћу ли имати предност приликом запошљавања? 8) :lol:

Ne :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2012, 08:44 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
filozof sa vrbasa je napisao:
nacionalne manjine ce se moci izjasniti kao dzedaji popisivaci nece smjeti to komentarisati ili sugerisati nesto

Džedaj je izjašnjavanje po vjeroispovjesti i nema veze sa nacionalnošću.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2012, 11:11 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
apokalipto je napisao:
shakal je napisao:
A zar nece biti i Bosanac?

Hoce Bosanac ide po ostale tj manjina zato su se Bosnjaci razvikali da sto ih se vise izjasni Bosnjacima jer kad bi se jedan dio izjasnio kao Bosancima to bi prevagnulo u korist prvenstveno Srba a to Bosnjacima ne ide na ruku

Kada sam ja još prije 2 godine govorio da je to glavni razlog neprihvatanja izjašnjavanja stanovništva po etničkom principu od strane SDA i SBiH umjesto tobožnje brige za povratnike govorili su da nisam u pravu. Političarima je stalo samo do fotelje! Valjda je to svakoj budali u ovoj zemlji više jasno!

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2012, 16:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:

Džedaj je izjašnjavanje po vjeroispovjesti i nema veze sa nacionalnošću.

Ja mislim da su dzedaji nesto poput Jevreja.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 11:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Vuk Bačanović:Bošnjaci - nedovršena nacija
http://www.6yka.com/novost/29826/vuk-ba ... ena-nacija

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2012, 19:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
На линку испод имају пописни материјали за пробни попис.
http://www.bhas.ba/index.php?option=com ... 05&lang=ba

Колико видим постоје отворена поља за национално и религијско изјашњавање. Пописивачи не смију било чим да сугеришу одговор на ова питања нити да нуде одговоре. Постоје опције Бошњак/Хрват/Србин, али не да би биле понуђене од стране пописивача, већ да би се пописница лакше електронски обрадила путем OMR-a, с обзиром да су то одговори за које се очекује да ће бити најмасовнији.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2012, 19:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Plasite li se zloupotrebe?

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2012, 20:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Каквих злоупотреба? Од стране кога и у коју сврху?

Било би јако занимљиво када би укупан број оних који се нису изнаснили као Срби/Хрвати/Бошњаци (нпр: Босанци, Херцеговци, Муслимани, козмополите,...) превазишао број оних који се изјашњавају као Хрвати (процјена по медијима ~11%), који су један од конститутивних народа.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2012, 22:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne znam u koju svrhu, ali tamo ima previše ličnih pitanja, naziv firme u kojoj radiš, koje si škole pozavršavao i gdje, ako si boravio duže od 12 mjeseci van BiH, koja država, mislim šta će im toliki detalji.

Ja bih to ovako:

radiš da ne

invalid da ne

pismen da ne

zanimanje ________________

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2012, 23:19 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Mar 2003, 13:46
Mladi se izjasnili kao Bosanci i Hercegovci

Ilustracija

FOTO: Arhiv, Radiosarajevo.ba
.

Na probnom popisu stanovništva BiH koji je trajao 15 dana i završen je 29. oktobra, čak 35 posto popisanih izjasnilo se kao “Bosanci” i/ili “Hercegovci”, doznaje Dnevni list.
Ovim podatkom već barataju i u nekim krugovima međunarodne zajednice i pomno ga analiziraju iz svih kutova, pogotovo što će se iduće godine od 1. do 15. aprila održati službeni popis stanovništva nakon pune 22 godine

Zanimljivo je da se veliki broj starijih stanovnika nije izjasnio kao Bošnjaci nego kao muslimani, a isto tako nimalo zanemariv broj mladih Hrvata i Srba nisu se tako izjasnili nego su samo naveli vjersku pripadnost, dakle, kao katolici i pravoslavci.

To će nema dvojbe, podići na noge rukovodstva političkih stranaka, posebno onih koje se predstavljaju kao ekskluzivni i jedini zaštitnici bošnjačkog, srpskog ili hrvatskog naroda, pa ćemo zasigurno idućih mjeseci biti svjedoci žestokih uvjeravanja, čak i tjeranja građana da se izjašnjavaju samo kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati čime se izravno napada na slobodno izražavanje volje pojedinca, piše list.

Aprilski popis

Posljednja dva dana provlače se i priče o mogućem odlaganju popisa“jer se nisu stekli uslovi” i to svakako treba promatrati iz ugla interesa vrhova političkih stranaka. Računica je jasna – nakon popisa stanovništva 2013. prestaje obveza poštivanja rezultata popisa iz 1991...

To opet znači da se rezultati aprilskog popisa 2013. moraju u potpunosti primjenjivati što može dovesti do potpunog ustroja BiH kada je riječ o konstitutivnim narodima, a slijedom toga i ravnoteže u podjeli zakonodavne i izvršne vlasti jer je nezamislivo da se 10, 20, 30 ili 35 posto građana svrstanih u “ostale” zaobiđu i zadrže u kategoriji “nacionalne manjine”.

Prema popisu iz 1991. godine bilo je 43,7 posto Muslimana, 31,3 posto Srba, 17,3 posto Hrvata. Pripadnika ostalih nacija i Jugoslavena bilo je 7,7 posto.

Radiosarajevo.ba

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2012, 00:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Kad je tačno taj popis stanovništva i hoće li se moći izjašnjavati iz inostranstva? Najvjerovatnije neću biti u BiH kad bude popis, a ne želim da ostanem neizjašnjen. Jedna od stvari koja je meni zanimljiva kod ovog popisa i ovih preliminarnih popisa i anketa ili šta već je to što Muslimana ima navodno najviše, a stalno kukaju kako su oni najviše izginuli u ratu i najviše su protjerivani. Dakle, ako se ovaj popis sprovede kako treba, bez malverzacija i mućki na koje smo navikli kod nas, mislim da će se pokazati neke stvari koje Muslimani kriju pokušavajući da proguraju neku lijevu politiku vječnih žrtvi. Ili su im brojke prenaduvane kad se radi o ubijenim i protjeranim ili su te iste brojke prenaduvane kad se radi o stvarnom broju Muslimana u BiH. Mislim da se oni najviše boje ovog popisa jer bi odnos snaga mogao dobro prevagnuti u korist Srba i Hrvata samo ako budu znali iskoristiti brojčanu nadmoć...

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2012, 07:19 
Početnik
Početnik

[quote="Panzer"]Kad je tačno taj popis stanovništva i hoće li se moći izjašnjavati iz inostranstva? Najvjerovatnije neću biti u BiH kad bude popis, a ne želim da ostanem neizjašnjen. Jedna od stvari koja je meni zanimljiva kod ovog popisa i ovih preliminarnih popisa i anketa ili šta već je to što Muslimana ima navodno najviše, a stalno kukaju kako su oni najviše izginuli u ratu i najviše su protjerivani. Dakle, ako se ovaj popis sprovede kako treba, bez malverzacija i mućki na koje smo navikli kod nas, mislim da će se pokazati neke stvari koje Muslimani kriju pokušavajući da proguraju neku lijevu politiku vječnih žrtvi. Ili su im brojke prenaduvane kad se radi o ubijenim i protjeranim ili su te iste brojke prenaduvane kad se radi o stvarnom broju Muslimana u BiH. Mislim da se oni najviše boje ovog popisa jer bi odnos snaga mogao dobro prevagnuti u korist Srba i Hrvata samo ako budu znali iskoristiti brojčanu nadmoć...[/quote]

ti si proful'o temu skroz ... neradi se ovdje o tome koliko ima muslimna srba ili hrvata vec koliko ce biti Bosanaca, onih koji zbog veliko srpskih i veliko hrvatskih politika nikada nije postojalo i uvijek su bili u kategoriji OSTALI

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2012, 08:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A je l'? Pa dobro, de mi onda saznaj odgovor na prvo pitanje, to je barem dio teme. Ne?

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2012, 08:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
veliko srpski, veliko hrvatski, veliko bosanski? sta?

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2012, 09:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
goofy je napisao:
ti si proful'o temu skroz

Meni se čini da si ti taj, koji je profulio i temu, a Boga mi i forum :roll:
Ko ti brani da se izjasniš kako god hoćeš, a ko ti je ikad i branio, e sada, to što ovi koji ne znaju ko su i kako da se izjasne, kalkulišu i kontaju šta im je bolje, to je već sasvim treća tema.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2012, 09:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Panzer je napisao:
Kad je tačno taj popis stanovništva i hoće li se moći izjašnjavati iz inostranstva? Najvjerovatnije neću biti u BiH kad bude popis, a ne želim da ostanem neizjašnjen. Jedna od stvari koja je meni zanimljiva kod ovog popisa i ovih preliminarnih popisa i anketa ili šta već je to što Muslimana ima navodno najviše, a stalno kukaju kako su oni najviše izginuli u ratu i najviše su protjerivani. Dakle, ako se ovaj popis sprovede kako treba, bez malverzacija i mućki na koje smo navikli kod nas, mislim da će se pokazati neke stvari koje Muslimani kriju pokušavajući da proguraju neku lijevu politiku vječnih žrtvi. Ili su im brojke prenaduvane kad se radi o ubijenim i protjeranim ili su te iste brojke prenaduvane kad se radi o stvarnom broju Muslimana u BiH. Mislim da se oni najviše boje ovog popisa jer bi odnos snaga mogao dobro prevagnuti u korist Srba i Hrvata samo ako budu znali iskoristiti brojčanu nadmoć...
Пише ти неколико постова изнад кад је попис становништва.

Ја мислим да је кориштење пописа становништва за некакво доказивање тврдњи која страна је више страдала, избјегла, расељена или етнички очишћена са одређеног простора неутемељена и политички мотивисана. Зар је БиХ потребан попис становништва да би утврдила избјегличке трендове у претходном рату? То су глупости. Попис становништва уопште нема природу на основу које би се такви закључци изнијели. Шта би се могло закључити на основу произвољног изјашњавања по националној припадности у пописима из 1991. и 2012. године? Први је чак равноправно укључивао и људе који нису имали мјесто боравка у БиХ преко годину дана, тј. практично је пописивао дијаспору.

За такве ствари се праве посебне анализе и институционални регистри (избјеглих, расељених, страдалих, несталих) на основу којих се такви закључци могу донијети. А БиХ ни 17 година послије рата није у стању да направи иједан такав јединствени регистар, који би доприњео помирењу и смањењу простора политичарима за било какве политичке манипулације по тој основи. Овако нас послије пописа сасвим сигурно очекује нови удар политичке кризе.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2012, 09:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa ovaj popis upravo i jeste takav, politički motivisan. Da je nekome bilo stalo da se sazna stvarno stanje stanovništva u BiH do sad bi već imali dva popisa poslije 1991. Mislim da će popis biti uveliko korišten u političke svrhe i dalje prepucavanje i podsticanje nacionalne netrpeljivosti. Eto, Muslimani se sticaju oko toga kako će se izjašnjavati i da se neko od njihovih slučajno ne zezne pa ne izjasni kao Bosanac inače se povećavaju šansa da im priča o bošnjačkoj nacionalnosti propadne. Imam osjećaj da će političarima popis služiti kao zamjena za taj registar jer je mnogo bezbolnije baratati sa ciframa i statistikom sa popisa i izvoditi proizvoljne zaključke iz istog i hraniti narod tim istim zaključcima i praznom pričom nego raditi sa stvarnim ciframa iz registra. Saglasan sam ja sa tobom medi da se ne mogu izvući stvarnost iz cifara iz 1991. i 2013. kad čak neće biti ni iste kategorije u popisu ali ja već vidim kako će to izgledati nakon popisa.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2012, 16:06 
Početnik
Početnik

[color=#800000][b][size=150]Mladi se izjasnili kao Bosanci i Hercegovci[/size][/b] [/color]

Ilustracija

FOTO: Arhiv, Radiosarajevo.ba
.

Na probnom popisu stanovništva BiH koji je trajao 15 dana i završen je 29. oktobra, čak 35 posto popisanih izjasnilo se kao “Bosanci” i/ili “Hercegovci”, doznaje Dnevni list.
Ovim podatkom već barataju i u nekim krugovima međunarodne zajednice i pomno ga analiziraju iz svih kutova, pogotovo što će se iduće godine od 1. do 15. aprila održati službeni popis stanovništva nakon pune 22 godine

Zanimljivo je da se veliki broj starijih stanovnika nije izjasnio kao Bošnjaci nego kao muslimani, a isto tako nimalo zanemariv broj mladih Hrvata i Srba nisu se tako izjasnili nego su samo naveli vjersku pripadnost, dakle, kao katolici i pravoslavci.

To će nema dvojbe, podići na noge rukovodstva političkih stranaka, posebno onih koje se predstavljaju kao ekskluzivni i jedini zaštitnici bošnjačkog, srpskog ili hrvatskog naroda, pa ćemo zasigurno idućih mjeseci biti svjedoci žestokih uvjeravanja, čak i tjeranja građana da se izjašnjavaju samo kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati čime se izravno napada na slobodno izražavanje volje pojedinca, piše list.

Aprilski popis

Posljednja dva dana provlače se i priče o mogućem odlaganju popisa“jer se nisu stekli uslovi” i to svakako treba promatrati iz ugla interesa vrhova političkih stranaka. Računica je jasna – nakon popisa stanovništva 2013. prestaje obveza poštivanja rezultata popisa iz 1991...

[color=#BF0000][u][b]To opet znači da se rezultati aprilskog popisa 2013. moraju u potpunosti primjenjivati što može dovesti do potpunog ustroja BiH kada je riječ o konstitutivnim narodima, a slijedom toga i ravnoteže u podjeli zakonodavne i izvršne vlasti jer je nezamislivo da se 10, 20, 30 ili 35 posto građana svrstanih u “ostale” zaobiđu i zadrže u kategoriji “nacionalne manjine”.[/b][/u][/color]

Prema popisu iz 1991. godine bilo je 43,7 posto Muslimana, 31,3 posto Srba, 17,3 posto Hrvata. Pripadnika ostalih nacija i Jugoslavena bilo je 7,7 posto.

Radiosarajevo.ba

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 357 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]