banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 11:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 188 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2004, 10:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2001, 01:00
mina je napisao:
...ja mislim svoje ...
OK, posteno. Ista stvar je i sa mnom, al me ne moras smatrati neozbiljnim samo zato sto izrazavam svoje misljenje, koje se ne slaze sa tvojim!
A sto se tice izreke "pametniji popusta" to na ovim prostorima vise ne pali, jer tog "pametnijeg" ne bi bilo ni u Shimicima (u slucaju da popusti)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2004, 23:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 22:29
Kazan007 je napisao:
Ja sam jedan od "novih" koje "stara gradska raja" proziva. Volim Banja Luku i slazem se da je predivna, ali tvrdim da svi koji "nove" kvalifikuju seljacima nisu daleko od same cinjenice, dapace.
Dijelove grada najcesce zovem novim imenima, vrlo rijetko starim, siguran sam da ce se nova imena ukorijeniti, a stara polako nestati. Proci ce vremena, ali bice tako, svidjalo se to nekome ili ne.
Dusanovo je na putu za Gradisku, odmah iza Topole. 8)
Meni se pak nesvidja tvoje razmisljane,i sigurna sam da nisam jedina banjalucanka koja tako misli da nesto sto je istorija naseg grada treba zaboraviti.Imena naselja uvjek ostaju u nasim srcima i knjigama o Banjaluci.Jer sta je Banja Luka bez Kastela Sehitluka Sehera Budjaka Dolca Petricevca Borika Novoselije Potoka Mejdana ...Svuda svjetom prodji ali svojoj kuci dodji pa makar i na umoru

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2004, 14:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Meni se pak nesvidja tvoje razmisljane,i sigurna sam da nisam jedina banjalucanka koja tako misli da nesto sto je istorija naseg grada treba zaboraviti
a sta mislis, da se ul. Marsala Tita oduvjek zvala tako, da su se Sehitluci i prije turaka zvali tako, itd. itd.??! Nisu, a ipak su ta imena (koja su bila prije navedenih) zaboravljena. Dakle, isto tako ce se vremenom zaboraviti i ova stara imena za kojima ti toliko zalis. Neces ih ti zaboraviti, a i ne trebas, jer je to ipak dio tebe i tvog zivota i odrastanja u BL. Jednostavno, zaboravice ih nove generacije, koje ce se koristiti novim nazivima, a stari im nista nece znaciti. I sa tim treba da se pomiris

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2004, 07:25 
Nisam znao da su TURCI u 18 vijeku davali imena kao sto su:
-SEHITLUCI (posvecen spomenik poginulim borcima u II svjetskom ratu),
-Ulica Marsala Tita (bas me zanima kako su TURCI culi za njega,covjek jos nije bio ni rodjen.Ali dobro,mozda su bili vidoviti).
Dakle TURCI nisu mogli da daju takva imena(oni su ovdje bili od XV-XIX vijeka).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2004, 09:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
[quote="misk0"]BL nikad nije bila carsija .... mozda jedan njen dio.... ne vidim potrebu da to postane .

carsija je varos, malena sredina ... BL tezhi da postane ipak nesto vece.[/quote

Ma BL je charshija....obichna charshija...u kojoj svako gleda tudja posla umjesto da prvo pochisti da prostis "go*na" pred svojim vratima...naselja zovem starim imenima, ulice ionako ne pamtim pogotovo kako su samo izmjestali nazive ulica...pa recimo Skendera Kulenovica bila u Boriku, a oni je prebace na Hiseta (nejasno mi skroz).
Sto se tice "pridoslica" nemam nista protiv, ali mislim da se oni trebaju prilagodjavati sredini a ne sredina njima. Sto nije slucaj u BL. BL se prilagodjava svima...pa se onda nesto kao bunimo ovo-ovo a sami smo krivi sto smo dopustili da se izgubi onaj gradski duh. Pocnimo od sitnica. Banalan primjer: kucni red..zna se od 2-5 popodne. Kao klinac nisam smjela disati kad prolazim kroz zgradu u to doba (kucni red!), a danas - smijesno o tome govoriti...Pocnimo od takvih sitnica i vidjecete da se sredina prilagodila a ne onaj koji je dosao (naravno sredina je kriva). :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2004, 20:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 22:29
[quote="BL-Angel"][quote="misk0"]BL nikad nije bila carsija .... mozda jedan njen dio.... ne vidim potrebu da to postane .

carsija je varos, malena sredina ... BL tezhi da postane ipak nesto vece.[/quote

Ma BL je charshija....obichna charshija...u kojoj svako gleda tudja posla umjesto da prvo pochisti da prostis "go* :angel: .Sto se tice pridoslica sasvim si u pravu ne smeteju ni meni samo smo mi banjalucani stvarno cudni ljudi.Umjest da se oni nama prilagode mi se pred njima saginjemo i to je ono sto mene ko gradsko djete ponekad strasno zaboli.Sto se tice kucnog reda tu si u pravu takvo nesto ne postji uopste vise.Da ti navedem primjer zbog kucnog reda i sjedenja po tudjim autima (danasnja djeca pridoslica)zamalo su mi ocu unistili auto.Nekad se znalo sta je kucni red, gdje ko izlazi i skim i do kada se izlazilo.Sad je sve to zbrkano,iako mogu priznati da Banja Luka se jako fino izgradila u posnjednje vrijeme.Svrha Sehitluka,zidina Kastela

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2004, 10:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Ma da se razumijemo, BL se izgradila, ali ako ces pravo sve je meni to "na vrat na nos" nabacano. No necu da polemisem o tome. BL ima potencijal i kapacitet jednog normalno-urbanog grada. Ima nedostataka kao u prici, ali boze moj nigdje nije savrseno. Svi se nesto strgashe govoreci kako su oni pravi BL-ucani, a boli ih !?**$§" (da ne lajem) za BL i desavanja u BL.
Ma kako god...sto japanac rece
"..nosim te u srcu,
cuvam te u dusi
pjevam samo tebi,
svojoj Banjaluci..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2004, 10:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

armando je napisao:
Nisam znao da su TURCI u 18 vijeku davali imena kao sto su:
-SEHITLUCI (posvecen spomenik poginulim borcima u II svjetskom ratu),
-Ulica Marsala Tita (bas me zanima kako su TURCI culi za njega,covjek jos nije bio ni rodjen.Ali dobro,mozda su bili vidoviti).
Dakle TURCI nisu mogli da daju takva imena(oni su ovdje bili od XV-XIX vijeka).
hm, nisam ni rekao da su Turci dali ime ulici Marsal Tito, glup ti je komentar. Ne znam jel potrebno da crtam, poenta je da ta imena koja sam naveo nisu tu od pamtivjeka nego se konstantno mijenjaju zajedno sa rezimima.
P.S. BRDO se zove (tj. zvalo se :D ) Sehitluci, a ne spomenik! Spomenik je izgradjen NA Sehitlucima, a Sehitluci su dobili ime po palim Sehidima (mnogo prije spomenika i II sv.), a ti se sam raspitaj ko su oni bili...

Warren Buffett

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2004, 13:01 
SEHIDI su poginuli borci(u bilo kojem ratu).A spomenik na BANJ BRDU je spomenik SEHIDIMA.A sto se ticemene ime Banj brdo treba da promijene u PANJ BRDO jer na tom brdu nema ni upola drveca kao sto je bilo nekada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2005, 18:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Avg 2003, 10:10
Govorim starim nazivima

-Šeher
-Mejdan
-Budžak

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2005, 21:05 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Avg 2004, 18:03
Kako se sada Budzak naziva?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2005, 21:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
lazarevo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2005, 21:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
ti poginuli sehidi o kojima govorite su pod banjalukom stradali 1739 godine u borbi sa austrougarima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 02:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Nov 2004, 19:36
NOVA VAROS VJECNO SJA!!!
Trebaju nam novi nazivi.
Slika
Milan Nedic i Adolf Hitler

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 14:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
zar ti krv-i-ponos sve i jednu temu moras zasrati ???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 16:59 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Feb 2004, 23:37
Bice bolje! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 21:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
krv i ponos

ti si cudo od kretena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 21:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
cudo of kreten :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2005, 21:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Ja sam rodjen u Banjaluci , moji roditelji i njihovi roditelji su iz Banjaluke i za mene ce Mejdan uvijek biti Mejdan kao i Budzak i Seher i Hiseti a posebno Sehitluci....
Mislim da je glupo mjenjati imena naselja i ulica ako nikoga ne vrijedjaju a mislim da su imena banjaluckih naselja savim o.k. (stara imena). Iskreno se nadam da ce neko od poslanika u skupstini grada pokrenuti pitanje imena i da ce se uskoro vratiti stara imena iili bar smisliti nova jer su Lazarevo,Obilicevo i Banj brdo vise nego smjesni . . .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2005, 21:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Da, zaboravio sam i da spomenem ulicu Marsala Tita , i to treba vratiti a jedina promjena koja je o.k. je Trg Krajine . . .

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 188 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]