banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Avg 2025, 19:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 403 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 21  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Autoput
PostPoslato: 02 Feb 2008, 10:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nece ulazak u EU rijesiti problem korupcije, niti bilo cega. Ionako su svi ti kao fol EU zakoni napravljeni po mjeri onih koji drze novac i koji zele da drze jos vise novca.

Uvijek se sjetim razgovora sa jednim obicnim Nijemcom, koji kaze da prije samo 10 godina za 80 DEM mogao kupiti toliko stvari u supermarketu da nije moglo stati u kolica. Danas za 40 EUR-a u tim istim kolicima ima tek nesto po dnu.

A o Francuskoj da ne govorim. Nisam EU skeptik, ideja je super, mi smo rodjeni u jednoj takvoj drzavi ali ovo sto se radi od te ideje ne sluti na dobro.

Sto se tice auto puta, ne krade se samo na sloju asfalta, nego i na cementu, zeljezu, gorivu, platama... Pa aktivnostima oko popravljanja, ma mogucnosti su neslucene. Inace vjerujem da cemo dobiti taj auto-put do sledecih izbora. Mada po meni bi bilo bolje da su digli Cajavec, Rafineriju i ono nesto motorne industrije na istoku. Sta ce bilo kome auto put kad nema ni za putarinu?

P.S. Ovo je vezano za vlasti uopste, i prosle i buduce.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
The_new_Statesman je napisao:
Nece ulazak u EU rijesiti problem korupcije, niti bilo cega. Ionako su svi ti kao fol EU zakoni napravljeni po mjeri onih koji drze novac i koji zele da drze jos vise novca.

Uvijek se sjetim razgovora sa jednim obicnim Nijemcom, koji kaze da prije samo 10 godina za 80 DEM mogao kupiti toliko stvari u supermarketu da nije moglo stati u kolica. Danas za 40 EUR-a u tim istim kolicima ima tek nesto po dnu.

A o Francuskoj da ne govorim. Nisam EU skeptik, ideja je super, mi smo rodjeni u jednoj takvoj drzavi ali ovo sto se radi od te ideje ne sluti na dobro.

Sto se tice auto puta, ne krade se samo na sloju asfalta, nego i na cementu, zeljezu, gorivu, platama... Pa aktivnostima oko popravljanja, ma mogucnosti su neslucene. Inace vjerujem da cemo dobiti taj auto-put do sledecih izbora. Mada po meni bi bilo bolje da su digli Cajavec, Rafineriju i ono nesto motorne industrije na istoku. Sta ce bilo kome auto put kad nema ni za putarinu?

P.S. Ovo je vezano za vlasti uopste, i prosle i buduce.

Što se tiče Njemačke, on još nešto i može napunit za 40€, al ja u Italiji skoro ništa...
Ko ne bi bio sretan da se obnove fabrike i da ljudi imaju ponovo posla? Pola ljudi (ako ne i više) dobilo je otkaze na par god pred penziju. I sad su ni na čemu jer niko neće "stare" da ih zaposli... PAmetni su bježali ranije, al ovi što su ostali, šta s njima? Ista priča je s Incelom....
Dobro si rekao za autoput, al mislim da će ipak biti za putarinu, i sam znaš da banjalučki vozni park uopšte nije toliko loš i svuda se negdje ide (ljetovanje, zimovanje)... Što se Bl tiče, to je potrebno, al nama je drugi dio države siromašan... U Bl se ok živi, mislim, nije loše...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 11:11 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Drzava je jednom pravila fabrike i to se pokazalo kao losa ideja.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 12:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mangia je napisao:
Drzava je jednom pravila fabrike i to se pokazalo kao losa ideja.

Zato sto su ih pojedinci uz svesrdnu pomoc te iste drzave unistili.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 14:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mangia, svaka država sem naše ima fabrike.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 16:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ne bas svaka ali skoro svaka, mozda bi se nasla neka u Africi da nema. :lol: Salim se malo, ali cinjenica je kako se nista ne proizvodi i ne radi relativno se dobro zivi. Kod nas se samo preprodaje, kladi, kocka i krade, ali opet kad se izadje na ulicu ne primjecuje se neka veca razlika od zemalja gdje sve radi. To je vjerovatno sto je u ratu a i prije rata a i poslije rata dosta ljudi protjerano u inostranstvo pa sad priticu pare jer ljudi iz inostranstva kupuju kuce, stanove i placeve. Od tih para se izdrzavaju sve one kladionice, kafici i prodavnice koje nista ne proizvode. Samo ako se ovako nastavi trositi i graditi postoji opasnost da taj izvor bude nedovoljan za finansiranje svih tih posuda za presipanje iz jedne u drugu. :oops: Ali u prirodi postoji ravnoteza, pa ce se sve to opet stabilizovati, jedini je problem sto veliki broj ljudi se pati.
Kad sam rekao da se ulica u centru bl ne razlikuje od ulica u drugim zemljama, nisam mislio da se i pijaca ne razlikuje. Ako odete na pijacu u bl onda cete vidjeti sto kaze bora corba "jad i beda u vremena krizna, ko je krivac nije lud da prizna, citao sam da su vodje slepci...". To sto je na ulici u bl stanje relativno normalno je zato sto najbogatiji ljudi iz rs kupuju stanove u bl pa dolaze pare, a i dolazi veliki broj bogatijih iz cijele rs. Da biste sagledali realno stanje treba otici u sela pa to sabrati sa gradom i podijeliti sa 2. :lol: Ali eto, opet je bolje nego u ratu, da se malo utjesimo. :P

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 23:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
@EiLeen:
Да, свака држава има фабрике. Али, ниједна од тих држава на које се позиваш као узор, не гради фабрике. Држава је дужна да створи што бољи и мирнији амбијент за пословање, а на приватним компанијама са огромним капиталом је одлука да ли да у таквој средини граде фабрике или не. Имам осјећај да људи једноставно не могу да разграниче која је улога државе у капитализму. Оно што је чињеница, јесте то да Република Српска тренутно има вјероватно најбољи пословни амбијент у региону.

С друге стране, који је интерес неке велике компаније да на Балкану гради фабрике које запошљавају неколико хиљада радника?! Такве фабрике велике компаније граде у земљама у којима људи дословно немају шта да једу и пију, тако да је потпуно нереално очекивати тако нешто код нас. Фабрике са производним погонима у ЕУ се масовно селе у сиромашне земље, далеко сиромашније од нас.

Можда ја имам погрешну перцепцију, али моје мишљење је да будућност Европе, а и нас са њом, није у фабрикама које запошљавају 10000 неквалификованих радника, већ у малим и средњим предузећима која запошљавају високообразоване људе. Ту долазимо до нашег проблема, који смо наслиједили од претходног система, а то је маса људи (радничка класа), која практично не зна ништа да ради, а коју је уз то прегазило вријеме и послијератна беспарица.

Људи хоће већи стандард, али питам ја која је основа за тај високи стандард?! Је ли то наших 4% високообразованих људи?! Ко ће да нам обезбиједи тај високи стандард?! Шта ми то имамо да понудимо свијету, у којем интелектуални рад постаје основа сваког пословања?! Нисмо ми земља која има велико тржиште, природна богатства или јебен геостратешки положај, па да 'ладимо препоне сљедећих 100 година. Једини излаз, по мени, јесте да продајемо знање, као и све остале мале земље у Европи, а не да градимо градове-фабрике, као што је то била пракса у бившој држави.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 10:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa i tih malo obrazovanih rade kao konobari. Koji bi smisao bio da ih je jos vise?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 13:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2005, 09:34
pa bilo bi vise konobara. :oops:

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 13:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa ionako ih ima previse. Nista ne radi osim kafica i kladionica. :lol: Bili bi ljudi pijaniji pa bi ih lakse vlasti zedne preko vode prevodile :lol: Iako ni sad nije bas da ih ne prevode :(

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 16:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hmm, mnoge drzave grade fabrike ili na neki drugi nacin poklanjaju istu tu vrijednost u novcu, uslugama, komunalnim pitanjima zainteresovanim investitorima samo da zaposle narod.

Dakle to je to. A vi pricajte sta hocete, kod nas da otvoris firmu koja bi proizvodila eksere trebas nekoliko mjeseci obijanja kojekakvih pragova.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 17:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:58
medi je napisao:
Оно што је чињеница, јесте то да Република Српска тренутно има вјероватно најбољи пословни амбијент у региону.

ovo je najveća glupost izrečena na forumu u zadnjih par godina.
ko ti je to rekao? premijer?

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 19:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

medi je napisao:
@EiLeen:
Да, свака држава има фабрике. Али, ниједна од тих држава на које се позиваш као узор, не гради фабрике. Држава је дужна да створи што бољи и мирнији амбијент за пословање, а на приватним компанијама са огромним капиталом је одлука да ли да у таквој средини граде фабрике или не. Имам осјећај да људи једноставно не могу да разграниче која је улога државе у капитализму. Оно што је чињеница, јесте то да Република Српска тренутно има вјероватно најбољи пословни амбијент у региону.

С друге стране, који је интерес неке велике компаније да на Балкану гради фабрике које запошљавају неколико хиљада радника?! Такве фабрике велике компаније граде у земљама у којима људи дословно немају шта да једу и пију, тако да је потпуно нереално очекивати тако нешто код нас. Фабрике са производним погонима у ЕУ се масовно селе у сиромашне земље, далеко сиромашније од нас.

Nemoj molim te... Baš većina tih "što ne znaju ništa da rade" bi i radila u tim fabrikama... Makar i na traci za pare... Jesi samo vidio koliko se čistačica za zgradu vlade prijavilo? Ima vjerovatno i visoko-obrazovanih, al jebi ga, nema drugog posla, a Dodo Smrad dobro plaća...
Btw, u Kotor Varoši imaš fabriku Nike patika koju drže Žabari, a naši ljudi rade na traci, u magacinu i ima par prevodilaca... I zadovoljni su malim platama - bar ih imaju... Ti kažeš da se otvaraju u siromašnijim zemljama? Mi smo siromašna zemlja.
Mi imamo poslovni ambijent? Ikakav? Lol... Ne samo da nemamo najbolji, nego no comment... Imamo kladionica i svega, a živimo na osnovu preprodaje uvezenog... Da mi prodajemo naše možda bi i bilo nekog prosperiteta... Ovako sve u krug....
A što se tiče tih 4%, koliko se ja sjećam bilo je 2% i ni pola njih nije imalo posla u struci.. Pogotovo elektro inženjera... I sad nam svaki dan izlaze novi doktori za koje treba takva štela za specijalizaciju, da to ne možeš ni da zamisliš... Svaka budala traži 5000€...
Mislim, lijepo je što se ti nadaš da će inteligencija na kraju da pobijedi, al nažalost, samo oni najslalažljiviji uspiju... (možda se i ovdje osjećaš prozvanim, a i ja se iskreno nadam da ćeš se obogatiti svojim znanjem i umijećem) Čak i gluplji.. Čak i bez faxa... zato ljudi i odlaze... Da se ne bi mučili i tukli za posao...
I da:
Citiraj:
већ у малим и средњим предузећима која запошљавају високообразоване људе

Dobro. Ja ću vjerovatno raditi u takvoj firmi kad završim fax... A znaš kad će se kod nas otvorit ovakva vrsta firme - podređena mom zanimanju i sličnim? Nikad. Neke stvari kod nas jednostavno ne idu i ja vjerovatno u Bl ne bih imala posla. Toliko o našem poslovanju...

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 19:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
bd2308 je napisao:
medi je napisao:
Оно што је чињеница, јесте то да Република Српска тренутно има вјероватно најбољи пословни амбијент у региону.

Baš ima tih papagaja koliko hoćeš i samo ponavljaju šta im kažu šefovi iz stranke. Njegova priča je sasvim identična onom što pričaju iz SNSDa a vjerovatno je čovjek i član. Isto kao što simpilicity ima rješenje za autoputeve, a ono je identično strategiji stranke. :lol: :lol: :lol: Pa onaj na forumu mediji odgovara da "kao svako ko ima dobar ukus" ne gleda "60 minuta" a to je rekao neko iz stranke, ne sjećam se ko, vjerovatno Dodik. :lol: :lol: :lol:
Za papagaje izgleda ima posla koliko hoćeš, samo treba biti odan. :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 20:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Koliko god nekome nebilo jasno, velike firme su te koje vuku standard jedne drzave (naravno i kapital vlasnicima). Ako nije tako, zasto je onda Integral toliki koliki jeste i svakim danom postaje sve veci? I gradnja autoputa je ekvivalent jednoj velikoj fabrici u kojoj radi nekoliko stotina ili hiljada ljudi. Zasto onda Integral kao velika firma ne smeta?

A ova prica o propaloj ideji sa velikim firmama je vise bacanje prasine u oci narodu kako mi se nesmetano rasparcalo ono preostale industrije? Jer ako bilo koji Cajevcev pogon ne vrijedi, zasto mi ga niko ne pokloni, ha?

Nije se rodila jos ta stranka koja ce takvo sta uraditi.

Da se vratim auto putu, sta bi o povecanju takse za gorivo? Zar auto put ne finasiramo licencom mobilne telofonije?!?

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 21:39 
Veteran
Veteran

Zašto bi se koncesije davale direktnim dogovorima kako je najavljeno a ne raspisivanjem tendera? Mislim da je više nego jasno zašto. A ima tu još milion stvari, pitanje vlasništva, na koliko godina koncesije, imovinski odnosi itd. Sve mi se čini kada se uđe ozbiljnije u te stvari da će biti mnogo posla za Transparency i Bakira Hadžiomerovića. Izgleda da su oni jedini koje zanimaju te stvari. :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 22:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
fantomacan: tvoji komentari me uopste ne zanimaju, niti imaju blage veze sa bilo cim.
Otkaci se mojih postova, ziv bio.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 22:26 
Veteran
Veteran

simplicity je napisao:
fantomacan: tvoji komentari me uopste ne zanimaju, niti imaju blage veze sa bilo cim.
Otkaci se mojih postova, ziv bio.

Pa ti si tu insajder, kada neko takav kaže da se snižavanjem autoputa samo za 1mm dobijaju milioni, ja to shvatam ozbiljno. Jel barem počaste te kolege nakon takvih poslova?

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 22:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Da si malo bolje citao shvatio bi da ja ostro kritikujem kriminale te vrste i smatram d a je to jadno sve i da od toga nema nista dok ne dodje strana kompanija.
Ja to ne vezijuem za stranku, jer blage veze nemam ko radi autoput. To je nesto sto se cuje u gradu. Kazem, ne branim nikoga, samo komentarishem ono sto cujem. A d aima kriminala ima ga svagdje, jer zalosno je sto upravo ti kriminalci kako prodju izbori postanu vjerni i odani clanovi , dakle suncokreti.Koriste vlast i ulizju se da bi ostvarili poene i mat. dobit.
Ja sam bre apoliticna osoba, zaradjujem sa svojih 10 prstiju, ja druge mm ganjam :D
I jedan drugarski savjet i nesto sto su mudri rekli godinama ranije: parfraziram: ako osoba razmislja i suprotno od tebe, postuj to, to pokazuje tvoju sirinu i samim tim postajes bogatiji.
Generalizacija i zadrtost suzava i ubija.
Zivio macane....

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2008, 19:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 22:09
bd2308 je napisao:
medi je napisao:

najbolji ambijent u regionu... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 403 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 21  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]