banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 02:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 151 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

otici iz Banja Luke???
Glasanje se završava 08 Okt 2005, 13:08
odmah sutra 40%  40%  [ 26 ]
nikad,a mozda ni tad 26%  26%  [ 17 ]
mozda,zavisi 31%  31%  [ 20 ]
nemam misljenje o ovoj temi 3%  3%  [ 2 ]
Ukupno glasova : 65
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2004, 15:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Dec 2004, 13:17
Halo ti,isqliraj malo,kakvi su to napadi i ucutkivanje,ovo je opustena tema.Riba ima svoje kont i ovde ga je napisala.Svi koji planiraju da odu ili su vec otisli/veliki broj/trbuhom za kruhom unazad 8-9god. idu kod nekoga/rodbina,prijatelji/.Mali je broj ljudi koji su otisli na babarogu da rade tj da se obezbijede materijalno/lagodan zivot i sl./ i sami se probijaju kroz jedan drugi svijet/kulturu koja je totalno razlicita od one u kojoj je zivio.Ti ljudi koji su otisli da rade recimo preko oglasa/cuvanje djece/moraju da imaju osnovno poznavanje jezika zemlje u koju idu.Mali broj ljudi koji je otisao da radi ono sto mu bilo ponudjeno/oglasi/ radi sasvim neke druge poslove/dakle govorim o ljudima koji su otisli na nevidjeno/.Zar ti mislis da ce neka zemlja tebi dati posao za koji si kvalifikovan kad se pojavis sa diplomom iz ove zemlje/ili neke druge/ i docekati te kao najrodjenijeg.U vecini Evropskih zemalja tebi nevazi vozacka dozvola iz ove zemlje,moras da polozis po njihovom zakonu a da nepricam o diplomi koju ti tamo prilozis kada se pojavis.Moze li neko meni ovde da napise od ovih koji zele da odu koje poslove zele da rade
a koji se poslovi dobivaju.Dobivaju se razni fizicki poslovi bez obzira na skolu koju posjedujes,dobivaju se poslovi u restoranima i sl.Imam mnogo rodbine/prijatelja koji zive od Evrope,Amerike,Kanade,Australije koji su otisli pre,za vrijeme i posle rata i ovo nepisem napamet zato sto ja mislim da je to tako.Pazi ja nezelim nikog da nagovaram da ostane/svjestan nesredjenosti drzavnog aparata i sistema/ali sa svakim sa kim pricam,na ovu temu, navodim primjere ljudi koje poznajem/kako zive i rade/.Daleko od toga da zive lose ali su im trebale godine krvi znoja da postignu ono sto sada imaju.Neki su imali srece pa su otisli kod ljudi koje znaju a neki opet ne, dakle na babarogu/primjer prijatelja koji zivi u Americi a koji je otisao na jednu sasvim drugu pricu/obecanje od strane poslodavca/ gdje je zivio u kvartu sa latinoamerikancima,crncima...gdje je dijete od 12 god na kreku,kada nije smio da se krece u vecernjim satima,kakve stvari je gledao ovde na filmovima tamo ga je gledao uzivo.Upravo takav film je on prozivljavao u Americi obecanoj zemlji,zemlja snova bla,bla,bla.Opet kazem da dobro razmisle svi koji zele da odu sta ih sve ceka/jeste da sam ja napisao nege negativne stvari koje su opet realnost ali bolje se pripremiti i na neke negativnosti i imati ih u glavi jer ces vise da cijenis ono sto zelis da imas/postignes.Ja bih volio kada bi svi ljudi uspijeli da odu ako to zele i da svi imaju onoliko koliko zele ali relano zelje su jedno a mogucnosti drugo.Zato sretno svima koji odlaze i koji ce otici neka ih Bog cuva ali nemojte da prozivate ljude koje ovde zele da ostanu jer to je njihova zelja kao i vasa da odete.Bez ljutnje naravno nisam mislio na nikoga licno kada sam ovo pisao.Ostajte mi zivi i zdravi ma gdje zivjeli.poz od letaca

Vrh

Tema posta: komentar
PostPoslato: 24 Dec 2004, 20:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2004, 18:04
Pozdrav za Letaca,vidim da ima ljudi koji razmisljaju na isti nacin.Takodje imam slican komentar na repliku pripravnika Ja_sam.Smatram da nema svako priliku da ode u inostranstvo.Prvo ,treba da imas sredjene papire,da se prilagodis drugoj kulturi i nacinu zivota,nadjes adekvatan posao...i opet ti niko ne garantuje da ces postici ono sto zelis. I razvijene zemlje imaju problema sa nezaposlenoscu,inflacijom,korupcijom...iako imaju visok standard.Takodje treba imati solidna primanja da obezbedis konforan zivot, a za to treba naci adekvatan posao.Stvar je izbora da li hoces da radis posao za koji si se skolovao ili po svaku cenu ono sto se nudi na trzistu radne snage. Druga je stvar ako odes napolje i zavrsis tamo fax,ali vecina mladih ljudi nije u finansijskoj mogucnosti da to priusti.
Ako bi svi mladi i pametni ljudi razmisljali o odlasku ,kako onda ocekivati da njihova zemlja jednog dana ima kakav-takav prosperitet i razvoj?!
Pozdrav svima na forumu! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2004, 16:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
krofnice,zar mislis da ovdje cekaju na tebe ili mene rasirenih ruku?zar mislis da ces odmah dobiti komforan zivot i veliku platu kad zavrsis fax??ja mislim ne.tacnije ZNAM da ne.
ti argumenti koje si nabrojala protiv odlaska vani su najcesci medju onimakoji bi mozda i htjeli da idu,ali ne smiju ili nisu u sebi prelomili da odu.
vani moze otici ko god hoce,samo treba malo da se potrudi.kad bi znali koliko je NEPISMENIH ljudi otislo,zacudili bi se.pa ako takav moze da ide,zasto nebi mogli i mi studenti,inzinjeri,ekonomisti i sl.

veliki pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2004, 22:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Nov 2004, 18:42
sorry krofnice na mojoj " zestokoj " reakciji.
slazem se sa svim sto si napisala. i letac. al da pogledamo situaciju iz drugog ugla.
niko nije otisao " preko " zato sto ne voli svoj grad, svoju zemlju, svoje rodjake, prijatelje, komsije , bla, bla.....
problem je u onome sto nam nudi nasa drzava, nasi dragi nam politicari, ili da se bolje izrazim sta nam ne nude.
i u pravu si letac kad kazes da te niko ne ceka rasirenih ruku, da se ne priznaju diplome, da se ne moze otici na " babarogu "......
istina, i ja sam do prije nekoliko mjeseci razmisljala kao i " krofnica ": ako svi odu sta ce biti od ove drzave???
ali eto pruzila mi se prilika da vidim i taj " zapad ".
dok sam bila tamo, i meni bi bilo dovoljno, npr. da studiram, i da radim nesto, za nekih 300 maraka plate. pa imam za izaci, za pokoju kaficu u prakicu, pa i kupiti pokoju krpicu................a zivjeti kod mame i tate, koji kupuju hranu, placaju telefon, vodu, struju.......................
e nakon zavrsenog faksa i navresnih 24- 25 godina ( u prosjeku ) dodje jednostavno vrijeme kad zelis " vise " od zivota. sasvim normalno je da pozelis i da imas porodicu, da radjas djecu, da se osamostalis. jel mislis da je to izvodljivo sa nekih 300 - 400 maraka plate??? kratko i jasno - ne.
naravno da osoba koja ima 40 i kusur godina i pri tom ne poznaje jezik ne moze da nadje posao u svojoj struci. al vjeruj mi, da je vecina ljudi tih godina otisla " preko grane " ne zbog sebe, vez zbog svoje djece i njihove buducnosti. uglavnom su ti ljudi napustili ove prostore u vihoru rata, znamo svi zbog cega.............
70 - tih godina na hiljade i hiljade ljudi je otislo za njemacku i austriju sa prostora bivse jugoslavije. otisli su zato sto su uglavnom bili nepismeni i sto nisu mogli da se zaposle u tadasnjoj drzavi. otisli su da budu radna snaga. ok. oni tamo rade najmizernije poslove. a sta su postigla njihova djeca koja su otisla kao mala ili koja su se rodila tamo??? mnogo , vjeruj mi. pogotovo oni koji su zavrsili fakultete.
fazon je da je zapad tako uredjena drzava da postoji mnogo, al zaista mnogo prilika. propada onaj ko je lijen i ko ne zeli da radi. jer posla zaista ima.
kod nas mlad covjek kad zavrsi faks, ne zna sta ce sa diplomom u rukama.tek onda ne znas sta ces od sebe. vjeruj mi, ovdje to nije slucaj. cijeni se sposobnost i pamet. njega ne zanima sto si ti markov ili dusanov sin, njega zanima sta ti imas u glavi.
mozda ce mnogi reci da sam sve ovo napisala previse gledajuci naprijed.
lijepo je sjediti u parkicu i biti opusten, i lijepo je ispijati kafice po citav dan, al vjeruj mi krofnice, sad imas 20 godina, ali vrijeme leti.........
ne zelim da te prozivam, nemoj ovo shvatiti kao kritiku, i sama sam ti takva bila do nedavno. i mnogo mi to nedostaje, ali....
a to da se ne moze otici....hm... pretpostavljam da nikad nisi ni pokusala.
vecina nsih ljudi se vadi na ono " ma daj, kako cu ja dobiti papire za njemacku ". a nikad nisu ni u prolazu vidjeli njemacku ambasadu. primjer sam navela cisto onako.
pozdrav za sve

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 13:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2004, 22:23
ja ja,warum nicht???? :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 18:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2004, 18:04
Ok, recimo da si u pravu ne neki nacin. Interesuje me sta ti planiras kad zavrsis fax i koji fax studiras ako nije tajna? Odmah da palis na "zapad"? Naravno treba malo videti dalje od svoje drzave, i iskoristiti priliku ako ti se pruza. Po meni je super otici na neku studentsku razmenu u inostranstvo, videti kako ljudi tamo studiraju , pa nesto pokusati primeniti i kod nas.Ali dok zazivi Bolonjska deklaracija i u Srbiji i u RS verovatno cemo i ja i ti zavrsiti fakultete, pa dzaba nam diploma preko.
pozdrav :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 19:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
Ko sam,sta sam neznam ni sam --ovdje sam stranac a u Bosni nisam Bosanac-

Prepisano sa drugog foruma.
--------------------------------------------

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 22:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
..otici zamalo u toplije krajeve dok ne proradi toplana... :)

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2004, 19:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2004, 22:23
Pa ovako,ja jos nista e planiram,kad zavrsim fax planiracu ali posto vec studiram na zapadu najvjerovatnije cu i ostati jer je tamo uvijek bolji a i bice bolji standard od ovog ovdje.Meni je gore super,a jos sa zavrsenim faxom gore ,....mislim da cu uzivati. :) Jednostavno covjek se ziveci gore odvikne od zivota ovdje,ne kazem da se zaboravi,ali godine cine svoje,a mislim da svi ili ogromna vecina kadra koja studira vani ne planira da se vrati u domovinu :)

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2004, 21:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
krofnica84 je napisao:
Banjaluka je predivan grad,

daaa...po svojim carima, zelenilu,vrbasu,parkovima, alejama platana i svemu onom sto karakterise BL, definitivno se slazem. :wink:

Citiraj:
ljudi su vrlo opusteni i druzeljubivi

e ovo je sve manje istina, ljudi su sve vishe napeti jer je ekonomska situacija kod svakkog dosta losha, milion problema o kojima nisi ni sanjao desavaju se.

Zaista nije lako, ali ne vidim potrebu da se pretjerano kritikuje cinjenica sto narod sve vishe pocinje da gleda svoj interes i ovde, kad je tako na zapadu u svemu. I ovdje se ljudi okrecu tome, mada je ona kljucna razlika sto nas sve to usporava nesredjena politika i neimanje pravne drzave. Kad se to izghregulise e onda ce to gledanje licnog interesa imati svoju pravu dimenziju.

A to da li otici ili ostati..stalno se "zvace" to pitanje ovdje na forumu :) pa koliko ljudi toliko cudi, toliko mogucnosti i nemiogucnosti.

U svakom slucaju onaj ko ima prosperitetno zanimanje moze da se nada ostanku i opstanku, pogotovo ako sto manje ovisi od drugih.
:wink: Ali smatram da nada treba zadnja da umire inace u svemu :) tako i ovdje i mislim da omladina treba da se bori prvo za sebe i da se gura naprijed i kreira stvari po svojoj zelji. Necemo cijelog zivota imati "visokog" da nam soli pamet...ako iko moze da promijeni stvar to je omladina koja nije opterecena nacionalizmom i koja je spremna da gleda ga razvijenom svijetu.

A sve vise cujem komentare tipa "Ma sta me briga da li je jedna vojska ili policija, neka me i Njemacka uzme pod svoje, samo da imam OK zivot"... Meni i to malo zvuci grubo ali bolje i to nego da ocekujemo nesto od guslara i nadri-pjesnika iz krshnih "extra razvijenih" predjela ove zemlje da nam ponude bolju neku bolju buducnost... :roll:

A cime izgreaditi sve to -----> pa za pocetak ..sigurno ostankom na ovim prostorima i radom radom radom :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jan 2005, 18:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Nov 2004, 19:28
E zaoka,svaka cast za ovu izjavu!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 151 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Sva vremena su u UTC [ DST ]