banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 14:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 16:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Okt 2001, 01:00
Nisu oni krivi, kriv je onaj nas sistem . Sjecas li se da smo svi zivjeli u ubjedjenju da niko nema ljepse planine, more, prirodu ili gradove od nas. Mi smo bili najbolji ljudi, najbolji radnici i daleko najpametniji i najskromniji od svih nacija i naroda. Eto odakle dolazi svo to ne povjerenje nasih forumasa. Ne treba njih kriviti za to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 18:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
misk0 je napisao:
Pa stani ispred zida i pocni

O kakvom zidu pričaš?

Citiraj:
A za neke da ostanu i cekaju da ih udaraju po glavi

Oni koji treba da budu udarani će biti udarani pa makar se sakrili i na Mjesec :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 20:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Vader je napisao:
ali...Srbe treba snažno udariti po glavi da dođu sebi, da se probude. Izgleda da tog udaranja nije bilo dovoljno pa će ga u narednom periodu biti jako mnogo.

misk0 je napisao:
Pa stani ispred zida i pocni

O kakvom zidu pričaš?

Pa jednostavno, ako mislis da trebaju srbi da se osvjeste udarcima u glavu, pocni prvo od sebe.
Stanes ispred zida i krenes da glavom udaras u isti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 21:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Balcan Express:
Djelimicno mi je poznat americki sistem studija medicine, znam da traje 8 godina, prve 4 godine su opste, kao sto si i pomenula, fizika, hemija,biologija,psihologija... onda nakon toga ucis 4 god prave medicine,a skoro pola toga vremena ucis i radis na klinikama, volontirajuci.
Cijena tih 8 godina skolovanja je oko 200 000 $, a recimo godisnja primanja jednog kardiohirurga su naprimjer oko 150 000 $.
Konkretan primjer: mi ovdje na podrucje bivse YU, uglavnom, spremamo ispit iz fiziologije iz knjige americkog artura Arthur C. Gayton-a, koja ima oko 1200 stranica, dok ameri rade iz prepricanih i skracenih knjiga, tako je i u Austriji, Njemackoj...
No to je vec druga tema, ja samo hocu da kazem da mi ovde ucimo mnostvo nepotrebnog , a praxe nemamo dovoljno, no stanje ce se popraviti soon, I hope so :wink:

Balkan Expres je napisao:
Nisu oni krivi, kriv je onaj nas sistem . Sjecas li se da smo svi zivjeli u ubjedjenju da niko nema ljepse planine, more, prirodu ili gradove od nas. Mi smo bili najbolji ljudi, najbolji radnici i daleko najpametniji i najskromniji od svih nacija i naroda. Eto odakle dolazi svo to ne povjerenje nasih forumasa. Ne treba njih kriviti za to.

Pihh ja ne znam da je iko tako rekao.....
Ja mislim za svoju drzavu da je lijepa i da ima prirodni potencijal.
Isto tako divim se spanskoj obali, Etni, venecijanskim gondolama, Karlovom mostu u Pragu, Lavljem mostu u Budimpesti, Big Benu itd itd...
Sve treba vidjeti i proci,diviti se lijepim stavrima, ali ono sto znas da je tvoje je mnogo sladje, bar za mene :wink:

Poslednji put menjao Rosy dana 03 Feb 2003, 21:17, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 21:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

misk0 je napisao:
Da, isto kao kod nas 3 .... mjeseca .!!

netacno totalno, kada sam se ja rodila, tada je bilo 6 mjeseci porodiljskog bolovanja, a danas je godinu dana!
Takav sistem je i u UK,da djeca od tri godinu krecu i njihovu malu skolicu,vrtic,jer su tzv. nanny jako skupe, i zbog toga je mnogo bolje da dijete do tri godine cuva majka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 21:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Rosy je napisao:

Pihh ja ne znam da je iko tako rekao.....
Ja mislim za svoju drzavu da je lijepa i da ima prirodni potencijal.
Isto tako divim se spanskoj obali, Etni, venecijanskim gondolama, Karlovom mostu u Pragu, Lavljem mostu u Budimpesti, Big Benu itd itd...
Sve treba vidjeti i proci,diviti se lijepim stavrima, ali ono sto znas da je tvoje je mnogo sladje, bar za mene :wink:

Vjerovatno se ne sjecas Rosy puno nase propagande od par godina pa i vise prije rata. Sjecam se ja jako dobro. Ovakve su ti price kruzile: Spanka obala jako hladna, Azurna obala prljava, Talijanska stjenovita , Grcka tkdj. jako prljava, nasa obala perfektna.

Planine isto tako.

Nisam ja rekla da si ti to rekla ali takva nam je reklama za turizam bila. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 22:24 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Maj 2002, 01:00
Evo Ezan da ti otkrijem tajnu,zaradjujem 1200 KM i placen mobilni do 100 KM i bolje zivim nego kada sam u Njemackoj zaradjivao 3100 DM.
Za njemacki standard je malo 3500 maraka,to ja tvrdim.
Platis stan,grijanje,struju,telefon,hrana,garderoba,gorivo i ostane ti ......nula,nula koja i ovde ostane za manje rada,manju platu i manje troskove zivota ali si ipak kod kuce. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 22:40 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
delta u pravu si da je ovdje sve skuplje, gorivo narocito, ali kad imas firmin bibic :wink: i placeno gorivo po citavoj zemlji ( podrazumijeva se koristenje auta u privatne svrhe ) ostane dosta suskica :lol:

ali rece ti gdje problem lezi sam se sada odade :

manje rada

To je ono sto nas narod zulja. Navikli svi sa kafe na kafu malo traca i ajmo kuci, a svi bi enormne plate. Kazem sam si bio u NJemackoj sto znaci vidio si kako se ovdje rinta. Moze to biti i kancelarijski posao ali posao se odraditi mora. Vidim po muzu sta se desava. Razlika mog i njegovog posla je velika. Kod mene je u prinicpu mozak uvijek na pasi ( oduvijek bilo tako :lol: ), umorim se fizicki al se brzo i odmorim. On ponekad dodje kuci jako kasno navece i treba mu barem 1h-2h dok se prebaci iz svih cifara sa kojima barata u nasu svakodnevnicu

Poslednji put menjao banjalucanka dana 03 Feb 2003, 22:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 22:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Maj 2002, 01:00
Drago mi je ako si se nekome tako dobro uvalila ali prije mi sve ovo tvoje lici na onu :"Sto je babi milo...".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 22:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Rosy je napisao:
netacno totalno, kada sam se ja rodila, tada je bilo 6 mjeseci porodiljskog bolovanja, a danas je godinu dana!

Ti si se rodila u SFRJ, sad je drugo vrijeme i druga drzava.
Pitaj naseg zajednickog prijatelja koji je skoro postao tata koliko je njegova supruga dobila porodiljskog od firme za koju radi duze od 5 godina i sta ce joj se desiti ako ne dodje na posao.

Za ostale :
Dobila je 3 mjeseca placeno, jos 3 ne placeno i poslije toga moze da trazi drugi posao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 23:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

misk0 je napisao:
Pa jednostavno, ako mislis da trebaju srbi da se osvjeste udarcima u glavu, pocni prvo od sebe

Ja sam od sebe i počeo, još prije niza godina.

Citiraj:
Stanes ispred zida i krenes da glavom udaras u isti

Jasno je da nisam mislio bukvalno.

Spanka obala jako hladna, Azurna obala prljava, Talijanska stjenovita , Grcka tkdj. jako prljava, nasa obala perfektna

Zar nije tako?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 23:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ovo trudnicko i porodiljsko...
Pricas za privatne firme, i vjerujem da je to tako.
Ja sam rekla da je godina dana porodiljskog odsustva ali u drzavnim firmama.
Danas kad idete na razgovor za posao, inervju kod privatnika, neizbjezno pitanje je pogotovo za mladje zene/djevojke : "da li planirate da osnujete uskoro porodicu? imate li decka, vezu??"
Mnogima nije rentabilno da zaposle nekoga koga ce nakon par mjeseci poslati na trudnicko, a dobro se zna da su prijavljeni radnici u privatnom sektori primljeni na neodredjeno vrijeme, danas niko nikom ne moze garantovati da ce raditi tu vjecno.
Proslo je vrijeme socijalistickih , samoupravljanja, i radnickih zajednica, drustvenih dzabnih ljetovalista.....tezimo ka toj Evropi o kojoj vecina vas pise sa odusevljenjem, vi ste u zrelom kapitalizmu , a mi u onom ranom kapitalizmu(ko je imalo ucio istorije, za da je to najgrublji period )prema tome...narode sta si trazio to si dobio....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 23:20 
Pripravnik
Pripravnik

delta mogla bih ja jos da opisujem o tom medu u koji sam se uvalila ali bilo bi ipak previse :oops:

rosy sto se tice te nase crne medicine i opsirnog gradiva ja cu opet moj primjer:

ja sam medicinsku skolu upisala u Hrvatskoj ( tad jos bilo SFRJ ) gdje se sa praxom pocinje vec u drugom polugodistu. Sistem je bio ovakav :

1.razred ( od 2. polugodista) 1 dan u sedmici praxa prijepodne popodne nastava ( teorija onoga sto smo vidjeli )
2.raz. 2 prijepodneva u sedmici
3.raz. 4
4.raz svaki dan u sedmici ( podrazumijeva se popodnevna nastava)

NIje bilo potrebe ni za kakvim strebanjem. Na zalost zaratilo se i moji su me povukli u BL :-?

Znaci Hrvatska je i onda bila za nas zapad :lol:
Nase skolstvo se nece jos za dugo promijeniti niti ce nazalost sta pametno preuzeti od zapada. Nego samo teorija pa teorija. Samo kad se sjetim kako me je Salih maltretirao sa njegovom istorijom :evil: i jos ponekih likova :o
A tek da ne pricam o fakultetu :roll: nas 10tak naguranih jedno preko drugih i kao misevi virimo na asistentov experiment :x

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 23:28 
Pripravnik
Pripravnik

Spanka obala jako hladna, Azurna obala prljava, Talijanska stjenovita , Grcka tkdj. jako prljava, nasa obala perfektna

Zar nije tako?[/quote]

Vaderu tako je i nije tako. Sve zavisi gdje ides. Pa i kod nas imas raznoraznih obala i nivoa cistoce. Cinjenica je da nase more PRIJE nije bilo zagadjeno sto se vise ne moze reci. Uzmi Budvu kao primjer i Slovensku plazu fuuuuuuuuuuj

Posljednih par sezona provodim u Hrvatskoj i mogu ti pricati o tim predjelima. Recimo jedna Crikvenica ima dosta dobru plazu na kojoj naravno moras da platis ulaz i imas one slobodne gdje moras prvo da povadis kamenje da bi se iole smjestio. Krk ima fantasticne plaze i predivno cisto more i isto tako zaprljane obale i ne bas tako divnu vodu ( preporuka Stara Baska nesto predivno :wink: )

Negodujes ljepotu ostalih mjesta. Koliko si toga vidio da bi mogao sa sigurnoscu da tvrdis???

Meni licno Grcko more se ne svidja jer nema onu slanocu na koju sam navikla :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2003, 11:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

banjalucanka je napisao:
delta mogla bih ja jos da opisujem o tom medu u koji sam se uvalila ali bilo bi ipak previse :oops:

banjalucanka, isla linijom manjeg otpora,snasla se u inostranstvu tj. dobro se udala
:lol: :wink:

Citiraj:
Nase skolstvo se nece jos za dugo promijeniti niti ce nazalost sta pametno preuzeti od zapada. Nego samo teorija pa teorija.

i kod nas je i sada isti sistem u medicnskoj skoli, gdje je praxa zadovoljavajuca.
Govorim za fax, jer nemas priliku da studiras i da se pojavis na neki bolnicki odjel i kazes dosao sam da volontiram, kao sto to vani mozes.
Ja sam upoznala ljude koji su dosli iz inostranstva ovdje u BL da imaju praxu, radili u nasim apotekama, bolnicama , fabrikama :D
Na moje pitanje zasto su dosli u Banjaluku bas?? Djevojka kaze: mogla sam da biram Brazil ili Bosna, izabrala sam Bosnu, jer znam da cu u Brazil sigurno otici a za Bosnu bas i nije sigurna :lol: :lol:
Inace zivi i studira u Deutschland.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2003, 11:31 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Nase skolstvo se nece jos za dugo promijeniti niti ce nazalost sta pametno preuzeti od zapada. Nego samo teorija pa teorija.

i kod nas je i sada isti sistem u medicnskoj skoli, gdje je praxa zadovoljavajuca.

e sad te nista ne skontah :o mislis praxa je jos uvijek na losem nivou???
jel se jos uvijek ide 1x sedmicno na praxu i to tek od 3.raz ???

STo se tice faxa nisam bas mnogo upucena posto sam ja moj fax uspjesno napustila :lol:

BtW imam kuma koji zavrsava stomatologiju al mu ja na stolicu sjela ne bi :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2003, 14:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

banjalucanka je napisao:
e sad te nista ne skontah :o mislis praxa je jos uvijek na losem nivou???
jel se jos uvijek ide 1x sedmicno na praxu i to tek od 3.raz ???

Jeste da je off topic, ali evo da ti odgovorim:
Smjer u medicinskoj skoli, koji sam ja isla, imala sam od prvog do cetvrtog praxu u laboratoriji,gdje smo pravili stomatoloske nadoknade:) zavisno od obima predmeta,i broja predmeta, toliko casova sedmicno smo imali.

A sto se tice drugih smjerova:
prvi razred- kabinetska praxa
drugi razred- kabinetska nraxa+povremeni obilazak bolnickih odjela
treci razred- praxa po odjelima, ne znam tacno koliko puta sedmicno, zavisi od smjera i predmeta
cetvrti razred-svakodnevna praxa po odjelima od 7-12 sati, a popodne casovi i nastava.

Mislim da je srednjoskolska praxa solidna. Ko hoce da nauci moze, jos pogotovo ako se malo gura i interesuje, sto je i neizbjezno :)
Pravo ucenje je tek kroz rad poslije zavrsene skole.

Citiraj:
BtW imam kuma koji zavrsava stomatologiju al mu ja na stolicu sjela ne bi :P

hihiih ni ja vjeruj mi, kad vidis kako masa drugih polaze ispite, znas kasnije kome treba ici a kome ne :lol: [/quote]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2003, 15:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
s"] Spanka obala jako hladna, Azurna obala prljava, Talijanska stjenovita , Grcka tkdj. jako prljava, nasa obala perfektna

Zar nije tako?

Naravno da nije, Jadransko more je najzagadjenije more. Pazi nemoj misliti da se meni nase more ne svidja, naprotiv, obozavam ga ali istina je istina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2003, 15:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Rosy je napisao:
Proslo je vrijeme socijalistickih , samoupravljanja, i radnickih zajednica, drustvenih dzabnih ljetovalista.....tezimo ka toj Evropi o kojoj vecina vas pise sa odusevljenjem, vi ste u zrelom kapitalizmu , a mi u onom ranom kapitalizmu(ko je imalo ucio istorije, za da je to najgrublji period )prema tome...narode sta si trazio to si dobio....

To je ono Rosy sto ti mi pokusavamo objasniti, a to je da je tu mnogo surovije i hladnije nego na zapadu.

Ovdje te ne smije pitati da li si trudna i da li uskoro planiras imati porodicu. Jos gore da te ne zaposli zbog trudnoce. To je onda diskriminacija i ugrozavanje tvojih civilnih prava. Za takve stvari ih mozes tuziti i dobiti mnogo para za uzvrat. Zakon je zakon.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2003, 16:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nisam ja dobro citirao. Moj komentar "zar nije tako" je trebao da ide na citat bez onog dijela "naša obala perfektna".

Dakle ovako

Spanka obala jako hladna, Azurna obala prljava, Talijanska stjenovita , Grcka tkdj. jako prljava

Zar nije tako?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]