banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 02:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 151 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

otici iz Banja Luke???
Glasanje se završava 08 Okt 2005, 13:08
odmah sutra 40%  40%  [ 26 ]
nikad,a mozda ni tad 26%  26%  [ 17 ]
mozda,zavisi 31%  31%  [ 20 ]
nemam misljenje o ovoj temi 3%  3%  [ 2 ]
Ukupno glasova : 65
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2004, 17:40 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Mar 2004, 13:15
BL-Angel je napisao:
cuj odosmo mi na filozofiranje...ko zna koga, gdje i sta ceka?? I da li ga uopste ceka...fino je otici negdje i probati..ali budimo realni..nije tako lako otici..mozes imati zelju, volju i hrabrost ali da prostis j**e te sto ne mozes da dobijes vizu (administrativni problem) ili karta do amerike je (lupam) hiljadu maraka....no to nije tema danasnje emisije..a o zeljama drugi put..

Ko voli nek izvoli :wink:

E to ti je sve sto ti i treba, sama si rekla.

Zelja volja i hrabrost. Ne slusaj price drugih ljudi i njihovih iskustava sa adiministrativnim problemima jer svaka osoba je razmatrana individualno, vjeruj mi ne postoji negdje u adiministraciji gdje kaze- striktno otezati drzavljanu bosne i hercegovine dobitak vize? ne naravno da ne, drugi ljudi su ti rekli da je tesko jer za njih idividualno je i BILO tesko, mozda su apelovali samo sa nekim dokumentom koji im je bio poslan od strane njihovog prijatelja ili rodjaka, sto naravno nije bio dobar razlog za iseljenje iz siromasne drzave kao sto je bosna, mozda su oni mislili da je sistem drugaciji pa stoga njihov zakljucak- tesko je dobiti vizu, mislim mogu samo da nagadjam, jer vjerovatno postoji milion razloga zbog kojih su oni podvukli cinjenicu- adiministrativni problem je nerjesiv.
Sto se tice zarade hiljadu maraka(i ja isto ovo samo nagadjam i navodim za primjer) koja tebi trenutno izgleda nezardaiva kao kolicinska suma novca u tvojoj drzavi, razlog toga znaju svi i je jednostavan- jer je ne moguce zaraditi takvu kolicinu novca u roku mjesec dana- ali ne i u roku godine? Razimisli, ? Znaci da se vratim na pocetak i pomenem opet tvoje rjeci zelja volja i hrabrost, je potrebna samo ne samo za imigriranje i zasnivanje novog zivota u nekoj drugoj drzavi vec UVJEK i svakodnevno cak i u suocavanju sa rjesavanjem male ukrstenice>!

Nadam se da sam bar malo osvjezila tvoje licno samopouzdanje.
Srecno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2004, 20:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
ne procitah...jer ..ja sam otisla iz BL (prije 3 godine)...dovoljno hrabrosti i ludosti...kako se uzme..a ne zasjepljujem se pricama drugih... btw. sve je to "divno - bajno" sto pricas...ali prosla sam "administraciju" viza da znam koliko je tesko...ne znam da li si ti, ali ije bas tako kako ti to zamisljas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2004, 15:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Nigdje nema takvih podjela kao kod nas: selo - grad. A prave je oni najveci primitivci koji misle da su gradjani jer su rodjeni u gradu :lol: . Carsijska raja je cool a svi ostali su seljaci!!!!

Though, ti pricas sa Zapada: treba negdje prvo 'probati' da se zivi pa se onda preseliti. Slazem se u potpunosti, ali to je jedino moguce bas onima koji zive na Zapadu, imaju para i ne trebaju im vize, ali to je jako tesko onome ko zivi u Bosni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2004, 22:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

rekoh .... amen Dove:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2004, 23:32 
Pripravnik
Pripravnik

Dove je napisao:
Nigdje nema takvih podjela kao kod nas: selo - grad. A prave je oni najveci primitivci koji misle da su gradjani jer su rodjeni u gradu :lol: . Carsijska raja je cool a svi ostali su seljaci!!!!

Though, ti pricas sa Zapada: treba negdje prvo 'probati' da se zivi pa se onda preseliti. Slazem se u potpunosti, ali to je jedino moguce bas onima koji zive na Zapadu, imaju para i ne trebaju im vize, ali to je jako tesko onome ko zivi u Bosni.

Ne, zasto sve je uvjek tako u Bosni, zasto tako o toj zemlji,mozda je gore nego sto je bilo jednom u proslosti ali definitivno nije najgora zemlja na svjetu za zivot. Da ja govorim sa zapada, ali ni moj zivot nije okicen funtama, niti ce mi djeda mraz donjeti poklon kojeg ja hocu ovog bozica????Financijski, neki ljudi su OK jer pozamljuju novac od banke , ovde je to veoma normalno, i zato se se svi smatraju da "imaju" novca sto po meni nije nacin posjedovanja novca koji je bankov i koji moras otplacivati na tezak nacin. Ja radije bih da sam zadovoljna sa mojim skromnim zivotom i malom kolicinom novca li,ako hocu da uradim nesto kao sto je presseljenje u drugu drzavu, za to mi treba vremena kako financijski tako oficijalno, ista stvar je i u Bosni. Mislim, ja sam prilicno sigurna da znas o cemu pricam jer pretpostavljam da si i ti bio upoznat sa rjecju mortgage in Canada , obavezni bills each month etc,
Uostalom nacin na koji si ti dosao u Kanadu ili bolje receno razlog zbog kojeg si dosao te je afektirao na nacin koji je afektirao i mnoge druge ljude? Osim naravno ako ti je jedno od roditelja kanadjan kao slucaj kod mene.
Topli pozdrav iz GB

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2004, 16:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Though, FYI ja sam zensko (al' nema veze).

Nisam rekla da je Bosna najgora zemljana svijetu, ali sigurno ima boljih. Ovo sto pricas o finasijama na zapadu, ne znam kako to vec nisi 'svarila'. Pa koliko ljudi na ovoj planeti moze kesirati sve sto kupuje? Mozda 10%, ostali pozamljuju od banke i vracaju tokom godina. Sta je lose u tome? Koliko vremena bi nekom trebalo da ustedi $200 000 da kupi kucu ili $20 000 - 30 000 za auto? A mjesecne bills, pa to imas svugdje i u Bosni i na zapadu i u apartmanu i u kuci.

Citiraj:
ako hocu da uradim nesto kao sto je presseljenje u drugu drzavu, za to mi treba vremena kako financijski tako oficijalno, ista stvar je i u Bosni

Nije ista stvar. Drugacije je kad ti imas EU pasos a drugacije kad imas Bosanski. Sto se tice finansija, to je individualno, ali opet mislim da neko iz GB moze sebi to lakse priustiti nego neko iz Bosne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2004, 19:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

i naravno..Dove u pravu si...nemos' jednostavnije objanisti...BiH pasosem mos' obrisati goozo...ako nemas vize..a vizu mos' dobiti nakon zuljanja debelog sloja svojih zivaca.....ma jok necu vise..dosta... nemos' nekima reci pa to ti je

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 11:19 
JEDINA RAZLIKA JE U TOME STO NA ZAPADU TE BILLS MOZES DA PLATIS OD SVOJE PLATE I DA JOS NESTO MALO I USTEDIS...A U BOSNI NEMAS DOVOLJNO DA PLATIS NI POLOVINU RACUNA...E TO JE ZALOSNO.
Kao npr.KAKO jedna osoba koja radi na pijaci 9-10 sati na dan(smrzava se na ovoj hladnoci) da plati racune sa svojih 300 KM plate.Reci mi kako i dacu ti NOBELOVU NAGRADU...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 12:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
armando je napisao:
JEDINA RAZLIKA JE U TOME STO NA ZAPADU TE BILLS MOZES DA PLATIS OD SVOJE PLATE I DA JOS NESTO MALO I USTEDIS...A U BOSNI NEMAS DOVOLJNO DA PLATIS NI POLOVINU RACUNA...E TO JE ZALOSNO.
Kao npr.KAKO jedna osoba koja radi na pijaci 9-10 sati na dan(smrzava se na ovoj hladnoci) da plati racune sa svojih 300 KM plate.Reci mi kako i dacu ti NOBELOVU NAGRADU...

iskreno,mislim da oni na pijaci vise zarade od 300 KM i da je tamo velika para.(naravno,mislim na vecinu njih)
tough,mislim da nisi bas u pravu kad kazes da je isto tako lose vani kao u bosni i kad kazes da u bih nije TOLIKO lose.naprptiv,lose je.zao mi je sto ovo govorim,ali to je cinjenica.razlika izmedju zapada i bih,kao sto armando kaze je u tome sto cone mozes da izmiris svoje obaveze od neke tamo plate koju dobijas u bih.to dalje prouzrokuje mnoge stresove (ja mislim da su oni jako bitni za neko zadovoljstvo covjeka) koji itekako lose uticu na covjeka.
pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 19:23 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Nov 2004, 18:42
na zapadu od prosjecne plate mozes da zivis, da imas auto, da placas stan, da ne zivis sa starcima do svoje 35 godine :-).......... da obezbjedis sebi fin godisnji odmor..................
a kod nas da kupis sebi hranu, 2 majice u 3 mjeseca.......... i da dignes kredit na 3 godine da odes u budvu :-)
a ljudi na zapadu ne razbijaju glavu hranom, odjecom, tel racunima, knjigama djeci za skolu .... itd. ( jer se smatra da su to osnovne ljudske potrebe , a ne luksuz )
e u tome je razlika izmedju nas i zapada.............
koliko radis - toliko ces imati. ja mislim da je to ok. a to kod nas uopste ne mora da znaci. mozes se ubijati od posla za nekih jadnih 300 maraka. ne postoji sindikat koji bi da stiti prava radnika, jeftina radna snaga, puno nezaposlenih, neces ti - ima ko hoce, tako i da se ne smijes buniti......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2004, 13:05 
Pripravnik
Pripravnik

Sve je ovo zaista veoma brzo rjesivo,

Umjesto gubljenja vremena na nacionalisticku mrznju gradjani Bosne i Hercegovine bi trebali da duboko razmisle o tome kako dovesti njihovu drzavu u unaprjedak i svi skupa, zajedno sloziti se za bolji rad prosparitet i jednaka ljudska prava .Time sto ce ispunjavati njihove duznosti koje mi svi imamo, i naravno saradjivati sa Evropskom unijom.
Mada ja promasam temu,ovdje ali samo da kazem da problem u Bosni po meni je vecinom nacionalisticki i rasisticki , i naravno pogresno navodjenje misljenja gradjana da zapad zeli da dominira njihovim prostorima, sto je fizicki nemoguce.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2004, 14:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Dec 2004, 13:17
Evo ja sam za ostanak.Rodjen sam u BL i u istoj zivim 20 i kusur god.Razmisljao sam i ja da odem iz Bl i dan danas imam neke ponude od mnogo bliskih rodjaka koji zive u Evropi koji bi mi pomogli da rijesim zaposlenje,ostanak itd.Ali iz opet njihove price,dakle vise zemalja je u pitanju,nije ni tamo sjajno kao sto neki misle.Mnogi domaci gradjanji tj.rodjeni u zemljama,drzavama u kojim zive svaki dan ostaju bez zaposlenja i sl.upravo zbog pridruzivanja u evropsku uniju/ako se to tako kaze/ jer su tamo neki standardi veoma visoki i koje svaka zemlja koja udje u istu mora da ispostuje.Veliki problem tih istih su doseljenici koji rade za mnogo manje para i dobijaju poslove po minimalnim cijenama za rad npr.rusi,turci i ost.u njemackoj.E sad je druga prica koliko su ti ljudi zaradjivali u zemljama iz kojih su dosli pa je to za njih luksuz,mislim na platu koju su imali u svojoj zemlji.Druga stvar je je adaptacija u tim istim zemljama/jezik,kultura,zakoni.../ i sto ces uvijek biti stranac kod svog poslodavca za kojeg radis ili okruzenja u kom zivis.Zato mislim da su ovo glavni razlozi zbog koji netreba otici iz BL, bar ljudi koji su ovde rodjeni, jer oni imaju tu prednost sto su veci dio zivota proveli ovde,poznaju mnogo ljudi i ako su sposobni uz neke kombinacije mogu da imaju neku finu zaradu i lijep zivot.Ovde jeste tesko zivjeti ali ni preko nije sjajno to znaju oni koji tamo zive dok plate sve rezije malo ko moze sebi da priusti ljetovanje i zimovanje na nekim drugim kontinetima,znaci neke gotivne destinacije tipa karibi,meksiko ili zimovanje aspen i tako nesto.Znaci ovo mogu samo oni koji zaradjuju recimo oko 5 milja evra na ruke.Ovi ostali koji imaju pola od ovoga idu malo do spanije,austrije i sl.Ovih drugih je vise od pola a realno to sebi mozes da priustis ako zivis i radis u bl,ali normalno moras da radis malo vise nego inace,ali svagdje moras da radis malo vise ako imas malo vece prohtjeve.Ali zar nije uspjeh nesto napraviti ovde u ovakvom stanju u drzavi kakva je sad pa sebi priustiti neke stvari o kojima razmisljas/mastas/ i pokazati drugima da se i ovde moze fino zivjeti okruzen svojim narodom.Ja mislim da jeste uspjeh i zato i nerazmisljam da napustim ovaj grad a u drugu ruku to mi je jedna vrsta izazova. poz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2004, 00:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
tough je napisao:
...kako dovesti njihovu drzavu u unaprjedak i svi skupa, zajedno sloziti se za bolji rad prosparitet i ...

znam tough,ali meni se zivi i zelim da prozivim ovaj zivot na sto bolji moguci nacin.to sto ti govoris vazilo je poslije 2 svj. rata kad je kompletan svijet bio razrusen,pa onda svi zasukali rukave i udri.meni se licno ne ide na radne akcije i sl kad neke normalne stvari mogu i bez toga sebi da priustim vani.sto se tice nacionalne mrznje,slazem se s tobom,ali mislim da to nije razlog nerazvijenosti vec je kriva mafija.(svih nacionalnosti naravno)

letac je napisao:
...neke gotivne destinacije tipa karibi,meksiko ili zimovanje aspen i tako nesto.Znaci ovo mogu samo oni koji zaradjuju recimo oko 5 milja evra na ruke...

te destinacije zahtijevaju dosta love,ali sa par mjeseci stednje sa nekom prosjecnom platom mozes normalno da odes i na takva mjesta.oni koji zaradjuju 5 milja,njima je naravno jos lakse. :wink:

letac je napisao:
Ovi ostali koji imaju pola od ovoga idu malo do spanije,austrije i sl.Ovih drugih je vise od pola a realno to sebi mozes da priustis ako zivis i radis u bl,ali normalno moras da radis malo vise nego inace,

meni nista ne bi hvalilo ako bi otisao do barselone,madrida,lisabona i sl.mislim da ovdje to ne mozes da poistovjestis sa CG primorjem.ispada sad da su te destinacije ono bezze :wink: .drago mi je ako ti mozes to svojim radom da priustis u bl ali mislim da onda mnogo vise z aradjujes od prosjecnog banjalucanina.

pozdrav :wave:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2004, 14:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
paa ljudiiiiiiiiiii josh niste otishli....c c c

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2004, 15:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2004, 19:52
P-I-M-P je napisao:
paa ljudiiiiiiiiiii josh niste otishli....c c c

barem za Novu godinu , negdje gdje je toplo, recimo u aspen :D

http://drigi.blogabet.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2004, 16:44 
Prvo ja za tih 300 maraka ne govorim napamet.Znam iz licnog iskustva.A drugo ma koliko covjek stedio dole kod nas nikad ne moze da ustedi da sebi moze kupiti fancy odjecu,dobar auto,lijep stan u gradu...A rodjen sam u Banjoj Luci.i to ne samo ja vec i moj cukundjed,pradjed...Pa sve do mene.A ako Bog da i moj sin,moje unuce,praunuce itd...Pozdrav za sviju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2004, 21:20 
Pripravnik
Pripravnik

Ma briga mene gdje je moj djed i cukundjed??zivjeo jer nema nista sa mojim zivotom, i mojim odlukama, a da zivim zivot na nekim principjelnim pravilima koja opet nemaju veze sa mnom je gubljenje vremena i dragocjenog vremena kojeg imas i zove se zivot.Zato iziostavi krap o ovome,

ps tvoja djeca ce srecom imati njihov zivot i donjet odluku sta je za njih najbolje ,a nece bazirati svoj zivot na tvom samo zato sto si im ti roditelj?????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2004, 12:10 
Tvoje misljenje i to postujem.Ja ipak imam nesto sa mojim precima a i ja pokusavam da pratim svoje roditelje pa se nadam da ce i moja djeca mene

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2004, 18:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2004, 18:04
Vec neko vreme pratim vas forum,pa sam odlucila da se javim.Ja sam rodom iz BL,ali sam odrasla i zivim u Srbiji.U BL imam rodbinu i prijatelje,tako da cesto dolazim i uvek se radujem svakom ponovnom dolasku.Na osnovu glasanja vidim da bi mnogi isli vani ako bi im se ukazala prilika.LJUDI,CENITE TO STO IMATE!!Banjaluka je predivan grad,ljudi su vrlo opusteni i druzeljubivi,banjalucki cevapi su ubedljivo najbolji,imate Vrbas, itd. Ni u Srbiji ni u RS nije visok zivotni standard, ali sta da se radi.Mislim da nas ni zapad ne ceka rasirenih ruku, imaju i oni svojih problema.Nije sve ni u materijalnim vrednostima! Uvek je lepse biti medju svojima nego u tudjem svetu. Ja bih isto volela da postignem uspeh kao i mnogi drugi, ali na ovim prostorima! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2004, 03:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Nov 2004, 18:42
joj, cuti majke ti.
" ja bih voljela da postignem uspjeh na ovim prostorima ". ha ha.
pa o tome mi i razgovaramo sreco moja, evo ne znam ni ja koliko jos.
svi bi mi voljeli ostati u bl, ne ide niko zato sto mu se ne svidja rodni grad, il zato sto ne voli ljude.
vec zato sto ova zemlja nema perspektivu i nece je imati jos dugo. i ne pruza sansu mladima. i jednostavno, nema buducnosti. nema para.
sta ti mislis, da je ljudima koji su otisli lako??? da im je lako bilo ostaviti prijatelje, roditelje, bracu, sestre, rodbinu. e, draga moja. jesi li ikad cula za onu staru " trbuhom za kruhom "???
al dobro, ja cu da zivim od toga sto vrbas tece. idem na abaciju svako jutro, podne i vece, da doruckujem, rucam i veceram - vrbas.
za tvoju informaciju, i mujini cevapi se placaju.
nemoj da se ljutis, ovo je samo komentar. ja bl volim mnogo, vjerovatno i vise od tebe. i mnogo je lijep grad, sve je to ok.....
naivno, vrlo naivno razmisljas
puno te pozdravljam

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 151 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]