banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 15:31 Danas je 15 Jun 2026, 15:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 10906 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 542, 543, 544, 545, 546  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Maj 2026, 06:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Brale, izvinjavam se ali odakle ti ideja da ce USA automatski uskociti u fulu ako se Rusija sukobi sa nekim clanicama EU/NATO? To je sa pozicije USA przenje vlastith resursa na nevidjeno sa upitnom dodatnom vrijednoscu.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2026, 08:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
The_new_Statesman je napisao:
Brale, izvinjavam se ali odakle ti ideja da ce USA automatski uskociti u fulu ako se Rusija sukobi sa nekim clanicama EU/NATO? To je sa pozicije USA przenje vlastith resursa na nevidjeno sa upitnom dodatnom vrijednoscu.

Citiraj:
Član 5 NATO saveza predstavlja temeljno načelo kolektivne odbrane koje definiše da se oružani napad na jednu članicu smatra napadom na sve članice. Ovaj mehanizam obavezuje svaku državu članicu da preduzme mere koje smatra potrebnim, uključujući i upotrebu oružane sile, kako bi se uspostavila i očuvala sigurnost

Suština: skoro sve ćlanice koje su ulazile u savez su ulazile računajući da če USA, UK i Francuska reagovati ako ih SSSR ili neka sovjetska satelit-država oružano napadne. USA je zapravo koristila savez kako bi maksimalno profitirala prodavajući svoje oružje i tehniku. Nakon raspada SSSR-a bilo je sve teže ostvarivati taj profit jer su zemlje članice polako prestajale trošiti ogromne pare kao ranije. Stoga su USA morale konstantno izazivate lokalizovane ratove kako bi ogromno čudovište koje su stvorili (vojnu industriju i sve povezano s njom) imali čime hraniti. Nije bilo dovoljno ni to pa su jednostavno proizveli sve ovo kako bi Evropa (njene NATO članice) ponovo odriješile kesu. Stare zalihe se nemilice troše u Ukrajini, nove se moraju nabaviti. Što duže, to bolje. Evropa je stara baba, bolesna i polu-senilna, ali nije baš toliko glupa (iako se svojski trudi da dokaže suprotno). Lagodan život zasnovan na jeftinim sirovinama sa istoka polako isparava. Zavisnost od USA u svakom pogledu postaje bolno sve očiglednija. I tu sad dolazimo do kritičnog trenutka.

Ako bi (u bilo kojem obliku) Rusija vojno napala neku članicu NATO-a, a USA pusti neku "žvaku" kako to "nije baš" dobar razlog za aktiviranje gore pomenutog "Člana 5" i da će nastojati "urazumiti" sve strane i pokušati to riješiti sankcijama, ekonomskim i političkim pritiskom - PIŠI PROPALO! Čak i ako Tramp krene da kenja kako je upozoravao da se mora izdvajati više novca za odbranu i kako zbog toga neće da pomogne.
Bilo kakvo oklijevanje USA da na bilo kakav način pokaže da će odmah reagovati i zaustavi Ruse, značilo bi automatski raspad NATO saveza jer bi tada i najgluplji članovi EU u NATO savezu shvatili da su samo bile krave za izmuzavanje i ovce za klanje i da nikakve koristi od saveza nema, čak naprotiv. USA to jednostavno ne mogu dozvoliti jer će ostati bez tržišta što za vojnu industriju što za sve ostalo. *ebe se njima za saveznike, prijatelje, obećanja i sl. Njima je profit apsolutno sve, tako da apsolutno nije realno da se gore navedeno desi.

Zapravo nije realno da Rusija "mrko pogleda" bilo koga ko je u NATO, niti je realno da USA i Rusija uđu u bilo kakav očigledan direktan sukob umjesto proxy ratovanja. Moguće je, ali nije realno. Jer u suprotnom dolazi ipak do tektonskih promjena svjetskih razmjera, a tada ko preživi, pričaće.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2026, 15:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Dobro zapažanje, ali dodajmo i to da je US privreda izronila na svjetsku scenu usljed ratova u Evropi. Tako da joj je i sada cilj da se EU "zabavi o sebi" dok oni budu valjali po bratskoj cijeni sirovine i proizvode toj istoj NATO / EU braći .....

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2026, 15:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
I još nešto, neko je potezao pitanja " koju su to bitku prsa u prsa izgubili...?" Danas samo debili idu na prsa u prsa i dogfight i sl. Poenta je da ostvariš prednost nad protivnikom i naneseš mu gubitke. Boli danas quki oficire da li je nešto časno u fazonu duela pištoljima i odbrojavanja koraka za udaljenost, kad krenu leđa o leđa ...Rokni gerilski , nanesi gubitke, rokaj iz daljine da te ni ne vidi. To je poenta.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2026, 16:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Ima realni elemenata sto kaze ..dtb_pro.

Od samog pocetka Ukrajine imao sam osjecaj da Ameri hoce proksi rat ne samo Ukrajine sa Rusijom vec Evrope protiv Rusije.
Ali kako to izvesti??
U to vrijeme je NATO u tadasnjem obliku koji je formalno i danas bio prepreka!!

Da bi se to izvelo trebalo bi odradit da "formalno" Amerika napusti NATO a da ostane i dalje sve pod njenom kontrolom.
Da sam tada pisao da ce Amerika da gura plan da izadje kao fol iz NATO rekli bi eej Brale daj oladi ti i tvoje fantazije ali ...!

U to vrijeme 2022 to je bilo ravno science fiction kao opcija ili neki plan ali ....kako su se stvari odvijale tada i kako se odvijaju sada situacija se mjenja.
Mislim da dijelim misljenje da se globalni plan zapadne elite (kako god mi ju zvali) sve vise se oblikuje da se i formalizuje kao fol izlazak Amera iz NATO-a uz sav Trampov PR o ne dobrinosima!!

Zbog svega recenog mogu da se slozim sa misljenjem kako se stvari odvijaju u zadnje vrijeme da je automatizam u NATO doveden u pitanje ali formalno i zvanicno se jos uvijek tvrdo proklamuje.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2026, 16:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Castra je napisao:
Jel nije kod Kijeva ostala gomila tehnike bez goriva neoštećena?
Ili šta je bilo kasnije 2022. kod Harkova i Izjuma? Pa su seljaci traktorima vukli tenkove...

Probijaš se do zacrtane tačke i ostavljaš tehniku usput, ako se pokvari, ošteti... Cilj je bio pritisak na vlast i uspio je. Došlo se do pregovora u Istanbulu i skoro potpisano ugovor... Onda kao Alija što je odbio kod nas sporazum na početku rata, tako i Zelenski zbog Britanca... Kada se vidjelo da nema ništa od sporazuma, kreće ozbiljan rat. Rusi su do Hersona isto stigli, oslobodili čitav kopneni koridor do Krima. Najveću NE uzeli...
Napustili Herson, okolinu Kijeva, Harkova... Povukli se na ono šta mogu čuvati tada s trenutnim snagama. Nisu imali kopnene snage za takav sukob. Čitava prva godina je bila kritična.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2026, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da dodam ovom gore.

Poslije izlaska Amera iz NATO (naravno uz svu dreku i PR kao fol).
Moguca je ova opcija:
Mnogi misle da bi se NATO odmah raspao, mislim da je to greska. Da Ameri stvarno napuste a ne samo formalno i da se povuku to bi znacilo temeljitu i struktunu promjenu unutrasnje i vanjske politike Amerike za 180 % sto se ne moze desiti (recimo ali stvarno recimo to bi bio cist futurizam u toj varijanti je moguci i nestanak NATO saveza i formiranje neki drugih relacija).

Znaci Evropski NATO bi i dalje opstao ne bi se raspao tj. Ameri ostaju kao "posmatraci" tj "prijatelj-zaveznik" ali ne sa obavezom automataskog ukljucivanja u rat (Stiti ih od Ruskog protiv udara u slucaju ratu sa Evropskim NATO zemljama).

I ovaj narativ i zahtijevi Trampa od 5% vode ka tome da clanice kazu ne mozemo (Spanci to su odbili, plus Iran, sada mu namjestaju zvrcku sudbina Orban-2, Slovenici nesto mumlaju i sapucu da nemogu platit toliko.. i ostali su tu negdje) Tako da bi Ameri imali alibi i lijep izgovor ... nije do nas: Kad necete da placate ok mi izlazimo a vi nastavite i davajte koliko mozete.

Naravno i dalje bi glavni snadbjevac sa sofisticiranom tehnologijom i oruzjem ostala Amerika i sve ide kako treba jer vojno industrijski komples mora da raste ne da ostane na istom ili da stagnira cist zakon profita.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2026, 23:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Licno mislim da je Ukrajinom pokusano na prilicno glup nacin stavljanje sape nad Rusijom kako bi se moglo pozabaviti sa Kinom ako dodje do toga.

Medjutim, Rusi su se oteli, plan je propao. Jedino pametno sto Amerima ostaje je da kroz strah od Rusa militarizuju Evropu i tako da je koliko toliko spreme za Kinu.
To ne mora znaciti neki otvoren sukob, ali naoruzana Evropa kao element odvracanja nije zanemariva stvar.

Evropa ima vise bledolikih nego USA, Kanada, Australija i UK zajedno :) A svi skupa su ravnopravan takmac Kinezima.

Najgluplja moguca opcija je otvoren sukob Evrope i Rusije jer Rusija uopste nije pretnja Evropi. A moze itekako da je osakati kao takmaca za vec pomenute Kineze.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2026, 16:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rusia ante portas!!!

TNS mislim da grijesi.

Niko ne pita Evropu obicni plebes jeli joj Rusija prijetnja ili ne. Evropa o tome ne odlucuje, niti moze niti zna kako da misli o tome!

A plus ova histerija u kojoj se Rusi prikazuju kao osvajaci i prijetnja na svakom koraku. Ljudi na zapadu ne smiju da otvore frizider da Rusi ne navale.
Njima je Rusija najveca prijetnja ne samo da to dozivljavaju kognitivno i psiholoski vec im je sada usadjeno u DNK i svakodevne rutine zivljenja konkretno ne samo razmisljanja. Kina se uopste ne spominje u tom kontekstu na skali od 1 do 10 Rusi su 13 a Kina je negdje 2 kao prijetnja.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2026, 16:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rusija nije prijetnja Evropi ali ovakva Evropa i kuda ide sada jeste prijetnja Rusiji.
Ukrajina je samo otskocna daska da se uvedu ostali.

Globalno gledano mislim da se svi sa time slazu NATO ne moze tj Ameri ne mogu satrati Rusiju i Kinu zajedno. Skim se trenutno lakse mogu nosit i gdje im je otvoren pristup i gdje su naceli vec?
Je li to Kina? Naravno nije to je Rusija.

Ali ako rijese Rusiju u sablonu rasturanje Ex Juge onda sukob sa Kinom ima drugu dimenziju.

Rekao sam da se otvarao sampanjac u Americi kad je krenula Ukrajina!!

Prvi put je otvoren Ruski trbuh i na izvoli rokaj iz Ukrajine svom snagom svuda i bez zadrske. Takvo nesto je bilo nezamislivo ali stvarno nezamislivo prije 5 godina.

A da uvuku cijelu Evropu naravno bez njih, to bi bilo nesto sto se moze samo pozeljeti.
Zato rade na planu i izgovorima da se nekako izvuku iz NATO na stranu i da gurnu Evropu protiv Rusije.

To je po mome misljenju jedna od opcija koja bi mogla biti u razvoju.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2026, 20:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
The_new_Statesman je napisao:
Licno mislim da je Ukrajinom pokusano na prilicno glup nacin stavljanje sape nad Rusijom kako bi se moglo pozabaviti sa Kinom ako dodje do toga.

Medjutim, Rusi su se oteli, plan je propao. Jedino pametno sto Amerima ostaje je da kroz strah od Rusa militarizuju Evropu i tako da je koliko toliko spreme za Kinu.
To ne mora znaciti neki otvoren sukob, ali naoruzana Evropa kao element odvracanja nije zanemariva stvar.

Evropa ima vise bledolikih nego USA, Kanada, Australija i UK zajedno :) A svi skupa su ravnopravan takmac Kinezima.

Najgluplja moguca opcija je otvoren sukob Evrope i Rusije jer Rusija uopste nije pretnja Evropi. A moze itekako da je osakati kao takmaca za vec pomenute Kineze.

Slika

*Знам да је глупо, али ајд одоли...

...

Да не будем скроз ван теме, ево један нови појам за лексиконе:

Русофренија - стање у ком не можеш да се одлучиш да ли је Русија на прагу пропасти, или освајања Европе.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2026, 22:01 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
https://www.index.hr/vijesti/clanak/nje ... 97710.aspx

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2026, 23:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
"Zapad dugoročno ne bi trebao prepustiti Rusiju, njezino veliko tržište i sirovine Aziji", rekao je Schepp. Samo Kinezi su osnovali 1400 novih tvrtki u Rusiji u prvom tromjesečju ove godine. "
Industrijalcima je veoma jasno kako stvari stoje ali politika je kurva.

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2026, 05:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Politika i jeste produžena ruka ekonomije...samo što je model amričke ekonomije u nepremostivoj krizi

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2026, 08:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A kineski? A kapitalizam kao ovakav uopste?

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2026, 10:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To je drugi svijet...za nas nespojiv,tačno onakav kakav ne možemo nikad kopirati...niti mi niti bilo ko sa zapada.

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2026, 15:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dva civilizacijska i socioloska diskursa.
Filozofija i tradicija kolektiviteta - interesa grupe i svijet individualiteta - profit meni za ostale...nek se snadju!!! :)

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2026, 15:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ejs, vas dvojica dijelite profit kao da raste na drvecu :D

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2026, 16:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne dijelimo nas dvojica već Džek MA....Bezos neda nikoma ništa a hoće da Amerika bude opet velika 8)

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2026, 20:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

O da GDP raste li raset ....prosjek je tu nema plaki! Ja meso ti kupus al prosjek je sarma...!! :D
Drustvo u kojem sportista sa srednjom skolom godisnje zaradjuje 100-200 puta vise nego pedijatar vodi u... dno't worry be happy...!!

Vrh

[ 10906 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 542, 543, 544, 545, 546  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]