Brale001 je napisao:
Tabako Pit je napisao:
Brale001 je napisao:
Nista sto sam rekao nije uptino. Rat ide i dalje jer Ameri nece prihvatit Ruske zahtjeve za mir!
Ponavljam se opet ali volim ovo jos jednom cut.
Sta je glavna poenta ove trenutne epizode Trampove sarede sa "pregovorima za mir u Ukrajini".
U stvari tu se odvija priprema terena za prenosenje finasijskog tereta i daleko veceg angazmana na Evropu i guranje Evrope u prvi plan. On odlazi da se se priprema za Kinu.
Eto pokazao sam cijelom svijetu da "Amerika zeli mir sa Rusijom"!! Ali eto sve ste vidjeli sabotirala me Evropa i Ukrajina ja dizem ruke, mi smo van!!

Naravno ostaju i dalje tu kao od samog pocetka!!!
Time Ameri dobivaju da nisu razvuceni na dva fronta jer "pusta" Evropu da razvlaci Ukrajinski rat i opterecuje Ruse dok su mu ruke slobodne tj. zauzete na drugoj strani!!
Brale možeš li da pojasnis šta će se dogoditi kad se Trump jednog dana konačno pripremi i vrati spreman za Kinu. Kako će to da izgleda?
Sta je ovo sa carinama, kako ćemo prepoznati da je Tramp krenuo na Kinu?
Ukratko.
Nije Tramp nigdje otiso pa ce doci...Pivot to Asia - (Okret ka Aziji) je iniciran otvoreno jos 2011 mislim pod Obamom. Taj okret i stavljanje Kine u fokus nije dobronamjeran, nije plan za suradnju, za miran razvoj dve supersile.
Plan je orijentisan na to da se Kina svim sredstvima sprijeci u ekonomskom razvoju i preuzimanju dominacije kao svijetska sila br1. Sto je po meni danas nemoguce jer je Kina preuzela vodstvo i nece ga ispustit. Amerika mora da prihvati realnost i da se pomiri sa time. Nazalost i to je nemoguce sa ovim neoliberalom ideologijom plust vojni Hegemon br1.
Pricali smo o tome kako Japan, Australija, Juzna koreja,Filipini pa i jedan Vijetnam kojeg su Ameri razarali ucestvuje u tome planu okruzivanja Kine i presjecanja puteva svile.
Bajden je donosio isto sankcije i mjere protiv Kine (Sjecamo se jedne od sankcija Kini uvezi izvoza cipova i visoke kompjuterske tehnologije) ali ga je sa kursa malo skrenula Ukrajina i pomjeranje fokusa i tezista na tu operaciju. Tramp hoce da se ponovo vrati i jos zesce da vrsi pritisak na Kinu. Prvo je poceo uvodeci carine na Kinesku robu sad su se vec akumulirale na neku robu do 225%.
Nisam ekonomista ali rat carinama nikad nije dobar i zna da samo zaostrava odnose ne poboljsava.
Tako da i ove mjere treba gledat u tom pravcu. To trampovo MAGA - (Napravimo Ameriku Veliku Opet) ili Amerika First (Amerika na prvom mjestu) po meni je samo dimna zavjesa i laz za izborne glasace. Nista do sada nije uradio da se fabrike premjeste nazad u Ameriku niti cemu to biti dozvoljeno.
Šta znam ti reče da ide na neke pripreme, pa rekoh da pitam.

Možemo li se sad složiti da Tramp nije započeo napad na Kinu?
Meni je u tome što pišeš interesantan taj osjećaj bespomoćnosti i odsustvo perspektive. Tramp će ovo, Amerika će ono... pa Rusija i Kina moraju hitno nešto da poduzmu ili će ako ne danas već sutra da propadnu. Svijet danas nije samo Amerika i zapad.
Tramp će prebaciti rat na Evropu Rusija će da propadne, treba brzo da završi rat.
Neće niti mora brzo da završi rat. To usotalom čekamo već tri godine, još od kad su im samo lopate ostale.
Tramp će da okruzi Kinu propasce bez Američkog trzista sprijecice je da se razvija. Ne može ni da je okruzi ni da je spriječi da se razvija.
Druga stvar, kako god se Tramp postavio on globalno protiv sebe dans ima ne samo Rusiju i ne samo Kini vec Rusiju i Kinu zajedno i što duže traje lakše će da se prezivljava i razvija.
U cijeloj u ovoj stvari ja i ne vidim nikakvu promjenu Američke spoljne politike. Kao da je bitno ko je trenutno prvi na listi najvećih im neprijatelja. Američki mentalitet se nikad nece promijeniti, suta će možda opet Rusiju vratiti na počasno mjesto najvećeg neprijatelja i naravno očekivati da im Kina bude zahvalna zbog toga.