Rider on the storm je napisao:
Rider on the storm je napisao:
Ja ne znam zašto se ljudi žale na vrućinu
Ovdje se izgleda krije odgovor, nađoh komentar na YT.
Ovo ne važi za Maltu ili Siciliju npr. gdje su zime blage.. ali za većinu Evrope važi da je bitnije grijati se zimi nego hladiti se ljeti.
As an Australian, I always forget that
European homes were not built to stay cool, but to keep warm.
Whenever the news would mention Europe's "worst ever heat wave," I would be like "30°C? That's not even hot. Try 45°C!"
But 30°C is absolutely boiling when your home is heavily insulated and doesn't have air-conditioning in the living rooms/bedrooms.
I really feel for you guys during summer!
Taj aussie kenja. Kuće u Australiji su go k... kad već moram da se tako izražavam.
Većina ih je montažna, drvena konstrukcija, rigips i staklena vuna kao izolacija uzmedju vanjske ploče regipsa i unutrašnje (što čini kao neki izolovani zid kuće).
Stolarija prozora je vazda sa povećim rupama, ne stave dobro pur pjenu, pa pored vrućine ljeti, a zimi hladnoće, ulaze razni insekti.
Ništa mi nije bilo gore nego igrati utakmicu ljeti u staroj košarkaškoj dvorani (limenoj), kao u rerni da igraš.
Inače na preko 40C klime kao da ni nema. Barem one klasične (sve ispod 12ske).
Što jest jest, doživio lično 56C u Australiji daleke 2008. (prvi januar) nikad se više takvo nešto ne ponovilo.
Tokom dana pakao, gori sveta zemlja a onda oko 18:00 časova kad je krenulo nevrijeme (bukvalno je naletilo u sekundi, trčali smo iz okeana, samo grabi u trku peškir, ključeve od auta i papuče i sprint prema parkingu), ogromne kapi kiše pa onda grad.