banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 12:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 254 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Dec 2021, 03:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2010, 00:48
Ne znam koliko je za ovu temu al danas mi dolazi kolega iz Prijedora, za rodjendan Republike Srpske u nekom objektu kod njih nastupa BMK odnosno Mirko Pajčin, ljudi rasprodali 1800 ulaznica za 3 dana :)

Kaze to je nama dogodjaj, to ce biti pravi rodjos :)

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 08:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Karbo je napisao:
Šta od hrane možeš kupiti za 30KM dnevno u marketu nebitno koji je u pitanju?
A da prehraniš porodicu (u ovom slučaju tročlanu) sa 3 obroka dnevno?
Mislim da to ni veliki majstor iluzije Koperfild nebi mogao izvesti.

Moze ako ce dijete sukati pasulj i makarone svaki dan, za dorucak mazati pastetu a za veceru se opustiti uz kakvu galanu palentu. Jos samo pripaziti da kobaja u pasulju bude Tuzlanska od 2,5 marke

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 08:53 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Kod mene se svaki dan jede steak au poivre, ništa manje, ništa više.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 09:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
Potrosacka korpa za cetveroclanu porodicu 2190 KM

- Ishrana
- Komunalije
- Odjeca, obuca
- Prevoz
- Higijena
- Odrzavanje domacinstva

U korpu ne ide kirija/eventualni kredit za stan.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 09:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kad smo kod ovih teskih tema, objasnite mi kako cetveroclana porodica ustedi za 10 dana mora i za registraciju? Kontam da se ne moze otici bez 2000 ukupno plus registracija 500, to je 200-250 da se odvaja mjesecno.... Ljudi su madjionicari majke mi

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 09:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Konkretno, u Banja Luci ima dosta familija sa 3000+ zaradom na mjesečnom nivou.
Nije takvim problem ni more ne planinarenje, ni sankanje, ni janjetina u myawayu.

Oni koji imaju skormnija primanja, a takvi su većina, oni se krpe kako mogu. Nije ni to more Bog zna šta skupo, 7 dnevno gotivljenje po blatu u Igalu i razgledanju Titine vile.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 09:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kontam da ni tih 3000 nije neka para ako zelis NORMALNO da zivis. Tipa izvedes porodicu 2 puta sedmicno vani da ruckaju, kupis im malo bolje stvarcice, putujes mimo tog famoznog jednog ljetovanja itd...

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 09:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Ma tih 3000 je nekako da se zivi normalno, da ponegdje moras gledati kolika je cijena cega i sta vec ne. Sa 4k+ je dosta opustenije.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 11:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2004, 13:31
Konstantno svi bježite od pravih ozbiljnih problema, je8eš mjesečnu korpu ona se u u kraćem vremenskom periodu može korigovati u odnosu na ozbiljnije probleme, mi smo snalažljiv narod, ali problemi kao zdravstvo, obrazovanje i perspektiva za mlada pokolenja, to baš nije nešto što se može popraviti za par godina.
Šta će ti reći za 15-20 godina mlada osoba (sin/ćerka), protraćili ste čitav život i ništa se nije promjenilo uvijek isto, ja palim preko neću da traćim svoj život kao vi (mi roditelji) i vaši roditelji (deda i baba)... 3 (TRI) generacije na standby modu, na čekanju!!
Ovo ne govorim sa gledišta pojedinca nego generalno većinskog stanovništva u našoj državi.
Kao što ima plata od preko 4000KM mjesečno neto, tako ima jako mnogo (na žalost) plata gdje ljudi prime minimalac pa moraju gazdi vratiti 50 ili 100KM. A crnče dan i noć, možda 2 ili 3 dana da ima neradna mjesečno.
Pogledajte na Mejdanu Mozaik Prijateljstva, sve je više i više ljudi u redu za obrok.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 11:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Postojimo 30 godina, nisu nam davali puno kad je sve krenulo.

Život u Banjaluci je otprilike 20 do 30% skuplji nego u nekom manjem mjestu, ne računajući stanarinu za one koji je plaćaju. Namirnice i većina usluga i kafana su dosta skuplje, servisi razni itd itd. Mnogo više vremena je potrebno da se obavi malo veća kupovina, da se dođe sa tačke A na tačku B itd itd.
Nivo korupcije u BL je najveći u Srpskoj, osim možda u doboju. U sudu, tužilaštvu, policiji, rugipu, opštini - lopov do lopova i nekim čudom ja sam imao posla sa svakim od prozvanih i krivično gonjenih iz nabrojane ekipe. Najcrnje iskustvo je sa rugipom jer su majmuni moju imovinu upisali na neku potpuno nepoznatu osobu i morao sam platiti advokatu 800km da taj problem riješi, uz neprospavane noći i nerviranje koje ne mogu opisati. 5 godina za sudsku parnicu koja uopšte nije trebala ni postojati jer je na kraju nakon promjene 4 sudija zadnji prosto odbacio jer ne ispunjava zakonske uslove, niti znam ljude koji su me tužili niti imam pojma šta su htjeli od mene (osim para). U našem osnovnom sudu je sve moguće, zahvaljujući sudiji Pejoviću i advokatu Dabiću. Imam prijatelja koji je proveo jedan mandat u osnovnom sudu ovdje, koji mi je doslovno rekao "jedva sam čekao da mi se završi mandat, ja takav kriminal u životu nisam vidio" a prijatelj je trenutno sudija u sudu BiH, i cijeli život je proveo na sudijskim ili tužilačkim funkcijama.

Od kako smo došli u BL nismo imali novčanih problema, sa druge strane lično sam navikao na skroman život i apsolutno nikad nisam kročio u razne agape i slične skorojevićke jazbine, djeca voze jeftina auta i najviše novca potrošimo praktično na hranu.
Za nas četvoro ukupni troškovi na godišnjem nivou znali su biti između 30 i 40K. Došlo je vrijeme da se ozbiljno razmišlja o nekom malom biznisu ovdje jer moj biznis uništen zbog korona krize i nestašice čipova. Za ilustraciju, procesor koji sam plaćao oko 5 dolara sad košta između 24 i 48 i čeka se 12 mjeseci. U takvim uslovima nije moguće poslovati i sve su šanse da ću opet morati popravljati telefone da preživim.
Stariji sin se zaposlio u jednoj ozbiljnoj firmi na platu koja je početnička i može maksimalno zaraditi do 1300km što je pičkin dim ali eto posao nije težak i ne zahtijeva neki visok nivo znanja ni fizičke snage.
Mlađi je završio gimnaziju ove godine, nije još raspoložen za faks ali ni za posao u nekoj firmi.

Da se svi zaposlimo na platu od 1000km u konačnici bi to bilo sasvim ok za jedno domaćinstvo, ali naravno djeca će ići svako svojim putem i kad zasnuju svoje porodice tih ukupno 4K neće biti dovoljno.
Ozbiljno razmišljam da ih obojicu pošaljem vani a u nekom scenariju i ja bih možda mogao na tri mjeseca razvlačenja kablova i resetovanja PLC-ova po njemačkoj s vremena na vrijeme.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 11:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2010, 12:19
Karbo je napisao:
Konstantno svi bježite od pravih ozbiljnih problema, je8eš mjesečnu korpu ona se u u kraćem vremenskom periodu može korigovati u odnosu na ozbiljnije probleme, mi smo snalažljiv narod, ali problemi kao zdravstvo, obrazovanje i perspektiva za mlada pokolenja, to baš nije nešto što se može popraviti za par godina.
Šta će ti reći za 15-20 godina mlada osoba (sin/ćerka), protraćili ste čitav život i ništa se nije promjenilo uvijek isto, ja palim preko neću da traćim svoj život kao vi (mi roditelji) i vaši roditelji (deda i baba)... 3 (TRI) generacije na standby modu, na čekanju!!
Ovo ne govorim sa gledišta pojedinca nego generalno većinskog stanovništva u našoj državi.
Kao što ima plata od preko 4000KM mjesečno neto, tako ima jako mnogo (na žalost) plata gdje ljudi prime minimalac pa moraju gazdi vratiti 50 ili 100KM. A crnče dan i noć, možda 2 ili 3 dana da ima neradna mjesečno.
Pogledajte na Mejdanu Mozaik Prijateljstva, sve je više i više ljudi u redu za obrok.

Ovo je besmisleno, da ne kazem glupavo napisano.
Pocevsi od najstarije generacije, oni nisu sjedili i blejali. Generacija mojih baba i djedova je izgradila jugoslaviju! Nista nisu cekali vec su radili i stvarali poslije drugoga svjetskoga rata. Njihova djeca, moji roditelji su radili i stvarali nesto. Niko nije ni pomisloo da ide vani, mozda zanemariv procenat! Vani da rade su isli inzinjeri, ljekari... jer je drzava sklapala poslove po libiji, iraku...

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 11:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Avg 2014, 17:43
Читајући шта он пише мени се чини да њему смета Република Српска као таква, а не тежак живот. Можда гријешим.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 12:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2017, 08:56
vlakanje je napisao:
Niko nije ni pomisloo da ide vani, mozda zanemariv procenat! Vani da rade su isli inzinjeri, ljekari... jer je drzava sklapala poslove po libiji, iraku...

Pa i ne baš. Kada je Jugoslavija ušla u prvu veliku krizu nemogućnosti zaposlenja sopstvene radne snage, 60-ih godina, Tito je dao mogućnost ljudima da odu vani i da rade (i zarade više nego u YU). Moj pokojni djed je jedan od tih koji je 60-ih otišao u Austriju da radi i zaradi. Nije bio ni inžinjer, ni ljekar. Išao je u gimnaziju, ali je nije završio jer je bilo preče da se radi na imanju. Nije bio prvi iz sela koji je otišao, vani, a malo je reći koliko je nakon njega, još otišlo u AT, isto ili manje obrazovanih ljudi.

Treba napomenuti i da je tada bila jaka propaganda u YU. On sam mi je pričao, da je bio narativ, kako se odlično živi i zarađuje u Jugoslaviji, kako zemlja raste i prosperira, kako su plate odlične. Ono što je on zarađivao na imanju i dodatnim nadničenjem u Jugoslaviji, nije se moglo porediti sa onim što je zarađivao kao pomoćni radnik majstora podno Alpa.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 13:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2004, 13:31
vlakanje je napisao:
Karbo je napisao:

Ovo je besmisleno, da ne kazem glupavo napisano.
Pocevsi od najstarije generacije, oni nisu sjedili i blejali. Generacija mojih baba i djedova je izgradila jugoslaviju! Nista nisu cekali vec su radili i stvarali poslije drugoga svjetskoga rata. Njihova djeca, moji roditelji su radili i stvarali nesto. Niko nije ni pomisloo da ide vani, mozda zanemariv procenat! Vani da rade su isli inzinjeri, ljekari... jer je drzava sklapala poslove po libiji, iraku...

Nisi ti mene skontao u vezi generacija. Ajde pročitaj ponovo!

agyemang je napisao:
Читајући шта он пише мени се чини да њему смета Република Српска као таква, а не тежак живот. Можда гријешим.

Provaljen sam!! :angry3: :angry1:

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 13:17 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
@LeonN
Išlo je mnogo neškolovanih vani, na zapad. NK radnici. Nisu oni mnogo zarađivali ni tamo ali je to opet bio pojam za ono što su mogli zaraditi ovde. Da si poveli i porodicu šipak bi im priča o dobrim zaradama za poslove koje su radili držala vodu.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 14:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2017, 08:56
_зока je napisao:
@LeonN
Išlo je mnogo neškolovanih vani, na zapad. NK radnici. Nisu oni mnogo zarađivali ni tamo ali je to opet bio pojam za ono što su mogli zaraditi ovde. Da si poveli i porodicu šipak bi im priča o dobrim zaradama za poslove koje su radili držala vodu.

U početku su to bili NK radnici, kasnije su išli sa kakvim takvim majstorskim diplomama i bili majstori. I oni koji su otišli kao NK, postajali su kasnije majstori. Tesari, zidari, bigeri, armirači i sl.

Nisu mnogo zarađivali tamo za njihove uslove, ali za naše i tadašnje uslove mimo urbanih sredina, da. I to znatno.

A u početku njima nije ni bio cilj da vode porodice. Zarađivalo se i pare su se slale i donosile da se prave kuće, štale, kupovali se traktori, prikolice, kombajni i ostala mehanizacija. YU je imala konstantan priliv deviza, koje su se trošile mahom na proizvode iz domaće industrije. To je bila višestruka korist. Tek nakon nekog vremena, druge generacije su otišle i za sobom povlačile žene i djecu koji su se tamo zapošljavali, školovali i na kraju ostajali.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
agyemang je napisao:

Naravno da grijesis.
Pa naravno da smeta Republika Srpska kao takva, jel tebi ne smeta i je li tebi sve po mjeri ovde. Nisu ljudi koji su ju stvarali "takvu" zeljeli ovo i ovakvo stanje i ovakvu i tj. tu tvoju Republiku Srpsku kao "takvu".
Jeli za tebe Republika Srpska kao "takva" ok.

Ako je za tebe ovo super i dobro onda u redu. I da li postoji Republika Srpska kao takva, onakva ili nekakva koju plebes ne vidi i koju plebes ne cini sa svojim zivotima? Ja ne znam mozda postoji...onda je do mene !!
Medjutim ili ali.
Ako ju ljudi nevide a ona postoji onda me to podsjeca na jednu pricu o caru i njegovom novom ruhu...!!

Jeli ti vjerujes u bajke?
Bajke su potrebne...lijepe su poucne al za djecu!!

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 17:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Dec 2021, 13:26
Castra je napisao:
Šta računate u potrošačku korpu stvarno?

Kirija 400 KM
Režije 200 KM
Hrana 30 KM dnevno = 900 KM
Prevoz 200 KM (gorivo, servis, registracija)
Džeparac 300 KM

Evo 2000 KM za tročlanu porodicu očas posla…
Samo je pitanje koliko jedete vani ili naručujete, idete po kafanama ili pušite. Mislim da te stvari prožderu kućni budžet bez problema…

Pa opet, 10 KM po obroku za 3 osobe nije neka sreca. Rekao bih i da je vise.
Onda, ja za gorivo mjesecno dam manje od 200 KM jedino kad je auto duze vremena u kvaru ili kad mi oduzmu vozacku. Dakle, prosjecno mjesecno ide to i dosta vise kad uracunas sve to sto si stavio u zagradu.
Dzeparac odnosno ostali troskovi su relativni ali 300 ne izgleda kao previse.

Dakle moze se zivjeti lijepo ako hoces, ali za takvo nesto izracunas kolika direktorska, lopovska plata treba da bude. Posteno tesko da ce ici. Zato ljudi odlaze. Eto, sazeto.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 19:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:30
Minimalac u CG 450€, hoćemo li mi dostići do 40og rođendana?

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2021, 20:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
The_new_Statesman je napisao:
U Hercegovini je klima topla, plac jeftin, a kamena je vise nego trave.
Eto rjesenja za sve nas panzionere :lol:

Fiki, ljubav

https://www.nezavisne.com/novosti/grado ... iju/698354

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 254 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]