Citiraj:
Ovde mnogima 35 funti čini razliku između bijede i totalne bijede i zaboli NAS qrac sve redom za autorska prava i slična sranja.
odjebi. ocigledno imas racunar, a imas i dovoljno vremena da po pola dana dnevno provodis na forumu (3000+ postova za oko godinu i po dana), prema tome sigurno nisi ni BIJEDA ni TOTALNA BIJEDA. nego si jedan obican govnar koji sere o bijedi, a ustvari veze nema o tome sta je ustvari bijeda.
Citiraj:
Dok su autori pjesama, muzike itd. odavno 2 metra pod zemljom.
autori pjesama svjesno prava na svoje pjesme ustupaju diskografskim kucama za pozamasnu svotu novca. tebi to moze da se ne svidja, ali ti onda slusaj samo freeware muziku. imas solidan izbor, novi album smashing pumpkinsa, pa onda posljednja dva od radiohead-a, kao i gomila ruskih bendova.
poenta je da te niko ne tjera da slusas muziku koja se izdaje pod pokroviteljstvom EMI i ostalih. ali da krades muziku koja je de facto njihovo vlasnistvo, samo zato sto ti se ne svidja to sto je muzika njihovo vlasnistvo, je cisti kriminal, i tu nikakvo moralisanje ne pomaze.
Citiraj:
Evo, pošto voliš poređenja, jedno za tebe: kad si bio mali (a pretpostavljam da si nekad to bio), i kad si posuđivao od drugara iz ulice ili škole filmove na video kasetama, ili razmjenjivao za svoje, jesi li bio svjestan da u suštini kršiš zakon? Da time oštećuješ filmsku industriju, jer posuđeni film ne bi kupio ili iznajmio kasnije? Peče li te sad savjest zbog toga?
da, posudjivao sam filmove. da, u sustini sam krsio zakon. u vrijeme kad sam to radio nisam imo pojma o kopirajtu. ne, ne pece me savjest, ali isto tako ne trazim opravdanje u nekom moralisanju da sam se borio protiv nekih tamo mafijasa.
ako ti razmisljas tako kao sto razmisljas, tipa "ko ih jebe, mozda imaju para", onda je fer i korektno da budes spreman i prihvatis da ce i tebe sutra neko na neki nacin da potkrada jer ce da misli "ko ga jebe, ja mislim da on ima dovoljno para", i da se onda ne bunis protiv lopova, drzave itd itd...