banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Avg 2025, 07:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 137 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Dec 2011, 00:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Hristov je napisao:
jellyfish je napisao:
Kako ne shvatate da to nije njegova krivica, vec se covjek tako radja..

Jesi čuo za epigenome, revolucionarno otkriće koje baca novo svijetlo na uticaj gena na nas?

Citiraj:
Identical twins share the same genes and are often startlingly alike. Why, then, should they often meet such different fates one twin developing a serious disease like cancer while the other remains unscathed? In a compelling scientific detective story, The Ghost in Your Genes explores the provocative idea that there may be more to inheritance than genes alone. New clues reveal that a second epigenetic chemical code sits on top of our regular DNA and controls how our genes are expressed, turning them on or off with dramatic consequences for our health.

This revolutionary finding has vital implications not only for treating disease but for how we take care of ourselves. While we inherit the epigenome much as we do DNA, it appears to respond far more to our environment and lifestyles. So our stress levels and what we eat, drink, and breathe may leave an enduring imprint, not just on our own bodies but on the generations to come. In a tour-de-force of scientific sleuthing, NOVA reveals the discoveries that have overturned the old story of inheritance and have profound relevance for how we choose to lead our lives.

Niko ne kaze da nema i drugih uticaja. Medjutim, osnovni uticaj kao u svemu drugome je u nasljedju. Slicno kao i kod pojave raka i drugih bolesti. Zivotni stil i izbjegavanje nezdravog zivota mogu uticati na smanjenje pojave raka i raznih bolesti, ali osnovni uticaj je kao sto znamo vec usadjen (npr. proonkogeni i supresori od cije ravnoteze zavisi pojava kancera). Slicno je i sa drugim bolestima. Naravno da pusenje, virusi ili neke druge vrste mogu dovesti do vece vjerovatnoce za rak, ali osnovni uticaj je u genima.
Slicno tome je i sa homoseksualnoscu. Niko ne spori da odredjen uticaj imaju i okolnosti i okolina (npr kao kod blizanaca koji zive u razlicitom gradu). Ali to su samo "okidaci", kao npr., kod raka sto okidac moze biti pusenje, ali osnovni uzrok je neravnoteza proonkogena i supresora.
Poznato je jos da je u anticko vrijeme bilo homoseksualaca i da ih ima u svim kulturama, samo sto se to krije, dok u slobodnim zemljama nema skrivanja i tabua pa onda izgleda da ih je tamo vise. Ali skrivanjem se broj nece smanjiti, bas kao sto ni odjavljivanjem s biroa za nezaposlene se ne smanjuje nezaposlenost, vec samo vjestacki namjesta broj. Tako i npr. sa homoseksualcima u Iranu ili Sjevernoj Koreji. Ne znaci da ih tamo nema ako znaju da ce ih ubiti ako to priznaju pa se kriju. Takodje je poznato da mnoge zivotinje pokazuju homoseksualne sklonosti, sto znaci da je to jedna od gresaka prirode.
Isto kao sto sistem za reparaciju gena od mutacija radi gotovo savrseno, ali ponekad ne uspijeva ispraviti mutaciju, tako i ovo. Sve je stvoreno gotovo savrseno, ali postoje neke nesavrsenosti koje su kobne. Ili npr. imuni sistem je tako savrsen da ce odbiti 15000 bolesti, a 15001 ce biti kobna. Tako i sa homoseksualnoscu. Vecina se radja heteroseksualna, ali dovoljno je da postoji mali nesrazmjer u lucenju odredjenih hemijskih supstanci i osoba postaje homoseksualac. Greske prirode su rijetke ali se dogadjaju.
Ne mislim ovim pravdati homoseksualce, vec samo zelim pokazati da je to uglavnom van njihovog uticaja i da oni nisu birali svoje nagone da ih privlace osobe istog pola, bas kao sto ni heteroseksualci nisu birali svoje nagone da ih privlace osobe suprotnog pola. To odredjuje uglavnom smjesa hemikalija u nama, kao i svako ostalo ponasanje, dok zivotni stil utice manjim dijelom. Slicno kao sto se covjek sa alkoholom u krvi ponasa drugacije od onog bez alkohola, tako i covjek sa drugacijim omjerom koncentracije hormona u krvi se ponasa drukcije od heteroseksualca. Dakle, to je izvan uticaja njegove volje uglavnom, mada postoji manji broj mozda koji to cine i svojom voljom, ali to je manji broj.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 01:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Izgleda mi kao da nisi ni pogledao šta su epigenomi :) Ne znam ni ja puno, ali sam gledao prije jednu emisiju o tome, u principu po teoriji epigenetike svaki gen se kontroliše od strane epigenoma, to je kao neki šalter (čaura koja obavija gen) koji kontroliše (de-)aktiviranje gena, a mi svojim načinom života utičemo na to kako će epigenomi raditi. Konsekvence su bezbrojne, recimo to bi značilo da svi muškarci imaju "homo" gene, ali kod većine muškaraca epigenom drži taj gen po defaultu na "off", dok ga homoi svojim stilom života aktiviraju.

Znači tvrdnja "oni se takvi rađaju i to nije njihova krivica" ne pije vode više, zato me začudilo zašto si ponovio argument "oni se takvi rađaju" poslije mog prethonog posta.

http://www.amazon.com/Ghost-Your-Genes- ... 904&sr=8-1

Evo kompletnog dokumentarca na youtube: (u 5 dijelova)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=toRIkRa1fYU[/youtube]

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 08:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa pogledao sam, samo sto mi se ucinilo da ovo sto si oznacio "masnim" slovima izgleda kao argument da mi mozemo na to uticati pa sam zato ponovio neke razloge zbog kojih mi se cini da ne mozemo.
Kazes svaki covjek nosi homoseksualnost. Ja, a i vecina ljudi koje sam sreo nemaju nikakvu naklonost prema istom polu, iako u sustini nemam nikakvih stavova protiv homoseksualaca. Znaci, ne bismo mogli reci da svi nosimo, odnosno vecina nas ne nosi, ali postoji mali broj koji nose. (mislim u vecoj mjeri, mozda svi nosimo malu kolicinu predispozicije)
Sto se tice tog novog otkrica, moguce da je to tako. To bi samo jos ojacalo osnove evolucije. Naime, po toj teoriji znaci ako mi tezimo necemu, to se kasnije i ostvari i dobijamo te osobine. Utvrdjeno je da se to desava, da se mijenjaju osobine u skladu sa teznjama organizma da se prilagodi datoj sredini, iako se pouzdano nije znalo zasto, moguce da je ovo odgovor.
Ovo me podsjeca na "kvantnu teoriju" koju zastupaju ovi gurui samopomoci. Oni kazu da kada mislimo nesto i intenzivno zelimo, da stvaramo odredjene vibracije na subatomskom nivou sto kasnije dovodi do ostvarenja toga o cemu smo mislili. Time se mogu objasniti mnoge stvari u religiji, na primjer ako neko nesto dovoljno vjeruje, moze "pomjeriti planinu" kako sto to kaze Hrist u bibliji. I kao to se objasnjava uticajem misli na "kvantnom nivou". Ali to jos nije dokazano, vise je na nivou teorije i nekih dogadjaja. Slicno me podsjeca i ovo sto si ti naveo, mada cini mi se da ima daleko vise osnova u nauci jer bi se time objasnilo precizno zasto organizmi evoluiraju, odnosno dobijaju one osobine koje im trebaju u skladu sa okolinom u kojoj se nalaze.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 09:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kad kažem da imamo svi taj gen, ne mislim da samim tim imamo i ispoljenu osobinu, ne kažem da smo svi homoi, nego da u nama postoji potencijal koji se može realizovati kad se određeni gen aktivira našim stilom života, a do tada taj gen "spava", samim tim većina nas nema nikakve sklonosti ka istom polu. Kad se recimo aktivira, osoba počinje da se uzbuđuje na isti pol, znači jeste uticaj gena, ali za manifestaciju gena je odgovoran njegov nosilac. Znači da na neki način postoji interakcija. Ako homoseksualizam recimo i jeste uticaj gena, za sam taj uticaj su odgovorni homoi jer geni po epigenetici nisu crne kutije imune na bilo kakav uticaj spolja.

Ono što sam markirao je tvrdnja da možemo uticati na to da li će se gen ispoljiti ili ne, da uticaj nije samo jednosmjeran (gen -> nosilac gena).

A šta epigenetika tačno kaže na to, moraćemo sačekati neko vrijeme.

Nadam se da je sada jasnije na šta sam mislio :)

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 11:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ima nešto u toj genetici, mislim da je svako ko dijete imao u bližem okruženju nekog poznanika koji se ponašao kao curica i ko se igrao se lutkama, mada meni je to kao djetetu bilo gadno mene je više interesovalo igranje sa alatom, kopanje rupa, pravljenje svega i svačega. A najjace je kad neki muskarac prica kao ckapi, pa oteze hahahha, prosto mi dodje zelja da ga udavim onako rekreativno, mrzim kad je neko kenjkav , nja njaaaaaaa, ufffffff

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 11:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
dtkbl je napisao:
evo pitanja? Postoje li blizanci, od kojih je jedan strejt, a drugi gej?

Može - jednog upišeš na građevinu, a drugog na dizajn i eto ti! :confused2: :lol:

Meni je ovdje najlicemjerniji otac. Generalno na balkanu roditelji djecu podržavaju samo u onome što je stereotipno prihvatljivo. Čim se dijete počne ponašati po nekoj drugoj karakteristici - gubi podršku. Moja prijateljica (mala sredina je u pitanju) je katastrofalno ogovarana i šikanirana zbog toga što je odlučila da upiše vojnu akademiju. Čak su je i roditelji gušili u tome! Osnovni problem je bio što se žena po retardiranim svjetonazorima te zajednice ne uklapa u to da bude profesionalni vojnik.

Druga stvar, katastrofalno je koliko se kod nas ljudi tripuju od toga "šta će reći komšija, šta će reći ovaj, onaj". Radeći sve da ugodimo okolini, čovjek totalno prestane da ugađa sebi i svojoj porodici.

Takođe mi nije jasno zašto se raspravljate oko toga je li homoseksualnost nasljedna, birana, uvezena sa zapada bla bla - pravo nekog na normalan i dostojanstven život mora postojati bez obzira je li se rodio kao peder ili mu je jednostavno došlo da to bude, ili možda gledao seriju Vil i Grejs pa mu se sve to sa zapada svidilo.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 13:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Maj 2010, 22:15
StigoStriko je napisao:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OB_A-n0sVQw[/youtube]

0:25 svoje najbolje godine je proveo zatvoren u sobi :lol: :lol: kao da ima 50 godina.

neko upita za blizance....
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yYp2RxQAAag[/youtube]

:lol: :lol: :lol:

"... reperi su obmana svi su Toni Montana, svi su brate crnci ja sam samo Barak Obama..."

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 13:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 02 Dec 2010, 18:19
batica je napisao:
neko upita za blizance....
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yYp2RxQAAag[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UoJL8P-rjl8[/youtube]
Naderali ga frizeri.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 14:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=t1JhjugqB0U[/youtube]

Happy 16th birthday son, this is Raoul. Suck his cock!

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 15:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:
Takođe mi nije jasno zašto se raspravljate oko toga je li homoseksualnost nasljedna, birana, uvezena sa zapada bla bla - pravo nekog na normalan i dostojanstven život mora postojati bez obzira je li se rodio kao peder ili mu je jednostavno došlo da to bude, ili možda gledao seriju Vil i Grejs pa mu se sve to sa zapada svidilo.

kakva blasfemija! ccc, sta zapad radi od nase omladine, sta su ta fasisticka amerika i engleska uspjele da utuve nasem svijetu. da neko treba da ima pravo na dostojanstven zivot iako je peder?! EJ?! pederi da imaju pravo na dostojanstven zivot?!
valjda je potpuno jasno da je jedino moralno i ljudski suditi o nekome iskljucivo na osnovu toga s kim se jebe. sve ostalo je cista podvala satanistickog zapada, koji danonocno samo smislja nacine da unisti slobodarski duh srpskog naroda, kao jedine istinske prijetnje dolasku antihrista.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 15:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Milanko.

(Dramska pauza).

Sta cemo s tobom?

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 15:59 
Veteran
Veteran

MuskoBre je napisao:
Milanko.

(Dramska pauza).

Sta cemo s tobom?

Hmmm, mozda da ga spojimo sa ovim malim svrbiguzom iz Srbije, more bidne to pocetak jednog divnog toplog prijateljstva.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 16:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Slika

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 16:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:
Hmmm, mozda da ga spojimo sa ovim malim svrbiguzom iz Srbije, more bidne to pocetak jednog divnog toplog prijateljstva.

vidi sto nam neko opisuje svoje vlazne gay snove...

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 16:21 
Veteran
Veteran

Jao Milanko roaarrrrr groaaarrrr :D

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 16:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Kad kažem da imamo svi taj gen, ne mislim da samim tim imamo i ispoljenu osobinu, ne kažem da smo svi homoi, nego da u nama postoji potencijal koji se može realizovati kad se određeni gen aktivira našim stilom života, a do tada taj gen "spava",

Pa to je u stvari onda klasicna ekspresija gena, nista novo otkriveno. Kod nekog se ispoljava vise, kod nekog manje kao i ostale osobine.

Citiraj:
samim tim većina nas nema nikakve sklonosti ka istom polu. Kad se recimo aktivira, osoba počinje da se uzbuđuje na isti pol, znači jeste uticaj gena, ali za manifestaciju gena je odgovoran njegov nosilac.

Sad da li je odgovoran samo nosilac ili postoje i drugi uticaji to se ne zna.

Citiraj:
Znači da na neki način postoji interakcija. Ako homoseksualizam recimo i jeste uticaj gena, za sam taj uticaj su odgovorni homoi jer geni po epigenetici nisu crne kutije imune na bilo kakav uticaj spolja.

Pa ako se ta nova teorija dokaze onda ce mozda biti samo oni odgovorni, ali iz primjera mnogih ljudi vidimo da je to bilo van njihovog uticaja, jednostavno su se tako osjecali od rodjenja.

Citiraj:
Nadam se da je sada jasnije na šta sam mislio

Jasnije mi je, cak mislim da smo mislili skoro isto, osim tvrdnje da sami uticemo na ekspresiju tih gena zato sto to jos nije dokazano, a suprotstavlja se i mnogim iskustvima i slucajevima. Da bi uzeli neku novu naucnu teoriju ili otkrice kao ispravnu ona mora da se podudara sa statistikom. Statisticki, vecina homoseksualaca ce reci da su takvi od rodjenja i da nisu imali uticaja na to. Medjutim, moguce da se dodatnim istrazivanjima nadju neke veze, koje svakako postoje, jedino je pitanje da li su one dominantne i da li su one odlucujuci faktor.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 17:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Citiraj:
samim tim većina nas nema nikakve sklonosti ka istom polu. Kad se recimo aktivira, osoba počinje da se uzbuđuje na isti pol, znači jeste uticaj gena, ali za manifestaciju gena je odgovoran njegov nosilac.

Sad da li je odgovoran samo nosilac ili postoje i drugi uticaji to se ne zna.

Bio sam malo nedorecen kad je to u pitanju, moj propust. Naravno, nisu samo individue te koje uticu svojim odlukama na to sta ce biti, tj. faktorima koje mogu kontrolisati, nego uticaj vrse i faktori okoline koje ne mozemo kontrolisati. Samim tim, ako je neko homo, ne znaci uvijek da je svojom svijesnom odlukom postao homo (recimo ako je odgajan od homo-roditelja moze od malih nogu razvijati sklonost ka istom polu)

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 17:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Rekao bih da oko 99,9% homoseksualaca današnjice nije odgajano u homo brakovima, pa mi je naivno tvrditi da je taj faktor bitan u ekspresiji gena u narodu poznatog kao gejn... Ono jeste da ne možemo sa sigurnošću znati dok ne istražimo.

Ja sam recimo odrastao u zdravog heteroseksualca i to što sam par puta uhvatio mamu i tatu kako se maze i prave seku nije uticalo na razvoj moje seksualnosti čak štaviše javile su se neke traume koje prijete da ugroze ovo "zdravog"...

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije mi bio cilj da kazem da je odrastanje u homo-brakovima glavni i jedini faktor za postajanje homoom, samo navodim kao primjer kako bi okolina mogla imati uticaj i naveo odrastanje u homo-braku, to je samo moje nagadjanje, nije mi pao na um bolji primjer za uticaj okoline.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 21:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Sto covjek ne poznaje, toga se i "boji"....(nije homoseksualnost prelazna bolest)...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 137 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]