Jesi izasao iz Banjaluke?? Jesi vidio ponasanje vozaca pred pjesackim prelazima negdje drugo sem u BL, BG, ZG i slicnim gradovima?? Od 10 auta 9 ce da stane, cim te vidi da prilazis pjesackom. Dignes ruku, zahvalis se ides svojim putem. Imala sam veliki problem navikavanja na prelazak ceste u Austriji i u BL.
O da ginu ljudi na sve strane. Ovde gdje ja zivim policajac na licu mjesta naplacuje kaznu 21€ (ako u medjuvremenu nije poskupila) za pricanje na telefon dok vozis.
Koje li ironije momka je prije par godina na pjesackom prelazu udario auto. Nabacio ga na haubu, Polomio mu kosti u grudima, bolnica, oporavak. A ironija za volanom nas covjek. Jebiga, desava se.
Pa da se ranije razmisljalo o posljedicama, poslije prve ili druge nesrece mnoge bi bile izbjegnute.
Dijete moze da istrci na cestu, ali ako se vozac pridrzava ogranicenja i saobracajnog znaka "skola/djeca u blizini" imace vremena da zakoci pred tim djetetom. Prosle godine na Starcevici, znaci ne na tranzitu nego cesta pod Starcevicom, lola siluje motor i siluje i siluje cijeli ubogi dan. I na kraju se zabije u auto koji je stao da pusti majku sa djetetom da predju cestu. Sreca, sreca nije se pjesacima nista desilo. Motorista isto prezivi, kako...i budale Bog cuva. Vjeruj mi bilo je strasno za vidjeti.
Ja sam za sve opcije samo da se pjesacima omoguci normalno i sigurno prelazenje ceste. Hoce li to biti semafor, lezeci/stajaci/sjedeci policajac, svejedno je samo da ima efekta. Dizanje na malo visi nivo saobracajne kulture i kod pjesaka i kod vozaca. Da se stane u kraj bahatom ponasanju vozaca, jurcanje po gradu, pravljenja trkalista. Kako ce to da se rijesi - svejedno. Samo da se nesto pokrene s mrtve tacke.
I zaista me nervira recenica "jel' kod vas tako"? Ovde ljudi vise ginu po autoputevima i van gradova, nego u samom gradu.
Izvinite na duzinama posta (sto ti je kad covjeka uhvati huja)