josephine je napisao:
Citiraj:
grad cine zgrade?
Ne bi vjerovao, ali to jeste jedno od temeljnih načela modernog urbanizma.
OK, ti pricas o ljepoti zgrade.

Ja sam se ipak osvrnuo na potrebe grada.
U urbanizam ne ulazim, zgrada je lijepa, nova, ne pripada aleji,... Uglavnom moje nestrucno misljenje sa primjesama potpune subjektivnosti.

Ali nasim ljudima treba mentalno i moralno uzdizanje, treba im vratiti samopouzdanje da nesto mogu, da necemu vrijede. Mnogo starijih ljudi riljaju na debelo podplacenim poslovima ispod svojih realnih mogucnosti i balansira do penzije. Prije su znali da rade, sada to odjednom nije OK. Gomila mladih ceka vizu za izlazak iz ovog grada i zemlje. Da ne spominjem dalje, i sama kontas na sta mislim.
Treba uloziti u ljude, prije svega. Ljuudi cine grad. Objekti su jedno pakovanje. Obican volumen.
"
Zapremina tela ipak nije dovoljna.."
josephine je napisao:
Citiraj:
odrziv razvoj modernog grada temelji se na ljudima koji u njemu zive.
Zar zaista misliš da je moguća kulturološka promjena strukture stanovništva? Trenutna struktura teži k izgradnji zgrada poput one na malom borčevom stadionu, zgrade Ekvatora, zgrade Uprave za indirektno oporezivanje, kuća pretrpanih betonskim ogradama i labudovima i sl.
OK, ovo je opet komentar na arhitektonsko djelo, ali po meni postoje jeftiniji vidovi edukacije od ovog na koji smo se mi odlucili.
Kako investitori razmisljaju pri ulaganju u izgradnju takvih zgrada necu da nagadjam. Mozda zvuci naivno, ali da li je moguce da se pokrene promjena percepcije investitora javnim izborom za najljepsi novoizgradjeni objekat u jednoj godini? Ovo je banalan oblik, ali poenta je ista - drugaciji pristup uticaja na kulturu stanovnistva. Jeftiniji.
btw, meni ne smeta zgrada kao takva, podrzavam objedinjenje ministarstava pod jedan krov.., ali me nervira sto neko uzima golemu lovu na procenat od ovih ili onih radova na toj zgradi.