Posto ne vidjeh nigdje da je pomenuto na forumu, da zapocnemo o tome (a mozemo i nastaviti uopsteno o HP, iako ima i na 'kultura').
---
BRITANSKE knjižare počele su u subotu ponoć i jednu minutu prodavati novu knjigu o Harryju Potteru, otvorivši vrata gomili nestrpljivih obožavatelja.
Posvuda u Velikoj Britaniji djeca prerušena u male čarobnjake požurila su u knjižare u ponoć i jednu minutu po engleskom vremenu kako bi kupila najnoviji nastavak dogodovština mladog čarobnjaka - "Harry Potter i Princ miješane krvi".
Nova knjiga iz serijala o Harryju Potteru puštena je u subotu u prodaju diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku. Očekuje se da će u prva 24 sata u svijetu biti prodano 10 milijuna primjeraka knjige.
Autorica knjige J. K. Rowling čitala je izvatke iz šestog nastavka svojeg bestselera sedamdesetorici privilegiranih dječaka i djevojčica iz čitavog svijeta, pobjednika međunarodnog natjecanja, u tajnovitom dvorcu u Edinburghu.
Novi nastavak dat će "brojne odgovore" na pitanja koje si postavljaju čitatelji već dvije godine. Tako bar tvrdi Rowling, koja pak nije htjela iznijeti detalje zapleta.
"Uzbuđena sam zbog knjige. U njoj ćete naći mnoge odgovore. Jako mi je stalo da je pročitate", kazala je britanska spisateljica.
Dok obožavatelji očekuju smrt jednog od glavnih likova i slične mračne događaje, Rowling se odlučila za vedriju varijantu potkrijepivši to nekim utiscima vlastite kćeri, danas adolescentice.
"Otišla sam iz kuće ostavivši kćer s primjerkom knjige. Čitala ju je prvi put. Kad sam izlazila, ona se smijala", dodala je autorica.
Index.hr
---
Šesti nastavak popularnog romana britanske spisateljice J.K. Rowling o dečaku-čarobnjaku Hariju Poteru od 16. jula će se naći u knjižarama širom sveta, dok će centralna proslava biti održana u zamku u Edinburgu.
Porudžbine knjige “Hari Poter i polukrvni princ” premašile su već 1,4 miliona, prema podacima onlajn knjižare Amazon.com.
“Polukrvni princ” je još u decembru, za manje od 24 sata od objavljivanja da će se naći u prodaji 16. jula, dospeo na prvo mesto liste britanskog ogranka Amazona.
Rowlingova će u noći između 15. i 16. jula, minut posle ponoći, odnosno za vreme “veštičjih sati”, početi da čita odlomke iz knjige “Hari Poter i polukrvni princ”, u prisustvu 70 mališana iz celog sveta, izabranih na osnovu različitih medijskih takmičenja.
Srećnici će imati priliku da putuju konjskom zapregom do zamka “Esplenade” u Edinburgu na svečanu promociju najnovijeg nastavka o Hariju Poteru, koja će biti uživo prenošena na TV i radijskim programima širom sveta.
Uslovi su bili da su deca stara do 16 godina, a između ostalog, imaće priliku i da joj postavljaju pitanja o novoj knjizi na specijalnoj konferenciji za novinare. Rowlingova je najavila da će to biti jedina konferencija o knjizi, preneli su britanski mediji. Svako dete dobiće i primerak knjige sa potpisom autorke.
Rowlingova je vodila računa da ne oda detalje najnovijeg nastavka serijala o Hariju Poteru, ali je nedavno na svom sajtu navela da joj se “Polukrvni princ”, kada ga je završila, svideo više od prethodnih nastavaka. “Šesta knjiga je ono što sam želela da uradim i čak i ako se nikome ne bude svidela (a ne nekima neće), znam da će ostati jedan od mojih favorita”.
Posebni programi “dočeka” šestog nastavka priče o Hariju Poteru, u izdanju kuće Bloomsbury, organizovani su i u Londonu. Knjižarski lanac Waterstone najavio je tematske, kostimirane i druge zabave od ponoći, navodeći da je, posle nedavnih terorističkih napada u Londonu, promocija knjige o dečaku koji se bori protiv zla više nego dobrodošla.
Očekuje se da će više od 300.000 ljudi pohrliti u britanske knjižare da prvi kupe šesti nastavak sage o dečaku-čarobnjaku.
Američki izdavač Sholastic, pripremio je rekordnih 10,8 miliona kopija novog nastavka romana.
Najveća prodavnica igračaka u svetu “Toys R Us” na Tajms skveru u Njujorku biće pretvorena 15. jula u ponoć u Hogvarts akademiju, a posebni programi najavljeni su i u drugim zemljama, ukljucujuci Indiju, Australiju i Novi Zeland.
Šesti nastavak štampan je i na Brajevom pismu kako bi slabovide i slepe osobe mogle da uživaju u Poterovim čarolijama.
Do sada je u svetu prodato više od 270 miliona knjiga iz serijala o Hariju Poteru.
Rowlingova je ranije najavila da će biti sedam romana u tom serijalu.
Knjige Roulingove doživele su i tri filmske verzije.
Četvrti filmski nastavak o Hariju Poteru, “Hari Poter i plameni pehar”, počeće da se prikazuje u američkim bioskopima krajem godine, najavio je “Warner Bros”. Filmovi adaptirani prema književnim nastavcima Rowlingove već su zaradili 2,6 milijarde dolara širom sveta.
B92.net
_________________ There are ways of saying what you think that make people think what you're thinking is actually more thoughtful than you actually think it is.
Poslednji put menjao FLASH dana 17 Jul 2005, 20:11, izmenjena samo jedanput
|