..prije par godina u njemackoj, u nirnbergu u staroj jezgri grada vidjeh kucu u odlicnom stanju (maltene ko nova), ali bila je stari, onaj tipicni njemacki stil gradnje sa onim mnogobrojnim gredama preko fasade (ebesh ga, slabo se kontam u arhitekturu, ne znam kako se to zove)...inace, extra izgleda! Kad, pored tabla, pise:
ova kuca je podignuta 1000.godine... (cirka, ne sjecam se sad tacno ni to

)... Citava poenta - iako u toj kuci sad vjerovatno nema ama ni jedna cigla stara milju godina (od one prvobitne kuce), shvabe su to, ili restaurirali, ili satrali pa napravili identicnu (koristeci iste materijale i stil gradnje ko sto neko vec pomenu), i sad je to neka vrsta atrakcije...i mogu reci da bas mocno izgleda,iako nije neka monumentalna gradjevina, jednostavno jer vjerno prikazuje kako je to izgledalo u daaavnoj proslosti (a pri tom ne moras da se tripas da ce ti komad opeke prekratiti zivot!)..
..u svakom slucaju, i ja sam za neku vrstu ''restauracije'', jer bi volio da se ocuva bar dio istorijskog duha grada. Znam da nismo Bec, Pariz ni Venecija, al majku mu ebem, to ne znaci da sve treba da zabetoniramo!! ima i po evropi puno vise gradova koji su daleko iza nas kad je istorija u pitanju (ko bi reko

), al i to malo sto imaju, znaju da cuvaju...
e sad, s obzirom na stanje kuce levi, ja cisto sumnjam da se na ''ono'' nesto moze nadograditi, vjerujem da je jedina opcija da se potpuno poravna, pa izgradi slicna (isti stil i materijali)...
..da ostane ovako je najgora moguca opcija, em je ruglo nevidjeno u samom centru grada, em treba nekga glave da kosta!! Cak je i parking bolja opcija..