Razbojnici uhapšeni pola sata nakon pljačke
Subota, 02 April 2005
ZENICA - Silvad (28) i Enver (28) Lilić oba iz Vogošće i državljanin SCG Eniz Memić (22) iz Prijepolja uhapšeni su juče u 12.25, tridesetak minuta nakon što su u zeničkom naselju Mokušnice izvršili oružanu pljačku pošte.
Nakon hapšenja razbojnici su predati Kantonalnom tužilaštvu Zenica koje će im, kako je najavljeno, odrediti pritvor.
Tri razbojnika su pretukla radnika pošte i, prema nezvaničnim informacijama, otela oko 3.000 KM. Zatim su Zenicu napustila u BMW-u, bijele boje, njemačkih registarskih oznaka. U naselju Rošćevine, na ulazu u Kakanj, zaustavila ih je i uhapsila patrola Jedinice za bezbjednost saobraćaja MUP-a ZDK.
"U vozilu je pronađena određena količina novca za koji pretpostavljamo da je ukraden u zeničkoj pošti. Pored novca pronađeno je i oružje i drugi predmeti koje su koristili prilikom izvršenja razbojništva", rekla je Indira Krueziju, portparol MUP-a ZDK.
Senad Čančić (43), pretučeni radnik pošte, prebačen je na Urgentni odjel Kantonalne bolnice u Zenici sa razbijenom glavom i povredom leđa. On je ispričao da je, prije nego što će ga napasti, razbojnik ulazio u poštu i telefonirao iz govornice.
"Mislim da je 'snimao' teren. Onda je izašao, pa se vratio sa maskom preko lica. Razbio je staklo na pultu i uperivši pištolj u mene naredio mi da mu predam pazar. Kada sam mu dao novac, koji je bio ispred mene, rekao je da želi još, na šta sam mu rekao da je ostatak kod šefa. Opsovao mi je šefa i udario me pištoljem u potiljak i nestao", priča Čanić.
Opljačkana pošta nema veliki promet, a pretpostavlja se da su lopovi vjerovali kako se u pošti nalazi novac za isplatu penzija.
|