Ehhh...
Citam ovaj clanak od Latinovica "Revolt i Kontrarevolucija" ne znam kako samo naletim opet na nesto ovako.
Samo par stvari mi privuce paznju.
Covjek objasnjava gdje, sta, kada, kako i zasto se desavalo ovo sto se desavalo ovdje u ovom nasem Eldoradu.
Ali Latinovic ne kazuje samo kako i sta je bilo vec covjek govori sta i kako treba da bude ili bi trebalo da bude.
Zna covjek.
Odlican prilaz, ono nemoj samo kritikovat vec ponudi i neko rijesenje tj neki predlog,sugestiju,daj neki pametan zakljucak.
Posebno mi se svidja ova njegova konstatacija u kojoj je sabio tri u dva sto bi Dalmosi rekli.
Znas ono kad stari barba u konobi podvikne mala daj mi tri u dva a konobarica odgovara, sjor pa ne moze to, ne ide tri u dva, moze dva u tri al tri u dva neide. A on vrisne sta ne moze... zbi.
E tako ga Latinovic zbija i pirkazuje sustinu stvari, evo jedan od bisera:
"Osim obaveznog ispunjenja socijalnih zahtjeva, najpoželjnija promjena do koje mogu dovesti ovi protesti bila bi radikalno preoblikovanje političkog života u BiH, unutrašnja demokratizacija stranaka i nova transparentnost"
Tako je briljanto ispalio ovu misao da se opet pozovem na sintaksu jednog jezicnog felera i pravopisnog ateiste, Brale tj mene i opisem to kao:
Posao je pojedinacnog nigdje i zavrsio u opstem nista.
Zna covjek,i bez oklevanja upucuje na krajnji domet i jedini moguci pravi cilj protesta. Ovo "nova transparentnost" mi se posebno svidja.
Dalje lijepo pise:
"Nažalost, političke partije u BiH već odavno nisu više kreatori i proizvođači političkih ideja"
Eto sav proplem je u politickim idejama. Ne u sistemu koji ne funkcionise iz temelja vec u politickim idejama.
Do duse ovdje nije rekao koji su to kreatori i proizvodjaci politickih ideja, ostavio je citaocima na volju to jest da se zamisle i snadju. Fer i lijepo od njega.

Dalje evo ovo:
"U četiri kantona FBiH, Sarajevskom, Tuzlanskom, USK i ZDK, demonstranti su formirali "paralelne gradske komune" u kojima se spremaju preuzeti vlast. Koliko god to bila dobra strana ovog protesta, ovo "vježabanje demokratije" ima svoje političke limite. Ubrzo će se pokazati sva ograničenja ovakvog pristupa, tako da će se učesnici protesta naći pred izazovom da i sami formiraju novu političku stranku, što je već predložio jedan od demonstranata na ulici...
Kazem evo covjek vidi da mora da dodje do formiranja nove stranke. To je to, nista drugo nego to, kako se toga nismo sjetili.
I to stranke koja ce najverovatnije uci u takmicenje i koja ce se uklopit u postojeci sistem koji odlicno funkcionise ili da kazemo koji ce se popravi i funkcionisat sa ovim popravkama sto ih on gore spomenu.
Ehh....