Ja sam sad "roštiljala" ledenu lubenicu!

Elem, čorba od krastavaca. Naravno, nikad nije bila kao ona koju sam jela u Krakovu, kakve god varijacije da smo pravili. Ni žubrovka nikad nije bila ukusna kao u Krakovu, moram da pitam Mirdžu za tačan omjer soka od jabuke i žubrovke.

Ali nosam zmajčeka na ključevima i uvijek kažem da ću se vratiti još jednom. Jer Krakov je...
Ja sam koristila ovaj
recept.Nismo koristile pravi temeljac nego vodu sa vegetom i osnovnim povrćem ili kocku. Mi smo koristile i punomasni jogurt na kraju, meni bude još bolji ukus, samo treba paziti da ne bude prekiselo. I ne mora krompir, može se dodati malo brašna.
Ili, pošto je malo teško održati kisele krastavce nepojedene do ljeta,

našle smo neku varijaciju sa svježim krastavcima. Zašto u ljeto? Zato što je ovo kisela čorba koja super osvježava a brzo se spremi.

Potrebno:
1/2 kg krastavaca
so
1 kašika vegete
sok od 1/2 limuna (a ja još dodam prije jela jer volim malo više limuna)
1 jogurt
80 g margarina ili 4 kašike ulja
malo kopra
1 kašika brašna
Krastavce oguliti, očistiti sredinu i "meso" isjeći na kockice ili izrendati na krupno rende. Malo prodinstati pa dodati vegetu, limunov sok, so i dinstati 15ak min poklopljeno. Potom posuti odozgo kašiku brašna, dodati isjeckani kopar i vode po potrebi pa pustiti da prokuva. Na kraju umješati jogurt. (Ili umjesto brašna, kao u prvom receptu koristiti krompir, caka je da se čorba malo zgusne.)
Prijatno!