Evo danas sam napravio fondue uz pomoć sastojaka koje je moguće naći u Banja Luci. Pošto sam imao priliku da ga probam u jednom restoranu u Švajcarskoj, poređenja radi mogu da kažem da je ispao poprilično dobar, pa recimo oko 75% ukusa onog što sam probao u restoranu. Ovo jelo preporučujem svim zaljubljenicima u sireve.
Sastojci:
- češanj bijelog luka
- 1/2 supene kašike kukuruznog brašna
- 150 ml suvog bijelog vina
- 450 gr sira (po orginalnom receptu Grijer-kojeg je nemoguće naći u Banja Luci i Ementaler. Umjesto Grijera možete upotrebiti Edamer. Moja preporuka je kombinacija 30% ementalera i 70% edamera. Možete koristiti i još neku vrstu sira ali preporučljivo je da sirevi budu punomasni sa bar 45-50% mliječne masti i po mogućnosti tvrdi sirevi)
- 30 ml rakije višnjevače
- bijeli biber.
Pripremanje: Dublji metalni/keramički sud natrljati isjeckanim čenom bijelog luka i u njega usuti 90 ml vina i lagano zagrijavati. U ostatak vina (60 ml) sipati kukuruzno brašno. Nakon što se vino zagrije, dodati 1/3 naribanog sira uz konstantno miješanje. Nakon što se ta količina rastopi, dodati smjesu vina i kukuruznog brašna, višnjevaču i malo bijelog bibera. Uz konstantno miješanje dodati i preostali sir. Bitno je da tokom čitavog postupka temperatura bude lagana. Nakon 20tak minuta čitava masa bi trebala biti sjedinjena što znači da je jelo gotovo. Vreo fondue servirati u setu za fondue a ukoliko imenovani nemate možete improvizovati - rešetku iz rerne postavite na 4 šoljice od kafe i ispod postavite plamenik ili svijeću/mirisnu svijeću..., tako da posuda sa fonduom uvijek bude topla dok se jede. Fondue se jede tako što se komadići tosta umaču u smjesu i malo pospu sa bijelim biberom.
Jelo je poprilično ukusno a količina namirnica koju sam naveo je dovoljna za dve odrasle osobe ili 3 žene

- pošto je jelo poprilično kalorično.. Elem, uživajte..