banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Jun 2003, 15:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Na drugom forumu je neko napisao nešto što me ponukalo da mu odgovorim ali kucajući odgovor dobio sam impuls da je bolje da za to otvorim posebnu temu što sam tamo i učinio a to činim i ovde. Izjava koja me je inspirisala za ovu temu je potekla od osobe koja je hrišćanski orjentisana i koja ne priznaje druge svete spise i duhovne učitelje pa čak ni apokrife koje priznaje i katolička i pravoslavna crkva. Takvih koji ne priznaju druge svete spise i druge poglede i koji misle da samo njihova vjerska zajednica ima autorska prava na Istinu imamo i ovde na forumu. Kao i ova osoba Maran Ata je identičnu stvar u više navrata isticao kad je citirao iz poslanica "jedna vjera, jedno krštenje" i sam nerazumijevajući taj stih i želeći istaći da se pod jednom vjerom misli na pravoslavnu i hrišćansku vjeru onako kako ih on shvata.
Dakle evo...

mystic je napisao:
istina je samo jedna i ne može imati više verzija

Da, Istina je jedna ali...

Kada ja uzmem list papira koji je sa jedne strane obojen u plavo a sa druge u crveno i postavim ga između dvojice prijatelja tako da jedan vidi jednu a drugi drugu stranu i pitam ih koje je list boje jedan će reći plave a drugi će reći crvene. Neko ko sa strane sluša (a ne i gleda) pomislio bi da jedan laže a i njih dvojica bi mogli smatrati da onaj drugi laže jer istina je samo jedna i ne može imati više verzija kako to kaže mystic (i Maran Ata). No gle čuda, ni jedan od njih ne laže već obojica govore istinu! Kako sad to?! Kako to da govore (vide) različito a obojica govore istinu?! Pa zbog toga što vide samo jedan dio lista papira (dio Istine), samo jednu stranu. Da bi imali potpunu sliku i potpuno saznanje o tome koje je boje list papira morali bi ga sagledati sa svih strana. Tek tada i samo tada imaju pravo reći: "ja znam da je ovaj papir obojen ovim i ovim bojama, ja znam šta je Istina".

Zato je mnogo bolje svoje dragocjeno vrijeme i energiju utrošiti na sagledavanje Istine iz svih mogućih uglova jer tek tada dobijamo potpunu sliku a ne na prepucavanja i oholi stav "ja znam istinu a ti si u zabludi".

Pogled iz jednog ugla može biti istinit ali i pogled iz drugog ugla može biti istinit iako se rezultati ova dva pogleda ne slažu. Zbog potpunijeg uvida treba stvari sagledavati iz što više uglova.

Ovo opet ne znači da treba zdravo za gotovo uzimati ono što kažu oni koji stvari sagledavaju sa druge strane jer možda gledaju kroz naočale. Druge poglede treba samostalno ispitivati, istraživati, spoznavati - ali bez predrasuda (naočala).

Neko je kupio naočale sa zelenim staklima i on sve vidi zelenkasto. Kupio je sa zelenim a ne plavim staklima jer on tako voli. Ako on sada pogleda neki objekat o kome treba da donese nekakav sud iz ugla iz kojeg je ovaj objekat bijele boje on ga neće vidjeti bijelo već u zelenkastoj boji, u boji koju on voli i koju je sam izabrao. Dakle neće vidjeti objektivnu istinu već će sve što posmatra vidjeti u boji koju voli i koju je izabrao.

Dakle ako neko i počne čitati o Budi ili Muhamedu ili bilo kome a već ima odbojan stav prema njima onda će samo "vidjeti" razloge da i dalje na njih i njihova učenja ne gleda blagonaklono jer je to odabrao da vidi. Ne može vidjeti bijelo kroz naočale sa obojenim stakalcima u neku boju, boju kroz koju voli da posmatra svijet.

Ovo sve se odnosi na mnogo toga, na sve različite poglede koje imamo na obične ljude, knjige, mudrace, učenja, život i sve ostalo.

Odnosi se i na pogrešna rezonovanja da ako sveti spisi govore različito to znači da svi ili svi osim jednog ne govore istinu. Ako obični obojeni list papira možemo vidjeti nepotpuno koliko tek nepotpuno vidimo svete spise čiju stvarnu dubinu vjerovatno još niko nije spoznao?

Pravoslavlje pravoslavcima daje naočale plave boje, katoličanstvo katolicima zelene boje, adventisti adventistima narandžaste boje itd. pa nije čudno da se ne mogu složiti i što se stalno prepucavaju. Jedni viču svijet je plav, drugi ne nije plav nego zelen a treći svi ste vi u zabludi, svijet je narandžast. A ni jedni ne vide svijet onakav kakav jeste. Svi vide nešto, to se ne može osporiti, ali ne vide stvari onakve kakve stvarno jesu.

Treba odbaciti sve naočale. I treba imati u vidu da kad se naočale u određenoj boji nose neko duže vrijeme bez prekida onda ni nakon skidanja stvari ne budu odmah baš kristalno jasne već treba da prođe neko vrijeme da se oči naviknu na novu stvarnost, na pravu stvarnost, na prave boje. Mnogi koji su navikli na naočale na kratko ih i skinu ali budu zaslijepljeni onim što vide pa kažu sebi "ne valja ovo ništa, bolje je meni sa naočalama" i opet ih stavljaju.

Imena (velovi) istine su nejasna i mnoga, Istina sama po sebi je jasna i jedna; ali ova druga se mora doseći preko ovog prvog. (Aleister Crowley)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2003, 22:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Satanista je ovdje prava osoba za citiranje, pogotovo ako govorimo o tamo nekim relativiziranjima tipa sve su vjere iste, sve su manifestacija istog vjerovanja... mozda i jeste tako, ali za gotovo sve vjere (ako se vec mora posmatrati na taj nacin). Ostatak skupa i onako je vjerovatno uperen prema inspiraciji i gospodaru Alistera Kroulija, vjerovatno i ima isto ishodiste tako da gotovo i ne postoje prepreke da svi ti sareni pajaci i djavolougodnici uzmu jedne naocare sa hiljadu boja i poklone se svom caru-covjekomrzcu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2003, 22:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
bojmen je napisao:
Satanista je ovdje prava osoba za citiranje

Kad smo već kod naočala :roll: :roll: :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2003, 22:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
Sitne sipravke,
volio bih da upoznam nekog satanistu,
cisto da vidim nekog iz tog soja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2003, 11:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Citiraj:
Satanista je ovdje prava osoba za citiranje, pogotovo ako govorimo o tamo nekim relativiziranjima tipa sve su vjere iste, sve su manifestacija istog vjerovanja...
Upravo tako. Ali ne vrijedi to njima govoriti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2003, 11:49 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Maj 2003, 03:04
Postoji jedna stara indijska priča koje kaže kako je nekada davno jedan kralj naredio da mu dovedu pet ljudi koji su od rođenja bili slijepi. Kada su ih našli i doveli u njegov dvorac, kralj ih je skupio i rekao im kako će sada imati priliku da opipaju nešto što se zove - slon, a nakon toga će morati podrobno da mu opišu kako taj slon izgleda.
Međutim, kralj je udesio tako da se svakom od ovih pet sljepaca dozvoli da opipa samo jedan dio slona, tako da je prvi opipao surlu, drugi - glavu i kljove, treći - noge, četvrti - lijevu stranu slonovog tijela a peti - rep.

Onda ih je kralj opet okupio i zamolio da mu opišu kako slon izgleda. Nije prošlo dugo, ovih pet sljepaca su se počeli već toliko da svađaju da umalo nije došlo i do tuče. Prvi je tvrdio da je slon sličan zmiji sa veoma hrapavom kožom, drugi se odmah usprotivio tvrdeći kako slon nema nikakve veze sa zmijom nego je to nešto zaobljeno i veliko sa dva povinuta koplja koja iz toga vire, treći je tvrdio kako ova dvojica nemaju pojma, jer slon izgleda kao četiri debela kolca zabijena u zemlju itd. itd…

Svaki od sljepaca je tvrdio da slon izgleda upravo onako kako ga je on opipao, a nikome nije palo na pament da sasluša i ostale, odnosno da predloži, da svako od njih opiše ono što je opipao – pa će tako svi biti u stanju da sklope kakvu takvu sliku slona i saznati kako bi on mogao izgleda.

(Naravno, slon u ovoj priči simbolizuje istinu, sljepci smo mi koji mislimo da - vidimo, a priča lijepo oslikava i naš pristup diskusiji na ovu temu.)

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2004, 19:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 08:09
Sta mislite na ovu temu?

Kada se popnes na planinu vidis da mnogi putevi vode na vrh, a ne samo da je tvoj bio isprvan.
NO, na nekim od njih bi te cekala neka druga iskustva i ona mozda nije za tebe.
Dok je bas ta kuda si dosao bila za tebe.
Stoga puno puteva.

Zanimaju me vasa iskustva sa vasih puteva.
Ne da se prepirete kao sto dobro znate, a moze mo se uvjeriti, vec ono sto vam je najbolje i sto je najgore na vasem putu.

MOze?

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2004, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Moze.

Putujem i to me ispunjava. Znam put na kojem sam i ne vidim mu kraja.Sve sto radim vrijedno je moje potpune paznje.

Uvijek cinim najvise sto mogu da od sebe dam najbolje.

Nisam slijepa za druge puteve i drugacije putnike, nekima se priblizim, posmatram ih, slusam i gledam, druge samo vidim i postujem ih, trece ostavim kao obris u daljini. Uvijek se trudim da sto vise naucim.

Pazljivo biram saputnike.

Zbog potencijala mijenjanja mog puta koji nose u sebi.
Kada naidjem na osobu koja je na istom putu, lako se prepoznamo.

Trudim se da svaki dan uradim nesto sto ce ugrijati necije srce.

Principi su mi jednostavni i lako primjenjivi u svakodnevnom zivotu. Slaba sam jer sam samo tackica medju milijardama dusa, i moja svijest o slabosti me spaja sa tim istim milijardama. To mi daje veliki osjecaj ispunjenja. Vjezbam oprost, da bi mi bilo oprosteno.

Cilj mi je Ljubav, Radost, Predanost, Istina.
:angel:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2004, 22:56 
Isitina je jedna, ali zavisi o kojoj je istini rijech, JEr, razliciti ljudi razliciti pogledi, razlicite vjerospovjesti - razliciti putevi do dolaska do istine, razliciti intelektualini peakovi - razlicita zivotna ubjedjenja - razlicite motivacije - razliciti putevi ostvarivanja - razlicite istine.

O kojoj mi isitini ovde raspravljamo btw.? O jednoj jedinoj ? :]

[/i]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2004, 11:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 08:09
Zanimljivo je sto je napisala Japanese_rose. Jer koliko toliko pokazuje njen licni stav.
Iako sam misli oda to bude jos konkretnije. Mnogo je zabavnije.

Citiraj:
progression
kojoj mi isitini ovde raspravljamo btw.? O jednoj jedinoj ? :]

nemam pojma...
Sta ti mislis?

Citiraj:
japanese_rose:
Putujem i to me ispunjava. Znam put na kojem sam i ne vidim mu kraja.Sve sto radim vrijedno je moje potpune paznje.

Predivno. :)
isto to bi mogao reci. A ne zelim da te ponavljam.

Citiraj:
bojmen Poslao: 24.06.2003. 23:01 Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Satanista je ovdje prava osoba za citiranje, pogotovo ako govorimo o tamo nekim relativiziranjima tipa sve su vjere iste, sve su manifestacija istog vjerovanja... mozda i jeste tako, ali za gotovo sve vjere (ako se vec mora posmatrati na taj nacin). Ostatak skupa i onako je vjerovatno uperen prema inspiraciji i gospodaru Alistera Kroulija, vjerovatno i ima isto ishodiste tako da gotovo i ne postoje prepreke da svi ti sareni pajaci i djavolougodnici uzmu jedne naocare sa hiljadu boja i poklone se svom caru-covjekomrzcu

Zanimljiva tvrdnja, nekog ko misli da zna. :)

Tu dolazimo do teme koja je vec pokrenuta i na kojoj je dosta pisano, a u vezi magije je.
Pa ne vidim razlog da bi to ponavljao nekom ko I NE ZELI UCITI. Vec odmah biti ucen. :)

Po meni je istina ono sto si sposoban da zivis. Naravno, mogli bi reci kao i svi istina je jedna, ali niko nema toliko lica kao istina. Svakom se pokaze na njemu svojstven nacin. Zanimljivo je da svi koji su je dozivjeli se slazu u jednom. A to je da se ona ne moze obajsniti rijecima, ali se vidi u ocima... :)
Ti ljudi zrace, a ono sto kazu je jako kao megalit. Stabilno, na svojim nogama.
Istina u mom zivotu se iskazuje sposobnoscu da cijelo vrijeme zivim sebe, a ne necije projekcije, da sam otvoren za mogucnosti, da znam da sam dio cjeline, bez obzira na trenutke kada zastranim jer i to je dio cjeline, koja podrzava individualnost.
Cak i svi crni magovi, kao i svi sotonisti :lol: su dio cjeline. Cjelina ih se nikada ne odrice. Odricu ih se ljudi, i to je istina, kao sto je istina da ljudi misle da znaju.... i da su sposobni o svemu da sude.....

Volio bi da malo vise vas ucestvuje u ovom, ali ne kao neki sto dolaze da bi druge osudjivali, vec kao cisto iznosenje SVOG iskustva.

Pozdrav

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2004, 12:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Sep 2004, 12:39
A jesi izabrao temu :) tek sada ima da se pokoljemo :fadein:

Ovako, lično mislim da je istina veoma relativan pojam, jer ono što je istinito danas, ne mora značiti da će biti istinito i sutra (osim generalnih istina kao što su: mlijeko je bijelo, nebo je plavo - ali su i one predmet razmatranja pošto, na kraju krajeva neki ljudi ne razlikuju boje, istoriju je uvijek pisao pobjednik, kako se točak života okreće, tako sve postaje relativno...) - sve što nije vezano za religiju.

Kada je u pitanju religija, istinitost se mjeri širinom duha i mogućnošću prihvatanja drugačijeg. Jedna od religijskih maksima je i to da nam je sve dozvoljeno, ali da nam nije sve od koristi...

Dok isključivost i zatvorenost teško da mogu spoznati bilo koji oblik istine, nego samo dogme...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2004, 13:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Као прво, морамо да разликујемо истине (много истина писаних малим словом), и једну и једину Истину (апсолутну која може да долази само од апсолутног извора - Бога).

Ако то знамо, онда је сасвим лако и једноставно разумети зашто се те мале, ситне, патетичне и релативне истинице које стварамо у својим несавршени људским мозговима коте и има их колико има и људи, док смо сви ми позвани да с еокупимо око ЈЕДНЕ и апсолутне Истине која нам је дата и према којој треба да меримо и важемо истинитост оних релативних истина.

Христос је рекао: "Ја сам Пут и Истина и Живот..." (Јован 14, 6) :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2004, 19:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Predivno. :)
isto to bi mogao reci. A ne zelim da te ponavljam.

:wink: Uzivaj.

Po meni je istina ono sto si sposoban da zivis.

A to je da se ona ne moze objasniti rijecima, ali se vidi u ocima... :)

Ti ljudi zrace, a ono sto kazu je jako kao megalit. Stabilno, na svojim nogama.

Istina u mom zivotu se iskazuje sposobnoscu da cijelo vrijeme zivim sebe, a ne necije projekcije.

Odusevio si me ovim rijecima (nije samo uzvracanje komplimenta ),zaista sam mogla sve ovo reci i sama.

Uvijek me ushicuje prepoznavanje zajednickog dijela duha u nekome.

Pozdrav za sve
:angel:

Ma liberté

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]