BANJALUČANIN MILENKO JEFTIĆ, ARHEOLOG AMATER U NESVAKIDAŠNJOJ LJUBAVI S KAMENOM
KAMEN UMJESTO JASTUKA
U stanu Banjalučanina Milenka Jeftića, arheologa, proroka , propovjednika i nadasve tajanstvene ličnosti koja godinama svojim tumačenjima golica maštu stanovnika grada na Vrbasu, mnoštvo je različitog kamenja.
O svakom od njih, većinom iskopanih s dna Vrbasa, iz katakombi tvrdjave Kastel ili starih grobova, on pronalazi smisao postojanja i ključeve starih civilizacija. Kamenje pokazuje put čovječanstva. Jedino kamen je postojan i zato ja spavam na kamenu, on je moj jastuk.
- S jedne strane je lik ruže a s druge utisnuto mjesto koje najbolje pristaje mojoj glavi kada želim da se odmorim. S kamenom pod glavom kao da je sva vasiona moja, - objašnjava Jeftić. Dok priča u svom velikom i svijetlom stanu u banjalučkom naselju Borik, dvoje unučadi ulazi u sobu i s pažnjom slušaju Milenkovu priču.- Oni su uvijek tu, sin i snaha su na poslu a nas troje se zabavljamo i otkrivamo tajne zemlje i neba, - kaže Milenko Jeftić kojeg poznaje većina Banjalučana i Krajišnika. On je prepoznatljiv, posebno zimi kada se kupa na Vrbasu ili dok se ljeti znoji na tvrdjavi Kastel tragajući za arheološkim vrijednostima. Bivši oficir JNA, sada penzioner, s velikom ljubavlju govori o kamenju koje ga okružuje pronalazeći u svakom obliku ključ misterije i postanka svijeta. Pažljivo ga slušamo i bilježimo:
- Ja sam koristeći
legende, tumačeći likove i linije koje na njima dešifrujem protumačio da je nekada kamen govorio, on je simbol neuništivosti i zato sam mu posvećen, - kaže naš sagovornik. Razgovamo s njim u omalenoj sobi u kojoj svaki kutak ima svojevrsno značenje, poruku koju samo Jeftić razumije.- Od tada, od kada sam posvetio kamenje, dogadjaju se čuda. Gdje sam god arheološki kopao, bilo je to po cijeloj BiH, nailazio sam na oblike koji su izvanredno produhovljeni. Pokušao sam u prirodi pronaći nešto što bi otkrilo tajne ljudskog postanka, tom pitanju koje progoni čovječanstvo posvećivao sam noći i noći još kao dječarac u rodnim Mlincima kod Prnjavora. Medjutim, došao sam do pozitivnog odgovora, dakle našao sam tri kamena, jedan je kamen postanja. Na njemu imamo čudnovat oblik, uranijumsku oreolu u granitu. Ja smatram da mi je Bog ostavio svoj model u njemu, da je on progovorio, poslao poruku meni preko ovog kamena. Isti kamen okrećemo na drugu stranu. I ona je vrlo inspirativna i znakovita:
- Sa druge strane je momenat velikog praska o kome naučnici pričaju ili dokaz da je Bog udario čekićem po nakovnju i iz toga je izletio čovjek, simbolički naravno. Dakle, sve zavisi od Božijeg udarca. Mislim da sam pronašao za naučnike, za geologe primjer toga momenta u granitu kada uran bljesne.U ovom kamenu su odslikana ona prva tri minuta o kojim Stiven Hoking priča. Milenko Jeftić sada uzima drugi kamen i objašnjava: - Drugi kamen je pad, tako sam zaključio, on simboliše pad čovjeka.S jedne strane je crna tačka, to je simbol žene jer su upravo one uzrok lošeg medju ljudima.To je poruka koju sam dobio posredstvom kamena, - uvjeren je Jeftić.
U njegovoj sobi je svakojako kamenje, pomoću njega tumači različite prirodne pojave, predviđa kataklizme na zemlji, govori o davnoj prošlosti.
- Banjaluka je tri puta nestajala pod vodom kao Atlantida. Kažu, četvrti put kad bude pod vodom više neće izroniti. Navodno, ovdje je bila planina veća od Šibova i Starčevice pa se usodumila. Medjutim, ne treba strahovati, neće se pukotina kroz zemljinu koru ispod Banjaluke na zlo okrenuti. Ona je širine od 16 do 29 kilometara, u drugom kamenom sloju ispod zemljine kore na dubini od 69 do 80 kilometara. Mi na jednom kamenu imamo tu potvrdu, ucrtan broj osamdeset, - bilježimo nesvakidašnju iuspovijest i tumačenje okamenjenih znakova. Ipak, insistiramo na Jeftićevom vidjenju Banjaluke u budućnosti.
- Ovakvo upozorenje primam. Ne smijemo previše da tutnjimo u Banjaluci, isključio bih saobraćaj od džamije do Malte, dozvolio bih samo biciklistima i pješacima. Tu je banjalučki bermudski trougao, upravo izmedju ovog gradskog sata koji je simbol katastrogfe od 1969.godine pa do biste Petra Kočića, na drugopj strani Pelagića.Tu je rupa i vulkan miruje na dubini od 16 i 29 kilometara. Jeftić u prirodnim pojavama tumači sudbinu grada na Vrbasu. Ovdje kad udaraju gromovi, oni su znakoviti, tako sam otkio tunel u Kastelu, udario grom u jablan kod tržnice i vidio sam da pod zemljom nešto ima. Ja bdijem nad Banjalukom, neka narod govori šta hoće, neka me uporedjuje s onim Andrićevim Ćorkanom, to meni godi, - uporan je Milenko Jeftić u objašnjavanju svoje teorije. Mnogo je različitih likova u kamenu koje nam pokazuje. Tu je i glava vuka pronadjena u selu Prisojani kod LJubinja. Bivši oficir JNA Milenko Jeftić, arheolog amater koji je otkrio ostatke starih civilizacija i poklonio ustanovama kulture u RS, objasnio je i sebe samog.
- Bog mi se ukazao kroz dudove grane, javio se iz kosmosa kada sam u kasarni prevozio neka kolica natovarena motorima za farbanje. Nemuštim jezikom kaže, Milenko imam za tebe preča posla. Od sada ćeš misliti svojom glavom a ne tuđim ramenom. Ja sam tada bio okamenjen, zatečen, zaprepašten ali ni trenutka u dilemi, poslušao sam tu zapovijest. Sve je progovorilo iznutra, iz mene. U 39.godini napustio sam službu. Doživio sam i velike tragedije, poginuo mi je sin u ratu, umrla supruga a moj stari otac je često govorio, moj sine ne prekopavaj više tuđe grobove i ne traži prokletstva, to si sam zaradio bez potrebe. Možda je tako i bilo ali sada je već kasno da se vratim i krenem nekim drugim putem, - kaže nam Milenko Jeftić.
:dmage: