banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 08:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Apr 2004, 04:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Mar 2004, 17:46
Episkop zahumsko-hercegovački Grigorije

Grigorije : SPC ne štiti Karadžića
Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Srpske pravoslavne crkve Grigorije izjavio je da Srpska pravoslavna crkva ne štiti bivšeg predsjednika RS optuženog za ratne zločine Radovana Karadžića.

"Isto bi bilo kada bih ja rekao da međunarodna zajednica i Karla del Ponte štite Karadžića. Koliko god ja imam dokaza za ovu tvrdnju, imaju i oni kada kažu da ga štiti Crkva", rekao je episkop Grigorije u intervjuu za RT RS.

Vladika Grigorije je predstavnike vlasti RS optužio da su licemjerni i da im je jedino stalo do "fotelja u kojim sjede", a za visokog predstavnika međunarodne zajednice rekao je da je nesposoban da vlada situacijom.

Kolika je odgovornost visokog predstavnika i uopšte predstavnika međunarodne zajednice u događaju u Palama?

EPISKOP GRIGORIJE: Ne znam šta sam sve rekao u onoj agoniji, ali u svakom slučaju moramo nekoga da pozovemo na odgovornost jer se radi o kršenju osnovnih, ljudskih i građanskih prava, a da ne govorim o vjerskim osjećanjima i slobodama. Ti ljudi su upravo oni koji bi trebalo da naprave red u ovoj zemlji. Očigledno da oni posjeduju jednu izvanrednu nesposobnost da to urade, međutim, imaju izvanrednu pretenziju da su vrlo sposobni i da niko drugi osim njih ne bi to znao da radi.

To je izazvalo moju reakciju na nevjerovatan akt, čin vojnika SFOR-a koji su dobili instrukcije da napadnu tu kuću, to mjesto, tog čovjeka jer se tamo navodno skrivao Karadžić koji je optužen za ratni zločin.

Moja logika je sasvim drugačija i, nažalost, ne mogu da zamislim da jedan tako gonjen čovjek može da se skriva na jednom tako vidljivom mjestu u jednoj svešteničkoj kući koja se nalazi usred grada, koja ima mnoštvo prozora i u kojoj se ne bi mogao ni miš sakriti.

Hajde, recimo, da je Karadžić tražen, da je to neko drugi ko ima s njim veze, hajde da je taj sveštenik neko ko ima neke veze s njim, a nema, u to sam uvjeren, moglo bi da se kaže htjeli su da izvedu neku akciju, pa neki prepad, neki pretres da nešto saznaju, vojska su i traže, hoće da nađu. Ali, kad tamo nađu dva čovjeka u pidžamama koji su ustali iz kreveta nekoliko desetina specijalno obučenih i specijalno opremljenih vojnika i da tako ih unakaze, onda ih odnesu u bolnicu i ostave takve u hodniku, ništa ne govoreći osoblju koje se ponijelo savjesno, ne možeš da vjeruješ. Onda se potpuno obrne logika da je tu postojala zla namjera.

Kritikovali ste i visokog predstavnika. U čemu je njegova odgovornost?

EPISKOP GRIGORIJE: Zato što se on predstavlja da je taj koji štiti nas, taj koji daje demokratski oblik življenja u ovoj zemlji. Svi smo mi za to da svako za svoje djelo odgovara.

Ako hoće da hapse Karadžića, neka ga i hapse, ali, ljudi moji, ne možemo zbog Karadžića da hapsimo cijeli jedan narod. Gospodin visoki predstavnik je vjerovatno neka figurica, takve su, očigledno, i njegove sposobnosti.

Ako hoće da uhapse Karadžića, teško je posumnjati da oni njega ne mogu da uhvate, ali ako hoće da ga uhapsimo mi, onda tu je već problematična cijela stvar. Mi nemamo problem s Karadžićem, oni ga imaju, ali oni stalno hoće da nam nameću taj problem, cijelom narodu i hoće da mi sada idemo da ganjamo Karadžića po šumama i gorama. To mi nećemo, mi hoćemo da radimo svoj posao, da idemo na njive, da idemo u ribolov, da idemo u crkvu, da se molimo Bogu, da nešto radimo.

Sve što je uradila i napravila međunarodna zajednica u BiH, to je ona zgrada u kojoj je predstavnik i ako su ofarbali koju školu i ako su dali nekoj djeci neke mede i zeke, to je sva pomoć koju smo dobili od međunarodne zajednice za ovih devet godina. To niko neće da im kaže, nema čovjeka da im kaže.

I oni kažu mi smo dobri i uspješni, ali mi bismo sve uradili kada bismo uhapsili ovoga, pa onoga... Daj, ljudi, jednom da podvučemo crtu. Koliko treba Srba, treba li 15.000, evo prvi idem ja, idemo da se žrtvujemo, ali nek živi ostalih 500-600 hiljada Srba.

Nisam vidio Karadžića deset godina. Vidio sam ga 1996. zadnji put kada su ovdje u Tvrdošu bile mošti svetog Vasilija. Nemam ništa ni protiv njega, a ništa posebno ni za njega, jer Hercegovina je za njegovog predsjednikovanja izgubila dio trebinjske opštine, dolinu Neretve. Ne mogu da se oduševljavam time, niti sam se kada oduševljavao ni ja, ni moj prethodnik. Imamo dokumente o svemu tome.

Oni sada kažu da krijem Karadžića u manastiru kroz koji prolazi svaki dan po hiljadu ljudi. Neka dođu da spavaju ovdje i vide sami, ali oni to neće, oni hoće da mi stalno nešto skrivamo, da mi nevaljamo, da smo ovakvi ili onakvi i to treba jednom da se razjasni. Ko koga ovdje traži? Šta vi od nas hoćete? Srbi u životu neće dvije stvari, a to je da budu izdajnici i da budu licemjeri. I ovakvi smo i onakvi smo, ali nismo licemjerni, ono smo što jesmo, ono što oni nisu.

Kada su u pitanju vlasti RS kakva je njihova odgovornost u svemu tome?

EPISKOP GRIGORIJE: Njihova odgovornost je upravo u tom licemjerju. Oni jesu naša vlada i naš predsjednik, ali u stvari nisu, jer da jesu zastupali bi ono što traži narod, a narod od njih traži da kažu "stanite ima li neka vjera i neki zakon", pa po cijenu da se smijeni jedan, drugi, treći, petnaesti. Puna je ova zemlja sposobnih ljudi, niko od nas nije najsposobniji, nisam ni ja najsposobniji da budem vladika, niti je onaj najsposobniji da bude predsjednik. Ali, oni to neće da učine, oni svoj identitet, svoje postojanje crpe iz te fotelje i neće da se iz te stolice pomaknu po cijenu da ih nema. Reci "neću" i imaćeš dostojanstvo i bićeš čovjek, a to ti je vrednije nego da si sto puta predsjednik. Ali, ne može to, nema tu ljudi.

Imamo predsjednika, ali u stvari ga nemamo. Ja sam to govorio i prije, ali ko me sluša, ko sluša nekog vladiku iz malog Trebinja. Umjesto da im kažemo čekajte ljudi, ne može više ovako, to je tragedija, ali ti ljudi nemaju dobru volju. Znam da me iz pozicije i iz opozicije neki vole, a neki mrze, ali nemam ličnih problema s tim. Neka dođu i kažu mi prijateljski: "Ti griješiš, čovječe, i reću ću: "Dobro, dajte da vidimo šta je tačno". Ali kad ti meni kažeš: "Kod vas je Karadžić", "Ti ga čuvaš", "U sprezi si sa SDS-om", a ja nisam, šta onda da radim? Trpiš takvu klevetu i jednu takvu glupost i onda ti kažu ti si ga sakrio, kod tebe je u sobi, dođe i ubije te. Ali čemu to? Šta si sad time dobio? Ko je time šta dobio?

Da li se nakon Pala može reći da nijedan pojedinac u RS nije zaštićen od raznih lažnih dojava i zlih namjera?

EPISKOP GRIGORIJE: Niko nije zaštićen. Moguće je da neko zbog lične frustracije prema nekom čovjeku, recimo koji ga je '87. pobijedio u fudbalu, dojavi da je on povezan sa Karadžićem i to je dovoljno da mu se dese loše stvari.

Kakva je uloga medija u svemu ovome?

EPISKOP GRIGORIJE: Oni nikom ne polažu račune. Mene su 50 puta pljuvali po "Dnevnom avazu" na najbezobrazniji način i bez ikakvih dokaza. Nisam imao kome da ih tužim, jer kadija te tuži, kadija ti sudi. Što da se čovjek blamira i pridaje tome značaj, ali lako možeš da kažeš neka pišu, šta me briga. Ali, šta kada se poslije pisanja desi ono što se desilo ovom mučeniku u Palama.

Sva priča da Srpska pravoslavna crkva potpomaže skrivanje Karadžića je vrlo opasna, bez ikakvih dokaza. Kad su Hrista, jagnje Božje, tukli i kada ga je udario jedan po obrazu on ga je pitao: "Zašto me biješ? Ako sam ti kriv reci mi, a ako nisam zašto me biješ?". Ja kao vladika, kao glas Crkve, pitam zašto nas bijete, ako smo krivi, kažite šta je, a ako nismo: zašto me biješ. Ti nas biješ bez dokaza zato što je palo na pamet nekome ko nas mrzi.

Ako bismo išli logikom, ja bih na kraju mogao reći da Radovana Karadžića krije međunarodna zajednica i Karla del Ponte. Koliko god ja imao dokaza za to, toliko oni imaju dokaza da ga krije Crkva.

Ne znam ko ga krije, ni zašto, ni gdje, ali znam da ga Crkva ne krije. Mislim da ni on to i ne traži od Crkve, a ako bi to tražio, onda ne bi bio čovjek. Mislim da on to ne traži, barem ne u mojoj crkvi i mojoj eparhiji nikad to nije tražio.

Priredila: S. GOJKOVIĆ

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2004, 04:58 
Pripravnik
Pripravnik

Episkop Grigorije

Ešdaun se nije izvinio SPC
TREBINJE - Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izjavio je da obraćanje međunarodnog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna u srijedu srpskom patrijarhu nije shvatio kao izvinjenje Srpskoj pravoslavnoj crkvi zbog ranjavanja sveštenika Jeremije Starovlaha i njegovog sina Aleksandra u akciji SFOR-a na Palama.

"Nisam još shvatio da je međunarodna zajednica izjavom Ešdauna uputila bilo kakvo izvinjenje SPC. Izvinjenje nije tek da kažeš 'I am sorry', ono je mnogo dublja kategorija i znači potpuno priznanje greške i pokajanje", rekao je vladika Grigorije. (Srna)

UKC Tuzla

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2004, 07:43 
Pripravnik
Pripravnik

sire
http://trebinje.com/article.php?sid=4112

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ]