banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 20:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2002, 00:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Kad bismo mogli cjelokupno svjetsko čovjecanstvo svesti na selo sa
stotinu stanovnika, a poštujući omjere (proporcije) svih postojećih
naroda svijeta, selo bi bilo ovako sastavljeno:

57 Azijata
21 Evropljanin
14 Amerikanaca (sjevernih i južnih)
8 Afrikanaca
52 bi bile žene
48 muškaraca
70 ne-bijelaca
30 bijelaca
70 ne-hrišćana
30 hrišćana
89 heteroseksualaca
11 homoseksualaca
6 osoba bi posjedovalo 59% sveukupnog svjetskog bogatstva i svih 6
bi bili iz Sjedinjenih Drzava
80 bi ih živjelo u kućama bez osnovnih uslova stanovanja
70 bi ih bilo nepismenih
50 bi bilo neishranjeno
1 bi umirao
1 bi se rađao
1 bi imao kompjuter
1 (da, samo 1) bi posjedovao univerzitetsku diplomu

Ako se posmatra svijet u svjetlu ovih podataka, potreba prihvatanja,
razumijevanja, saosjećanja i edukacije postaje očevidna.

Razmislite i o ovome:

Ako ste se jutros probudili zdraviji no bolesniji sretniji ste od milion ljudi koji neće dočekati iduću sedmicu.
Ako nikad niste osjetili opasnost bitke, usamljenost zarobljeništva,
agoniju mučenja, ugrize gladi, sretniji ste od 500 miliona stanovnika ovog svijeta.
Ako možete otići u crkvu bez straha da vam prijete, hapse, muče ili ubiju sretniji ste od 3 MILIJARDE ljudi ovoga svijeta.
Ako u vašem hladnjaku ima hrane, na vama odjeće, nad glavom imate krov i krevet u koji ćete leći bogatiji ste od 75% stanovnika ovog svijeta.
Ako imate račun u banci, novac u novčaniku i nešto sitniša uokolo u nekoj kutijici, zdjelici, pripadate medju 8% najbolje stojećih ljudi na svijetu.
Ako su vam roditelji još živi a usto još uvijek u braku, spadate među uistinu rijetke osobe, pa i u SAD i Canadi.
Ako možete pročitati ovu poruku upravo ste dvostruko blagoslovljeni:
jer je neko mislio na vas i jer ne spadate medju 2 milijarde onih koji ne znaju čitati.

Neko je jednom rekao:

Radi kao da ti novac nije potreban.
Voli kao da ti nitko nikad nije nanio bol.
Pleši kao da te niko ne gleda.
Pjevaj kao da te niko ne čuje.
Živi kao da je Raj na Zemlji.

Prenaseljena je cijela planeta.
Ne bih rekao. "Ima dovoljno za svačije potrebe, ali ne i za svačiju pohlepu"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Feb 2002, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
:P svaka cast

Poslednji put menjao ventilator dana 26 Jul 2002, 17:16, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2002, 10:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

pročitaj i dobro razmisli o tome šta tu piše...

Moj prijatelj otvori jednu od ladica koja je pripadala njegovoj zeni.
Izvadi jedan zamotuljak u pirincanom papiru i rece : 'Ovo nije bilo
sta, ovo je nesto specijalno.' Odmotao je paketic i odbacio papir, i
onda se duboko zagledao u biranu svilu i cipku. Ona je ovo kupila kad
smo bili prvi put u NewYorku, pre otprilike osam ili devet godina.
Nije ga nikada upotrebila.
Cuvala je to za neku "specijalnu priliku". "Dobro... ja mislim da je
sada prigodna prilika za to. "Prisao je krevetu i polozio rublje
pored druge garderobe, koju ce ona imati na pogrebu. Njegova zena je umrla.
Okrenu se prema meni i rece: "Ne cuvaj nikada nista za neke specijalne
prilike, svaki dan u tvom zivotu je specijalan"
. Jos uvek mislim na
njegove reci... one su promenile moj zivot. Ja citam vise, a cistim
manje. Ja sedim na terasi i uzivam u pejsazu, i ne smeta mi korov u
vrtu. Ja provodim vise vremena sa porodicom, a manje na poslu. Shvatio
sam da je zivot u sustini jedna celina ispunjena uzicima, a ne kurs o
prezivljavanju. Ja ne cuvam nista vise. Ja upotrebljavam moje
kristalne case svaki dan. Ja obucem moj novi sako, kad idem u
supermerket, ako mi je zelja. Ja ne cuvam moj najbolji parfem za
specijalne izlaske, ja ga upotrebljavam uvek kad pozelim.
Fraze..."jednog dana" i "jednog od ovih dana" skoro su nestale iz mog
recnika. Ako je nesto vredno videti, slusati ili raditi, onda ja zelim
da vidim, slusam ili radim to SADA. Ja nisam siguran u to sta bi
zena mog prijatelja uradila, da je samo znala da je nece biti ovde
sutra, u sta mi sve verujemo. Ja mislim da bi ona bila vise u kontaktu
sa svojom familijom, svojim najblizim prijateljima. Ona bi mozda
nazvala svoje stare prijatelje i molila za oprostaj za neke
nesporazume, i pomirila se s njima. Verujem da bi ona isla da jede u
kineskom restoranu, to je njena omiljena hrana.
Upravo ove neuradjene male stvari sto meni smetaju, ako bih ja znao da
su mi sati izbrojani. Smeta me da sam prestao sretati moje dobre
prijatelje koje sam ja "jednog dana" hteo da kontaktiram. Smeta mi da
ne pisem pisma, koje sam mislio pisati "jednog od ovih dana". Smeta
mi, i zalosti me, da nisam rekao mojim roditeljima, mojoj braci i
deci, cesce, koliko ih volim.
Sada pokusavam da ne zakasnim, ne drzim po strani, ili cuvam nesto,
sto moze da obogati nas zivot, sa smehom ili radoscu. I svaki dan
kazem sebi samom, da je danas jedan specijalan dan... Svaki dan, svaki
sat, svaki minut... je specijalan.

INSTRUKCIJE ZA ŽIVOT

Pruzaj ljudima vise nego sto ocekuju, i radi to sa voljom.
Nauci napamet stihove koje volis.
Ne veruj u sve sto cujes, ne trosi vreme na spavanje, i ne spavaj
toliko koliko bi zeleo.
Kad kazes nekome: "ja te volim" reci to zato sto tako osecas... i sto je istina.
Kad kazes:"zao mi je", "oprosti mi", gledaj osobu u oci.
Budi veren najmanje sest meseci, pre nego se ozenis.
Veruj u ljubav na prvi pogled.
Ne segaci se sa tudjim snovima.
Voli duboko i pasionirano. Mozes biti povredjen, ali to je jedini
nacin da zivimo kompletan zivot.
Ako se ne slazes, budi ipak lojalan.
Ne vredjaj.
Ne osudjuj nikoga zbog njegovih rodjaka.
Govori polako, ali misli brzo.
Ako te neko pita o necemu sto ti ne zelis da odgovoris, pitaj sa
osmehom: "Zasto te to zanima?"
Ne zaboravi da najvece ljubavi i najveci uspesi, obuhvataju i rizike.
Nazovi svoju majku.
Kazi "na zdravlje" kad cujes da neko kine.
Ne zaboravi tri stvari: Postuj samog sebe. Postuj druge. Odgovoran si
za sve sto radis.
Ne dozvoli da jedan mali nesporazum pokvari veliko prijateljstvo.
Kad primetis da si pogresio, ispravi to brzo.
Odgovaraj na telefon sa osmehom, onaj koji zove cuje da se ti osmehujes.
Zasnuj brak sa zenom/covekom, koji voli da konverzira
U starosti ce vam konverzacija biti vaznija od bilo cega.
Ne budi puno sam.
Otvori tvoje narucije za razmenu/promenu, ali ne zanemari svoja vrednovanja.
Cutanje je ponekad najbolji odgovor.
Citaj vise knjige i gledaj manje TV.
Zivi dobar i dostojan zivot. Kasnije u starosti mozes da uzivas u secanjima.
Veruj u Boga, ali zakljucavaj svoj auto.
Vazno je da je atmosfera u kuci ispunjena ljubavlju.
Ucini uvek tako da stvoris mir i harmoniju svojoj okolini.
Ako si u nesporazumu sa svojim ljubljenim, posmatraj situaciju kakva
je sada, a ne kakva je bila nekada.
Citaj izmedju redova.
Podeli sa drugima ono sto znas. Tako se stvara besmrtnost.
Budi brizan prema nasoj planeti.
Moli se, postoji jedna neopisiva snaga u molitvi.
Ne prekidaj nikada nekoga ko ti upravo pokusava dokazati svoju odanost.
Ne zabadaj nos u sve.
Ne budi previse radoznao.
Ne veruj nikada muskarcu/zeni, koji ne zmure kad ga/je ljubis.
Jedanput godisnje putuj negde gde nikada nisi bio.
Zaradjujes li puno para, plasiraj ih negde gde ces moci pomoci drugima, za svoga zivota.
To je najvece zadovoljstvo sto ti bogatstvo moze dati.
Ne zaboravi da, ne uspes li u svemu sto zelis, ponekad je to srecan pogodak.
Ne zaboravi da ljubav izmedju dve osobe treba da je vise nego potreba jednog za drugim.
Sagledaj cega moras da se odreknes na svom putu za uspeh u necemu.
Priblizi ljubavi i kuhinji sa odvaznoscu i predanoscu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2002, 23:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Apr 2002, 01:00
Prelijepo je to sve, ali nazalost, ako zivis dovoljno dugo na ovom svijetu, onda ti je sasvim jasno sta je Thomas Hobs htio reci kada je rekao da je u ljudskoj prirodi egoisticnost.
No, Vader, i 11 homoseksualaca? Nemoj zezati! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2003, 16:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Razgovor sa Bogom
(iz istoimene knjige)

Dakle, ti bi želio razgovarati sa mnom?" reče Bog.

"Ako imaš vremena" rekoh.

Bog se nasmeši."Moje je vreme večnost.
Šta si me htio pitati?"

"Šta te najviše iznenađuje kod ljudi?"

Bog odgovori:
"Što im je detinjstvo dosadno. Žure da odrastu, a potom bi želeli ponovo biti deca. Što troše zdravlje da bi stekli novac, pa potom troše novac da bi vratili zdravlje.
Što razmišljaju teskobno o budućnosti, zaboravljajući sadašnjost. Na taj način ne žive ni u sadašnjosti ni u budućnosti.
Što žive kao da nikada neće umreti, a onda umiru kao da nikada nisu živeli."

Bog me primi za ruku. Ostadosmo na trenutak u tišini.

Tada upitah: "Kao roditelj, koje bi životne pouke želio da tvoja deca nauče?"

Osmehujući se, Bog odgovori:

"Da nauče da nikoga ne mogu prisiliti da ih voli. Mogu samo voleti. Da nauče da nije najvrednije ono što poseduju, nego ko su u svom životu.

Da nauče kako se nije dobro upoređivati s drugima ...

Da nauče kako nije bogat onaj čovek koji najviše ima, nego onaj kojem najmanje treba.

Da nauče kako je dovoljno samo nekoliko sekundi da se duboko povredi voljeno biće, a potom su potrebne godine da se izleči.

Da nauče opraštati tako da sami opraštaju.

Da spoznaju kako postoje osobe koje ih nežno vole, ali to ne znaju izreći niti pokazati.

Da nauče da se novcem može kupiti sve. Osim sreće.

Da nauče da dve osobe mogu promatrati istu stvar, a videti je različito.

Da nauče da je pravi prijatelj onaj koji zna sve o njima ... a ipak ih voli.

Da nauče kako nije uvek dovoljno da im drugi oproste. Moraju i sami sebi opraštati.

Ljudi će zaboraviti što si rekao. Ljudi će zaboraviti što si učinio. Ali nikada neće zaboraviti kakve si osećaje u njima pobudio."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2003, 10:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ako se naučiš živjeti u luci gorčine, sreća će se uvijek usidriti negdje drugdje.
Niko nije perfektan, dok se ne zaljubiš u njega.
Dobre prilike nikada nisu propuštene; neko će se uvijek poslužiti onima koje ti propustiš.
Ne mogu odabrati kako se osjećam, ali mogu odabrati šta ću napraviti u vezi toga.
Kada planiraš osvetiti se nekome, time samo dozvoljavaš sebi da te ta osoba nastavi vrijeđati.
Život je težak i zahtjevan, ali sam ja žilaviji i izdržljiviji.
Svako koga sretneš zaslužuje da ga pozdraviš osmjehom.
Ljubav, a ne vrijeme, liječi sve rane.
Svi žele živjeti na planini, ali se sva sreća i rast događaju dok se uspinješ.
Što imam manje vremena, više stvari mogu napraviti.
Ispod svačijeg tvrdog oklopa je neko ko želi biti cijenjen i voljen.
Dobro je davati savjet samo u dva slučaja: kada ga neko traži i kada je pitanje života i smrti.
Biti ljubazan je važnije nego biti u pravu.
Ponekad je sve što je nekome potrebno nečija ruka za držanje i srce za razumijevanje.
Time što činjenice ignorišem ili izbjegavam, ne mijenjam ih.
Novcem se ne mogu kupiti čast i stalež.
Najlakši način da kao osoba rastem je da se okružim ljudima koji su pametniji od mene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2003, 00:41 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Apr 2003, 16:16
Vaderu to znaci da na svakog evropljana dodje po jedan racunar?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2003, 19:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Preuzeto sa jednog sajta

Ekologija i Tehnologija

Stigosmo, eto, i do 21-vog vijeka živi, a koliko zdravi - nije ni bitno. Ne može se reći da kao civilizacija nismo ostvarili veliki tehnološki napredak, naročito tokom zadnjih stotinjak godina.
Čini se da smo se primakli vrlo blizu zenitu, odnosno najvišoj tački, jer ova planeta ne može više trpi naš tempo, te nam, kako stvari stoje, ne ostaje još puno vremena. Neki čak kažu da smo tačku posle koje nema više povratka navodno već prešli još prije nekih 20 godina, tako sada ionako možemo jedino "napred". U svakom slučaju, da ukratko rezimiramo kako stojimo u ovom momentu.

Svaka 24 sata sa lica zemlje nestane oko 130 biljnih i životinjskih vrsta, u atmosferu, reke i zemlju uredno odložimo preko 13 miliona tona otrovnih materija, preko 200 000 hektara prastarih šuma (koje neki zovu i "pluća planete") se poseče (ili kako se to lepše za uho kaže - "pretvori u obradivo zemljište"), a istovremeno od gladi umre više od 45000 ljudi, od čega 38000 dece. Preko 850 miliona ljudi živi u stalnoj gladi

U ozonskom omotaču planete uspeli smo da napravimo nekoliko povećih rupa, tako da sada možemo da uživamo i u blagodetima povećanog priliva ultravioletnih zraka. Ako uz to dodamo i dovoljnu količinu gasova koje smo odložili u atmosferu, možemo uskoro očekivati i značajno povećanje temperature na našoj planeti, usljed tzv. "efekta staklene bašte," što će kako se očekuje smanjiti troškove grejanja značajnom broju stanovništva a isto tako ubrzanim otapanjem ledenih glečera na polovima, snabdeti mnoge dijelove sveta - i obilnim količinama vode.

Ali zato kompjuteri ubrzano stižu u naše domove, a genetski modificirana (zlobnici je zovu i "Frankeštajn") hrana - na naše trpeze. Životinje već odavno kloniramo - a i ljude, kako neki kažu.

U ovom momentu na planeti se uspešno vodi 20-tak lokalnih ratova, ali ne više kao nekada u svrhu uterivanja određene religije, sada se bitka bije za demokratiju i ljudskih prava - ili protiv terorizma. Život u demokratiji će uskoro biti obavezan za sve one koji prežive. Tako makar tvrde oni što promovišu Novi Svetski Poredak. Sve će biti mnogo lepše. Imaćemo jednog predsednika (zlobnici ga već sada nazivaju "Mr Antihrist"), jednu vladu, jednu armiju, jednu banku i jednu religiju. Novi program tj. religija već odavno je pripremljena, zove se "New Age" ili "Novo Doba" (kako lepo zvuči). Sada je još samo ostalo da se kreira malo veći sukob između hrišćanskog i islamskog bloka, sa ograničenom upotrebom nuklearnog oružja - pa će ova nova religija dobro doći kao osveženje i rešenjenje da se spreče svi budući međuverski konflikti. Posle toga, samo vanzemaljci će imati pravo da nam budu neprijatelji. Sve novčane transakcije će se obavljati elektonskim putem preko mikročipova koji će nam biti implantirani ispod kože. (Moći ćemo čak i da biramo: čelo ili ruka)

U zdravstvu je napravljen veliki pomak. Skoro sve simptome raznoraznih bolesti stavili smo pod kontrolu, tako da samu bolest i njene uzroke slobodno možemo ignorisati. Iako je broj malignih oboljenja u porastu, skoro svaki dan možemo pročitati u novinama kako je otkriven lek koji puno obećava u lečenju raka i kako ćemo za nekih 5 godina moći da uživamo u njegovim blagodetima

Cela paleta antidepresivnih i drugih sredstava nam je na raspolaganju da se lepše osećamo.
Povečanjem standarda čovek se sve uspešnije i uspešnije štiti i od ljudi. Ograde oko nas i naših domova su sve veće i više, tako da se mnogima od nas već sada vrlo teško prilazi. Čak i za seksualne interakcije sve više i više koristimo kompjutere i telefone, tako da je svaki rizik bliskog kontakta sa drugom osobom isključen. Seksom sa distance, iz sigurnosti svog vlastitog doma, ne moramo više da koristimo ni raznorazna kontraceptivna sredstva. Neki su ovu eru po tome već i nazvali - erom elektronske seksualne revolucije.

Militaristička industrija prednjači nad svim ostalim. Nova oružja se tako brzo razvijaju da danas planetu možemo da uništimo hiljadu puta, a sutra hiljadu i jedanput. Odnedavno se počelo sa izmeštanjem oružja i u svemir, jer je primećeno da na zemlji više nema mesta.

Nezvanično saznajemo da je na nedavnom sastanku svetskih lidera u Švedskoj zaključeno da Zemlja još uvek daje previše znakova života, te su joj objavili rat - do poslednjeg normalnog čoveka.

Multi-nacionalnim kompanijama, koje su poznate po tome da proždiru sve na što naiđu na svom putu do profita, date su odrešene ruke. Svetski lideri računaju da pređu pod zemlju i tamo nastave sa životom, kad se jednom za uvek svrši s prirodom. Za tu svrhu već odavno su izgrađeni i objekti na propisnoj dubini - jedini je problem što, za sada, u tim objektima ima mesta jedino za njih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2003, 15:37 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Maj 2003, 03:04
Zakon vjerovatnoće nam kaže da bez jednog inteligentnog upliva, 50% događaja u svijetu bi vodilo dobru i prosperitetu čovječanstva. Gledajući čisto mehanički, život na našoj planeti bi težio nekoj vrsti ravnoteže, odnosno - ekvilibrijumu.

Kad bi unosili inteligentne odluke, imajući na umu one koje bi vodile ka dobru svih nas, onda bi najmanje 70% događaja koji bi se dešavali bili pozitivne prirode. To znači da bi čovječanstvo vremenom uznapredovalo do jednog egzistencijalnog stanja gdje bi nam se dobre i pozitivne stvari u životu dešavale mnogo češće nego negativne i loše. Ratovi i raznorazni sukobi u svijetu bili bi rijetkost, najmanje 70% populacije imalo bi propisnu medicinsku i socijalnu zaštitu, krov nad glavom i dovoljno zdrave hrane tako da bi rijetko mogli čuti da je neko umro od neke bolesti ili od gladi.

Činjenice su međutim skroz drugačije. Više od 840,000,000 ljudi na Zemlji pati od gladi. To je oko 3 puta više nego što je populacija cijele USA. Ta hronična, neprekidna glad ubija preko 8 miliona ljudi godišnje. Tri od pet ljudi koji umru od gladi su djeca mlađa od 5 godina.

Prema “Istorijskom Atlasu 20-tog Vijeka”, u samo zadnjih 100 godina umrlo je 2 milijarde ljudi što od posljedica rata, tiranije ili katastrofa koje su prouzrokovali ljudi. Kad ovu cifru podjelimo na broj umrlih u komunističkim zemljama i one koji su umrli u kapitalističkim zemljama, ta brojka je skoro ista, čak se može da kaže da je ona nešto malo manja u zemljama sa komunističkim režimima, što može da bude iznenađenje za one koji misle da je kapitalistički sistem - prava stvar. “Po njihovim plodovima poznaćete ih”.

Kad pogledamo statistiku mortaliteta koji nije u vezi sa ratovima i katastrofama, možemo da vidimo da je veoma teško dobiti cifre u aktuelnim brojevima jer su statistički podaci većinom izraženi u procentima. Stvarni broj umrlih se čini toliko užasnim, da čovjek dobije utisak da ovakav način kalkulacije nije slučajan, jer se time namjerno pokušava izbjeći suočavanje s činjenicama. Jedna stvar koju sasvim sigurno znamo je ta, da su kardio-vaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u 31-oj od 35 zemalja, na zapadnoj hemisferi. Najveći mortalitet zabilježen je u zemljama: USA, Kanadi, Argentini, Čileu, Urugvaju itd. Mortalitet, kao posljedica ovih bolesti, sada se naglo povećava i u zemljama Centralne Amerike i Kariba, koje sve više i više potpadaju pod uticaj zapadnog kapitalizma.

Ono o čemu sada pričamo je jedna “tiha” statistika naše sadašnje realnosti. Ni sada nije lako zaboraviti da je samo u Drugom Svjetskom ratu bilo 65 miliona mrtvih, a šta da kažemo za ove brojke koje su i danas u stalnom usponu, dok medija o svemu ovome šute, a istovremeno nas zasipaju svakojakim glupostima i senzacionalističkim limunadama?

Ne vjerujem da postoji čovjek danas koji se ne bi složio sa mnom da mi svi želimo jedan bolji život za nas i našu djecu. Međutim, mnogi danas mogu da priznaju da jednostavno nisu u stanju da sebi i svojoj djeci obezbjede jedan normalan život. Osim malog broja onih koji su mentalno bolesni, ne vjerujem da iko voli da vidi ljudsku patnju i mizeriju, bolest i smrt u očajanju, u bilo kom kontekstu.
I opet, mi moramo da se zapitamo: ako su životni uslovi stvarno toliko gnusni za toliki broj ljudskih bića, i ako se istovremeno toliko mnogo nas trudi, razmišlja, radi i moli za jedan bolji i humaniji realitet, zašto ga ne možemo ostvariti?

Oni koji su u potrazi za istinom, među kojima je veliki broj “inteligencije”, cijelo vrijeme su svjesni svih ovih stvari i često se pitaju: Šta je stvarni uzrok cijele ove mizerije i patnje? Da li je to jednostavno, samo slučaj? Da li ljudi, i samo ljudi uzrokuju patnje drugih? Može li biti istina da je Bog dobar, ali dopušta da se loše stvari događaju?

”Nikada nemojte zaboraviti moć molitve,” poručuju nam sveštenici, ili “pozitivnog razmišljanja”, kako nam kažu New Age gurui. Jedini je problem što se čini da te molitve i pozitivno razmišljanje nisu nimalo popravile stanje na planeti, pogotovo kad znamo da se skoro svako ljudsko biće moli za najbolji mogući ishod.

Isus je obećao: “Ako se dva od vas slože na zemlji u čemu mu drago, za što se uzmole, daće im otac moj koji je na nebesima.” (Mat 18:19)

To je obećanje. Šta god želite ili šta vam treba. Samo recite. Međutim, lijepo vidimo da ovo jednostavno ne funkcioniše.
Preko 60 miliona ljudi je umrlo zato što Bog nije učinio ono što je svaki od njih očekivao od njega.

C.S. Lewis se dosta patio da objasni ovo negdje pred kraj svog života. On je jasno primjetio da se prije Drugog Svjetskog Rata, praktično, skoro svako ljudsko biće molilo – Isusu, Bogu Ocu, Mariji Djevici, Alahu, Budi itd., samo da ne bude opet rata. Sjećanje na Prvi Svjetski Rat bilo je još uvijek svježe kod ljudi. Ljudi su, sjećajući se tog užasnog pokolja, bili jednoglasni – ne ponovilo se nikad se više!

Na kraju, poslije te najsnažnije molitve koja se u cijeloj ljudskoj istoriji uputila sa naše planete, trećina svijeta je ostala kompletno opustošena i 65 miliona ljudi je izginulo. To je bio Božji odgovor na ovu molitvu. To je bio rezultat moći molitve i “pozitivnog razmišljanja”.

RAZMISLITE MALO O TOME.

Kroz cijelu istoriju vidimo kako se jedna grupa ljudi moli da ne bude porobljena od druge grupe ljudi. Druga grupa se opet moli da njen porobljivački pohod bude što uspješniji. Kad jedna grupa ljudi potuče ili porobi drugu grupu ljudi, da li to onda znači da je njihov Bog nadmoćan?

Šta se onda događa sa onima koji su pripadali pobjedničkoj grupi, kad se reinkarniraju u grupu koja je bila pobjeđena? Mi pretpostavljamo na osnovu našeg dugogodišnjeg istraživanja da je reinkarnacija jedna objektivna činjenica. Ovo nije nikakvo retoričko pitanje, pogotovo od kako je objavljena knjiga Yonassan Rabbi-a, Beyond the Ashes, 1992.g. U njoj se govori o velikom broju Jevreja koji su umrli u nacističkim koncentracionim logorima te se kasnije reinkarnirali kao hrišćani, takođe autor sugeriše da se i veliki broj nacista kasnije reinkarnirao među Jevreje. Šta onda sa idejom ili konceptom da je “moj Bog jedini koji postoji”?

Mogu da uvjerim čitaoce iz svog vlastitog iskustva dok sam radila kao hipnoterapeut, da je svaka osoba na kojoj sam radila hipnotičku regresiju prilikom terapije raznoraznih trauma, demonstrirala jedan niz prošlih života u jednoj tolikoj raznovrsnosti nacionalnosti i religioznih vjerovanja, da su prosto smiješni oni koji sada tvrde sa apsolutnom sigurnošću da su njihova sadašnja vjerovanja jedina koja su ispravna.

Evidentno je da oni, koji se danas žestoko zalažu ili bore protiv neke druge grupe ljudi, u svom idućem “krugu” inkarnacije najvjerovatnije postati članovima upravo te grupe.

Ovdje se nameće pitanje zašto se ljudi ne mogu sjetiti lekcija iz prošlih života, zašto mudrost ljudske duše nije dostupna ljudskom biću?

Čovjeka stvarno iritira kad neko pokušava da ignoriše ili umanji činjenicu da je 6 miliona Jevreja sistematično pobijeno od strane nacističke ratne mašinerije. Ali isto tako iritiraju i oni koji zaboravljaju da je još i 59 miliona drugih ljudi takođe tada ubijeno.

U istom slučaju, takođe može da se kaže i da je zbog Jevreja mnogo više “Hrišćana” pobijeno nego iz bilo kog drugog razloga.
Iz te jevrejske religije – monoteizma – izrodilo se Hrišćanstvo, ugovoreno sa navodnim Jevrejskim Bogom. Zbog ovog Jevrejskog Boga, prisvojenog od strane Hrišćanstva, neprekidni ratovi su vođene u Evropi, Krstaški Ratovi su prouzrokovani a onda nakon njih i inkvizicija. Nebrojeni ljudi su pobijeni i civilizacije zatrte kao rezultat hrišćanskih “misionarskih” napora.

Tako se na kraju može da kaže da je Yahweh/Jehova istinski uzrok sve patnje i stradanja čovječanstva u zadnja 4 milenijuma.

Čovječanstvo se mora riješiti ovog užasnog stvorenja u svim njegovim oblicima i varijacijama, od one početne, kao jevrejskog boga pa sve do one koja se navodno ukazala Muhamedu.

(Iz knjige: The True Quest for the Holy Grail – L.K. Jadczyk)

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2003, 07:26 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Ja se svim srcem svom dušom i svom snagom svojom suprotstavljam onome što je gore izneseno.
Moje iskustvo govori sasvim drugačije. Istinska, iskrena i ustrajna molitva ne ostaje bez rezultata nikada. To svjedočim svim svojim bićem.
I još nešto, pošto mi definitivno ne znamo šta je za nas (a i druge) zaista dobro a šta ne, svaki mudri molilac s povjerenjem kaže u molitvi "ako je Tvoja (Božija) volja"! I u to sam se ne jedamput uvjerio da sam se i molitvama i kojekako upirao ka jednom cilju (koji, kasnije se pokazalo, nije bio dobar za mene), a kada sam molitvu usmerio ka Božijoj volji, mnogo bolje za mene rješenje se otvorilo na sasvim neočekivan način.
Ali, postoji još jedna stvar koju ovdje treba naglasiti.
Molitve samo pro forme izrečene ili molitve izrečene sa jednim značenjem, dok djela, misli i riječi koja se čine, misle i izriču prije i poslije molitve prizivaju suprotno, nemaju nikakvu vrijednost ma kako pompezne bile. Pompezna molitva nije nikakva molitva. Ljudi su sve katastrofe koje pisac ove knjige navodi svesrdno prizivali svojim djelima riječima i postupcima u toku mnogo godina (pa i vijekova) pa zar je neko mislio da će tek tako to da se zaustavi!?
Zar otac sina koji danima uporno griješi i ne obazire se na upozorenja neće prebiti ko mačku samo zato što se sin raspekmezio kada je on isukao kaiš!!
Osim toga, ako nam se na nečjiu (iskrenu i ispravnu) molitvu Otac i smilovao (jer molitva je umjetnost i s njom je sve moguće) i neke još gore katastrofe su nas zaobišle, ko je taj koji bi povjerovao u to da se neke stvari nisu desile zbog nečije skrušene molitve!!? Po mom iskustvu niko.
Ja pozivam sve koje je gorenavedeni citat povukao da razmisle o tome.
Po duhu i poruci onoga koji je ono pisao ja prepoznajem prste onih koji govoreći o ljudskoj nezavisnosti hoće da ljude učine zavisnim od sebe, pozivajući ljude da razmišljaju žele da ih programiraju po svojim aršinima i koji znaju da su mali ljudi čistog srca koji svu svoju nadu polažu u Boga i molitvu jedini i pravi njihovi protivnici i jedina opasnost za njihove manipulacije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2003, 14:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Maj 2003, 03:04
Moram priznati da me ovaj odgovor na navod iz knjige nije nimalo iznenadio, pa bih i ja želio da pojasnim neke stvari.

Što se tiče “prstiju onih koji govoreći o ljudskoj nezavisnosti hoće da učine ljude zavisnim od sebe”, sve tekstove koje sam objavio ovdje ili na mom vebsajtu (http://www.galaksija.com), napisao sam ja lično, dok za one koje sam preveo jasno sam naznačio i odakle su preneseni. Koliko god sam se trudio da pronađem ijednu indikaciju koja bi navodila na tu pomisao, nisam to uspio, pa molim one koji jesu - da mi to jave na: galaksijski@hotmail.com .

Ja mislim da je stvar upravo obratna. Ono čega su se sitni i krupni kontrolori “matriksa”, bilo da se radi o popovima, političarima, gurima itd. oduvijek najviše bojali, to su ljudi koji nezavisno razmišljaju ili kako bi mi rekli - “svojom glavom”, jer se čovjeka koji nezavisno razmišlja – ne može kontrolisati, niti ga ko može “programirati po svojim aršinima”. Ukoliko bi se moglo, onda za njega ne možemo da kažemo da je - nezavisan. Takvi su često označavani od strane sitnih “kontrolora matriksa” (mahom antropoida), kao - crne ovce. “Sindrom crne ovce” je veoma zarazne prirode, stoga su se naši “pastiri” oduvijek trudili da ga iskorijene što je moguće prije i - po svaku cijenu. Naravno, jedan od razloga je taj što crna ovca ima tendenciju da sama odlučuje i ide svojim putem, te joj pastir uopšte nije ni potreban - a ni kožu joj niko ne može oderati.
Crna ovca tako prestaje da bude ovca i postaje istinsko ljudsko biće. (Orao se sjeti da je orao, a ne - kokoš).

Raznorazna “sveta” PISMA u svrhu ubjeđivanja ljudskog bića da je – ovca, (čovjeka da je - “mali” ili orla da je - kokoš) dobro su poslužila sve do današnjih vremena. O podjelama ljudi, ne moram da ni da pričam.
Uostalom, po njihovim “plodovima” (onaj ko hoće), - može ih veoma lako “prepoznati”.
Bosna je, na žalost, veoma pogodno mjesto za njihovo “prepoznavanje”, jer su ti “plodovi” ovdje skoro uvijek veoma svježi i stalno ih ima - u izobilju.

Čovjeka se, na žalost, ne može ni programirati niti natjerati da razmišlja svojom glavom, jer ako on to trenutno ne čini - to je njegov lični izbor koji proizilazi iz njegovog ličnog načina raspolaganja svojom slobodnom voljom. Znači, mora sam da se izbori za to.
Takođe mislim, da čovjeka ne treba na silu ni istjerivati iz “podruma” dok god se on tamo lijepo osjeća, odnosno nije spreman da izađe napolje.

To nam je Kusturica lijepo pokazao u filmu Podzemlje. Jovan, kad izlazi iz podruma interpretira sve ono što percipira napolju na osnovu elemenata koji su mu poznati iz podruma, (ko mu je tamo servirao informacije?), tj. realiteta u kome se do tada nalazio, naučio da se snalazi i osjećao koliko toliko sigurnim. Nakon što ga je otac izveo iz podruma i par prvih iskustava u vanjskom, odnosno - novom realitetu, on kaže: “Tata, ajmo mi nazad u podrum”!? Nikakvo čudo.

Međutim, ljudima u “podrumu” se može pružiti informacija o postojanju drugih realiteta, kao i indikacija kako bi oni mogli izgledati, gdje se nalaze vrata podruma, odnosno, kako da nađu put koji vodi napolje. Tim putem čovjek mora sam da prođe, ukoliko hoće. Opet, - svojom slobodnom voljom.

U filmu the Matrix, Morpheus kaže Neu: “Nažalost, nikome se ne može da objasni šta je to matriks, ti to moraš sam da vidiš…Ja sada pokušavam da oslobodim tvoj um, međutim, ja mogu samo da ti pokažem vrata. Ti si taj koji će morati da prođe kroz njih”.

Mislim da pripadnike raznoraznih sekti (ja inače ne vidim neku veću razliku izmedu sekte i religije, osim da je ova druga jedna malo veća sekta, a ona prva – potencijalna religija) takođe nije uputno nasilno izvlačiti napolje. Članovi sekte su se odrekli svoje slobodne volje samim tim što su se stavili u službu lideru sekte i slijepom praćenju njenih/njegovih ideja, koje ovi, naravno, ne nazivaju idejama, nego istinom, koja je mahom stigla “odozgo”. Njihovo tumačenje istine “koja je stigla odozgo” je obično i jedino ispravno tumačenje. Ovdje se radi o - stanju svijesti sljedbenika, koji je poznat i kao “leming sindrom” (dobro poznato kako se grupe glodara ove vrste slijepo bacaju sa stijene prateći primjer svog vođe).
Od sljedbenika se očekuje da što bolje oponaša lidera sekte u “kukurikanju”, i to je mahom sva kreativnost i mentalna gimnastika koja se od njih očekuje.

Govoriti o nekom “duhovnom razvoju” u sklopu sekte/religije, po mom mišljenju je bespredmetno. Sinonim za religiozno učenje bilo koje vrste je – dogma. Dogma je pojam za – zatvoreno učenje. Svaka religija je jedno zatvoreno učenje. Sinonimi za ljudski duh su – sloboda i kreativnost. Dogma kao dogma nije sklona “proširivanju” niti bilo kakvoj fleksibilnosti te ne dozvoljava puno prostora za kreativnost. Pričati o slobodi ljudskog duha ili njegovom razvoju u nečemu što je zatvoreno - je besmisleno. Dogma je po samoj svojoj suštini namjenjena - zarobljavanju ljudskog duha.
Dok se čovjek ne riješi svih svojih dogmi nametnutih mu spolja, ili koje je sam sebi lično nametnuo, ne može ni razmišljati o nekom buđenju, - on može jedino da sanja da je budan.

Što se tiče analogije “oca koji kažnjava sina” - ja bih radije rekao da se ovdje, na ovoj našoj planeti, radi o jednom dugotrajnom, planskom genocidu i planskom izlaganju ljudskog bića neprestanoj patnji uz pomoć jedne široke palete sredstava i načina za kontrolu njegove svijesti. (Već sam dao neke naznake o tome ko bi mogao da stoji iza svega toga kao i osnovne načine sprovođenja te kontrole, u mojim prijašnjim tekstovima, a biće još – na navedenom vebsajtu)

To da su ljudi “sami prizivali” sve ove katastrofe – ne bih puno komentarisao osim kako sam već naveo u jednom od mojih tekstova na temu matriksa, čovjek može sve, baš - sve, da racionalizuje, kao i to da je njegovo racionalizovanje veoma blizu “kukurikanja”, jer onaj koji kukuriče nikad ne pomišlja na to, da kukuriče zato što je - programiran da kukuriče.
“New age” nam čak nudi jedan novi “patent” kako da ne primjetimo ono što vidimo, ili da ne vidimo ono što je lijepo vidljivo. Po ovom novom programu, samo treba da se obavijemo (u mislima) jednim “svjetlosnim plaštom”, nikad ne pomišljamo ni na šta što je negativne prirode, te ako vidimo ljudsku patnju, onda je to samo zato što mi to sami “projiciramo”, a projiciramo samo ono što sami kreiramo. Naravno, preporučuje se i da se uvijek sa sobom nosi puna kanta ljubavi, kojom treba usput da zalijemo koga god stignemo (o ovome ću malo šire u nekom drugom kontekstu). To je najbolji način da se ovca osjeća ugodno sve do momenta dok njena “koža” ne dođe na red.

Što se tiče “malih ljudi” – mali ljudi ne postoje. Postoje samo ljudi koji misle da su mali. Zašto oni misle tako, ko ih je ubjedio da su mali i zašto, dao sam već neke naznake u mojim tekstovima na temu matriksa.

Uostalom, kažu da čovjek živi u iluziji sve dotle dok ne proširi svoju vlastitu svijest do jednog takvog stepena da mu ona onda omogući da percipira - vezu između svijesti i materije.

Pozdrav!

~~~***~~~
P.S. Čujem da je i “mali” Mujo, nakon što je pročitao tekst Univerzum kao Hologram, na galaksija.com, izjavio:

“Znaš šta, izgleda da ti je sve ovo ionako iluzija,
a u iluziji se moreš brčkat ‘vako, il’ - ‘nako,
pa nek’ ti je od volje”

Gospođa XY* mu je odmah na to odgovorila: “Mujo, ne šupljiraj matere ti, što ne izadeš napolje, kad si mangup, pa ćeš dobit iluziju po leđima!?”

* (ime gospođe kod koje se Mujo krije nisam smio da objavim, međutim, iz ovoga možemo jasno da vidimo - da i mali Mujo poštuje slobodnu volju).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2003, 14:59 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Mnogo filozofiraš.
Ne slažem se s tobom u samim gledištima na stvari, u temelju.
Što se tiče opaske o "prstima" to se odnosilo na ono što si prenio iz knjige " The True Quest..." i na poklič protiv J.H.V.H. kao tlačitelja i izvora zla. Oprosti mi zbog nesporazuma.
Energija koju emituje taj poklič je "njihova", odakle god dolazila, pa i ako dolazi od (odnosno kroz) tebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 15:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Paradoks našeg vremena kroz istoriju je da imamo veće zgrade ali kraće živce, šire puteve ali uža gledišta. Trošimo više ali imamo manje, kupujemo više ali uživamo manje. Imamo veće kuće i manje porodice, više pogodnosti ali manje vremena.

Imamo više diploma ali manje razuma, više znanja ali manje rasuđivanja, više stručnjaka ali ipak više problema, više medicine ali manje zdravlja. Pijemo previše, pušimo previše, trošimo nesmotreno, smijemo se premalo, vozimo prebrzo, previše se ljutimo, prekasno liježemo, ustajemo previše umorni, čitamo premalo, gledamo TV previše. Uvećali smo našu imovinu, ali smanjili svoje vrijednosti. Govorimo previše, volimo prerijetko, i mrzimo prečesto.

Naučili smo kako da preživljavamo ali ne i da živimo. Dodali smo godine životu ali ne i život godinama. Stigli smo sve do mjeseca i natrag, ali imamo poteškoću da pređemo preko ulice da upoznamo novog susjeda. Osvojili smo spoljnji prostor ali ne i unutrašnji prostor. Uradili smo velike stvari, ali ne i bolje stvari.

Savladali smo atom ali ne i svoje predrasude. Pišemo više, ali učimo manje. Planiramo više, ali postižemo manje. Naučili smo da žurimo, ali ne i čekati. Pravimo više kompjutera da sadrže više informacija, da proizvode više kopija nego ikad, ali mi komuniciramo sve manje i manje.

Ovo su vremena brze prehrane i sporog varenja, velikih ljudi i sitnih karaktera, brzih zarada i plitkih odnosa. Ovo su dani dviju plata ali više razvoda, luksuznijih kuća ali uništenih domova. Ovo su dani brzih putovanja, višekratnih pelena, moralnosti koja se može odbaciti, jednodnevnih predstava, preteških tijela, i tableta koje čine sve od hrane, da utišaju, da ubiju.

Ovo je vrijeme kada ima mnogo toga u izlogu, a ništa u skladištu. Vrijeme kada vam tehnologija može donijeti ovo pismo, i vrijeme kada možete odabrati da li ćete ga podijeliti s nekim ili samo obrisati.

Zapamtite, provedite nešto vremena sa vašim voljenima, jer oni neće biti tu zauvijek.

Zapamtite, recite poneku ljubaznu riječ onome koji vas gleda sa strahopoštovanjem, jer će ta mala osoba uskoro odrasti i otići. Sjetite se da date topao zagrljaj onome kraj vas, jer je to jedino blago koje možete dati svojim srcem, a ne košta ni centa.

Sjetite se da kažete, "Volim te" vašem partneru i vašim voljenima, ali najviše od svega i mislite tako. Poljubac i zagrljaj će zakrpiti povredu kada dolaze duboko iz vas. Sjetite se da se držite za ruke i cijeniti momente jer jednog dana ta osoba neće biti tu ponovo. Dajte vremena ljubavi, dajte vremena razgovoru, i dajte vremena podjeli vaših dragocijenih misli s drugima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 16:36 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Naziv teme stvarno odgovara sadrzaju :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 23:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Vader je napisao:
Paradoks našeg vremena kroz istoriju je da imamo veće zgrade ali kraće živce, šire puteve ali uža gledišta. Trošimo više ali imamo manje, kupujemo više ali uživamo manje. Imamo veće kuće i manje porodice, više pogodnosti ali manje vremena.

Imamo više diploma ali manje razuma, više znanja ali manje rasuđivanja, više stručnjaka ali ipak više problema, više medicine ali manje zdravlja. Pijemo previše, pušimo previše, trošimo nesmotreno, smijemo se premalo, vozimo prebrzo, previše se ljutimo, prekasno liježemo, ustajemo previše umorni, čitamo premalo, gledamo TV previše. Uvećali smo našu imovinu, ali smanjili svoje vrijednosti. Govorimo previše, volimo prerijetko, i mrzimo prečesto.

Naučili smo kako da preživljavamo ali ne i da živimo. Dodali smo godine životu ali ne i život godinama. Stigli smo sve do mjeseca i natrag, ali imamo poteškoću da pređemo preko ulice da upoznamo novog susjeda. Osvojili smo spoljnji prostor ali ne i unutrašnji prostor. Uradili smo velike stvari, ali ne i bolje stvari.

Savladali smo atom ali ne i svoje predrasude. Pišemo više, ali učimo manje. Planiramo više, ali postižemo manje. Naučili smo da žurimo, ali ne i čekati. Pravimo više kompjutera da sadrže više informacija, da proizvode više kopija nego ikad, ali mi komuniciramo sve manje i manje.

Ovo su vremena brze prehrane i sporog varenja, velikih ljudi i sitnih karaktera, brzih zarada i plitkih odnosa. Ovo su dani dviju plata ali više razvoda, luksuznijih kuća ali uništenih domova. Ovo su dani brzih putovanja, višekratnih pelena, moralnosti koja se može odbaciti, jednodnevnih predstava, preteških tijela, i tableta koje čine sve od hrane, da utišaju, da ubiju.

Ovo je vrijeme kada ima mnogo toga u izlogu, a ništa u skladištu. Vrijeme kada vam tehnologija može donijeti ovo pismo, i vrijeme kada možete odabrati da li ćete ga podijeliti s nekim ili samo obrisati.

Zapamtite, provedite nešto vremena sa vašim voljenima, jer oni neće biti tu zauvijek.

Zapamtite, recite poneku ljubaznu riječ onome koji vas gleda sa strahopoštovanjem, jer će ta mala osoba uskoro odrasti i otići. Sjetite se da date topao zagrljaj onome kraj vas, jer je to jedino blago koje možete dati svojim srcem, a ne košta ni centa.

Sjetite se da kažete, "Volim te" vašem partneru i vašim voljenima, ali najviše od svega i mislite tako. Poljubac i zagrljaj će zakrpiti povredu kada dolaze duboko iz vas. Sjetite se da se držite za ruke i cijeniti momente jer jednog dana ta osoba neće biti tu ponovo. Dajte vremena ljubavi, dajte vremena razgovoru, i dajte vremena podjeli vaših dragocijenih misli s drugima.

Сјајан текст, свака част Вејдер!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 00:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ej nisam ja pisao taj tekst :D, ako si to možda pomislio :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 17:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
:D Ако ћемо поштено, јесам 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2007, 12:21 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Vader je napisao:
Ej nisam ja pisao taj tekst :D, ako si to možda pomislio :)

Nema veze, opet svaka tebi čast! :D:D:D :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2007, 20:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Jedan ateista pao je s litice i, dok se kotrljao niz strminu, uspjeo je da se uhvati za granu nekog žbuna, i tako ostao između neba i stijena u dubini provalije, svjestan da neće još dugo izdržati. Tada mu je sinula ideja.

"Bože!" prodrao se iz sveg glasa.
Tišina. Nije bilo odgovora.
"Bože!" ponovo je kriknuo. "Ako postojiš, spasi me i obećavam da ću vjerovati u tebe, a učiću i druge da vjeruju."

I dalje tišina. Iznenada, laknulo mu je kad se začuo dubok glas, koji je odjekivao kroz ponor: "Tako svi govore kad su u nevolji."
"Ne, Bože, ne!" dreknuo je, ohrabren. "Ja nisam kao drugi. Zar ne vidiš da sam već počeo da vjerujem, jer uspjeo sam da ti čujem glas? Treba samo da me spaseš i zazivaću tvoje ime do kraja svijeta!"

"Dobro", rekao je glas. "Spasiću te. Pusti granu."
"Da pustim granu?" dreknuo je čovjek u pometnji.
"Nisam valjda lud!"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2007, 21:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Leona je napisao:
Jedan ateista pao je s litice i, dok se kotrljao niz strminu, uspjeo je da se uhvati za granu nekog žbuna, i tako ostao između neba i stijena u dubini provalije, svjestan da neće još dugo izdržati. Tada mu je sinula ideja.

"Bože!" prodrao se iz sveg glasa.
Tišina. Nije bilo odgovora.
"Bože!" ponovo je kriknuo. "Ako postojiš, spasi me i obećavam da ću vjerovati u tebe, a učiću i druge da vjeruju."

I dalje tišina. Iznenada, laknulo mu je kad se začuo dubok glas, koji je odjekivao kroz ponor: "Tako svi govore kad su u nevolji."
"Ne, Bože, ne!" dreknuo je, ohrabren. "Ja nisam kao drugi. Zar ne vidiš da sam već počeo da vjerujem, jer uspjeo sam da ti čujem glas? Treba samo da me spaseš i zazivaću tvoje ime do kraja svijeta!"

"Dobro", rekao je glas. "Spasiću te. Pusti granu."
"Da pustim granu?" dreknuo je čovjek u pometnji.
"Nisam valjda lud!"

Ova je dobra 8) Mislim, i prica a i tema cijela

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]