Ne bih se mogao pohvaliti da meditiram redovno, nažalost.
Ustvari zavisi i šta sve smatramo pod meditaciju. Ja i čitanje Svetog Pisma smatram za neku vrstu meditacije i to jake i dosta dobre. To radim svakodnevno. Znam ponekad tako čitati da uđem u neko meditativno stanje koje se onda ispoljava na neke načine koje ja jasno osjetim. Nekad mi ne ide od ruke pa nema tih meditativnih efekata.
Isto važi i za molitvu koja ako je iz srca a ne iz uma predstavlja vrlo jak vid meditacije.
Što se tiče klasičnih meditacija tipa opuštanje uma, vizualizacija i tome slično radio sam i to ali ne mnogo, ne koliko bih htio i koliko sam trebao.
Svi ovi vidovi meditacije su meni bili umirujući i u svima sam imao pozitivne efekte. Klasične meditacije smirivanja uma (vježba svjesnog disanja i sl.) su mi bile dosta umirujuće čak i kad ih nisam izvodio kako je trebalo.
Koja je razlika između meditacije i kontemplacije?
Ima li neko iskustva sa vježbom svjesnog disanja i kakva su?
Postoji Osho-va knjiga pod imenom "Meditacija" za koju sam čuo da je jako dobra, ima dosta opisanih tehnika. Ja je nemam i nisam po njoj ništa radio. Da li je neko radio po ovoj knjizi i kakva su iskustva?
P.S. naslov teme ti nije baš dobar a to možeš lako riješiti tako što ćeš otići na Edit na prvom postu kojim si otvorio temu i popraviti naslov; ako to ti ne uradiš ja ću