banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 14:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Dec 2003, 19:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Индија је несрећна земља која је, убивши светог апостола Тому, одбила да прими светлост Јеванђеља, остајући у аду својих "3300 богова" (међу којима је и људождерка Кали, којој су донедавно на жртвеницима клана деца и девојке). Индија, твар сматра за обману (мају), рођење за проклетство, а душу доживљава као капљицу божанствене супстанце која се, кроз реинкарнације, враћа у океан Брахмана или у ништавило Нирване. Индији, тој, по светом Николају Жичком, земљи "стаклених очију" (и леденог срца, додајемо ми), требају они који су се у њу разочарали, да би, ако су Га нашли, овој земљи благовестили Бога јављеног у телу, Ваплоћеног Логоса Христа. Индији треба ново рођење крштењем, скидање са страшног точка карме и умивање њених уморних зеница блиставом зором Васкрсења.

Што се нашег "обогаћивања" духовним искуством Индије тиче, ево шта о томе каже руски мислилац Николај Трубецкој: "Може ли се иачинити синтеза између Хришћанства и мистике Индије? Може ли Хришћанство са религијом Индије да се саживи тако да од заједничког живота произађе некаква нова, за обе прихватива, "виша" религија? Никако не може. Хришћанство је свагда подвлачило постојање метафизичког зла, противпостављеног и противног Богу, а религиозна мисао Индије никад није знала проблем борбе добра и зла - то су два узајамно несјединива погледа па свет.

Само у први мах може довести потпуно у заблуду спољашња сродност нзмеђу неколнко пројава религиозног живота Индије и сличних феномена у Хришћанству (умртвљење плоти, "умно делање" у браманизму, свепраштање и самопожртвовање у будизму). Али приликом подробног разматрања показује се да су све те активности у Индији усмерене ка циљевима сасвим супротним хришћанским. Сама чињеница да су се те активности, које су се увек, и код Индуса и код Хришћана, пројављивале на вишим нивоима духовног развоја, код Индуса користиле ради достизања сатанистичких циљева (задобијања магијске силе или духовног самоубиства) још више продубљује понор између индуске религије и Хришћанства и чини било какав компромис између тих религија немогућим. Не може бити компромиса или сингезе између Бога и сатане. А међутим, с хришћанске тачке гледишта, Индија је најсилнија тврђава сатане. Захваљујући у Индији тврдо укорењеним учењима о сеоби душа и "аватарима" (ваплоћењима) бога Вишнуа, проповед Јеванђеља у Индији психолошки је немогућа, јер представа о Сину Божјем, Који је дошао у телу, код сваког Индуса тренутно бива уведена у ред "других" ваплоћења "бога" Вишнуа (међу којима су и ваплоћења у телу животиња - лава, рибе, дивље свиње), или у природни циклус сеоба душа и, на тај начин, ваплоћење Сина Божјег одмах престаје да буде онај непоновљиви, јединствени акт космичког значења, какав је он за Хришћанина.

На тај начин, Индус, Хришћанство може да прими само по цену највећег унутрашњег напора, који би произвео суштински преокрет у читавој његовој религиозној психологији, наслеђеној од предака и с мајчиним млеком посисаној, срушивши ту психологију до самог темеља, да од ње не остане ни камен на камену. Али док се то обраћење не збуде, Хришћанин не може да Хиндуисту посматра друкчије него као поклоника сатане, и сваку мисао о синтези или компромису нзмеђу Хришћанства с једне, и неке од религија Индије, с друге стране треба одлучно одбацити (из огледа "Религије Индије и Хришћанство")

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2003, 11:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2003, 22:19
Kada bi se budizam vratio svojim istinskim korenima, rečima Gospoda Hrista-Bude rodjenog od blažene Device Maje, i kada bi se hrišćanstvo vratilo svojim korenima, rečima Gospoda Isusa Hrista rodjenog od blažene Device Marije, on bi u Duhu mogli da se nadju kao jedna religija.
No pošto je budizam velikim delom zalutao a hrišćanstvo zastranilo i paganiziralo se, to nikakvo zdravo jedinstvo medju njima u takvom stanju i trendu, pod Božijim žezlom, ne može biti.

Kada se babilonski New Age pokret instalira kao sinkretička svetska religija, zasigurno će se i budizam i tobožnje hrišćanstvo naći u istom grotlu laži.

http://duhovna-izgradnja.com/

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2003, 09:52 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
Maran Ata je napisao:
"[b]Може ли се иачинити синтеза између Хришћанства и мистике Индије? Може ли Хришћанство са религијом Индије да се саживи тако да од заједничког живота произађе некаква нова, за обе прихватива, "виша" религија?

a zar treba?
kome je to potreban "hljeb preko pogace"?

sve sto je budistima potrebno, nazlazi se u budizmu, a sve sto je hriscanima potrebno nalazi se u hriscanstvu.

ja sam uvjeren, da zajednicko vjerovanje postoji u obe religije. u kolikoj mjeri u to nezelim ulaziti jer su i hriscanstvo i budizam jos uvijek predmet mog spoznavanja.
no, necudi me sto i budisti i hriscani nalzae isto u svom trazenju boga, kad je bog JEDAN i SVEPRISUTAN.

moje je samo, nada i zelja, za nalazenjem puta svakom covjeku.
s Bozijom pomoci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2003, 11:18 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Nema mira među neduhovnima.
Među duhovnima nikada nije ni bilo sukoba.
Poluduhovni su najgori i za sebe i za druge.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2003, 16:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Citiraj:
Nema mira među neduhovnima.
Poluduhovni su najgori i za sebe i za druge.

To majstore. :D

Sve je receno.

Prodavanje price kopirane iz knjiga ili od drugih ljudi je karakteristika onih koji nemaju petlje izaci na cistinu i suociti se sa vlastitim neznanjem. (U ovom se pronalaze oni koji se uvijek pronaleze u necemu) :D

Sta bi bilo kad bi bilo?
Jeli to zen koan?
Ili je nabuloza umisljenih "pragmaticnih" duhovnjaka?

Intelektualno smece izreceno rijecima knjizevnih umjetnika, ne znaci automatski i znanje.
No, inercija radi svoje. Niti znanja imaju niti znanje prihvataju. Stoga, niti budizam niti hriscanstvo niti bilo koja ortodoksna religija, nikada se nece vratiti korjenima. Iz jednog razloga; izvor je odavno napustio ovu ravan.

Ako se drzimo religijskih korjena, sto znaci vracamo se izvoru, tu onda nema problema i svi se razumijemo, ali ako mislimo da se drzimo, onda imaju razne nabuloze, tipa pomirenja, ili svadje ili slicnog tome.

To sto je Aharon rekao je predivno. Trebalo bi samo dodati: misljenje stvara duhovne i poluduhovne, oni koji to jesu, jednostavno na to ne obracaju paznju.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 02:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ствар и јесте у томе што Хришћани скоро да не налазе никаквих додирних тачака са ПАГАНИЗМОМ Индије, док ти исти ПАГАНИ покушавају да легитимитет својих ПАГАНСКИХ учења нађу у Библији, иако их тамо - НЕМА. Очигледно за сваког ко има барем две мождане ћелије. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 11:38 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Evo jednog svjedočanstva koje pokazuje istinitost ove tvrdnje koju iznosi Maran Ata. Preuzeto sa drugog foruma.

Citiraj:
Milica3 je napisala:

Mislim da su iskreno verujuci ljudi braca jedni drugima bez obzira kako se zvali formalno.
Jedan iguman, koga poznajem, i koji je cesto u kontaktu sa slicnima po svetu ima obicaj, na primer, da ide u posete budistickim monasima - sa njima se apsolutno razume, moze da razmenjuje uvide i beskrajno se raduju uvek susretima.
Bog - ljubav .. Ljubav - Bog .. to je najlepsa vera sveta odkako je veka.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 15:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

1. Игумани су старешине манастира, и врло ретко ако уопште путују по свету.
2. Типична прича "рекла-казала" неке Милице за коју се зна да пропагира ПАГАНИЗАМ Индије, и она је школски пример покушаја да се легитимититет ПАГАНИЗМА Индије пронађе у хришћанству.
3. Ако људи говоре истим језиком (нпр. Српслким), наравно да ће се разумети.

Ето како су јефтини трикови којим се баве пропагатори ПАГАНИЗАМА. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 15:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Imati dve celije u mozgu ne znaci i biti zdrav. Od intelektulanog znanja, niko nece imati koristi u trenutku suocavanja sa smrcu. Prica o intelektualnom prilazu vjeri ili duhovnosti je dokaz neznanja a ne znanja.

1. Niti je Bog unutar price o njemu.
2. Niti je u svadji umisljenih duhovnjaka.
3. Niti On ide u posjetu igumanima a s tim i guruima.
4. Niti Ono Sto Jeste spekulise o praznim formama koje se zovu reci....
Dovrsi sam, Maran Ata, posto ti dobro ide.... :)

Za fanatike, bilo koje religije, sve sto ne mogu da stave u svoj ograniceni mozdani uvojak, je sekta, paganizam ili babaroga. Bojim se da vecina ne vidi dalje od svog nosa, ali i to ne bi bilo problem da HOCE da vide.
Svatko ko stoji iza svog misljenja, pa makar i bilo pogresno, ali daje sansu da bude ispravljano, je ludak koji ce zavrsiti u paklu. zanimljivo. :)

Iz pustinjskih katakombi izgmilise silni proroci da plase ljude, starozavjetnom, ili novozavjetnom retorikom. Sreca :) pa to na kraju ostane samo miris ustajale mocvare. I oni koji MOGU da mirise, na vrijeme vide smrad koji ona siri.
No, da je to samo problem sa jednom religijom, tipa Hriscanstva, ili Hinduizma, ili Budizma, ne bi bilo problem, vec je to problem svih "pravovjernih" religija.
No, postavlja se pitanje zasto?
Pa odgovor je jednostavan: Zivot je davno za njih umro. Ispravljam se UBILI SU GA. A sreca, pa ni zivot nije tamo gdje bi oni zeljeli vec tamo gdje je srce zdravo. Bolesnik ce sve sto moze da ga izljeci proglasiti pogresnim samo ne i pogresno uvjerenje koje ga je dovelo do bolesti. Ali to je normalno. Normalno je da "zdravi ljudi" ubijaju "zdrave ljude". Normalno je da roditelji kontrolisu djecu i s tim im ne dozvoljavaju slobodni izbor koje dusa zeli. Normalno je da sve sto se ne slaze sa nasim misljenjem proglasimo za zlo, lose, nemoralno, ili slicno tome. Ali bogu fala pa je to sve normalno.
Poslje svega dodje ti da se zapitas, Sta je normalno?
Jeli svijet lud ili sam ja lud?
Usput onima koji ce me mozda zapitati ili konstatovati da sam ja lud da dam odgovor.
Jesam lud sam. I sto je najljepse, Hvala na komplimentu. Jer sam protiv jednousmjerenog misljenja, jer sam protiv podjela, jer sam protiv ubijanja bilo koje vrste, jer sam protiv izopacenosti uma, jer sam ..... TO STO JESAM.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 16:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ко је тај што је причао да знање спасава ? Па тај је неки гностик.

Православни кажу: "Благо оном коме је ум у срцу."

1. Бог је свуда присутан, чак и тамо где се двоје или троје састану у Његово име.
2. И Апостоли и сам Христос се препираше по зборницама.
3. Види под 1.
4. (1.Tim. 3,16) ...Bog se javi u tijelu, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovjedi se neznabošcima, vjerova se na svijetu, uznese se u slavi.

Проповеди ?!? Није ли проповест преко речи ? Да ли су то "празне форме" ? Није ли Исус Христос ваплоћени Бог - Логос ? Како почиње Св. Јеванђеље по Јовану ? "U početku bješe riječ, i riječ bješe u Boga, i Bog bješe riječ."

Јесу то те "празне форме" ? 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 17:10 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Dec 2003, 18:26
Religiozni ljudi su protiv Boga
Bog ili Cjelina nas uvijek baca u odnos, niko ne moze sam da se rodi(neko je potreban; makar majka, makar otac, porodica, drustvo)
Svi religiozni ljudi su protiv Boga, jer oni sebe dozivljavaju kao sudije: "Ovo je pogresno, ovo je ispravno, ovo mora biti ucinjeno, a ovo ne smije-i tako, metar po metar, oni se udaljavaju od svijeta. Bog nas salje u svijet, a takozvani religiozni propovjednici, koji uobrazavaju da su Boziji izaslanici nas uce da ga se odreknemo

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 17:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

(Лука 24,47) I da se propovijeda pokajanje u ime njegovo i oproštenje grijeha po svijem narodima počevši od Jerusalima.

Хајде сад погледај свој текст, и у угао да се стидиш барем 5 минута. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2003, 00:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Bilo koji sud o bilo kome dovodi do osude samog sebe. Kazu da je Bog cijelina, i da je covjek dio te cijeline, ako je tako kako cijelina moze da sudi sama sebi?

No, najveci je problem, religija, ortodoksna kakvu svi poznajemo. Ne religioznosti, no sustinski to dvoje je veoma razlicito.
Najgore osude daju religozni ljudi (u smislu, ortodoksne religije, ne ovi drugi) jer sve sto im je ostalo od cina sjedinjenja sa Tvorcem, jeste njihova uobrazilja i osuda svega sto nije po njihovom nahodjenju. A to je da su oni jedini nasljednici rijeci.

Rece netko:
"Kada bi istina vidjela ko sve uzima za pravo da je brani, od srama bi u zemlju propala."

Maran Ata:
Ko je taj sto je pricao da znanje spasava? Pa taj je neki gnostik.

Jeli to pitanje ili zakljucak, posto mislim da nisi sposoban za zdravu komunikaciju sa drugima, stoga vjerujem da si poceo sam da pitas i odgovaras. Logicno. :(

Pleyboy kaze:

1. Osjetila sam dodir po mom vrelom medjunozju. Iz mene je krenula sva potisnut sexualnost, orgazmicnost koju godinama nisam osjetila....
2. Imao sam osjecaj da iz mene istice cijeli univerzum u jednom grcevitom orgazmickom trzaju, ispraznjenom u nju...
3. Vidi pod 1
4. Lezali su zagrljeni do kraja beskraja....
5. I nek se ovo propovjeda kao vjecna istina pocev od Krmackovaca.
Playboy 34:4:42 jevanjdjelje po Ninfomanki Mici iz sela Krmackovca. :)

I to je rijec. Jeli to "prazna forma"? Ima isti prizvuk onog sto si ti napisao. slozeno, kako valja, potpisano, i debelo usoljeno. samo da se nadje netko ko ce to i da citira i eto brata.

Jadan je onaj koji nema nista svjoje, iz kojeg mirise couloza. Oko njega je stvara ceulozno salo, tako da mu ono sluzi kao odbojnik od zivota.

Iz svega ovog izuzimam one koji su pronasli, zivog Boga, u sebi, oko sebe. Bili oni Hriscani, Budisti, Muslimani ili pripadnici bilo koje religije, tzv. sekte, ili tome slicno ili neslicno.
Njima svima veliki pozdrav.

"Zive samo oni koje se penju na sudbine strmi vrh.
Cije celo ispunjava Cilj i Razum, prozeti ljubavlju i razumijevanjem.
Ti zive.
Ostale zalim...."
Rece Covjek. I nastavi da putuje sam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2003, 04:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2003, 02:19
Citiraj:
Poluduhovni su najgori i za sebe i za druge

Svaka čast!

On će mi dati snagu.
Daće mi sve što mi treba.
Ja se ne bojim.
On me čuva.
Ja ne mrzim.
Naučio me.
Ja opraštam.
Naučio me.
Ja ne osuđujem.
Naučio me.
Ja volim.
Hvala Mu.
Ja učim...
hvala...

Citiraj:
Проповеди ?!? Није ли проповест преко речи ? Да ли су то "празне форме" ? Није ли Исус Христос ваплоћени Бог - Логос ? Како почиње Св. Јеванђеље по Јовану ? "U početku bješe riječ, i riječ bješe u Boga, i Bog bješe riječ

Jeste.
zar propovjedi nisu učenje?
Zašto onda u Starom Zavjetu piše da "znanje nadima a ljubav pročišćava"?
Ja mislim da znam ali hoću da čujem šta ćeš mi ti reći Maran Ata.
Isus je bio Riječ, Logos, (i bio i jeste i biće) a glupo je pokušavati kopirati ga ili imitirati.

Citiraj:
Poslano: 10.12.2003 18:19 Naslov poruke:

--------------------------------------------------------------------------------

(Лука 24,47) I da se propovijeda pokajanje u ime njegovo i oproštenje grijeha po svijem narodima počevši od Jerusalima.

Хајде сад погледај свој текст, и у угао да се стидиш барем 5 минута.

?????????????????????????????????????????????

Maran Ata ja te volim.
Shvatam te.
Molim te pokušaj i ti mene shvatiti prije nego me napadneš.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2003, 17:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ја нападам искључиво јереси које други пропагирају. Ако то схваташ као лични напад, онда је то размишљање типа "ко год не мисли као ја - мрзи ме", а из психологије је познато да тако размишљају адолесценти - незреле личности. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2003, 18:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2003, 02:19
Znači ti si i psiholog osim što si teolog.

Citiraj:
"Може ли се иачинити синтеза између Хришћанства и мистике Индије? Може ли Хришћанство са религијом Индије да се саживи тако да од заједничког живота произађе некаква нова, за обе прихватива, "виша" религија?

Ne treba nova religija, valjda je riječ o pomirenju postojećih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2003, 20:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Не може бити компромиса или сингезе између Бога и сатане.

То што ти називаш "помирењем" је заправо ово горе. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2003, 01:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Sleepy, mudrost je znati kada odustati od ubedjivanja. U jednom trenutku znas da pametniji popusta, a fanatici nastavljaju svojom gluposcu. Jednostavno kazes svoje misljenje i iza toga stojis, ma kako netko reagovao na to sto si rekao. ako imas potrebu objasnis to sto zelis i sl.
Ubjedjivati se i prebacivati argumentima vodi u sljepilo. No, najveci je problem ako je netko vec sljep, ili ako je Bozija volja da on nikad i ne progleda. Iako na kraju svi progledaju, u ovom ili sljedecem zivotu, nekima je potrebno eone postojanja za to.
Iz saosjecanja mozes dati objasnjenje ili svoj komentar i oni koji razumiju nece napadati ili na bilo koji nacin pokusati to obezvrijediti. Jednostavno znaju.
Ljubav ne trazi objasnjenja i dokazivanja. Jer ona ne voli zbog toga da je netko podrzi ili da bi netko rekao da je duhovna ili slicno tome. Ona voli i to je njena jedina svrha. Usporedjivati sa nekim tko ne zna ni TKO JE ON u svojoj sustini, a poteze teska pitanja, nema svrhe. Sve intelektualne informacije, nece mu pomoci, ali saznanje uvijek dodje prekasno.

"Zivi zivot izmedju dva straha, bez ijednog trena predaha. Sluti kakav ce to biti muk kada dodirne te glas koji nema zvuk" -Ivana Bamfic.

Jednom, jedna zena je napustila je svijet zivih i odjednom se nasla pred vjecnim sudcem. On je upita: Ko si ti ?
Ja sam ta i ta.
Nisam te pitao kako se zoves, vec ko si ti? - rece On.
Ja sam gradonacelnikova zena.
Ni te nisam pitao cija si zena, vec ko si ti ?
Ja sam zena.
Nisam te pitao za tvoj pol. Ko si TI?
Ja sam .... i tako dalje.
Na kraju kada je sve intelektualne odgovore ispucala, sa svim "znanjem" kojeg se mogla sjetiti iz svetih spisa, ona rece:
Oce ne znam ko sam.
I otac ju vrati nazad na zemlju da sazna ko je.
Nakon par godina kada je njen zivot finalno zavrsio ona oet stade pred Oca. Ovaj ju samo pogleda.
Ispunila je svoju svrhu.

Citiranje, ubjedjivanje, predubjedjenje, ili sl. tome nema snage u takvom trenutku, vec ono sto si istinski razumio, ne umom vec bice. I to na kraju pocne da izvire iz tebe. Kao tvoja sustina.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2003, 05:15 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 18 Nov 2003, 17:34
E ne mogu da verujem!
Na kojigod se forum " nakacim" a ono ista tema: Nema pomirenja izmedju...itd.
Cek, pitam se onako usput, je li to domaci zadatak, tema zarad obrade doktorske disertacije necijeg blistavog uma, ili cista slucajnost ?
Nije ni vazno / meni, mislim/.
Ali je mozda je nekome drugom vazno, apropo gore recenih visih ciljeva! Ljudima treba pomoci. Moralno je / umal da kazem hriscanski je, ali ne smem da se zamerim ostatku sveta koji ne spada u pomenute/.
Hocu da pomognem, tako mi moje Forumske casti, ali dajte mi jasne parametre: sta je to paganizam, pa jos pri tom decidno i sta je paganizam Indije?
S postovanjem.

PS
Jivan, mozda je bolje reci- pametniji pRopusta? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2003, 02:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Исток се мучи за душу, Запад се мучи за тело.

Исток не верује у земаљски рај.

Запад не верује у небески рај.

Пост је за источњака први услов спасења. За западњака је пост лудо одрицање понуђених задовољстава.

Некад је Запад држао пост и остала плотска уздржања ради спасења душе. Но ми говоримо о садашњем Западу, о духовно јехтичавом, који се боји поста да му тело не би омршало. У осталом кад су и Цркве на Западу одбациле сваки пост, зар ће се очекивати од световњака да разумеју значај поста и да држе пост?

Сви тврде оно што је свима јасно, а то је, да се западни народи враћају паганизму. Но мало ко разликује паганизам од паганизма. Не враћају се западни народи паганизму источном него паганизму западном. Јер источни паганизам скопчан је са тешком аскезом, са постом и телесним мучењима разне врсте.

Кад би се европски народи враћали паганизму источном, они би постили и мучили себе онако како муче себе народи у Индији, у Тибету и у Китију. Али они се не враћају томе аскетском паганизму источном него се враћају раскалашном паганизму западном, т.ј. паганизму својих некрштених предака европских.

Паганизам западни је био крвав, суров и раскалашан од почетка до краја. Такав је био међу Јелинима, још жешћи код Римљана, и још жешћи код старих Германа и Франака. Зар су могли знати за пост стари Јелини кад је пред њиховим очима стално лебдео олимпијски разврат њихових богова? И зар је могло бити речи о неком уздржању код крволочних римских царева, који су поред своје трпезарије имали бљуваонице, да би могли избљувати један ручак па поново ручати? или код римских богатуна, који су правили ручкове од славујских језика? Какав пост и какво уздржање се могло и замислити код франачких и тевтонских народа, који су јели сирово месо нагњечено под седлом јахача?

Отпад Запада од Христа значи повраћај Запада паганизму, но не паганизму индијском, сажаљивом и резигнирном, него паганизму своме, западноме, крволочном и развратном, без духа и без савести. Што се све на делу и у пракси на наше очи показује.

Ислам и паганизирани Запад у једноме сродни: у схватању будућега раја. Истина, муслимани замишљају рај на небу а не на земљи, док пагани западни замигољају рај на земљи а не на небу. Заиста, та два раја, може се рећи топографски су веома удаљени један од другог, али су у суштини истоветни. Јер и муслимани и западњаци замишљају рај као пуноћу телесног живота и пуно задовољење свих телесних страсти. Да би такав рај задобили муслимани се муче постом и молитвом, и клањањем, а западњаци тобожњим научним истраживањима и друштвеним превратима.

На супрот једним и другим Индија и Тибет муче се, и то страшно муче, ни за рај земаљски ни за рај небески, него за уништење живота, за престанак реинкарнације, за несвест и неосетљивост, за нирвану. Јер је за њих живот Маја, обмана, и Самсара, вртлог, у коме се налазе и људи и богови. За њих не постоји ни рај небески нити, још мање, рај земаљски. Чак ни богови њихови нису у Рају, него у несрећи постојања, у обмани личног живљења, у вртлогу Самсаре. И колико људи очекују спасење од богова, исто толико богови очекују спасење од људи.

Због тога је Гаутама Буда имао смелости да каже: Ја сам дошао да спасем људе и богове!

Заиста, лажан је појам о Богу и о човеку тамо где се такав језик могао чути. Но није мање лажан језик на Западу где се говори: Уживај! Енџој јурселф! (Задовољи самога себе! говоре Енглези). То не само да није језик хришћанских народа, него то није језик ни бољих и отменијих философа јелинских. Ни Сократ, ни Платон, ни Аристотел нису се усудили тако говорити. Него је тако проговорио онај који представља кукољ и болест јелинске философије. - Епикур. Он се усудио рећи трозну реч:

Граби дан! То јест, уживај данас, јер сутра можеш бити мртав за вечност. Граби сваки нози дан и сисај га до крви. То је паганизам западни коме се некадања хришћанска Европа сада приволела.

Шта да кажемо на погледу мучења источног и западног човечанства, на огромној панорами мучења ради нестварног и неостварљивог циља?

Нестваран је и неостварљив циљ, коме тежи и ради кога се мучи исламски свет Истока. Јер на небу не постоји телесни и страстни рај.

Неостварен је и неостварљив циљ, коме је хиљадама година тежио и за кога се мучио свет Велике Азије, Средње и Крајње. Јер постоји Бог, један и једини, који је створио све душе и који их све чека у крило своје. Самоуништење је злочин и Нирвана лаж.

Неостварен је и неостварљив циљ научног и безбожног Запада. Рај на земљи јесте рај без пророка; такав рај није ни обречен ни проречен, нити је био нити ће бити. Тамо је рај где је л^убав. А љубав је тамо где је Родитељ. Према томе рај није на земљи него на небу, није чулан него духован, нити је харемски него ангелски.

Јасно је из свега овога, да православни народи не могу стајати између Истока и Запада него - изнад. Нарочито православни Балкан, који је плакао у ропству пола хиљаде година, више него ма који други хришћански народ у свету. Балкан мора бити видовит и разликовати дан од ноћи и пшеницу од кукоља.

Не сме се Балкан колебати између Истока и Запада, т.ј. између исламског небесног али чувственог раја и материјалистичког земаљског раја западних народа.

Балкан није ни Исток ни Запад, нити је између Истока и Запада. Него је Балкан изнад Истока и Запада. Јер Балкан видовито види и провиђа, да је мучење источњака мучење за смрт и да је мучење западњака мучење за смрт. Тамо да се помоћу аскезе пређе у Нирвану, овде да се помоћу уживања умре за навек или пак да се по смрти сиђе у подземне подруме Валхале, где се продужује телесно оргијање почето на земљи.

Балкан мора стајати између свих нечистих рајева Истока и Запада; и мора знати за пречисти рај Христов, који није ни оргијање нити очајање.
:roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]