Rio,
otvorio si temu koja je deo nase svakodnevnice. Oduvek je lazi bilo, ali nikada tako rigidno suprotstavljenih istini kao u poslednjih pedesetak godina. Ti i ja to vreme nismo ispratili nasim zivotima, jer smo rodjeni kasnije / za tebe pretpostavljam , ne znam/.
Ljudi lazu onda kada iz nekog razloga nece ili ne mogu da prezentuju istinu. Ako zanemarimo subjektivne receptore u pojmanju sveta i svega ostalog oko sebe, istina je nekako jedna i jedinstvena. Ljude , kao razumska i emotivna stvorenja, istina nekada unizi, povredi, prikaze u svetlu da ne mogu biti prihvaceni od strane ostalih , a to boli , ponizava, vredja, donosi gubitak ljubavi , statusa, itd... Nema svako snagu da okusi i tu stranu zivota. Nekada je u pitanju i strah, ali samo nekada.
U kontekstu religije, mislim da se Boga ne treba plasiti. Bog se postuje, On se voli. Kao Tvorac, kao Otac. Bez obzira koja je religija u pitanju . Sa njim smo jedno, i kad dodjemo i kad odlazimo. Mozda sam licna, ali mi pomalo smeta sto sve cesce, bar u mom pravoslavnom okruzenju, dominiraju reci: strah, greh, kazna. Neka postoje, ali neka ne budu dominantne. Neka se vise cuje za ljubav, dobrotu, svesnost.
U Indiji, bar kada je Budizam u pitanju, nema greha i kazne. Onaj koji POgresi, koji ne postuje moralne i verske postulate, reinkarnira upravo zato da bi u toj sledecoj inkarnaciji ispravio gresku, tj. naucio lekciju koju je propustio u prethodnom zivotu. Interesantno je da Indijci , budisti, nerado pruzaju pomoc coveku koji se bori sa nekom svojom mukom / sem ektremnih nevolja/, jer smatraju da mu time ne pomazu, posto covek sam mora da uvidi i sam ispravi svoj zivot. Tudja pomoc ga ne oslobadja njegove karme, pa ce se taj " gresnik " ponovo reinkrnirati, sto nije vrhunski cilj postojanja. Poznato je da je M. Gandi bi protiv otvaranje ustanova koje pruzaju milosrdje.
A i nesto mi se cini, jer vec imam iskustvo zivljenja, da Bog ne baca svetlo, da ne kazem oko, na svakog pojedinca. Da ne brine o pojedinacnim sudbinama. Sem odabranih koji su " kodirani " svojim izvanrednim kvalitetima. Mislim da je bitno covecanstvo kao celina i da su svi Boziji postulati, uputi i naznake posveceni Nama / mnozina od covek/. U okviru toga, postoji licna ljudska sloboda da se odabere nacin misljenja i delanja. U tome je lepota zivljenja. Ovaj svet, ljudski rod ce, do Bozije primisli, izneti i podici pametni, plemeniti i hrabri i mudri.
Ako ih ne budu previse spoticali i rusili glupi, nedokazani, kukavice i neznabosci. Nije bitno koja je religija u pitanju.
Bog je jedan.
|