banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 02:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2003, 10:54 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
laze se iz straha!

a istina je da se covjek netreba bojati niceg manjeg od Boga.
jedino se Boga treba bojati.
a kad se bojimo samo Boga, onda je to strahopostovanje.
takav strah koji sa sobom nosi postovanje,
a postovanje, znaci ljubav,
a ljubav znaci istinu.
a gde je istina tu nema lazi....

tako jedino ako imamo pravi strah (strahopostovanje) od Boga, onda smo potpuno u istini i...nelazemo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 02:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
U ime Allaha Milostivog Samilosnog!

Sta je to laz?I zasto se njime ljudi sluze?

Laz je stanje jedne osobe koja svesno ili cak u podsvijesti izjasnjava stanja ili situacije(koje realizira ili ne) u laznom obliku.
Posledica toga moze biti:

Ne poznavanje vjere U Boga.
Ne poznavanje roditeljske vjere u Boga tako da je i njihovo dijete zalutalo istom stazom.A ako pak neki covjek vidi nepomicne stvari pomicnim i tvrdi da se one pomicu a drugi mu kazu da laze....a on ne laze vec je pod uticajem sihra(crne magije)to je stanje istinite lazi.
Ali Allah dz.s je za sve ostavio lijeka(elhamdullilah)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2003, 02:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
U sustini ne postoji drvo bodhija
niti stalak sjajnog ogledala.
Posto je sve od pocetka praznina,
gdje moze pasti prasina?!

Mislim da je ovo sto je rekao 6 patrijarh budizma predivno i oslikava ovo ovdje.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Poslednji put menjao JivanMukta dana 08 Dec 2003, 02:58, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta: Lazi ( OT)
PostPoslato: 14 Dec 2003, 06:10 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 18 Nov 2003, 17:34
Rio,
otvorio si temu koja je deo nase svakodnevnice. Oduvek je lazi bilo, ali nikada tako rigidno suprotstavljenih istini kao u poslednjih pedesetak godina. Ti i ja to vreme nismo ispratili nasim zivotima, jer smo rodjeni kasnije / za tebe pretpostavljam , ne znam/.

Ljudi lazu onda kada iz nekog razloga nece ili ne mogu da prezentuju istinu. Ako zanemarimo subjektivne receptore u pojmanju sveta i svega ostalog oko sebe, istina je nekako jedna i jedinstvena. Ljude , kao razumska i emotivna stvorenja, istina nekada unizi, povredi, prikaze u svetlu da ne mogu biti prihvaceni od strane ostalih , a to boli , ponizava, vredja, donosi gubitak ljubavi , statusa, itd... Nema svako snagu da okusi i tu stranu zivota. Nekada je u pitanju i strah, ali samo nekada.

U kontekstu religije, mislim da se Boga ne treba plasiti. Bog se postuje, On se voli. Kao Tvorac, kao Otac. Bez obzira koja je religija u pitanju . Sa njim smo jedno, i kad dodjemo i kad odlazimo. Mozda sam licna, ali mi pomalo smeta sto sve cesce, bar u mom pravoslavnom okruzenju, dominiraju reci: strah, greh, kazna. Neka postoje, ali neka ne budu dominantne. Neka se vise cuje za ljubav, dobrotu, svesnost.

U Indiji, bar kada je Budizam u pitanju, nema greha i kazne. Onaj koji POgresi, koji ne postuje moralne i verske postulate, reinkarnira upravo zato da bi u toj sledecoj inkarnaciji ispravio gresku, tj. naucio lekciju koju je propustio u prethodnom zivotu. Interesantno je da Indijci , budisti, nerado pruzaju pomoc coveku koji se bori sa nekom svojom mukom / sem ektremnih nevolja/, jer smatraju da mu time ne pomazu, posto covek sam mora da uvidi i sam ispravi svoj zivot. Tudja pomoc ga ne oslobadja njegove karme, pa ce se taj " gresnik " ponovo reinkrnirati, sto nije vrhunski cilj postojanja. Poznato je da je M. Gandi bi protiv otvaranje ustanova koje pruzaju milosrdje.

A i nesto mi se cini, jer vec imam iskustvo zivljenja, da Bog ne baca svetlo, da ne kazem oko, na svakog pojedinca. Da ne brine o pojedinacnim sudbinama. Sem odabranih koji su " kodirani " svojim izvanrednim kvalitetima. Mislim da je bitno covecanstvo kao celina i da su svi Boziji postulati, uputi i naznake posveceni Nama / mnozina od covek/. U okviru toga, postoji licna ljudska sloboda da se odabere nacin misljenja i delanja. U tome je lepota zivljenja. Ovaj svet, ljudski rod ce, do Bozije primisli, izneti i podici pametni, plemeniti i hrabri i mudri.
Ako ih ne budu previse spoticali i rusili glupi, nedokazani, kukavice i neznabosci. Nije bitno koja je religija u pitanju.
Bog je jedan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2003, 17:35 
Majstor
Majstor

hm!
vidi, vidi...
moj tekst sa jednog drugog podforuma je prebacen ovde i otvoren kao tema. :o
dobro...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2003, 23:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
misk0 je postove koji više pripadaju ovom podforumu prebacio ovde i otvorio teme. Isto tako dole niže se nalazi i tema Nudisti.

Vrh

Tema posta: Re: Lazi ( OT)
PostPoslato: 15 Dec 2003, 02:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
Milena,postovanje s moje strane....

Citiraj:
U kontekstu religije, mislim da se Boga ne treba plasiti. Bog se postuje, On se voli. Kao Tvorac, kao Otac. Bez obzira koja je religija u pitanju . Sa njim smo jedno, i kad dodjemo i kad odlazimo. Mozda sam licna, ali mi pomalo smeta sto sve cesce, bar u mom pravoslavnom okruzenju, dominiraju reci: strah, greh, kazna. Neka postoje, ali neka ne budu dominantne. Neka se vise cuje za ljubav, dobrotu, svesnost.

Laz je grijeh!Lazno svjedocenje npr.o presudi nekoga na smrt,su upravo mnoge pravedne t.j. ni krive ni duzne odvele u smrt.A u danasnje vrijeme je takodje ruzno lazno svjedocenje,jer se time podstice mrznja.Po meni ima i te kako vjerskog uticaja.Jer Bog zna zato i da kaznjava...i mnogo je lijepo imati strahopostovanje prema Bogu.
Ja npr. ako bilo sta uradim upitam se u sebi"Dali ce Bog biti zadovoljan ovim mojim cinom?"A najgora laz po meni je ono rekla-kazala i dodato jos puno stvari neistinitih uz to.Ali je to nazalost danas veoma upotrebljivo,sto istina na kraju uvjek ispliva na povrsini.dakle...ako covjek ima u sebi strahopostovanja prema Bogu,manje ce lagati i time imati manje problema sa svojom okolinom.Ja licno se takvih lica klonim,smetaju mi i najjsretnija sam kad se u opste ne susrecem s takvim :)

Citiraj:
A i nesto mi se cini, jer vec imam iskustvo zivljenja, da Bog ne baca svetlo, da ne kazem oko, na svakog pojedinca. Da ne brine o pojedinacnim sudbinama. Sem odabranih koji su " kodirani " svojim izvanrednim kvalitetima.

Sa ovim se potpuno slazem!:)
Jer,zasto bi Allah(Bog) oprastao jedan te isti grijeh 100-tinu puta?Dakle,ta doticna osoba grijesi svjesno i zasto bi Bog kako ti kazes bacao svjetlo na svakog pojedinca?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2003, 13:11 
Majstor
Majstor

imam pitanje za vadera!
smije li se na forumu "psihologija" napisati rijec "Bog"?
ili recimo...
smije li se na forumu "ljubav, sex,..." napisati rijec "psihologija"?
smije li se na forumu "psihologija" napisati rijec "kultura"?
smije li se na forumu "covjek i drustvo" napisati rijec "sport"?

po kom osnovu neko moze oderditi kad je neka tema za jedan forum a neka za drugi?
kad to moze odluciti neko drugi osim onog ko pise?

stekao sam utisak da na forumu "psihologija" nesmijem napisati rijec "bog", od svih rijeci koje postoje u rijecniku...ta je rijec zabranjena.
zar je moguce da zivimo u drustvu u kom je jedna takva SVERIJEC zabranjena! :o

ovo bih pitanje postavio kao temu za raspravu ali neznam gde da je postavim posto sam potpuno zbunjen time, sat smijem a sta nesmijem.
evo ti si moderator ovde, pa se nadam da ces mi pomoci da razrijesim enigmu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2003, 16:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Rio, somenuo si sve ove reci, tako da ce verovatno zabraniti i ovu temu, hehehehehe Salim se :lol: :lol: :wink: :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]