banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 08:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Sep 2003, 18:45 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2003, 19:05
Ne sudite da vam se ne sudi.

Postoji vise vrsta ljudskog osudjivanja koja se zapravo nadovezuju, a sva vode ka istom:

1. kada covek u nameri da se drugima prikaze pravednim ide i na sav glas osudjuje koga stigne, nekad lukaviji, prikriveniji, a nekad bukvalno zabrazdi u svom bezumlju suditeljskom,

2. kada covek ne primecuje da sudeci druge zapravo samoga sebe osudjuje reflektujuci vlastite grehe, jer tezeci da iznadje ma kakav greh, cak i kada ih nema na videlu, on pocinje vlastite da pripisuje drugima samo da bi sudio {u iluziji da nije sudjen},

3. kada takav okori svojim srcem do krajnosti, a svestan da ostrica maca vreba i njega, da mu se moze obiti o glavu svo njegovo zlodelo, on zauzme suprotnost onoga sto je do tada zagovarao, suprotnost javnog linca, ali ne i u sebi samom, tj. sa javnog osudjivanja okrene u tajno, unutrasnje - one koje je sudio javno, pocne da sudi u sebi samome, jer ga duh osude nije napustio.

Ne rece li Hristos da ce reci nekima:
IDITE =OD= MENE, NIKADA VAS NISAM ZNAO?

Oni koji su ophrvani duhom osude, bilo da ispoljavaju taj duh, bilo da ga zadrzavaju U sebi, oni su potpuno zaboravili na PRASTANJE, bilo da oproste javno, bilo - tajno, u sebi, njima se prastanje cini tek necim deklarativnim i/ili spoljasnjim {intermedijalnim, a ne intramedijalnim}.

Ako moram da budem lican, bicu: najteze mi je bilo da oprostim, onda kada nisam imao osobu uzivo oci-u-oci, bilo da sam ja zaista imao da oprostim, bilo samo da izgladim situaciju. Lomio sam se U sebi, vodeci unutrasnji dijalog, zeleci samo da se sretnem sa osobom, naravno da mi nikakva osveta nije ni padala na pamet, ali ocegledno je da sam i dalje mislio da sam ja u pravu, a ta druga osoba ne, da je zasluzila sve najgore svojim (ne)delom. A onda sam shvatio da uopste NEMA TE DRUGE OSOBE, da je stvar bila u mome srcu i mojoj sposobnosti da oprostim, ne vezano da li je ta druga osoba trazila oprostaj ili ne. Kazem vam, mnogo je lakse oprostiti kad vam neko zatrazi da mu oprostite. Prastanje je U onome koji zna da oprosti (i) kad nema svedoka do Boga, jer ako ta druga osoba i ne treba moj oprostaj, odakle onda osecaj U mome srcu da nemam kud do da oprostim joj, ne zato sto sam pritesnjen njome, jer nisam, no zbog toga da sacuvam dusu svoju !?

Prastajte da bi vam bilo oprosteno.

P.S. I ako se to danas ili juce ne vidi medju nama ljudima, prastanje je eshatolosko. Nije to tek pomiriteljski duh, jer ja ne imadoh tu osobu da se izmirim s njom, njeno prisustvo, ali ako odbacih duha osude zarad prastanja, onda sigurno Mir Boziji ne bi odstupio od mene cak ni u prisustvu te osobe (a u koliko samo prilika svako od nas propusti da oprosti).

Zasto bih trazio da mi Bog oprosti, ako sam ne prastam, - nije to merilo samo postenja, ili reciprociteta, to je merilo samopregalastva molitvenog ili slepe, a nevernicke samoosude, predukusa raja ili pakla, to je merilo protiv koga nema ista ni najveci nepravednik, jer ne zna vrednost prastanja, bilo do njega ili od njega. Znaci generalno, prastanje je Put Istine, jer dok bejasmo deca ne secamo se da smo i imali sta da prastamo, nemasmo to iskustvo da oprostimo, a potom se mnogo udaljismo od bezazlenosti, a da nismo ni svesni koliko. Kazem vam, prastanje treba cak i tamo gde nema greha, tj upravo ga nema jer je oprosten, i zato znam da je eshatolosko, jer ko ce znati sve svoje pogreske (rece David). Postoje pogreske koje se ne znaju odakle su, i lebde kao mac, trebaju da budu oprostene, a ne zna se kome, cije su. Upravo u tome je prastanje, ne da covek meri KOME I KOLIKO treba da (se) oprosti, nego da bude SPREMAN SVAKOM I PUNO DA OPROSTI ON LICNO, i to ne nekad ili posle, nego uvek i svagda; u suprotnom duh osude ophrva coveka, da ga ovaj ni ne primeti, pod plastom dokaza, razloga, ili cega god. Prevarice se mnogi kod ocekivanja Dana, upravo kod prastanja jer ga nece videti spoljasnjeg, pa ce zaboraviti na njega, a mnogi ce u sebi prastati, jer ce zadrzati meko srce... Budite usmereni na prastanje da bi se u vama otkrilo Carstvo Bozije, jer ovi sto ga zagovaraju po lokalitetu spoljnjem, oni ce potpuno zaboraviti na prastanje. Prastanje je onaj kljuc unutrasnjosti Carstva Bozijeg, prastanjem zaokruzujete ljubav, od vere, preko postovanja i razumevanja.
Pitam, koji vladar ima vecu moc: onaj koji zna da ispolji i milost ili onaj koji samo surovoscu tvrdi svoj polozaj? Odgovaram: onaj koji zaista ima moc-vlast, taj se nece pobojati da ce istu okrnjiti, da ce mu autoritet opasti ako se pokaze velikodusnim i oprosti, naprotiv, taj ima i vecu moc od onoga koji se grcevito drzi svoje tiranije. I tako, tiranina nadvlada veci tiranin, ali milost je kljuc moci; takodje veli u: http://www.avva.faithweb.com/premudrost ... onove.html
"Ti opet koji moc posjeduješ, snishodljivo sudiš i nama upravljaš s velikom samilošcu! jer moc, kad god zaželiš, sa Tobom je".
Ko vlada situacijom, nece se nikad uplasiti da ukaze milost, zapravo vlast mu i proizilazi iz milosti. Naravno da znam da se to tako ne cini na prvi pogled na ovome svetu, ali jeste tako, pitanje je samo ko ce to pre da shvati, a ko kasnije. NARAVNO, poenta celog mog posta je da uvidite da covek moze i tajno, u sebi osudjivati, ali milost se moze uciniti samo van sebe, [bilo] bliznjem [bilo neprijatelju]. Naravno, nemojte sad uplitati tu (samo)hvaljenje deljenjem milostinje, to je druga tema. Ovde sam samo hteo da ukazem na neke aspekte puta ka unutrasnjosti koji se na prvi pogled ne vide. Isterajte duha osude IZ sebe, a primite duha prastanja U sebe, prastajte kome imate sta nezavisno od toga da li taj trazi to od vas (cak i zna da mu prastate), prastajte zbog sebe, zbog duha prastanja da se nastani u vama Blagodacu Hristovom, ... i neka milost koju drugima cinite bude svetlost kojom VAS Gospod obasjava, da se obucete u svetlost, kao istinita deca Bozija, da vam svetlost Bozija bude i oruzje i plata, da padne i poslednji duh tame.

"Bože Otaca i Gospode milosti"...

p.p.s. mozda sam trebao i vise da se potrudim da argumentujem i jevandjeljem i poslanicama.

DODATAK:

Vera je temelj i pocetak svega, ona je nas potencijal jer je kao zrno manje od sveg povrca dok ne uzraste u drvo...
Postovanje je mera bezazlenosti,
Razumevanje, pak, mera usmerenosti,
ali ko dostigne do najveceg prastanja, taj je u Istini.

Ali ima:
potencijala koji se nikad ne realizuju, jer nemaju temelja ni Pocetka u sebi
postovanja koje nemaju detinje bezazlenosti, jer su lukavstvo, prikriveno nipodastavanje,
razumevanja koja su ludost ovoga sveta, jer ga ne mogu nadvladati,
prastanja koja je pretekao zaborav, jer nisu Pocetak.

Imate li potencijal vere? Usmerite ga tamo gde necete biti prevareni, e da bi se vera indukovala, a nikad dedukovala.
Kako postujete? Obratite se u decu, ona se ne klanjaju idolima, i svako lukavstvo ni ne dopre do bezazlenih.
Koliko razumete, a koliki je svet? I ceo svet da covek moze da razume, proci ce, i propasce mu trud, pa se stoga trudite Boga da razumete.
Zbog koga, zasto prastate? Da bi mogli da ljubite Gospoda Boga svim srcem i umom i dusom, jer okorelo srce kad oboli, i um kad nacne zaborav, kad godine pritisnu teze je obratiti se u dete.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Sep 2003, 08:04 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Nov 2001, 01:00
Evo malo sa naucne tacke gledista:

"Kad se radi oprastanje, ono duboko u covjekovom bicu ostvaruje izmirenje sa samim sobom i svijetom i predstavlja polaznu osnovu za buduci zdrav odnos. U biti, oprastanje znaci da osobi koja nas je povrijedila vracamo najvisu mogucu odgovornost i tako zatvaramo svoje energetsko polje na stetan uticaj koji smo u svom subjektivnom univerzumu projektovali na nju.

Praksa Energetskih terapija u psihijatriji i psihoterapiji pokazuje vaznost prastanja za trajnost uspjeha nekog terapeutskog procesa.

Ukoliko se na kraju procesa izostavi prastanje, covjek ostaje ranjiv, uvrijedjen i nerijetko osvetoljubiv, a ako ga druge osobe podsjecaju na osobu koja ga je u proslosti povrijedila, on ima tendenciju da i njih dozivi kao neprijatne. Takodje, covjek privlaci sebi situacije koje su kopije situacije u kojoj je bio povrijedjen i osobe koje ce ga na slican nacin povrijediti. Sto je najvaznije, sam covjek prestaje da bude izvor i uzrok svojih iskustava, jer uzrocnost prenosi na drugu osobu, tako da od drugih zavisi kako ce se osjecati. "Oni koji nisu u stanju da oproste ruse most preko kojeg sami moraju preci," rekao je davno mudri Konfucije.

Kada nekome oproste, ljudi zabludno vjeruju da cine uslugu osobi kojoj su oprostili. Naprotiv, od oprastanja najvecu korist ima onaj koji oprasta drugome. Ova tvrdnja nije zasnovana na religioznim ili duhovnim tumacenjima, vec na najnovijim (u ovom momentu starim vec oko 5 godina) provjerenim naucnim otkricima. Kratko receno, omraza, zloba, mrznja i osjecanje ozlojedjenosti prema drugima uzrokuju iscrpljenje tijela i duha i cesto dovode do bolesti i poremecaja. Sa druge strane, oprastanje izaziva ponovno uravnotezenje unutrasnjih energetskih kapaciteta i tako omogucava harmonican protok energije izmedju ljudi.

Jos vaznije je oprastanje sebi. Kad ne oprostite sebi i ne oslobodite se negativnih emocija, vi rasipate svoju energiju i zivotnu snagu. Samoprastanje nam vraca poremecenu ravnotezu mentalnog i emocionalnog sistema. Ono nije nuzno religiozno ili duhovno, ono je prosto zdrav razum.

Naucna istrazivanja potvrdjuju ono sto su pjesnici uznosili hiljadama godina. Ljudsko srce je fizicko sjediste ljubavi, a mozda i sjediste samog Bica (tj. Bozansko sjediste u covjeku). U Hearthmath Institutu su nedavno dosli do znacajnih otkrica: Potpuno novo razumijevanje energetske osnove ljubavi i drugih ljudskih osjecanja. Otkrica naucnika sa ovog Instituta objavljuju priznati casopisi kao sto je "Americki casopis za kardiologiju" , a ona su zaista iznenadjujuca: Srce ima vazniju i nezavisiniju ulogu nego sto se ranije pretpostavljalo. Elektricni signali koje srce emituje ne samo da uoblicavaju nacin na koji mozak mislio o izvjesnim dogadjajima, vec je srce kao takvo u stanju da "pamti" iskustva prozeta emocijama.

Ovi nalazi otkrivaju da je koristenje fiziologije i imaginacije srca brzi i neposredniji nacin da se uklone destruktivne emocionalne navike i da se oslobodi Ljudsko Bice koje je cesto u njima zarobljeno.

Neki istrazivaci idu i dalje. U svojoj knjizi "Srcana sifra", psiholog Paul Pearsall istice da je srce ostaviste emocionalnog pamcenja i energetskih modela koji odlucuju o tome ko smo mi kao indivudue. Kao djelimican dokaz, Pearsall navodi slucajeve ljudi kojima je presadjeno tudje srce, koji su neobjasnjivo preuzeli ukuse, stavove, cak i sjecanja davalaca srca. U jedno primjeru, covjek koje je transplantirano srce zene koju je udario voz poceo je da ucestlo sniva san u kome ono upravlja vozom ili kamionom. U drugom primjeru, zena ciji je davalac srca bio ubijen metkom u ledja pocela je, poslije operacije presadjivanja, da se zali na bolove u ledjima koji podsjecaju na bolove od rane.

Pearsall u svojoj knjizi takodje navodi slucaj osobe koja je postala sklona depresijama posto joj je transplatirano srce mlade zene koja je patila od depresija.

Srednjovjecni ljubitelj klasicne muzike postao je nanadano ljubitelj roka kada mu je presadjeno srce mladica koji je tu muziku volio.

Pearsall istice podatak koji mu je saopstio kolega psihijatar: Osmogodisnja djevojcica pocela je, poslije transplantacije, da pati od nocnih mora. Ona je precizno opisala okolnosti ubistva davaoca svog srca i izgled ubice, tako da je po tom opisu policija uspjela da ga uhvati.

Ovakvi podaci naveli su Dr Benjamina Buntzela sa Beckog univerziteta da izjavi: "Transplantacija nije obicna zamjena organa, jer srce je... izvor ljubavi, osjecanja i fokus crta licnosti."

Posto je intervjuisao nekoliko desetina medicinskih sestara, ljekara i pacijenata kojima je izvrsena transplantacija, Pearsall je dosao do uvjerenja da je srce "centar naseg celularnog univerzuma, koje odrzava... energiju u obliku duse."

Takvi cudni zakljucci proizilaze jos iz nekih istrazivanja. Rolling McCraty, glavni istrazivac u Hearthmathu, pocinje da otkriva fizioloske dokaze koji podrzavaju Pearsallove zakljucke. On kaze: "Tek 1991. godine medicinska literatura priznala je da srce ima sovj sopstveni mozak - mrezu razlicitih vrsta neurona, identicnih sa neuronima i neuronskim mrezama koje ima mozak u nasoj glavi."

Mozak u srcu i mozak u lobanji povezani su vagus nervom, vrstom debelog nervnog kabla sacinjenog od hiljada nervnih vlakana koja neprekidno prenose poruke izmedju njih. "Trenutno se istrazivaci slazu da tjelesni nervni sistem vrsi paralelene operacije procesovanja na razlicitim nivoima hijerarhje i kontrole," kaze McCraty. "Drugim rijecima, mi ne mislimo samo svojim glavama. To je zastarjelo shvatanje. Niti mi pamtimo samo u svojoj glavi." Neurofiziolozi sada sagledavaju sjecanja kao energetske modele koji mogu biti sacuvani u grupama neurona. McCraty kaze: "Mi smo navikli da mislimo da samo mozak ima odgovarajuce celije za tu funkciju; sada znamo da ih ima i srce."

(Nastavak slijedi.)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Sep 2003, 12:48 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Nov 2001, 01:00
"Glen Rein, vjerovatno najpoznatiji naucnik u ovoj oblasti, na osnovu svojih istazivanja podrzava stavove prethodno navedenih istrazivaca, da mozak nije sjediste naseg emocionalnog zivota i zdravlja, vec srce. Srce je takodje tacka spoja izmedju desevnih i tjelesnih stanja. Posebnim postupkom on je utvrdio da je u pogledu elektricnih aktivnosti srce mnogo jace od mozga. Ono je ustvari najjaci tjelesni generator, koji emituje elektromagnetske signale 50 do 60 puta jace nego sto su oni koji se stvaraju u mozgu. Da bi se dobili jasni EEG rezultati (tj. prikaz elektricnih aktivnosti mozga) srcana aktivnost mora da se eliminise, zato sto zbog mnogo vece snage pokriva i maskira mozdane aktivnosti. Ono sto je on otkrio za nauku je istovremeno znacajno i iznenadjujuce.

Negativne emocije kao sto su ljutnja, mrznja, ljubomora i njima slicne stvaraju haoticne i slabe srcane grafikone visoke ucestalosti.

Pozitivne emocije kao sto su ljubav, postovanje i zahvalnost stvaraju veoma sredjene talase niske ucestalosti, ali velike snage.

Elektromagnetsko polje oko srca ima savrsen, toroidalni oblik (podsjeca na okrugle ustipke sa rupom u sredini). Po Rajnovim nalazima, takav oblik je suptilni energetski transformator, koji preobrazava jedan oblik energije u drugi, pri cemu nema gubitka energije. On djeluje kao kanal za priticanje energija koje postoje izvan naseg energetskog polja. Jednino kada srce koherentno funkcionise, sto se desava tokom pozitivnih emocija kao sto su ljubav i osjecanje povezanosti sa drugim bicima, energija moze da prodje u organizam u velikim kolicinama. "

Nastavak uskoro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2003, 18:41 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2003, 19:05
DA, ZNANJE CE SE UMNOZITI...ohladnece ljubav mnogih...i mnogo knjiga ...
NO, bilo bi mi draze da smo se upustili u dijalog.
p.s. sto se tice energetskih terapija, PAZI:
koje je stanoviste "terapeuta"?

Kad je Hristos lecio i Jevandjelista Luka zapisao da je sila izlazila iz Njega, nikad sam Gospod nije to tako okvalifikovao - silom, vec je uvek naglasio: idi, VERA TVOJA TE JE SPASLA. A zasto Hristos nije potvrdio da je sila koja je izlazila iz Njega u stravi isceljivala, nego je UVEK REKA DA JE VERA ONOGA KOJI MU JE POVEROVAO?

Nad tim se razmisli dobro kad odes, ti ili neko drugi kod "terapeuta", a ja video svojim ocima kako bioenergeticar savija ljude bez da ih i takne.
Ali GDE CE DUSE SVIMA NJIMA NA CELU SA BIOENERGETICAREM KOJI ZDERE VERU KOJI KAO PIJAVICA ISISAVA VERU OD "PACIJENATA"?

DA LI IJEDAN OD NJIH POMINJE GOSPODA, da li se zahvalio? NE!
TA SILA CIJE JE VLASNISTVO?
JA ZNAM SVOJE NEPRIJATELJE, U MOME PRISUSUTVU NECE LECITI NITI SAVIJATI. A BOG IM JE VBEC POSLAO SILU PREVARE DA PRIME SUD SVI KOJI SE NE VEROVASE ISTINI, NEGO ZAVOLESE NEPRAVDU (2. SOLUNJANIMA 2,11-12).

MARANATA.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 13:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
Nista posebno da dodam,samo izbacujem temu na vrh da bih naglasio njen znacaj u nasem drustvu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 19:02 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
slazem se!
posebno vazno...

ali za prastanje potrebno nam je poznanje, pravog stanja stvari.
jer nismo u stanju oprostiti samo zato sto nam je neko rekao da treba tako.
moramo zaista znati zasto prastamo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 19:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Ево зашто треба праштати:

(Mar. 11,25) I kad stojite na molitvi, praštajte ako što imate na koga: da i otac vaš koji je na nebesima oprosti vama pogrješke vaše. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 22:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Prastanje je onaj kljuc unutrasnjosti Carstva Bozijeg, prastanjem zaokruzujete ljubav, od vere, preko postovanja i razumevanja.
Pitam, koji vladar ima vecu moc: onaj koji zna da ispolji i milost ili onaj koji samo surovoscu tvrdi svoj polozaj? Odgovaram: onaj koji zaista ima moc-vlast, taj se nece pobojati da ce istu okrnjiti, da ce mu autoritet opasti ako se pokaze velikodusnim i oprosti, naprotiv, taj ima i vecu moc od onoga koji se grcevito drzi svoje tiranije. I tako, tiranina nadvlada veci tiranin, ali milost je kljuc moci; takodje veli u: http://www.avva.faithweb.com/premudrost ... onove.html
"Ti opet koji moc posjeduješ, snishodljivo sudiš i nama upravljaš s velikom samilošcu! jer moc, kad god zaželiš, sa Tobom je".
Ko vlada situacijom, nece se nikad uplasiti da ukaze milost, zapravo vlast mu i proizilazi iz milosti

:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 22:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Isterajte duha osude IZ sebe, a primite duha prastanja U sebe, prastajte kome imate sta nezavisno od toga da li taj trazi to od vas (cak i zna da mu prastate), prastajte zbog sebe, zbog duha prastanja da se nastani u vama Blagodacu Hristovom, ... i neka milost koju drugima cinite bude svetlost kojom VAS Gospod obasjava, da se obucete u svetlost, kao istinita deca Bozija, da vam svetlost Bozija bude i oruzje i plata, da padne i poslednji duh tame.

:bday:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 22:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

malo ot ali veoma blisko temi:
iz knjige "Psihologija izbeglistva" Jelena Vlajkovic i ostali,
o konfliktu,zavrsnoj fazi konflikta,kada dolazi do prastanja im pomirenja:
"...
nije neobicno da se na ovom nivou razvoja konflikta dogadja prekid odnosa medju ljudima,promena posla,razvod braka,rat medju narodima,ali,mada paradoksalno zvuci,dolazi i do pomirenja i prastanja.Do takve promene u odnosima dolazi kada konflikt suvise dugo traje,te strane u sukobu nemaju vise snage da se bore,dolaze u pat poziciju i upravo zbog iscrpljenosti konfliktom,spremne su da preduzmu bilo kakve korake samo da bi zavrsile sa tom neprijatnom ili neprijateljskom situacijom..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 22:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Iz iste knjige prekucacu citavo poglavlje "Izlecujuca funkcija ozaljivanja,oplakivanja,izvinjenja i oprostaja" ("psihologija izbeglistva",Jelena Vlajkovic i ostali).kada nadjem malo vise vremena.

Naravno,samo ako ima zainteresovanih?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]