banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Jul 2025, 02:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 569 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Kuran i muslimani
PostPoslato: 17 Dec 2002, 13:50 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Smatram da bi bilo dobro da se na ovom forumu započne i ovakva jedna tema, jer bi mogla da ukloni neke nedoumice kod ljudi koji traže odgovore, a mislim da dolazi vrijeme neminovnog sučeljenja sa nekim pitanjima koja namjeravam ovdje da pokrenem. Mislim da je dobo da ovakvu jednu temu započinje neko ko nije pripadnik islama ali priznaje Kuran (u originalu Kur'an) kao svetu knjigu i Muhameda (Muhammed) kao Božijeg poslanika .
Pa da krenem. Samo ću sasvim ukratko iznijeti neke činjenice a onda kroz kasniju raspravu ili odgovore na pitanja mogu podrobnije govoriti o ovom, naravno ako nekoga to interesuje.
Prije svega vrijeme kada se Muhamed pojavio kao Božiji poslanik (početkom 7 vijeka n.e.) bilo je vrijeme kad je zvanično hrišćanstvo poprilično zaglibilo u svom učenju i djelovanju i kad je postalo jasno da im je potrebno jasno upozorenje ne bi li se okanuli skretanja od nauke Isusa Hrista.
Mumamed je bio trgovac iz Mekke, nije bio pismen, i bio je poznat po poštenju i blagoj naravi. Porijeklom je bio iz plemenite ali ne baš bogate porodice, ali je ženidbom sa čuvenom udovicom Hatidžom (koja je bila starija od njega ali na glasu po ljepoti i čojstvu) došao do materijalnog ali i bračnog blagostanja. Hatidža mu je bila prvi sljedbenik ali i veliki oslonac u skromnim počecima njegove misije.
Mekka je bila neznabožačka, ili bolje rečeno idolopoklonička, sa jakom plemenskom oligarhijom koja je upravljala gradom kao najjačim trgovačkim ali i "vjerskim" centrom. U njemu je bio i danas je hram na mjestu gdje je Abrahamov prvi sin Ismael sa svojim ocem sagradio svetilište Jednom Bogu, ali je u ta doba to bio hram plemenskih božanstava idola iz cijele Arabije.
Postoji čitav niz zanimljivih detalja i okolnosti koje je dobro znati ako čovjek želi da zaista razumije Kuran, jer su mnoge stvari u njemu izrečene bile direktan odgovor na ono što se Muhamedu i njegovim sljedbenicima događalo. Muhammed je pozvan u svoju misiju u dobi od oko 40 godina. Objave je dobijao direktnim obraćanjem arhanđela Gavrila (ili Gabriela, arapski. Džibril) i on ih je pamtio i drugima prenosio, a oni koji su bili pismeni ih zapisivali, od čega je u vrijeme kalifa Osmana formirano prvih pet primjeraka Kurana kakvog danas znamo. Pored Kurana postoji i islamsko "Sveto Predanje" uglavnom u vidu hadisa - izreka Muhammeda i njegovih bliskih sljedbenika, ali njega neki pripadnici islama (šiiti) ne priznaju ili barem ne u cijelosti. Međutim, ja ne želim ovdje da se upuštam u teme o islamskim vjerskim zajednicama i razlikama među njima, nego o Kuranu kao Božijoj objavi i njegovoj poruci i značaju.

Mnogima je sigurno nepoznato da je zaštitu porodicama prvih Muhamedovih sljedbenika pružio koptski abesinski kralj (dakle pravoslavni hrišćanin) nakon što ih je prethodno saslušao i uvjerio se da se vjera koju oni ispovijedaju ne kosi sa njegovom. Takođe je i u Kuranu zabilježeno tugovanje Muhameda kada je vizantijski car Iraklije (u njegovim očima tada vjernik) poražen od persijskog cara (u njegovim očima poklonika vatre - nevjernika), i radost kada je Iraklije ipak kasnije pobijedio.
Sada da malo objasnim pojam musliman. U Kuranu se muslimanima nazivaju npr. Abraham (Ibrahim), Mojsije (Musa), Isa (Isus Hrist) i njegovi učenici (havarijjuni), i ta riječ znači: čovjek predan Bogu.
Prema tome po značenju riječi, svaki iskreni vjernik na ovom svijetu je musliman, ali onaj koji za sebe tvrdi da je pripadnik islama to ne mora biti.
Sljedeća stvar je to da se u Kuranu prizanju sveti spisi doneseni prije i svi Božiji poslanici koji su se pojavili prije Muhameda. Dakle, u Kuranu se Tora (5. knjiga Mojsijevih) zove Tevrat, mada se u širem smislu pod Tevratom podrazumjeva cijeli Stari Zavjet, Zebur se odnosi prvenstveno na Davidove Psalme, ali i na druge mudrosne knjige Starog Zavjeta, a Indžil na Evanđelja, u širem smislu Novi Zavjet. Islamski teolozi su skloni da proglašavaju Kuran kao posljednju, najvažniju i najmjerodavniju objavu za cijeli svijet, ali i u samom Kuranu se vidi da to nije tako.
On je praktično rezime Svetog Pisma prilagođen uslovima života i mentalitetu življa kome je dan, sa osnovnim principima koji važe za cijelo čovječanstvo. Takođe on je upozorenje onima koji misle da su vjernici da se zamisle nad sobom, svojom vjerom i svojim djelima.
Takođe neki islamski teolozi, pozivajući se na neke stihove iz Kurana u kojima se kaže da je tekst Svetog Pisma mijenjan, idu dotle da tvrde da je sve što se u Svetom Pismu na prvi pogled kosi sa Kuranom kasnije mijenjano i dopunjavano. Oni žele da predstave da je cijelo Sveto Pismo samo priprema i najava za proroka nad prorocima Muhameda. To su samo njihova umišljanja i želja da istaknu i nametnu svoju nauku svima, dok su u samom Kuranu stvari postavljene ipak bitno drugačije.
Ne bih želio sada da pravim predugačak uvod u ovu temu, ako neko želi da popričamo o ovome, slobodno.

Poslednji put menjao aharon dana 20 Jan 2003, 11:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 16:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Evo neupucenima samo neki citati iz najgore satanine kreacije od postanka sveta pa do danas - kurana. Da li je to Bozja volja ili ne, prosudite sami.

Ovo je samo mali izvod, ali je dovoljno da se koza najezi.

Placa onih KOJI RATUJU PROTIV ALLAHA i Poslanika Njegovog i trude se na Zemlji fesadom je jedino DA BUDU UBIJENI ILI RASPETI ILI IM SE ODSIJEKU RUKE NJIHOVE I NOGE NJIHOVE UNAKRSNO ili da se prognaju iz zemlje. To im je poniženje na Dunjau, a imace oni na Ahiretu kaznu strahovitu, [5;33]

A kradljivcu i kradljivici - pa ODSIJECITE RUKE NJIHOVE. Placa za ono šta su zaradili - primjerena od Allaha. A Allah je Mocni, Mudri.[5;38]

Uistinu! ALLAH JE KUPIO OD VJERNIKA DUŠE NJIHOVE I IMETKE NJIHOVE, što ce oni imati Džennet. BORE SE NA PUTU ALLAHOVOM, PA UBIJAJU I BUDU UBIJENI. Obecanje Njegovo je istinito u Tewratu i Indžilu i Kur’anu. A ko je vjerniji zavjetu svom od Allaha? Zato se radujte pogodbi svojoj koju ste ugovorili s Njim - a to je to, uspjeh velicanstven - [9;111]

I UBIJAJTE IH GDJE GOD IH NADETE, i istjerajte ih odakle god istjeruju vas. A fitneluk je gori od ubijanja. I ne borite se protiv njih kod Mesdžidul-harama, dok se ne budu borili protiv vas u njemu. Pa ako budu borili protiv vas, TAD IH UBIJAJTE. TAKVA JE PLACA NEVJERNICIMA. [2;191]

Neka ne uzimaju vjernici nevjernike za prijatelje, mimo vjernika. A ko to ucini, tad nema od Allaha ništa, izuzev da biste se sacuvali od njih cuvanjem. I upozorava vas Allah Sobom, a Allahu je dolazište! [3;28]

A kad budete putovali po Zemlji, tad vam nije grijeh da skratite salat, ako se plašite da ce vas napasti oni koji ne vjeruju. Uistinu! NEVJERNICI SU VAM NEPRIJATELJ OTVORENI. [4;101]

O vi koji vjerujete! BORITE SE PROTIV ONIH NEVJERNIKA koji su vam blizu, i NEKA U VAMA NADJU GRUBOST: a znajte da je Allah sa bogobojaznima. [9;123]

Zato ne slušaj nevjernike, i bori se protiv njih njime - džihadom velikim. [25;52]

Muhammed je poslanik Allahov; a oni koji su s njim, žestoki su prema nevjernicima, milosrdni medusobno… [48;29]

Uistinu! ONI KOJI SE SUPROTSTAVLJAJU ALLAHU I POSLANIKU NJEGOVOM, BICE OBORENI KAO ŠTO SU OBORENI ONI PRIJE NJIH. I doista smo spustili znakove jasne; a imace nevjernici kaznu prezrenu. [58;5]

Ako vam umakne od žena vaših nešto k nevjernicima, pa budete slijedili, tad dajte onima kojima su otišle žene njihove, slicno onom šta su utrošili. I bojte se Allaha, Onog u kojeg ste vi vjernici. [60;11]

I kad budeš medu njima, pa za njih salat obavljaš, tad neka stane grupa njih s tobom i neka uzmu oružja svoja. Pa kad obave sedždu, onda neka (odu) iza vas. I neka dode grupa drugih - (koji) nisu obavili salat - pa neka obave salat s tobom, i neka budu oprezni i (uz) oružja svoja. Voljeli bi oni koji ne vjeruju da zanemarite oružja svoja i opreme svoje, pa da se obruše na vas nasrtajem jednim. I nije vam grijeh- ako vam bude neprijatnost od kiše ili budete bolesni - da odložite oružja svoja. I preduzmite (mjere) opreza vašeg. Uistinu! Allah je nevjernicima pripremio kaznu prezrenu. [4;102]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 16:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Apr 2002, 01:00
Maran Ata je napisao:
Evo neupucenima samo neki citati iz najgore satanine kreacije od postanka sveta pa do danas - kurana. Da li je to Bozja volja ili ne, prosudite sami.

Jako bezobrazno, drsko i nisko od tebe.... ne vidim da je iko ovdje vrijedjao pravoslavlje, a ti kao veliki vjernik, onaj koji voli i boji se Boga, onaj koji bi trebao da slijedi i postuje svih 10 zapovijesti.. se usudjujes da jednu vjeru, ma koju nazoves satanskom. Otkuda ti to pravo, zar nije Bog svemoguci i sveznajuci... ko si ti da odlucujes.
Sram da te bude i ovog i onog svijeta, kad si upetljao politiku i religiju. Takvi kao ti su i krivi za prosli rat i ja se duboko nadam da ce te stici kazna kakvu zasluzujes, takva da te nece spasiti ni jedna molitva, ni jedna svijeca, nijedno pokajanje. Nadam se da ces vjecno u paklu gorjeti... crvu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 16:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prijatelju Aharone... (sudis i odlucujes umesto Boga)

Idi malo do ogledala i pogledaj u samog sebe i uzasni se. Da li je iz tebe govorio Duh Sveti ili onaj drugi duh, vidi se iz tvojih reci. Moj tekst je vezan iskljucivo za navode iz kurana.

Ako pogledamo hronologiju dogadjaja, ona izgleda ovako:
-----------------------------------------------------------------------
1. Stari Zavet koji Gospod ostavi Jevrejima (bazira se na zakonu)
2. Novi Zavet koji Isus Hrist ostavi i koji kaze da su zakon i proroci do Jovana ! I lepo nas upozorava o dolasku mnogih laznih proroka... (bazira se na blagodati Bozjoj)
3. Oko 650 A.D. pojavljuje se lazni prorok Muhamed koji tvrdi da mu se Bog preko Arhanjela javio i tako nastade islam. (bazira se na kuranu)

Da li je Gospod 650 godina posle mogao da ostavi preporuke koje sam ja naveo u svom tekstu ? Da li je on izmenio svoje naredbe: "ljubi bliznjega svoga kao samoga sebe" ? Ako nije on ostavio, ko je ?

PS: Nema u mojim tekstovima nikakve politike prijatelji... samo religija. Ja imam pravo na svoje mislenje i neka muslimani izvole objasniti navode iz kurana...

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 17:12 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
O religiji ne znam puno a kad me bude interesovalo - NAUCIT CU.
Maran Ata
Citiraj:
Nema u mojim tekstovima nikakve politike prijatelji... samo religija. Ja imam pravo na svoje mislenje i neka muslimani izvole objasniti navode iz kurana...

Nebi tebi trebalo nista objasnjavati da si procitao Kuran. Ti kao nekakav forumas sigurno prepisujes kojekakve citate osoba neupoznatih sa materijom (kao sto si i sam) i pokusavas da pametujes (ili provociras).
Na tvoju zalost - ne ide ti bas najbolje ni sa jednim ni dsa drugim.

Samo jedno,
Citiraj:
I UBIJAJTE IH GDJE GOD IH NADETE, i istjerajte ih odakle god istjeruju vas. A fitneluk je gori od ubijanja. I ne borite se protiv njih kod Mesdžidul-harama, dok se ne budu borili protiv vas u njemu. Pa ako budu borili protiv vas, TAD IH UBIJAJTE. TAKVA JE PLACA NEVJERNICIMA. [2;191]

sto onda nenavede i onaj prethodni
I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! - Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu.
dalje,
Citiraj:
Zato ne slušaj nevjernike, i bori se protiv njih njime - džihadom velikim.

to, nigdje ne pise. taj ajet glasi
zato ne čini nevjernicima ustupke i Kuranom se svim silama protiv njih bori.

Dalje,
ma ne da mi se.

Mislim da dalja konverzacija bar s tobom nema nikakvog smisla, jer ti u PRINCIPU POJMA NEMAS
Jedan mali savjet,
Mali - ti svoju vjeru nosi u svom srcu i ne nameci je svima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 18:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ziv ti meni bio prijatelju Ezan-e...

Posto me optuzi da sam izmislio citat iz kurana, evo tebi a i ostalima link, pa se sami uverite:

http://www.quranm.multicom.ba/s25.htm

Tek toliko da se zna da nista od ovoga nije moja izmisljotina. A pazi sad ovo:
---------------------------------------------------------------------------------

5,51. O vi koji vjerujete ! Ne uzimajte prijateljima jevreje i kršćane.
5:51a Oni su prijatelji jedni drugima. A ko se od vas njima okrene, pa on je uistinu od njih.
5:51b Uistinu! Allah ne upućuje narod zalima.

Mulsimani kao veruju u istog Boga. Bog je u Starom Zavetu Jevreja zvao Bozjim narodom. Gospod Isus Hrist je sklopio Novi Zavet sa svim narodima i nazvao Hriscane Bozjim narodom.

Posle 650 godina, dolazi neki "prorok" koji tvrdi da mu je taj isti Bog rekao ovo iznad... Evo, ja sam zbunjen... Hajte... objasnite mi. Nije nikakva provokacija, nego cista teologija... Kako to ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 18:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Vrlo dobra tema i drago mi je aharone što si je otvorio. Ovakva tema je ovde definitivno potrebna.

Pošto zasad nemam vremena da pišem više samo ću reći da vjerujem da je Kur'an Božija objava i da je Muhammed Božiji poslanik.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 18:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Izvinjenje Aharonu... Trebalo je stajati Amila.

Luka 16:16-17 "Zakon i proroci su do Jovana; odsele se carstvo Božije propovijeda jevanđelijem, i svaki navaljuje da uđe u njega. Lašnje je pak nebu i zemlji proći nego li jednoj titli iz zakona propasti."

Dakle, "zakon i proroci" su do Jovana. Kog Jovana ? Krstitelja. Sta to znaci ?

Starozavetni proroci su bili ljudi kroz koje je Bog govorio, i prenosio zakon. Cli stari zavet je prozet dolaskom Mesije - Spasitelja. Kada je Isus Hrist dosao medju ljude, jasno je u gornjem navodu postavio granicu izmedju Starozavetnnog zakona i proroka.

To neznaci da posle nema proroka... Kako sad pa to ? Posto je Hrist - Spasitelj - Mesija ostavio novi zavet, rekao je da su od sada proroci svi oni koji propovedaju jevandjelje. To i pise u nastavku citata. Svi oni koji tvrde da prorokuju (Bog kroz njih govori) a ne govore jevandjelje su lazni proroci po Bibliji.

Da li je Muhamed propovedao jevandjelje ? Ne bih rekao . Prema Bibliji on moze biti samo - lazni prorok.

Dokazi o tome su vec navedeni, a iz kurana su.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 18:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Maran Ata je napisao:
I UBIJAJTE IH GDJE GOD IH NADETE, i istjerajte ih odakle god istjeruju vas.

Maran Ata ti mnogo toga ne razumiješ što bi trebao razumjeti da bi mogao shvatiti ovo. Ovo već ide u dubinu a radi se o tome da fizička smrt nije najgora stvar koja se može desiti.

Druga stvar je da izgleda kao da nikad nisi čitao Stari Zavjet ili bar zaboravljaš šta tu sve piše. Jesli li čitao Knjigu Isusa Navina, Sudije, Knjige o carevima? Tu je Bog Izraelcima u nekoliko navrata naredio da u neznabožačkim plemenima pobiju "sve što diše"!!! Ako nisu pobili sve onda su bivali kažnjeni. Šta te onda čude ovi neki dijelovi Kur'ana? Ponavljam, da bi shvatio opravdanost takvih Božijih uputa i naredbi morao bi mnogo toga da znaš što sad izgleda ne znaš. I onda bi vidio da je unatoč svemu tome Otac Nebeski savršeno pravedan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 18:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Maran Ata je napisao:
5,51. O vi koji vjerujete ! Ne uzimajte prijateljima jevreje i kršćane.

A isto tako Kur'an kaže:
A svakako ćeš uočiti da su najbliži prijatelji pravovjernicima (muslimanima) oni koji kažu: "Mi smo kršćani."

I Kur'an jako lijepo kaže:
"Nema straha niti će tugovati tko vjeruje Boga, Sudnji dan i radi dobra djela, pa bio on pravovjernik, Židov, poklonik zvijezda ili kršćanin."

Dakle Božija dobra obećanja idu iskrenim vjernicima koji rade dobra djela bez obzira na vjeroispovijest. Ovo je jako lijep ajet. Ovakav pristup vjeri je ispravan a ne tako isključiv i zadrt kako kod vas pravoslavaca gdje vi sebe arogantno smatrate za jedinu pravu Božiju crkvu.

Pa zar ne znate da Otac Nebeski uvijek blagoslovi narod koji je istinski pobožan a kažnjava ih kad su odstupili od istinske duhovnosti? To vam je ono "po plodovima njihovim poznaćete ih". I sada po vama ispada da bi mi pravoslavni ako već imamo najbolju vjeru na svijetu trebali biti najblagoslovljeniji a stvari stoje baš suprotno, moglo bi se reći da je prokletstvo na nama. Zbog čega? Zbog toga što vi pogrešno učite narod, tjerate ga u idolopoklonstvo i hrpu drugih grijeha. Zbog toga što je opšta duhovnost ovog naroda jako slaba sa tendencijom da ostane takva ili da bude još gora. A moglo bi biti stvari o kojima i ne sanjate ako bismo se okrenuli istinskoj duhovnosti.

To i Kur'an kaže:
Govore Židovi i kršćani: "Mi smo Božji sinovi i Njegovi miljenici." Reci: "Pa zašto vas onda kažnjava zbog vaših grijeha?"

Zašto nam je loše ako imamo najbolju vjeru? Ovaj ajet nije kritika na sve Jevreje i hrišćane i njihovu vjeru, to se iz Kur'ana može lijepo vidjeti. Ovo je kritika na neke hrišćane koji se smatraju ne znam kako bezgrešnim i ispravnim a sve im ide nizbrdo. Pročitajte u 5. Mojsijevoj prokletstva koja je Bog obećao onima koji odstupe od prave vjere pa ih uporedite sa onim što se nama dešava.

Evo jedno od tih obećanih prokletstava:

"Stranac koji je kod tebe popeće se nada te visoko, a ti ćeš sići dolje veoma nisko. On će ti davati u zajam, a ti nećeš njemu davati u zajam" (5. Mojsijeva 28,43-44)

Treba li ovde ikakav komentar? Zar se upravo to prokletstvo nije doslovno ispunilo na Srbima svih ovih godina? Zar nisu stranci "nad nama" i zar nam ne daju zajmove?!? Pa ima li ko da to vidi?

Ne treba se svađati, nema od toga ništa. Treba sjesti i vidjeti šta ne valja, gdje griješimo, šta treba da promijenimo, šta da popravimo. Ali treba pri tom biti hrabar pa moći sebi i drugima priznati da nismo bili u pravu oko nekih stvari. E to je ono najteže.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 19:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Džihad

Vidim Maran Ata je pominjao Džihad.

Džihad je duhovni rat, Sveti rat, samo što ga mnogi nisu dobro razumjeli kao što ni hrišćani mnogo toga iz Svetog Pisma nisu dobro razumjeli.

I u Svetom Pismu se pozivamo na sveti, duhovni rat: "Jer naš rat nije s krvlju i s tijelom, nego s poglavarima i vlastima, i s upraviteljima tame ovoga svijeta, s duhovima pakosti ispod neba." (Efescima 6,12)

Rat na koji nas poziva Otac Nebeski je rat protiv nas samih ali ne protiv drugih ljudi već svakog čovjeka protiv samog sebe, protiv negativnosti u sebi - DUHOVNI RAT.

Evo nekih Hadisa (Muhammedovih izreka) o Džihadu:

Citiraj:
Najbolji je Džihad da se čovjek bori protiv svojih prohtjeva i svojih strasti.
Najveći je Džihad (hrabrost) reći istinu pred vladarem tiraninom.
Najbolje vjernikovo djelo je Džihad - rad na Alahhovom putu.
Džihad sačinjavaju četiri stvari
- naređivanje dobra
- sprečavanje zla (svega što je zabranjeno)
- iskrena strpljivost (gdje je potrebna) i
- preziranje pokvarena čovjeka.
Molitva je skup vjere, molitva je ključ svakog dobra. Samoprijegoran rad na Allahovom putu (Džihad) je vrhunac svih dobrih poslova. Milostinja je između tog dvoga.

Dakle jasno je da Muhammed nije pozivao isključivo na ratove protiv ljudi već su ljudi to umislili, i tzv. islamci i oni koji žele da iskompromituju Islam.

A evo šta je jedna moja sagovornica sa drugih foruma jednom prilikom na Serbiancafeu napisala o džihadu:

Citiraj:
Ali, sta je u stvari "dzihad"?
Navescu citate o tome iz jednih dnevnih novina.
"Arapska rec "dzihad" uglavnom se prevodi kao "sveti rat". U Kairu, islamski teolozi podsecaju da je izraz "sveti rat" skovan u Evropi tokom krstaskog pohoda i da znaci rat protiv muslimana.
U cisto jezickom smislu, rec "dzihad" znaci borbu ili napor.
U religioznom smislu, kako je opisano u Kuranu i ucenju proroka Muhameda, "dzihad" znaci borbu u korist zajednice ili uzdrazavanje pojedinca od gresnih radnji. "Dzihad" moze da se odnosi na unutrasnje kao i na spoljne napore da bi neko bio dobar musliman ili vernik. Islamski teolozi kazu, kako navodi Royters, da se "dzihad" pre svega odnosi na napore coveka da poboljsa samog sebe.
"Dzihad" je verska duznost, kazu teolozi.
Ako je "dzihad" potreban da bi se vera zastitila od drugih, on se moze voditi na sve nacine - zakonite, diplomatske, ekonomske i politicke. Ako nema mirne alternative, islam dozvoljava koriscenje sile, ali uz stroga pravila. Nevini - kao sto su zene, deca ili nemocni - nikada ne smeju da budu povredjeni, a svaka miroljubiva ponuda od strane neprijatelja mora da bude prihvacena.

Koncept "dzihada" je zloupotrebljavan od strane mnogih politickih i verskih grupa tokom vekova u naporu da se opravdaju razliciti oblici nasilja. Teolozi kazu da je zloupotreba "dzihada" u suprotnosti sa islamom.

"Dzihad" nije objava rata protiv drugih veroispovesti, kazu islamski teolozi. Kuran
posebno govori o Jevrejima i hriscanima kao "ljudima knjige" koji moraju biti zasticeni i postovani. Sve tri religije veruju u istog boga. Alah je samo arapska rec za boga, i koriste je Arapi hriscani kao i muslimani."

Allah=Otac Nebeski=Bog

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 19:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader kaze: "...ti mnogo toga ne razumiješ što bi trebao razumjeti da bi mogao shvatiti ovo..."

Maran Ata kaze: U NOVOM ZAVETU STOJI "LJUBI BLIZNJEGA SVOGA KAO SAMOGA SEBE". OD KADA JE TO BOG PONOVO DOZVOLIO UBIJANJE ? STARI ZAVET NIJE VALJAO I ZATO JE BOGPOSLAO SVOG SINA DA ISPRAVI SVE STO NIJE VALJALO.

Vader kaze: "...Tu je Bog Izraelcima u nekoliko navrata naredio da u neznabožačkim plemenima pobiju "sve što diše"!!! "

Maran Ata kaze: TACNO. ALI POSLE STAROG ZAVETA DOSAO JE NOVI ZAVET KOJI SVE TO PREKIDA.

Vader kaze: "...Šta te onda čude ovi neki dijelovi Kur'ana?"

Maran Ata kaze: NE CUDE ME. BOG JE JEDNOM DONEO LJUBAV I BLAGODAT DO KRAJA OVOG SVETA DA SE PROPOVEDA I SIRI. ONAJ KOJI JE POSLE TOGA PONOVO DONEO NESTO SLICNO STAROM ZAVETU NE MOZE BITI OD BOGA.

Vader kaze: "...morao bi mnogo toga da znaš što sad izgleda ne znaš..."

Maran Ata kaze: SVOJ TI POSAO PRIJATELJU

Vader kaze: "A isto tako Kur'an kaže: A svakako ćeš uočiti da su najbliži prijatelji pravovjernicima (muslimanima) oni koji kažu: "Mi smo kršćani." "

Maran Ata kaze: DA BI SHVATIO U CEMU JE KONTROVEZA IZMEDJU NAVEDENIH DVEJU SURA, TREBAO BI MALO VISE DA ZNA O NASTANKU KURANA. MUHAMED JE ISPOCETKA POKAZIVAO JOS I NEKE NAKLONOSTI PREMA HRISCANIMA I JEVREJIMA, ODAKLE TI I VADIS NAVEDENI CITAT, ALI SE TOKOM PISANJA KURANA STAV POLAKO MENJA, TAKO DA SE NA KRAJU DOLAZI DO ONOG KOJI SAM JA NAVEO. HRONOLOSKI GLEDANO, MOJ CITAT DOLAZI POSLE OVOG KOJI SI TI NAVEO.

Vader kaze: "I Kur'an jako lijepo kaže: "Nema straha niti će tugovati tko vjeruje Boga, Sudnji dan i radi dobra djela, pa bio on pravovjernik, Židov, poklonik zvijezda ili kršćanin." "

Maran Ata kaze: SLICNO KAO I GORE.

Vader kaze: "Ovakav pristup vjeri je ispravan a ne tako isključiv i zadrt kako kod vas pravoslavaca ..."

Maran Ata kaze: EGOIZAM.

Vader kaze: "I sada po vama ispada da bi mi pravoslavni ako već imamo najbolju vjeru na svijetu trebali biti najblagoslovljeniji a stvari stoje baš suprotno, moglo bi se reći da je prokletstvo na nama..."

Maran Ata kaze: OD KADA SI TI TO PRAVOSLAVNI ? SEM TOGA, ZABORAVLJAS IZ BIBLIJE ONO DA CE DOCI MNOGI VUCI I IZVUCI OVCE IZ STADA... MOZETE LI DA PIJETE OVU CASU MOJU (STRADANJA)... ITD...

Vader kaze: "To i Kur'an kaže: Govore Židovi i kršćani: "Mi smo Božji sinovi i Njegovi miljenici." Reci: "Pa zašto vas onda kažnjava zbog vaših grijeha?"

Maran Ata kaze: DA LI TO ZNACI DA MUSLIMANI MOGU RADITI STA HOCE JER PO KURANU NEMA GREHA I STRAHA OD KAZNE ? DA LI TI ONDA OPRAVAVAS NJIHOVO UNISTAVANJE STATUA BUDA U AFGANISTANU KAKO BI POKAZALI KAKO JE NJIHOV BOG JACI OD ONOG DRUGOG ? DA LI SI ZABORAVIO KO JE KNEZ OVOGA SVETA ? AKO IH JE ON POSLAO, NIJE LI TO PRORECENO STRADANJE HRISCANA SVE DO USPOSTAVLJANJA CARSTVA BOZJEG ? PRST NA CELO... NECE SKODITI

Vader kaze: "Zašto nam je loše ako imamo najbolju vjeru?"

Maran Ata kaze: ZABORAVLJAS DA JE ZIVOT VECNI NE OVDE NA ZEMLJI NEGO LI NA NEBU. DA ONAJ KOJI SE OVDE UNIZI, BOG CE GA UZVISITI, KO OVDE PLACE GORE CE SE SMEJATI, KO SE OVDE SMEJE, GORE CE PLAKATI. CITAJ MALO NOVI ZAVET PRIJATELJU....

Vader kaze: "Zar se upravo to prokletstvo nije doslovno ispunilo na Srbima svih ovih godina? Zar nisu stranci "nad nama" i zar nam ne daju zajmove?!? "

Maran Ata kaze: NAVEDENI CITAT SE ODNOSI NA PROKLETSTVO PREMA STAROZAVETNOM BOZJEM NARODU - JEVREJIMA. SETIMO SE KAKO SU ONI PROGNANI SA BLISKOG ISTOKA SVE DO PONOVNOG POVRATKA. KAKVE TO VEZE IMA SA SRBIMA KOJI SU HRISCANI A NE JUDAISTI ?

Vader kaze: "Ne treba se svađati, nema od toga ništa. Treba sjesti i vidjeti šta ne valja, gdje griješimo, šta treba da promijenimo, šta da popravimo."

Maran Ata kaze: KONACNO NESTO VREDNO POHVALE. SVAKA CAST MAJSTORE !!! RESENJE JE JEDNOSTAVNO: 1. LJUBIMO GOSPODA BOGA SVIM SRCEM I DUSOM. 2. LJUBIMO BLIZNJEGA SVOGA KAO SAMOGA SEBE. PROBLEM NASTAJE KADA NEKO POKUSAVA DA POTURI KAO BIBLIJSKU ISTINU NESTO STO TAMO NE POSTOJI, KAO NA PRIMER REINKARNACIJU. PRICAJ TI O TOME KOLIKO HOCES, ALI NE POKUSAVAJ DA TO I SLICNE STVARI POTURAS KAO BIBLIJSKE ISTINE. JER, JA TO NE MOGU DA GLEDAM I CUTIM. DOGOVORENO ?

Jedini rat Hriscana
-------------------------------------------------------------
[EFE 6]
10 A dalje, braco moja, jacajte u Gospodu i u sili jacine njegove.
11 Obucite se u sve oružje Božije, da biste se mogli održati protiv lukavstva davolskoga:
12 Jer naš rat nije s krvlju i s tijelom, nego s poglavarima i vlastima, i s upraviteljima tame ovoga svijeta, s duhovima pakosti ispod neba.
13 Toga radi uzmite sve oružje Božije, da biste se mogli braniti u zli dan, i svršivši sve održati se.
14 Stanite dakle opasavši bedra svoja istinom i obukavši se u oklop pravde,
15 I obuvši noge u pripravu jevandelja mira;
16 A svrh svega uzmite štit vjere o koji cete moci pogasiti sve raspaljene strijele necastivoga;
17 I kacigu spasenija uzmite, i mac duhovni koji je rijec Božija.
18 I svakom molitvom i moljenjem molite se Bogu duhom bez prestanka, i uz to stražite sa svakijem trpljenjem i molitvom za sve svete,

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 19:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Amila, molim te nemoj se uzrujavati. Ma, kako da kazem tako nesto, sigurno bi Maran Atu momentalno zadavila kada bi mogla da ga se docepas... i razumijem te. Stani sekundu i molim te procitaj sta cu napisati.
Moj brat Maran Ata je malo izgubio zivce suocen sa tekstom aharona, covjeka koji pokusava da spoji ono sto je nespojivo.
Nema nikakve sumnje da je Muhamed svojim ucenjem i svojim vodjstvom izvukao svoj narod iz teske zaostalosti. Takodje, velika su dostignuca islamske civilizacije na svijetu, i sve to i mi pravoslavni priznajemo. Od slavnih arhitekata koji sagradise Tadz Mahal, preko fantasticnih naucnika Arapskog kalifata i sjajnih organizatora koji ucinise tu drzavu jednom od najbolje organizovanih u svijetu toga vremena pa nadalje.

Koliko se sjecam da sam procitao kod naseg vladike Nikolaja Velimirovica, mi pravoslavni takodje smatramo da nam je od svih nehriscanskih religija islam najblizi. Zato sto je vjera u jednoga Boga i zato sto je lisen okultnih dodataka od kojih vrve mnoge druge religije.

Medjutim, postivati neciju kulturu je jedno, a priznavati vjeru je nesto sasvim drugo. Mi hriscani ni u kom slucaju ne mozemo prihvatiti Kuran kao Boziju objavu.
Kao prvo, Sveto Pismo je izricito u tvrdnji da je Isus Hristos - Sin Boga Oca. Sva nasa vjera i kompletan Novi Zavjet pocivaju na toj premisi i vjeri da je Hristos ne samo covjek, vec i Bog. Kuran je, medjutim, izricit u tvrdnji da to nije tako, vec da je Isus, kojeg Kuran naziva Isa, samo jedan od proroka, Bozijih poslanika na zemlji a da su oni koji ga smatraju za Sina Bozijeg bogohulnici koji ce za to biti kaznjeni. Dakle, ta dva ucenja se potpuno iskljucuju, i samo neozbiljan covjek moze priznavati i Sveto Pismo i Kuran.

Ono sto mislim da je posebno vazno da se spomene u ovoj situaciji, Amila, je to da mi pravoslavni zaista vjerujemo da ce ljudi koji iz objektivnih razloga nisu mogli primiti hriscanstvo, a bili su po Bozijim kriterijumima dobri koliko su mogli biti kao nehriscani - BITI SPASENI. Tesko je sada govoriti o Hristu medju nama kada su tvoji neprijatelji u proteklom ratu bili Srbi, procitao sam na forumu "Politika" sta se sve desilo tvojim bliznjima od ruku Srba, a Srbi su je li - hriscani. To povezivanje naroda sa vjerom nije ispravno. Ja cesto kazem da glavna vjera kod Srba danas nije pravoslavlje vec okultizam, jer, dozvolicu sebi da slobodno procjenjujem, ni 5% Srba danas nisu pravoslavni. Takodje je u nasoj vjeri da ce oni koji su nominalno bili hriscani, a krsili Bozije zapovijesti i zlo cinili, biti neuporedivo strozije kaznjeni od onih koji nisu ni poznavali hriscanstvo pa su grijesili. Iz mnogih pravoslavnih duhovnih vidjenja se ovo zna. Zato vjerujem, da ce mnogim cestitim muslimanima Gospod Isus Hristos u Dan suda reci kao djeci svojoj: "Hodite blagosloveni od Oca moga..." kao sto ce mnogi Srbi koji su nominalno bili hriscani a zlo cinili cuti rijeci: "Odlazite od mene prokleti u oganj vjecni..." Pisem ti sve ovo Amila, u jednom pokusaju da posmatramo sada vjeru kao nesto odvojeno od moje ili tvoje nacionalne pripadnosti, jer vjera i jeste odvojena od toga.

Nije cudo da danas iz mnogih "hriscanskih" zemalja ljudi prelaze u islam, jer se Evropa toliko iskvarila, da nikome ne moze predstavljati uzor. Danas je prosjecan musliman u arapskom svijetu cestitiji covjek od prosjecnog Evropljanina "hriscanina" i to ne samo zapadnih hriscana; ne, mislim i na nase tzv. pravoslavne narode - Srbe i mnoge druge.

Dozvoli mi da navedem par odlomaka iz knizice naseg patrijarha Pavla o ovom pitanju, tj. pitanju spasenja nehriscana.
Citiraj:
... No da neko napusti krivi put, poveruje u Hrista i odlucno pocne ziveti po Evandjelju, treba imati u vidu da nije dovoljno samo da cuje, ili procita sta o Hristu, nego se s Njim i Njegovom naukom mora dublje upoznati...
...nego su potrebna dela, primeri hriscanstva ostvarenog u zivotu hriscana...
... Za mnoge dakle, od savremenih neznabozaca koji cuse o Hristu i Njegovoj nauci, ili za jeretike i sizmatike koji ostadose van Njegove Crkve, bicemo odgovorni mi savremeni hriscani, sto smo svojim nehriscanskim zivotom postali smetnja da upoznaju Pravoslavlje u sustini. Kao sto Bog preko proroka Isaije kori jevrejski narod:"Zbog vas se ime moje huli medju neznaboscima" (Isa. 52,5) I kao sto veli Sveti Grigorije Bogoslov:"Zbog toga postadosmo omrznuti medju neznaboscima, i (sto je od svega gore) ne mozemo cak reci da nas osudjuju nepravedno". Verujem da Bog, po svom milosrdju, nece dopustiti da bez njihove krivice, a zbog nas, duse njihove propadnu, nego ce im po Svojoj premudrosti i svemogucstvu pruziti nacin da se spasu. On ce takodje oceniti stvarnu odgovornost onih izmedju njih koji pruzena sredstva za spasenje ne prime zbog svoje upornosti i gresnosti, kao i onih koji to ucine zbog nas, nase nemarnosti, mlakosti ili sablazni, i platiti svima po zasluzi...
Drugo je pitanje kako smo to mi tako sigurni da smo u pravu, tj. da je hriscanstvo ispravno, a da islam nije.
Ako hocemo objektivno da analiziramo stvari, onda prvo treba svaki covjek vijernik da se zapita zasto uopste vjeruje u ono sto vjeruje, bas u to, a ne u nesto drugo. Mene moji roditelji nisu vaspitali da budem hriscanin - naprotiv, ucili su me ateizmu. Kad sam tek poceo da citam nesto malo o duhovnosti prije vise od 10 godina, sve vjere su mi bile simpaticnije od pravoslavlja. Naravno, da prihvatim pravoslavnu vjeru mi je sigurno pomoglo moje naslijedje, tj. cinjenica da sam Srbin, ali to stvarno nije presudno. (Moj put je inace bio malo cudan i necemo sad o tome.) Da bih prihvatio vjeru i ostao u njoj, i to ne samo ja nego mislim bilo koji ozbiljan covjek, ta vjera mora da izdrzi odredjenu provjeru. Ni ja hriscanstvo nisam prihvatio bez provjere, zasto bi ti islam? Postavlja se pitanje, koji su to kriterijumi za provjeru. Imaju dva: uzvisenost ucenja vjere kao i njegova logicnost ili nelogicnost, i postojanje i desavanje ili nedesavanje cuda u toj vjeri, jer vjera je otkrivenje Bozije, a Bog svoju rijec nekada potkrepljuje cudima. Kao sto je Hristos govorio:"Ako rijecima mojim ne vjerujete, djelima mojim vjerujte." Pisao sam vec o cudima na ovom forumu pa se necu ponavljati, osim sto bih jos dodao da su i nasi Bosnjaci mnogo puta dobili pomoc u pravoslavnim manastirima. U crkvici u manastiru Ostrog ima i freska na kojoj je prikazano cudesno iscjeljenje jednog muslimanskog mladica posredstvom molitava Svetog Vasilija. Naravno, takva cuda nisu sama sebi svrha, vec poziv onome na kome se cudo desi i onima koji to vide da povjeruju u Gospoda Isusa Hrista i prime hriscansku vjeru.

Vise bih se zadrzao na poredjenju ucenja hriscanstva i islama (samo par stvari cu navesti, ima toga mnogo), jer je to ona razlika koju srce moze i treba da osjeti i koja je kljucna za primanje ili neprimanje vjere.
Oprosti, ali tu je prednost hriscanskog ucenja vrlo jasna.
Dok Kuran dozvoljava covjeku da ima cetiri zene, hriscanstvo trazi strogu monogamiju.
Kuran trazi formalno ispunjavanje odredjenih obaveza - molitva, davanje milostinje. Hriscanstvo trazi da se te stvari vrse sa odredjenim raspolozenjem duse - ako pobuda iz koje se to radi nije bogougodna, nikakve koristi vijernik nema ni od molitve, ni od milostinje, vec cak stetu ima.
Kuran ljude naziva robovima Bozijim, cak i Muhameda. Sveto Pismo uci da ljudi treba da postanu djeca Bozija. Sa ovim je usko povezano pitanje koje muslimani cesto pokrecu kao argument - a to je mi hriscani toboze vjerujemo u 3 Boga. Ne, mi vjerujemo u jednog Boga u tri lica - Oca, Sina i Duha Svetog. Mi se usinovljujemo Bogu Ocu preko sjedinjavanja sa Sinom Njegovim Isusom Hristom. Primamo Duha Svetoga koji nas cisti od svake duhovne necistoce. Duh Sveti obitava u nama i u svekolikoj tvorevini, ispunjava sve, Zivotodavac i Zivotvorac, Utesitelj, Izvor i Riznica dobara.
Nad nama, sa nama i u nama jesu Otac, Sin i Sveti Duh - Trojica u Jedinstvu, Jedan Bog.

Poslednji put menjao Mr. Simpson dana 17 Dec 2002, 20:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 19:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Apr 2002, 01:00
Nas narod ima obicaj da kaze: postuj prvo svoju vjeru, da bi postovao tudzu. Dakle, sve sto si rekao je lijepo receno tj. napisano. Bez mrve mrznje i cinizma. To sto ti mislis da je hriscanstvo bolje od islama i to je u redu, ja mislim obrnuto... ali zasto se sada natezati i dokazivati. Ovaj dijalog ne vodi nicemu... pored Maran Ate koji mrzi sve osim pravoslavaca, a poziva se na Boga... koja ironija, sve ce se odvijati na nekoj svadji. Ove tekstove citam, jer su zanimljivi.... ali onog trenutka kada neko ponizi moju vjeru i to veoma ruznim rijecima, onda planem. Ne bih ga zadavila kako ti to rece, jer ja kao vjernik znam da je osveta zabranjena. Moj razgovor s njim je zavrsen, a on i dalje neka mlati po praznoj slami.
Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 20:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
Maran Ata kaze: TACNO. ALI POSLE STAROG ZAVETA DOSAO JE NOVI ZAVET KOJI SVE TO PREKIDA.

Starozavetni proroci su bili ljudi kroz koje je Bog govorio, i prenosio zakon. Cli stari zavet je prozet dolaskom Mesije - Spasitelja. Kada je Isus Hrist dosao medju ljude, jasno je u gornjem navodu postavio granicu izmedju Starozavetnnog zakona i proroka

i jos negdje si spomenuo da stari zavjet nije bio dobar pa je zato Isus dosao na zemlju i nastao je Novi Zavjet ( ne da mi se traziti sta si tacno napisao pa sam parafrazirala)

e pa ne mogu da cutim koliko god da zelim

I TI KAZES DA VJERUJES U BOGA ?????
PA TI NEMAS POJMA STA JE BIBLIJA :lol: :lol:

od koga su nastali islamisti??? a ???
da nije i to nova vjera ???

ako nisi upucen da te malo podsjetim sa par citata iz Biblije
1.Mojsijeva.16 uzmi citavu pa citaj

sara nije mogla imati djece, daje agaru da bi avram mogao imati djece jer je bila nestrpljiva i nije mogla cekati na Bozje obecanje koje im je izrekao da ce biti potomstva njihovoga kao zvijezda na nebu koje niko izbrojati ne moze ( stih 5 glava 15)

Anjdeo gospodnji se javlja agari i govori joj da se vrati iz pustinje ( ponovo pustinja- predskazanje na Hristovo odsustvo u pustinji ) i da se pokori "gospodji svojoj"

stih 9. glava 16:
A andjeo Gospodnji rece joj: vrati se gospodji svojoj i pokori joj se

stih10:
Opet joj rece andjeo Gospodnji: umnozicu sjeme tvoje, da se nece moci prebrojiti od mnozine

stih11:
Joste joj rece andjeo Gospodnji: eto si trudna i rodices sina i nadjeni mu ime ISmael jer je Gospod vidio muku tvoju
stih12:
A bice covjek ubojica: ruka ce se njegova dizati na svakoga a svacija na njega i nastavace na pogledu braci svojoj

jos nesto
kada je Mojsije isao na svetu goru i kada je vidio grm koji gori a ne sagorijeva sta mu ono rece Bog??? DA se prekrsti tri puta mozda ili da poljubi sliku djevice marije??? ILi ono mozda bi da zapali svijecu ???

NE nego mu rece : izuj obucu svoju sa nogu svojih jer je zemlja na kojoj stojis sveta

ajde sada ti malo ( ako mozes ) prokontaj kako to da "gresni i stonski narod islama" se spominje u Bibliji kad je to samo knjiga VAS PRAVEDNIH SRBA PRAVOSLAVACA

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 20:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mrznja je poprilicno teska rec. Tuzno je to sto neki neslaganje automatski nazivaju mrznjom. Isto tako, tuzno je i to sto ti isti nemaju nikakvih odgovora na postavljena pitanja. Naravno, ipak imaju za pravo da druge nazivaju "crvom"... Interesantno je dokle sve neki idu umesto da stanu ispred ogledala prvo i pogledaju u sebe i svoju dusu.

Evo na kraju malo iz dela naseg velikana P.P.Njegosa:
---------------------------------------------------------------------
"Kakvo Vlase, krmska POTURICE!
Kakvu sablju kazes i kosovo?
Da l' na njemu zajedno ne bjesmo,
pa ja rva i tada i sada?
TI SI IZDO i prijed i poslijed,
obrljao obraz prijed svijetom,
POHULIO VERU PRADJEDOVSKU,
zarobio sebe u tudjina! "

Polakomljeni za laksim zivotom, a ne za tom drugom verom, neki izdadose i veru i narod... ostatak se zna. Oni koji ostadose pravoverni rekose: "Poturica gori od Turcina...", jer, trebalo se dokazati gazeci sve oko sebe... tuzno... zaista...

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 20:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Ja sam mozda glup, tako da sam jedva nesto malo shvatio od ovoga sto nam banjalucanka napisa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 21:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Oh, pa draga moja Banjalucanko... to sto si ti uradila zove se brkanje loncica...

Narod kao narod je jedan pojam, i potomci Ismaila (inace rodjenog od Avrama i robinje Agare, Egipcanke) su Bozja stvorenja kao i svi drugi.

Ja taj narod nisam nigde ni napadao niti spomenuo. Tak da smo oko toga nacisto.

Ono o cemu sam ja govorio jeste ono sto je lazni prorok Muhamed ostavio i u sta se veruje je bio predmet mojih komentara. To drugo je religija. Zar vam nisam vec dovoljno puta rekao da je predmet mog interesovanja jedino religija ???

Sem toga, kakve to veze ima sa poturicama na Balkanu ? Oni su po svom poreklu Slaveni, i kakve veze imaju sa Ismailom, sinom Avrama ? Da li prelaskom na islam, neko automatski ima krvnu vezu sa tim Ismailom ? Svasta...

Narod nikada nije djavolski (ljudi su Bozja stvorenja), ali ono sto Muhamed ostavi je sve samo ne od Boga.

Kakav je o bio Bozji poslanik govori cinjenica da je ozenio 6 godina staru devojcicu, i cekao tri godine pre nego je poceo da "konzumira" taj brak !!! [7:64] Svaka cast na "strpljenju". Njeno ime je bilo Ajsa. Pedofil.

Hoces jos ?

Kada je Muhamed objavio da mu je Allah dozvolio da ozeni zenu svog uvojenog sina (snahu), jedna od njegovih zena je rekla: "O Alahov poslanice, izgleda da se Bog potrudio da ti ugodi..." [7:48]

Dosta ti je za sada.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta: Ljudi smirite se
PostPoslato: 18 Dec 2002, 09:10 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
aharon je napisao:
Svako dobro i blagoslov svim vjernicima.
Prije svega molim one koji nisu u stanju da se obuzdaju da napuste ovu temu i drže se tema u kojima imaju i te kako prostora da brane, a ne da ovdje napadaju pogotovo ono što ne pozanju. Predlažem svima da vaše opredjeljenje bude ZA nešto a NE PROTIV nečega, jer samo je to jedini pravi način da se ZA nešto izborite. "Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje" stara je arapska izreka.
Pri tom moram da izrazim svoju iskrenu radost što se moja procjena Mr. Simpsona potvrdila jer je on svojim tekstom (odgovarajući Amili) u prvom redu iskazao iskrenost u svojoj vjeri i prihvatanje činjenica. S takvim čovjekom se može razgovarati jer razmišlja svojom glavom. Molim da se ovo ne protumači kao podilaženje Mr. Simpsonu jer nije, Bog zna.
Ljudi, uzmite Kuran pa čitajte. Kad vam zapne ili se s nečim ne složite, čitajte opet, ne žurite u sudovima. Sjećam se kada sam prvi put uzeo Novi Zavjet da čitam, isto sam pravio odabir: ovo mi se sviđa ovo mi se ne sviđa - u stvari ovo odgovara mojim predrasudama a ovo ne. Pošto sam (par godina kasnije) uzeo Kuran nisam napravio istu grešku nego sam bio svjestan: "Ovo mi sada ne sjeda, ali vidjećemo šta će biti poslije"Pošto sam se iz prve ruke uvjerio da je Kuran zaista Božija objava, za mene tu više nema nedoumica nego samo molim Boga da mi objasni ako mi nešto nije jasno jer znam da odgovor postoji razumio ga ja ili ne razumio. Svi su odgovori samo kod Njega.
Pogledajte malo istoriju kako se odvijala, i kao što je poštovani Simpson vrlo lijepo rekao
primijetićete da je u pozamašnom vremenskom periodu Islam bio svjetlost kada je "hrišćanstvo"bilo mrak (osim usamljenih tu i tamo razbacanih ostrva duhovnih ljudi), i da nam je kroz islamske naučnike i umjetnike Bog darovao blagodati koje su tada zadrti hrišćani odbacivali u svom neznanju, jer su oni sačuvali i nastavili djelo starogrčkih matematičara, fizičara, prirodoslovaca, ljekara, pa i filozofa. Takođe respektujte činjenicu da se na našim prostorima i u našem komšiluku popriličan broj ljudi pripada islamu i da je to Božija volja. U Kuranu se može lako vidjeti da je Božija volja i namjera bila da islam i hrišćanstvo budu različiti iako u svojo srži i osnovi isti, da bi time iskušao kako će se ljudi ponašati, hoće li se nadmetati u dobrim djelima, ili će se nadmetati u licemjerju, zlobi, zavisti i hvatati se za razlike.
Što se tiče ratovanja i džihada kao što sam već naglasio trebate znati činjenice iz života Muhameda i njegovih prvih sljedbenika:
Muhamed kao po prirodi miroljubiv i blag čovjek je izbjegavao svaku borbu dok nije bio prisiljen na to, ili dok mu to Bog posredstvom arhanđela Gabriela nije naredio. U početku je to bila samoodbrana jer su ih njihovi suplemenici i ostali njihovi saveznici, a naročito Jevrejska plemena iz Mekke napadali i proganjali. Princip je u početku bio: dok te ne diraju ne diraj ni ti njih. Pošto su idolopoklonici i njihovi saveznici prevršili svaku mjeru, i nisu poštovali ni ugovore o primirju, pa čak i u za njih svete dane neratovanja, Muhamedu je objavljeno da ih napada i ubija gdje stigne. Vrlo je zanimljiv podatak da je Medina kad je Muhamed prešao sa svojim sljedbenicima u nju doživjela prave pravcate ekonomske sankcije!! (Da li vam je ovo poznato odnekud.) Naime, Mekkanski idolopoklonici su iskoristili svoj uticaj na Arape i zabranili svaku trgovinu u Medini i sa Medinom (a poznato je da su i Mekka i Medina prvenstveno živjeli od trgovine).
I još bih samo skrenuo pažnju na jednu činjenicu. Potpuno se slažem sa Mr. Simpsonom kada kaže da je vrlo malo Srba pravih hrišćana, a da je korištenje crne magije poprimilo zastrašujuće razmjere (a to znam vrlo dobro iz prve ruke). Međutim vrlo je zanimljiva činjenica da naš narod vrlo često za skidanje čarki i vrački ide "hodži"a ne u pravoslavne hramove i manastire. Zašto pitam se? Sramota je da pravoslavni sveštenici ne zanju ništa o tome, i ne trude se da u Svetom Pismu pronađu lijekove, a ono vrvi od njih. S druge strane poznata je stvar da "hodže"koriste Kuran.
Univerzalni lijek za sve je molitva i vjera, ali ponekad je zaista potrebno imati specijalizovane molitve, i poštovati određena pravila ponašanja da bi se djelovanje negativnih sila suzbilo, a pravoslavni i drugi hrišćanski sveštenici i propovjednici su u tom pogledu dosta slabi (osim časnih izuzetaka). To što "hodže" rade samo još na jedan način potvrđuje da je Kuran Božija knjiga, razumjeli mi to ili ne. Pa kad je već Božija knjiga, svako ko voli Boga trebao bi bar da je pročita, jer je Kuran upućen "svima do kojih dopre".Do nas je eto dopro.

Poslednji put menjao aharon dana 20 Jan 2003, 14:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2002, 10:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
ajde dobro ja pobrkah loncice , mlada sam imam vremena da se jos naucim

:P

simpson ako imas bilbiju uzmi malo detaljnije pa ju citaj

mozda ti onda bude nesto i jasno :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 569 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]