Elvis Presley je napisao:
I samo ovo izvoriste je u jednom trenutku bilo "ekstrem". isto kao sto je i teizam bio ekstrem za prvobitne religije rodova i plemena a to su bili totemizam i animizam. Onda je i monoteizam bio ekstrem za ustaljeno politeisticko glediste. Tako je i danas sajentologija ekstrem u odnosu na postojece religije i tako u nedogled.
Da, ali ti gledas liniju razvitka religije onako kako to uce djeca ( ne poredim te s djetetom) u skoli ...mislim i ja sam tako ucio iz predmeta "poznavanje prirode i drustva" da je prvo bio ne znam sad, ne mogu redom nabrojati ali od prilike vjerovanje u gromove, vatru, animizam, totemizam, ovaj izam, onaj izam da bi se kasnije dooooosta kasnije doslo "razvitkom" religije do monoteizma koji je danas ajd da kazem "atraktivan"....
Misljenje vjernika je malo drugacije...ono ide da u pravcu da je od samog pocetka postojao monoteizam, ali da se "upetljavanjem" djavola, ljudskog nefsa, duse sklone grijehu i lijenosti, itd.itd. monoteizam "iskrivio" ili mu je nesto dodato ili oduzeto...i zbog tog dolaze svi Poslanici i Vjerovjesnici kroz ljudsku istoriju da vracaju na siratul mustekim ili Pravi Put...zato sam i rekao da su svi oni (Poslanici i vjerovjesnici s.a.w.s) bili ujedno i reformatori i extremi jer se narod ili covjecanstvo udaljilo od Pravog Puta i zato je trebalo slati odredjene ljude koji ce vracati bar dio mase...razumjes...
Ako krecemo s tacke od koje ti polazis sve je ok. sve stima, medjutim ako krenemo od tacke od koje polazi vjernik...ja i ti se razidjemo vec na startnaoj poziciji ( kad mislim "ja i ti" mislim na ekipu "vjernik - ateist-agnostik" itd.)
Hristov je napisao:
Oficire, možeš li navesti jedan primjer tog odvajanja od mase po praktikovanju, kakva je to bila izvorna praksa, par konkretnih primjera, na koji način se očekuje da budeš sa Bogom i van molitve?
U Islamu je dosta tih priimjera...ali ne znam koji bih nasao kao univerzalni da bi se nasli u odredjenom razumjevanju...evo recimo primjer alkohola je mozda dobar primjer....
Svi znamo da je danas alkohol dostupan svugdje i za sitnu lovu...u Islamu on je strogo zabranjen pa makar se radilo i o maloj kolicini...u krscanstvu on nije bas toliko zabranjen, ali...uzecemo slucaj Isusa koji ga je dozvolio...konkretno vinu...medjutim nigdje u Bibliji ne moze se naci da je iko vidio Isusa da je bio pjan ko letva, cista duda, talambus od vina, da nije znao sta prica...to su sve karakteristike koje ima jedan covjek kad se napije...
E sad ako imamo nekoliko prijatelja kojima je biti pjan u petak ili subotu navece "normalno" a i vama je bilo, ali ste shvatili u jednom momentu da Isus (kao osoba preko koje se dolazi do Boga) nikad nije bio P I J A N niti ijedan dan svog zivota u 33 godine...i vi onda kazete da zelite u tom segmentu biti kao on...ne zelite piti, niti se druziti s takvim bar u tom momentu dok su dibidus od kolicine alkohola u krvi...i ako im sutradan kazete da ste napustili njihovo drustvo iz cisto religijskog razloga jer zelite udvoljiti Bogu...vjerovatno cete biti extrem, sektas, glumac...
Primjer koji sam naveo je totalni promasaj u koliko vi (ne mislim konkretno na krscane nego na vas licno kao osobe ) vjerujete da je Isus petkom ili subotom kad je "izlazio" znao popiti litru votke i doci kuci u jutro u 4 sata i nastaviti propovjed na ranoj jutarnjoj molitvi.....