Vader je napisao:
Prvo da kažem nešto dežurnim ateistima.
Nemojte više ići ovde od teme do teme i potencirati svoj ateizam. Ako ste ateista i ako imate nekakvu potrebu da to iskažete to nije problem ali onda recite da ste ateista i ako želite na to da nešto dodate i iznesete neke razloge onda to iznesite, jednom ili dva puta, i gotovo.
Jednom ili dva puta? Da ne idemo od teme do teme?
Prvo citav tvoj tekst je jedan teski oblik paranoje, druga stvar, nije objektovan ni 1%, treca stvar, mi "nevjerujuci" smo ograniceni na broj postova i tema na kojima mozemo iskazati svoje religijsko (ne)opredjeljenje?? Koji klinac??? Ateisti mozda nisu duhovni i religiozni, ali njihovi stavovi o tom pitanju definitivno spadaju u ovaj podforum, tako da to ogranicavanje koje spominjes ne da je glupo, vec bih rekao i da je protiv pravilnika.
Vader je napisao:
iz dana u dan ovde ističete svoj ateizam osobama koje to već znaju i koje to ne zanima nešto naročito
Mi isticemo svoj ateizam (iako nisam ateista, zna se na koga se misli ovdje)? Koliko tema ima o ateizmu? Ko ovdje propagira i propovijeda neki oblik ateizma? To sto se mi javljamo na raznim temama na ovom podforumu je druga stvar. Da li nemamo pravo? Znam i ja ko su ovdje vjernici. Mene takodje ne interesuje to sto oni to propagiraju svaki dan (Trademark - lavic), pa opet sutim, koliko ja znam, ne radi nista sto nije dozvoljeno. Neka pise koliko hoce. Ali zato ga i vecina foruma smatra nekom vrstom fanatika. Sta bih ja trebao da uradim, ako se povede neka religiozna rasprava, ja cu reci "ajoj, oni svi znaju da sam ja agnostik, moje pisanje ce ih samo provocirati, ja necu da pisem na toj temi." Zasto bih ja tako postupio? Zasto se ne bi taj kriterijum nametao i ostalima? Zasto su uvijek vjernici ti koji su zrtve okrutnog pisanja ateista i ostalih antihrista, oni su neki VIP samo zato sto je ovo "njihov podforum?? Zasto niko nije pomislio da su mozda i nevjerujuci uvrijedjeni pisanjima vjernika? Neki dan je Lucifer ispisao samo Leonine postove koji bi se mogli smatrati uvrijedljivim, pa opet niko od nas nije skocio da trazi neku pravdu i da se zali i kmeka. A kada smo to i pomenuli opet smo mi krivi jer smo "pogresno protumacili".
Cak ni ti (sto uopste ne cudi) u svom odjeljku "za vjernike" nisi rekao nista o odnosenju prema nevjerujucim ljudima ovdje na forumu, nisi rekao nista o pisanjima tipa "ateisti nemaju smisao, oni ne mogu znati sta je moral i ne mogu biti moralni, oni su nizi i "ne razumiju" (my favorite) itd.? To ti nije palo na pamet?
Ne, vec je samo jedna skupina ovdje ta koja terorise i sije strah i trepet jadnim vjernicima, koji svojim misionarenjem i postovima tipa "ti ne razumijes" nista ne namecu, a i da namecu je l' da, ovo je "njihov podforum" pa im je i dopusteno.
Vader je napisao:
Uvidio sam da prosto volite da ovde dođete i da "spuštate vjernicima", to vam je zabava, igra, ništa više od toga.
Volimo da spustamo. Dakle ako se neki vjernik izblamira ili pogubi u sasvim logicnim i jednostavnim pitanjima na koja ne zna odgovore, onda smo mi krivi sto smo ih postavili? Da, opet isto, treba da pokupimo prnje, kantice i lopatice i da idemo iz vaseg pijeska? Ja ovo ne kontam, na osnovu cega ti sve ovo pises? Postoji pravilnik, ako neko spamuje, vrijedja, psuje itd., fino, imaju mjere za to. Ali bojim se da nema mjera za "spustanje" u debati i slicno. Tebi su ovakve rasprave besmislene, ok, nema nikakvih problema. Ali eto, ima nas budala, nemamo sta pametnije da radimo, hocemo da ispravljamo krive Drine na forumu. U cemu je tvoj problem? Ti neces, fino, niko te ne tjera, ali sad da ti trazis ovdje od nekoga da "stane na loptu" samo zato sto na pitanja koja taj neko postavlja druga strana nema odgovor...razmisli koliko je to u redu. To da li neko voli ili ne voli da spusti drugima nije na tebi da procjenjujes. Eto ja volim, ja cu priznati, jer to je dio debate, ovo su pitanja i rasprave u kojima se nalaze 2 suprotstavljene strane, dakle to je debata. Svakome na ovom forumu je drago ako u toj debati malo "prevagne" svojim argumentima i pisanjem. To je normalno. To sto si ti uvidio neko zlo nasladjivanje i pokusao da nam prisijes tu etiketu je tvoj problem.
Da, obje strane nece ubijediti onu drugu ni u sta, ali kad bi se rukovodili tom logikom, pola foruma bi bilo spremno za gasenje ovdje, jer kao sto ni vjernik nece promijeniti svoj stav, tako nece ni recimo obozavalac Mercedesa promijeniti svoj stav u raspravi sa obozavateljem Forda na Automobilizmu.
Vader je napisao:
Ali ovde moram reći nešto važno i ateistima, kad postavite neko pitanje i ako vam neki vjernik sa kojim u tom trenutku pričate ne zna (adekvatno) odgovoriti na to pitanje, bilo da će reći da ne zna ili će petljati, to što on vama nije odgovorio ne dokazuje da nema Boga ili da neka vjera nije ispravna ili da neki sveti spis nije autentičan.
Ne dokazuje? To ti kazes pa mora da je tako, je li?
Ja mislim da dokazuje.
Vader je napisao:
To kad vam neko ne zna odgovoriti na neko pitanje znači samo to da taj vjernik sa kojim ste pričali ne zna odgovor na to pitanje. Ništa više. Ovo je jako važno da shvatite. Stekao sam utisak da ste vi kao nešto dokazali ako ste postavili nezgodno pitanje i neko vam nije znao odgovoriti na njega. Zapravo time ništa niste dokazali o Bogu i svetim spisima, samo ste dokazali da taj neko nije znao odgovor na to pitanje.
Nemamo mi sta tu da shvatamo. Vi mora da shvatite da vasa VJERA nije apsolutna istina, i da pitanja koja su skakljiva i ukazuju na kontradiktornosti svetih spisa itekako imaju smisla. Naravno da nekom vjerniku nije dovoljno ni hiljadu dokaza i nelogicnosti, zato ti i kazes "Zapravo time ništa niste dokazali o Bogu i svetim spisima". Pa nismo TEBI, ali izvini, ti nisi mjerilo prave istine.
Oficir s ruzom je napisao:
Što se tiče ateista i negodnih pitanja, takva pitanja su me uvjek poticala na više čitanja, traženje odgovora jer dilema se jevlja i kod vjernika...ono što zamjeram ateistima nije u nezgodnim pitanjima, niti raspravama o najsvetijem...nego psovkama i gnusnim ponizavanjima ne nas vjernika lično ( ne nalazim se da sam glasnogovornik vjernika nego jednostavno posmatram odnos ateista prema vjernicima općenito) nego onog u šta vjerujemo , jer to u šta mi vjerujemo ateistima ne znači ništa i sasvim im je svejedno opsovali miša ili najveću svetinju neke religije,sasvim im je svejedno napraviti crni humor samo da bi dobili na pažnji ili izbjegli dogovor...
I evo. Ovakvih postova ti mogu naci koliko hoces. Ti sad hoces meni, i ostalima ovdje, da kazes kako smo mi ti koji vrijedjamo i omalovazavamo vjernike na ovom podforumu?
Dakle ovdje se ljudi nazivaju psovacima, opet se pominje:
Oficir s ruzom je napisao:
vjerski zakon koji se nalazi kod vjernika im brani da se spuštaju na nivo psovača
to spustranje na taj neki nizi nivo, dakle mi smo neka niza bica nedostojna mocne sveznajuce elite, opet su tu zalbe na nepostovanje onoga u sta vjernici vjeruju...
A sta je sa postovanjem naseg stava? To sto mi NISMO religiozni, ne znaci da se nas stav NE TREBA postovati odnosno da se u nasem stavu NEMA STA postovati.
Da si ovdje Vaderu imalo objektivan, pomenuo bi primjere poput ovog oficirovog pa bi rekao da i vjernici treba da postuju ostale ljude, bilo da su oni druge religije ali i bilo da su oni NERELIGIOZNI. Jer, ma koliko ovo otrcano zvucalo, i mi smo ljudi.
Iako smatras da si citav tekst ispisao sa najboljim namjerama, nije ti poslo za rukom. E sad, na tebi je sad hoces li primijetiti i razmotriti svoje pisanje i odnosenje prema drugima a ne samo to traziti od drugih ljudi ovdje.