banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jun 2025, 00:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Maj 2011, 19:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Zbog dešavanja ne samo u zadnje vrijeme već i inače a i zbog pritužbi na dosta spama na oblasti "Duhovnost i religija" otvaram ovu temu.

Za ateiste

Prvo da kažem nešto dežurnim ateistima.

Nemojte više ići ovde od teme do teme i potencirati svoj ateizam. Ako ste ateista i ako imate nekakvu potrebu da to iskažete to nije problem ali onda recite da ste ateista i ako želite na to da nešto dodate i iznesete neke razloge onda to iznesite, jednom ili dva puta, i gotovo. Nema potrebe da idete od teme do teme i naturate svoj ateizam. Svi ovde odavno znaju da ste ateisti i nema nikakve potrebe da to iznova i iznova potencirate. Samo idete od teme do teme i podbadate vjernike, i to se dešava odavno. Analizirajte kod sebe tu potrebu da to radite, da iz dana u dan ovde ističete svoj ateizam osobama koje to već znaju i koje to ne zanima nešto naročito. Uvidio sam da prosto volite da ovde dođete i da "spuštate vjernicima", to vam je zabava, igra, ništa više od toga. To radite ili iz čiste dosade ili iz neke uvrnute želje da se nadmudrujete i prepucavate, da vrtite istu priču iznova i iznova. A čemu? Sa kojom svrhom? Da li će to vaše pisanje nešto promijeniti kod nekog vjernika? Da li je ikad promijenilo? I kad smo kod toga sad ide sledeći dio, upućen svima.

Za ateiste i vjernike

Ovde se periodično pojave teme na kojima se raspravlja o tome ima ili nema Boga. Mislim da je prošle godine bilo tako nečega i na Nauci. Uglavnom iste osobe pišu na tim temama i uvijek pišu iste stvari. Ja lično te teme o tome ima li ili nema Boga smatram najispraznijim i najbezveznijim temama koje mogu da se otvore i vode. Na tim temama niko nikad ne napiše nešto novo. Ali ono što je meni tu najfascinantnije je ovo: obe strane u tim temama vrlo dobro znaju da onu suprotnu stranu neće ubijediti u svoje mišljenje. To svi znaju iz svog dosadašnjeg iskustva (jer kao što rekoh ta tema se ovde ponavlja periodično) a to bi morali znati i iz poznavanja elementarne ljudske psihologije. I sad, šta reći za osobe koje ulaze u rasprave za koje unaprijed znaju da u njima ništa neće postići? Znači raspravljaš se sa nekim o nekoj temi za koju vrlo dobro znaš da on neće ni za milimetar promijeniti svoje mišljenje, a ti i dalje raspravljaš i želiš da raspravljaš...wtf!!! Ne znam da li u stručnoj psihologiji postoji termin za takvo ponašanje. Možda i postoji. Izvinite ali meni to ponašanje nije normalno. Ovo govorim i ateistima i vjernicima kada je u pitanju ubjeđivanje nekoga u nešto za šta znaš da on neće usvojiti. To je neka uvrnuta a možda i patološka potreba za prepucavanjem. Imali smo ovde nekad davno lika pod imenom Maran Ata, on je napadao sve što nije pravoslavlje i to je radio hinjski i neumorno. On je, moj je utisak bio takav, u jutro ustajao iz kreveta sa osmjehom na licu zbog sveg podbadanja i provokacija koje taj dan planira da napravi ovde. Kao da je to bio razlog zašto je on uopšte u jutro ustajao iz kreveta. A sve više imam utisak da ovde sada ima još takvih.

Za vjernike

Nemojte napadati i ismijavati pripadnike drugačijih vjerskih pravaca. Niko od vas nema autorska prava na Istinu. Ako u svojim sistemima vjerovanja i vjerujete nešto što je tačno znajte da su to samo mali fragmenti Istine a da vam mnogo veći dijelovi još uvijek nedostaju. Nemojte napadati budiste ni pripadnike bilo kakve "egzotične" religije i sistema vjerovanja (ezoterija, magija...) jer to nije lijepo a moguće je i da su oni na većem duhovnom nivou od vas. Nemojte vrijeđati ni ove "domaće" kao što su Jehovini svjedoci i Adventisti. Ismijavajući njih mnogi više govorite o sebi nego o njima. Kad god pomislite da su oni u zabludi sjetite ste da ste i vi po mnogima u zabludi i pomislite kako biste se vi osjećali da vam neko natura na nos da ste u zabludi. Nemojte zaboraviti ono: čini drugima ono što želiš da drugi čine tebi.

Dalje, svjedoci smo da se ovde periodično pojavljuju pripadnici islamske vjeroispovijesti (onako kako je oni doživljavaju) koji čim dođu otvaraju teme o neautentičnosti Svetog Pisma zbog raznih kontradikcija. Svakih par mjeseci neko takav uleti i postavlja razna "nezgodna pitanja". Isto tako i ateisti vjernicima postavljaju razna "nezgodna pitanja". Ta "nezgodna pitanja" zapravo mogu biti jako dobra pitanja i pravi vjernici ne bi trebalo da od njih bježe. Ta pitanja bi vjernici trebali da iskoriste da preispitaju sebe i svoja duhovna znanja i spoznaje, da vide na šta oni to mogu a na šta ne mogu da odgovore i da vide šta treba da poduzmu ako ne mogu da odgovore (savjet: pojačaju svoju duhovnu izgradnju umjesto što previše vremena rasipaju na forumu). Vjernici ovde, ali često i inače, ne žele da priznaju da ne znaju odgovore na ta "nezgodna pitanja", njihov ego i ponos im to ne dozvoljavaju pa će radije petljati nego što će reći da ne znaju.

Ali ovde moram reći nešto važno i ateistima, kad postavite neko pitanje i ako vam neki vjernik sa kojim u tom trenutku pričate ne zna (adekvatno) odgovoriti na to pitanje, bilo da će reći da ne zna ili će petljati, to što on vama nije odgovorio ne dokazuje da nema Boga ili da neka vjera nije ispravna ili da neki sveti spis nije autentičan. To kad vam neko ne zna odgovoriti na neko pitanje znači samo to da taj vjernik sa kojim ste pričali ne zna odgovor na to pitanje. Ništa više. Ovo je jako važno da shvatite. Stekao sam utisak da ste vi kao nešto dokazali ako ste postavili nezgodno pitanje i neko vam nije znao odgovoriti na njega. Zapravo time ništa niste dokazali o Bogu i svetim spisima, samo ste dokazali da taj neko nije znao odgovor na to pitanje. Bog, sveti spisi i vjera nikad ne mogu ni u najmanjoj mjeri biti umanjeni nečijim neznajem da o tome nešto kaže i odgovori. Tako da ateisti nemaju razloga da likuju kada im se na neka pitanja ne zna odgovoriti, osim ako likuju iz svojih ličnih ego-tripova jer su "spustili nekom vjerniku", ali spuštanje bilo kome na forumu i izvan njega zbog ego-tripova samo govori o vama a ne o tim ljudima kojima spuštate.

Vjernici ne žele priznati da nešto ne znaju između ostalog i zato što znaju da ćete vi ateisti imati neku satisfakciju i da ćete likovati ako oni na nešto ne mogu da vam odgovore, pa radije odluče da izbjegavaju odgovor i vrdaju umjesto da kažu otvoreno da nešto ne znaju. Ovakvo ponašanje je zapravo test za vjernike, da se vidi da li će otvoreno priznati da nešto ne znaju ili će pasti na testu i radije ispoljiti ego i ponos jer neće priznati da nešto ne znaju.

Inače ta "nezgodna pitanja" mogu zaista biti dosta dobra, mogu pravog vjernika dovesti do spoznaje kada uvidi da on ne zna odgovor na to pitanje i da je tu temu do tada uzimao zdravo za gotovo, ali ako sad pod pritiskom pitanja o tome razmisli možda nešto novo i spozna. Ta "nezgodna pitanja" treba iskoristiti za svoj dalji duhovni rast, za samoispitivanje o tome šta se zna a šta se ne zna. Postavljao sam i ja ovde drugim vjernicima "nezgodna pitanja", sjećam se da sam jednom otvorio temu sa nekim "nezgodnim pitanjima" i da niko na njih nije odgovorio.

Ali ima tu jedna važna stvar: jako je bitno sa kojim namjerama se neko pitanje postavlja, sa kakvim duhom i srcem, da li se postavlja sa ciljem da se zakuha i sa stavom da se ionako neće usvojiti ništa što ona strana odgovori...ili se postavlja dobronamjerno, sa ciljem da se sazna kako neko nešto doživljava. Ovo pitajte sami sebe kad god se spremate da ovde postavite neko pitanje. Pitajte sebe sa kakvim pobudama i namjerama postavljate neko pitanje.

Može li neko postaviti pitanje samo dobronamjerno, sa ciljem ili da nešto nauči ili da vidi kako neko drugi razmišlja, i da kada dobije odgovor (ma kakav on bio) samo kaže: "aha, dobro" i time završi ili postavi sledeće pitanje, bez podbadanja i bez nečasnih namjera u trenutku prije i poslije postavljanja pitanja? Zar je tako teško na ovaj način postavljati pitanja? Ovo se odnosi i na ateiste i na vjernike. Odnosi se, na primjer, na one islamce koji ovde upadaju da bi popljuvali Sveto Pismo pa krenu hinjski i zlonamjerno postavljati kojekakva pitanja i onda se čude što im niko ne odgovara.

Zaključak

Dakle stanite svi na loptu, ohladite.

Ateistima poručujem da ne idu od teme do teme da ističu svoj ateizam i da ga naturaju, da podbadaju vjernike, da postavlaju pitanja za koja se jasno vidi da ih postavljaju provokativno i sa ciljem da zakuhaju. Možda bi neko rekao da vjernici naturaju vjeru ali ovi vjernici na forumu se koliko ja znam drže samo ove DiR oblasti i zaista ne idu na druge oblasti foruma da misionare, a ovde mogu da pričaju o vjeri i citiraju stihove svetih spisa do mile volje jer ovo i jeste oblast za te stvari. Dalje ateistima poručujem da dobro razmisle kad žele postaviti neko pitanje, da bi vidjeli u sebi samima sa kakvim pobudama ga postavljaju i šta žele postići sa tim pitanjem. Ako ga postavljaju dobronamjerno sa ciljem da nešto nauče ili da vide kako neko o nečemu razmišlja onda neka ga postave, ali ako ga žele postaviti zlonamjerno onda neka se radije okrenu i odu.

Vjernicima poručujem da ne bježe od "nezgodnih pitanja" i da otvoreno priznaju da nešto ne znaju onda kad ne znaju, time će prije svega biti iskreni pred sobom i Bogom a ujedno neće ugroziti svoju vjeru i Boga jer se oni ne mogu ugroziti neznanjem vjernika. Dalje vjernicima poručujem isto ovo što i ateistima kada je u pitanju postavljenje pitanja drugim vjernicima, to radite čista srca i iz pozitivnih pobuda a ne da biste nekome spuštali, omalovažavali i ismijavali neku drugu vjeru.

A svima poručujem da ne vodite rasprave za koje znate da ničemu ne vode i da "protivničku stranu" nećete ubjediti u svoje mišljenje. U ovakve rasprave se ulazi a da svaki učesnik unaprijed zna da on sam neće promijeniti svoje mišljenje o datoj temi (npr. "ima ili nema Boga") pa iako zna da on sam neće promijeniti svoje mišljenje ipak daje sebi za pravo da od drugih očekuje da će oni mijenjati svoje mišljenje, što nije fer.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2011, 19:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Hvala Bogu za ovakvu konstataciju jer sam i sam uviđao slične stvari pa čak i činio neke od navedenih greški i zato se izvinjavam ako sam bilo koga povredio u razgovoru.
Pitao sam se kad će to prestati i napustao sam u intervalima forum da bi se malo atmosfera popravila ali...
nadam se da ćemo svi zaista biti obazriviji prema sagovorniku i pokazati trpljenje.
Podržavam ovaj predlog-odluku i trudiću se da to ispoštujem.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2011, 22:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
Izostavljas nas...
http://bs.wikipedia.org/wiki/Agnosticizam

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 00:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Mišljenja sam da vjernik vjernikom može razgovarati u nedgoled po pitanju vjere, bilo svoje ili vjere sagovornika, u tom razgovoru bude napada, bude nerazumjevanja, bude svačeg nečeg...ali uvjek prevagnu izvinjenja ili traženjenje oprosta bilo na pp ili javno....takvo je moje iskustvo prema vjernicima od njih i mene prema njima...

Što se tiče ateista i negodnih pitanja, takva pitanja su me uvjek poticala na više čitanja, traženje odgovora jer dilema se jevlja i kod vjernika...ono što zamjeram ateistima nije u nezgodnim pitanjima, niti raspravama o najsvetijem...nego psovkama i gnusnim ponizavanjima ne nas vjernika lično ( ne nalazim se da sam glasnogovornik vjernika nego jednostavno posmatram odnos ateista prema vjernicima općenito) nego onog u šta vjerujemo , jer to u šta mi vjerujemo ateistima ne znači ništa i sasvim im je svejedno opsovali miša ili najveću svetinju neke religije,sasvim im je svejedno napraviti crni humor samo da bi dobili na pažnji ili izbjegli dogovor...

S druge strane vjernik je uvjek u lošijoj poziciji jer mu je zabranjeno da psuje...

Bilo kako bilo vjerski zakon koji se nalazi kod vjernika im brani da se spuštaju na nivo psovača, taj vjerski zakon kod ateista bi se trebao zvati ajd da kažem "zakon moralnosti ili zakon kućnog odgoja" kojeg rijetki od ateista imaju....(podvlačim da ima ateista jako kulturnih)

Vidimo da u zadnje vrijeme bilo koja tema da se otvori, ateisti-zafrkanti je redovno spamuju već na 2-3 stranici i počnu njihove dosadne prepucavačke fore a sve s ciljem da se oduzme prostor za razgovor između vjernika ili ateista koji bi htjeli nešto pametno i ozbiljno reći...takvih "komičnih - ateista" na ovom forumu je sve više i više...

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 01:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Vader je napisao:
Prvo da kažem nešto dežurnim ateistima.

Nemojte više ići ovde od teme do teme i potencirati svoj ateizam. Ako ste ateista i ako imate nekakvu potrebu da to iskažete to nije problem ali onda recite da ste ateista i ako želite na to da nešto dodate i iznesete neke razloge onda to iznesite, jednom ili dva puta, i gotovo.

Jednom ili dva puta? Da ne idemo od teme do teme?
Prvo citav tvoj tekst je jedan teski oblik paranoje, druga stvar, nije objektovan ni 1%, treca stvar, mi "nevjerujuci" smo ograniceni na broj postova i tema na kojima mozemo iskazati svoje religijsko (ne)opredjeljenje?? Koji klinac??? Ateisti mozda nisu duhovni i religiozni, ali njihovi stavovi o tom pitanju definitivno spadaju u ovaj podforum, tako da to ogranicavanje koje spominjes ne da je glupo, vec bih rekao i da je protiv pravilnika.

Vader je napisao:
iz dana u dan ovde ističete svoj ateizam osobama koje to već znaju i koje to ne zanima nešto naročito

Mi isticemo svoj ateizam (iako nisam ateista, zna se na koga se misli ovdje)? Koliko tema ima o ateizmu? Ko ovdje propagira i propovijeda neki oblik ateizma? To sto se mi javljamo na raznim temama na ovom podforumu je druga stvar. Da li nemamo pravo? Znam i ja ko su ovdje vjernici. Mene takodje ne interesuje to sto oni to propagiraju svaki dan (Trademark - lavic), pa opet sutim, koliko ja znam, ne radi nista sto nije dozvoljeno. Neka pise koliko hoce. Ali zato ga i vecina foruma smatra nekom vrstom fanatika. Sta bih ja trebao da uradim, ako se povede neka religiozna rasprava, ja cu reci "ajoj, oni svi znaju da sam ja agnostik, moje pisanje ce ih samo provocirati, ja necu da pisem na toj temi." Zasto bih ja tako postupio? Zasto se ne bi taj kriterijum nametao i ostalima? Zasto su uvijek vjernici ti koji su zrtve okrutnog pisanja ateista i ostalih antihrista, oni su neki VIP samo zato sto je ovo "njihov podforum?? Zasto niko nije pomislio da su mozda i nevjerujuci uvrijedjeni pisanjima vjernika? Neki dan je Lucifer ispisao samo Leonine postove koji bi se mogli smatrati uvrijedljivim, pa opet niko od nas nije skocio da trazi neku pravdu i da se zali i kmeka. A kada smo to i pomenuli opet smo mi krivi jer smo "pogresno protumacili".
Cak ni ti (sto uopste ne cudi) u svom odjeljku "za vjernike" nisi rekao nista o odnosenju prema nevjerujucim ljudima ovdje na forumu, nisi rekao nista o pisanjima tipa "ateisti nemaju smisao, oni ne mogu znati sta je moral i ne mogu biti moralni, oni su nizi i "ne razumiju" (my favorite) itd.? To ti nije palo na pamet?
Ne, vec je samo jedna skupina ovdje ta koja terorise i sije strah i trepet jadnim vjernicima, koji svojim misionarenjem i postovima tipa "ti ne razumijes" nista ne namecu, a i da namecu je l' da, ovo je "njihov podforum" pa im je i dopusteno.

Vader je napisao:
Uvidio sam da prosto volite da ovde dođete i da "spuštate vjernicima", to vam je zabava, igra, ništa više od toga.

Volimo da spustamo. Dakle ako se neki vjernik izblamira ili pogubi u sasvim logicnim i jednostavnim pitanjima na koja ne zna odgovore, onda smo mi krivi sto smo ih postavili? Da, opet isto, treba da pokupimo prnje, kantice i lopatice i da idemo iz vaseg pijeska? Ja ovo ne kontam, na osnovu cega ti sve ovo pises? Postoji pravilnik, ako neko spamuje, vrijedja, psuje itd., fino, imaju mjere za to. Ali bojim se da nema mjera za "spustanje" u debati i slicno. Tebi su ovakve rasprave besmislene, ok, nema nikakvih problema. Ali eto, ima nas budala, nemamo sta pametnije da radimo, hocemo da ispravljamo krive Drine na forumu. U cemu je tvoj problem? Ti neces, fino, niko te ne tjera, ali sad da ti trazis ovdje od nekoga da "stane na loptu" samo zato sto na pitanja koja taj neko postavlja druga strana nema odgovor...razmisli koliko je to u redu. To da li neko voli ili ne voli da spusti drugima nije na tebi da procjenjujes. Eto ja volim, ja cu priznati, jer to je dio debate, ovo su pitanja i rasprave u kojima se nalaze 2 suprotstavljene strane, dakle to je debata. Svakome na ovom forumu je drago ako u toj debati malo "prevagne" svojim argumentima i pisanjem. To je normalno. To sto si ti uvidio neko zlo nasladjivanje i pokusao da nam prisijes tu etiketu je tvoj problem.
Da, obje strane nece ubijediti onu drugu ni u sta, ali kad bi se rukovodili tom logikom, pola foruma bi bilo spremno za gasenje ovdje, jer kao sto ni vjernik nece promijeniti svoj stav, tako nece ni recimo obozavalac Mercedesa promijeniti svoj stav u raspravi sa obozavateljem Forda na Automobilizmu.

Vader je napisao:
Ali ovde moram reći nešto važno i ateistima, kad postavite neko pitanje i ako vam neki vjernik sa kojim u tom trenutku pričate ne zna (adekvatno) odgovoriti na to pitanje, bilo da će reći da ne zna ili će petljati, to što on vama nije odgovorio ne dokazuje da nema Boga ili da neka vjera nije ispravna ili da neki sveti spis nije autentičan.

Ne dokazuje? To ti kazes pa mora da je tako, je li?
Ja mislim da dokazuje.

Vader je napisao:
To kad vam neko ne zna odgovoriti na neko pitanje znači samo to da taj vjernik sa kojim ste pričali ne zna odgovor na to pitanje. Ništa više. Ovo je jako važno da shvatite. Stekao sam utisak da ste vi kao nešto dokazali ako ste postavili nezgodno pitanje i neko vam nije znao odgovoriti na njega. Zapravo time ništa niste dokazali o Bogu i svetim spisima, samo ste dokazali da taj neko nije znao odgovor na to pitanje.

Nemamo mi sta tu da shvatamo. Vi mora da shvatite da vasa VJERA nije apsolutna istina, i da pitanja koja su skakljiva i ukazuju na kontradiktornosti svetih spisa itekako imaju smisla. Naravno da nekom vjerniku nije dovoljno ni hiljadu dokaza i nelogicnosti, zato ti i kazes "Zapravo time ništa niste dokazali o Bogu i svetim spisima". Pa nismo TEBI, ali izvini, ti nisi mjerilo prave istine.

Oficir s ruzom je napisao:
Što se tiče ateista i negodnih pitanja, takva pitanja su me uvjek poticala na više čitanja, traženje odgovora jer dilema se jevlja i kod vjernika...ono što zamjeram ateistima nije u nezgodnim pitanjima, niti raspravama o najsvetijem...nego psovkama i gnusnim ponizavanjima ne nas vjernika lično ( ne nalazim se da sam glasnogovornik vjernika nego jednostavno posmatram odnos ateista prema vjernicima općenito) nego onog u šta vjerujemo , jer to u šta mi vjerujemo ateistima ne znači ništa i sasvim im je svejedno opsovali miša ili najveću svetinju neke religije,sasvim im je svejedno napraviti crni humor samo da bi dobili na pažnji ili izbjegli dogovor...

I evo. Ovakvih postova ti mogu naci koliko hoces. Ti sad hoces meni, i ostalima ovdje, da kazes kako smo mi ti koji vrijedjamo i omalovazavamo vjernike na ovom podforumu?
Dakle ovdje se ljudi nazivaju psovacima, opet se pominje:
Oficir s ruzom je napisao:
vjerski zakon koji se nalazi kod vjernika im brani da se spuštaju na nivo psovača

to spustranje na taj neki nizi nivo, dakle mi smo neka niza bica nedostojna mocne sveznajuce elite, opet su tu zalbe na nepostovanje onoga u sta vjernici vjeruju...
A sta je sa postovanjem naseg stava? To sto mi NISMO religiozni, ne znaci da se nas stav NE TREBA postovati odnosno da se u nasem stavu NEMA STA postovati.
Da si ovdje Vaderu imalo objektivan, pomenuo bi primjere poput ovog oficirovog pa bi rekao da i vjernici treba da postuju ostale ljude, bilo da su oni druge religije ali i bilo da su oni NERELIGIOZNI. Jer, ma koliko ovo otrcano zvucalo, i mi smo ljudi.

Iako smatras da si citav tekst ispisao sa najboljim namjerama, nije ti poslo za rukom. E sad, na tebi je sad hoces li primijetiti i razmotriti svoje pisanje i odnosenje prema drugima a ne samo to traziti od drugih ljudi ovdje.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 02:26 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Elvise brate...Da Vader nije objektivan napisao bi samo primjedbu "za ateiste"...

ocigledno nisi ni procitao sta je sve napisao..

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 07:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Heh upravo nešto slično uvodnom postu sam maloprije htjela napisati na temi "Da li vjerujete u Boga" ali sam nakon napisanog teksta umjesto na dugme "pošalji" kliknula na pregled tema, jer sumnjam da bi moj post išta izmijenio u dosadašnjem prebacivanju loptice.
Vjera je stvar osjećaja, ateizam takođe i do sad se još nijedan član nije našao da je ubijedio nekog drugog člana u suprotno mišljenje. Kao vjernik (ako se mogu tako nazvati punim imenom) nemam pravo da ikome namećem svoje mišljenje jer svakom čovjeku je data sloboda volje i izbora. Takođe nemam prava ni da ga manje volim ili poštujem samo zato što ne razmišlja kao ja.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 12:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
ovo za vjerski zakon mi je najjace, da ijedna religija na svijetu bar imalo postuje svoje vjerske zakone, planeta bi bila u miru bar od 17-18og vijeka...

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 14:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
ovo za vjerski zakon mi je najjace, da ijedna religija na svijetu bar imalo postuje svoje vjerske zakone, planeta bi bila u miru bar od 17-18og vijeka...

mozda i ranije.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 15:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 15:21
Slažem se sa Urednikom . . . upotpunosti.
Ovo je potrebno.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 16:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Potrebno je i da se ljudi počnu bolje služiti pravopisom, pa to ne rade, ma koliko im se ukazivalo na isto.

Svako treba pokušati da budi bolji za sebe, koliko može. Da praktikuje šta propovijeda, što bi rekao Čak Bili. Sve ostalo, a što ne krši pravilnik foruma, dakle ne sadrži lične uvrede i slično, će u većoj ili manjoj mjeri nastaviti postojati, na ovom podforumu, kao i na ostalima.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 17:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Svaka čast za ovo uvođenje kućnog, tj. forumskog reda, za pretjerivanje postoji tolerancija svih nas, a za vjersku i rasnu netrepeljivost tu je ban (opet, postavlja se pitanje šta ćemo za nacionalizam :lol: ).
Kudos i za Popokatepetlovu konstataciju.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 17:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Slažem se s Elvisom u svemu napisano. Par stvari:
1.Zašto bi se ja suzdržavao od komentara ako se suprotna strana ne suzdržava
2.Naravno da ima podbadanja i sam sam to radio, ali nikad, van konteksta rasprave, sve ovde napisano je pored jednog elementa podbadanja imalo i argumentovane elemente u sebi.
3.A ovim što **čkaraju (najbolji mogući termin da se opiše) modovima (predpostavljam koje su to osobe) zato što im se nešto ne sviđa, ne zato što je netačno ili možda zato što je uvredljivo, nego zato što se njima ne sviđa, savjetujem malo da pročitaju stvari koje sami pišu,pa nek onda sprovode svoje ideje, jer ako ćemo tako onda, predlažem da se Leona banuje na sedam dana jer je sve ateiste nazvala lažovima...LAŽOVIMA. To je vređanje na vjerskoj osnovi i zahtjevam kaznu. Hristov takođe, jer podržava Leonu u njenim izjavama. Takođe, predlažem ban većini "misionara" na ovom podforumu jer ateiste nazivaju satanistima, odnosno nameću svoju vjeru nama. Jer gospoda vjernici nisu toliko duhovno čisti koliko vole da se hvale...
A da "vjernici različitih vjera mogu bez problema diskutovati" govore svi banovani "misionari"...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 18:05 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Dzontra je napisao:
predlažem da se Leona banuje na sedam dana jer je sve ateiste nazvala lažovima...LAŽOVIMA.

Opet lazes!!! Leona nije SVE ateiste nazvala lazovima nego je rekla "doticni ce se prepoznati"! Da razumijes imalo svoj maternji znao bi sta to znaci. To nije moj problem sto si se ti prepoznao u tome. Inace ljude ne nazivam lazovima, ali kad ovako providno lazu treba im ukazati na to. Znaci, zapitaj se sto si se prepoznao u tome? Ti i Elvis ste ti koji su mi stavili rijeci u tastaturu koje nisam rekla. Zapitajte se i odkud vam taj osjecaj da su vjernici "iznad vas"!

I zbog vas se vise niko ne usudjuje pisati vise ista na ovom podforumu jer upropastite svaku ubogu temu.

Poslednji put menjao Leona dana 23 Maj 2011, 18:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 18:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Vjera se ne smije nametati kako onaj kome se nameće ne stvori sebi pobunu protiv nečeg dobronamjernog. Slobodna volja je samo dar.
Slažem se da mora postojati kultura među nama religijski ''obojenima'', jer ipak se čini da neki kao da imaju drugi život na ovom forumu :lol:

Leona, Volta, smirite se.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 18:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:15
Posebno me iritiraju islamisti, redovno su pokretali teme o superiornosti svog učenja, na takve stvari treba odgovoriti agresivno i uvredljivo i ne vidim zašto bi se o tome civilizacijski diskutovalo. Takve teme su stajale po nekoliko dana a ne bi trebalo.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 18:32 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Kako ono kažu: "Neanaliziran život nije vrijedan življenja".

Otkad su neugodna pitanja problem? Valjda je napredak traženje odgovora na takva pitanja i preispitivanje sopstvenih uvjerenja.

Zašto misliš da vjernici imaju ekskluzivno pravo da ne budu uvrijeđeni? I mene vrijeđa bezbroj drugih stvari: vjeronauka u školama, post iz vjerskih razloga, sakaćenje genitalija, slavljenje Svetog Save u školama i vrtićima, što svaka škola, državna institucija ili šoping centar ima svoju slavu, što vjernici imaju slobodne dane za slavu, Bajram, Uskrs i dr.

Vjerovatno niko od učesnika neće promijeniti mišljenje, ali mislim da mnogo više ljudi, koji su manje više neodlučni u pogledu religije, čita ovakve diskusije i oblikuje svoje mišljenje. Mene panika hvata kada vidim koliko je religija naglo postala popularna i što živim u društvu koje je vjera katastrofalno unazadila. To što učestvujem u ovakvim diskusijama je moj način borbe protiv zatucanosti i primitivizma. Izvinite na uvredama, ali takvo je moje mišljenje. Izvolite ga promijeniti.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 18:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Bas u nedostatku naslova za raspravu Veder otvara stare rane i budi duhove...ajmo ga banovati... :)

Citiraj:
I zbog vas se vise niko ne usudjuje pisati vise ista na ovom podforumu jer upropastite svaku ubogu temu.

Dodao bih ne "nezgodnim pitanjima" nego izjavama većine ateista da su tu samo iz ciste zarkancije...i uvjek će se braniti "slobodom govora" kad budu ispoljavali uvrede i izricali psovke....

Ateista koji na pdforumu humor postravi milion malih slika u kojima na najgnusniji način ismijava sve moguće religijei njihove načasnije i najveće svetinje, želi da ga se na DiR shvata kao ozbiljnog učesnika vrijednog pažnje...ajd molim vas.. :roll:

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 19:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Maj 2010, 22:01
Sasvim se slažem se sa Urednikom sto je napisao.

Pojedinci pišu na svakoj temi, nije bitno o čemu se radi, samo ne bili uspijeli iznervirati nekoga, i na taj način ispunili sebi dan.
I onda se to proslavlja kao vlastiti uspijeh. To uništava svaku diskusiju i odvraća druge forumaše od pisanja.

Moram da se osvrnem na Džontru. Npr.

Džontra je napisao:
mislim, da smo dodirnuli neki živac ovde kod Leone. :D

Profil:
Zanimanje: provokator, zajebant, povremeno koristan

Ne znam čemu ovo vodi ? Možda ja ne razumijem, Da li je moguće da je podpucavanje drugih jedina svrha pisanja ovdje.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 19:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Sad bih ja mogao da okrenem priču, pa kažem "vi lažete", ali nije potrebno "da se spuštam na vaš nivo" (jeste, i meni je ovakav vid oslovljavanja sagovornika bezvezan). Grupica vjernika se digla i kuka kako ih maltretira grupica ateista, i neće da ih pusti na miru, kako bi mogli da se glože međusobno. Da, mogao sam reći "vi lažete", i ateisti "vam" (nisu mi ni podjele "mi" i "vi" najjasnije, ja zastupam isključivo svoj stav, koji se ne podudara u svemu sa stavovima ostalih "nas") ne kvare teme (u stvari, mangupi vam kvare teme, rekao bi Bora). Paušalnim preletom nekoliko stranica, nailazim na more tema "Kuran protiv Biblije", "Laži u Bibliji", "Muhamed ili Isus", i slično, tako da mazanje očiju o tome ko kvari teme ne pije vode (koliko prelijepih stilskih figura u samo jednoj rečenici). Priznajte (da, "vi", prepoznaćete se i shvatiti, ko shvati) da ateisti u stvari nisu problem, da nisu oni u pitanju, bio bi neko drugi, začas se da podijeliti međusobno na muslimane i kršćane, pa dalje na adventiste, baptiste, pravoslavce i katolike, te one Sudnjeg dana, itd. i eto belaja očas.

Sa druge strane, ateiste valja razumjeti, oni su jednostavno pokvareni, jer nemaju prema čemu da se ravnaju, bar bi to trebalo biti jasno. Ja ih najviše primjećujem na "graničnim" temama, o kojima se može diskutovati sa oba stanovišta. Koga ste, dođavola, očekivali na temi "Da li vjerujete u boga?", nego i jedne i druge.

Za uvrede, a to je manje-više definisano pravilnikom, zna se kako - prijavi se post i moderator je tu da odluči. Za sve ostalo možemo se pozivati samo na našu savjest i slične pi**arije (npr. na Masterkard). Meni su kukanja na kakva ovdje (a i ranije) naiđoh i smiješna i jadna. Kuka onaj ko ne zna, ko nije siguran, ko se koleba. Čija je vjera (ili nevjera) jaka, taj će da iznese svoj stav, i stoički istrpi napade. Ovo je ko u osnovnoj školi, došla učiteljica (Vader) da nas opomene, i odmah se tužibabe našle da kukaju.

Čast moderatorima, ali nije njihovo da se bave motivima koje nekoga pokreću da piše na određenoj temi ili podforumu. Njihovo je da obave šta im po dužnosti pripada, a ostalo će se već odvijati nekako. Što reče jedna draga osoba, forum je živa tvar, razvija se na sebi svojstven način, i ne treba ga suviše uslovljavati i ograničavati.

Na kraju, pozdrav svim vjernicima i nevjernicima, a pogotovo lijepim ženama i agnosticima (tj. "ateistima bez muda" :D ) i

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]