Vekovima se vode polemike o tome za koga važe Božje zapovesti i do kad? Jedna strana ih gleda kao Judejsku zaostavštinu, druga strana kao svoje nasleđe, treća pak samo ih registruje da postoje.Jevreji se grčevito drže Jeremijinih spisa kao i ostaih proroka dokazujući da su te zapovesti njima kao naciji date pisanom obliku preko Mojsija. Neke crkve uče da je zakon za sve narode bez obzira što je pisani dekalog dat Izrailju ali ne umeju da potkrepe svoje učenje.
Svako ko otvori Pismo pročitaće tamo mnoštvo zapovesti i moja namera nije da ulazim u građanski ni ceremonialni zakon već bih da se zadržimo na moralnom zakonu zvanom dekalog zbog deset zapovesti koje sadrži u sebi. Logično je da se čitalac zapita da li i danas važe te zapovesti i za koga, koji narod je dužan da to sprovodi u svom životu? Jevreji će vam odvažno reći da je taj zakon dat njima lično i u pravu su. Navešće vam i sthove gde se vidi da ni sa jednom drugom generacijom Jevreja nije načinjen savez na dekalogu već na onoj generaciji koju je Bog izvodio iz Egipatskog ropstva i to je tačno jer tako piše.
Ako želite i vi da budete pod zakonom onda ste dužni da se obrežete reći će vam Jevreji a da li je tako pisano? Svi što tvrde da dekalog važi i za pagane ne umeju dokazati po Pismu da je i njima dat dekalog i to nadmetanje traje i danas. Da bi smo saznali istinu o ovom problemu krenućemo zajedno od početka jer je to najbolji i najlakši način da se vidi istina.
Pre toga trebamo imati na umu da se svi slažu da je preko Mojsija stigao pisani dekalog i da pre toga nije postojao u pisanoj formi. Mojsije je dobio dekalog napisan na kamenu Božjim prstom i predao ga svom Jevrejskom narodu koji je izvodio iz Egipta i to je činjnica. Ali i pored svih tih tačnih opisa mi ćemo uz Božiju pomoć ipak preispitati i zajeno zaključiti šta je istina o dekaogu kao važećem zakonu i za koga je važeći
Čitamo: I Mojsijeva 1. 31 ,,Tada pogleda Bog sve što je stvorio, i gle, DOBRO BJEŠE veoma. I bi veče i bi jutro dan šesti.,, Bog je sve dobro stvorio i bez mane i greške da večno traje. I Mojsijeva 2. 1-3 ,,Tako se dovrši nebo i zemlja i sva vojska njihova. I svrši Bog do sedmog dana sva djela svoja, koj učini; i počinu u sedmi danod svijeh djela svojih, koja učini;i BLAGOSLOVI Bog sedmi dan, i POSVETI GA, jer u taj dan počinu od svijeh djela svojih, koja učini.,,
Na početku Bog stavlja blagoslov na sedmi dan koji je izdvoio za odmor, za sad zapamtimo to da je pre pojave bilo koje nacije Bog taj dan kao svoj izdvaja da bi ga Mojsiju rukom napisao na kamenu. A da li je pre Mojsija taj dan bi dan od odmora za sad ostavljamo to pitanje po strani jer će se ogovor sam dati kasnije.
Čitamo: I Mojsijeva 2. 9 ,,I učini Gospod Bog, te nikoše iz zemlje svakojaka drveta lijepa za gledanje i dobra za jelo, i drvo od života usred vrta i drvo od ZNANJA DOBRA i ZLA.,, 2. 16-17 ,,I zapreti Gospod Bog čovjeku govoreći: jedi slobodno sa svakog drveta u vrtu; ALI s drveta OD ZNANJA DOBRA i ZLA, s njega NE JEDI; jer u koji dan okusiš s njega, umrijećeš.,, Bog daje dva drveta i dva puta postavlja pred čoveka: 1. Drvo života i život kroz poslušnost. 2. Drvo spoznaje dobra i zla i smrt kroz ne poslušnost
Znamo da čovek nije izabrao drvo života već drvo SPOZNAJE. Bog nije rekao :,,drvo je samo deo spoznaje zla i samo deo spoznaje dobra,, Tim činom-prestupom zabrane čovek uzima svoju sudbinu svojim izborom u svoje ruke i SPOZNAJE ZLO ali i DOBRO u svoj njihovoj visini, širini i dubini, dakle u potpunosti. Tad su se čoveku otvorile spoznaje svega i vede da je go.
_________________ ,,Joj dobro je, znaci i vi ste u stvari ljudi ko i mi svi ostali. Uh, covjece eto ja cijelo vrijeme isto to mislim ma ovo su ljudi, ma jesu ljudi, sigurno su ljudi isti ko i mi.,, Brale.
Poslednji put menjao lavić dana 18 Jan 2011, 23:11, izmenjena 2 puta
|