banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jun 2025, 00:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jan 2011, 23:03 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Vekovima se vode polemike o tome za koga važe Božje zapovesti i do kad?
Jedna strana ih gleda kao Judejsku zaostavštinu, druga strana kao svoje nasleđe, treća pak samo ih registruje da postoje.Jevreji se grčevito drže Jeremijinih spisa kao i ostaih proroka dokazujući da su te zapovesti njima kao naciji date pisanom obliku preko Mojsija. Neke crkve uče da je zakon za sve narode bez obzira što je pisani dekalog dat Izrailju ali ne umeju da potkrepe svoje učenje.

Svako ko otvori Pismo pročitaće tamo mnoštvo zapovesti i moja namera nije da ulazim u građanski ni ceremonialni zakon već bih da se zadržimo na moralnom zakonu zvanom dekalog zbog deset zapovesti koje sadrži u sebi. Logično je da se čitalac zapita da li i danas važe te zapovesti i za koga, koji narod je dužan da to sprovodi u svom životu?
Jevreji će vam odvažno reći da je taj zakon dat njima lično i u pravu su. Navešće vam i sthove gde se vidi da ni sa jednom drugom generacijom Jevreja nije načinjen savez na dekalogu već na onoj generaciji koju je Bog izvodio iz Egipatskog ropstva i to je tačno jer tako piše.

Ako želite i vi da budete pod zakonom onda ste dužni da se obrežete reći će vam Jevreji a da li je tako pisano? Svi što tvrde da dekalog važi i za pagane ne umeju dokazati po Pismu da je i njima dat dekalog i to nadmetanje traje i danas. Da bi smo saznali istinu o ovom problemu krenućemo zajedno od početka jer je to najbolji i najlakši način da se vidi istina.

Pre toga trebamo imati na umu da se svi slažu da je preko Mojsija stigao pisani dekalog i da pre toga nije postojao u pisanoj formi. Mojsije je dobio dekalog napisan na kamenu Božjim prstom i predao ga svom Jevrejskom narodu koji je izvodio iz Egipta i to je činjnica. Ali i pored svih tih tačnih opisa mi ćemo uz Božiju pomoć ipak preispitati i zajeno zaključiti šta je istina o dekaogu kao važećem zakonu i za koga je važeći

Čitamo: I Mojsijeva 1. 31
,,Tada pogleda Bog sve što je stvorio, i gle, DOBRO BJEŠE veoma. I bi veče i bi jutro dan šesti.,,
Bog je sve dobro stvorio i bez mane i greške da večno traje.
I Mojsijeva 2. 1-3
,,Tako se dovrši nebo i zemlja i sva vojska njihova. I svrši Bog do sedmog dana sva djela svoja, koj učini; i počinu u sedmi danod svijeh djela svojih, koja učini;i BLAGOSLOVI Bog sedmi dan, i POSVETI GA, jer u taj dan počinu od svijeh djela svojih, koja učini.,,

Na početku Bog stavlja blagoslov na sedmi dan koji je izdvoio za odmor, za sad zapamtimo to da je pre pojave bilo koje nacije Bog taj dan kao svoj izdvaja da bi ga Mojsiju rukom napisao na kamenu. A da li je pre Mojsija taj dan bi dan od odmora za sad ostavljamo to pitanje po strani jer će se ogovor sam dati kasnije.

Čitamo:
I Mojsijeva 2. 9
,,I učini Gospod Bog, te nikoše iz zemlje svakojaka drveta lijepa za gledanje i dobra za jelo, i drvo od života usred vrta i drvo od ZNANJA DOBRA i ZLA.,,
2. 16-17
,,I zapreti Gospod Bog čovjeku govoreći: jedi slobodno sa svakog drveta u vrtu; ALI s drveta OD ZNANJA
DOBRA i ZLA, s njega NE JEDI; jer u koji dan okusiš s njega, umrijećeš.,,
Bog daje dva drveta i dva puta postavlja pred čoveka:
1. Drvo života i život kroz poslušnost.
2. Drvo spoznaje dobra i zla i smrt kroz ne poslušnost

Znamo da čovek nije izabrao drvo života već drvo SPOZNAJE.
Bog nije rekao :,,drvo je samo deo spoznaje zla i samo deo spoznaje dobra,, Tim činom-prestupom zabrane čovek uzima svoju sudbinu svojim izborom u svoje ruke i SPOZNAJE ZLO ali i DOBRO u svoj njihovoj visini, širini i dubini, dakle u potpunosti. Tad su se čoveku otvorile spoznaje svega i vede da je go.

Poslednji put menjao lavić dana 18 Jan 2011, 23:11, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 23:05 
Veteran
Veteran

Adam i Eva su proterani i morali su obrađivati zemlju i raditi svaki dan...da li su svaki dan radili? Da li su znali šta je dobro a šta zlo? Ako su to znali a jesu onda su znali da je dobro odmoriti u dan koji je Bog blagoslovio jer im ništa nije bilo sakriveno od spoznaje. Da ih je Bog ostavio u vrtu oni bi odmah uzbrali plod sa drveta života jer su tad znali šta je dobro i greh bi bio besmrtan.

Tvrdim da su znajući šta je dobro znali i za blagoslov na danu odmora i tad su odmarali, bar su umesto večnog života mogli imati odmor u dan blagoslova i imali su. Ako neko misli da je ovo samo hipoteza čitamo tekst dalje.

I Mojsijeva 4. 13
,, A Kajin reče Gospodu; KRIVICA JE MOJA VELIKA da mi se NE MOŽE Oprostiti.,,
Otkud Kajinu saznanje da je ubistvo velika krivica i da se krv za krv traži....pa još Mojsije nije doneo ploče?
Kajin pre Mojsija govori o velikoj i ne oprostivoj krivici a piše da tamo gde nema zakona nema ni prekršaja, zar ne? Kako Kajin sve to zna? Pa jednostavno kao i Adam i Eva što su znali jer se spoznaja dobra i zla prenosi nasleđem kao i plata za to saznanje a to je smrt.

I Mojsijeva 4. 26
,,I Situ se rodi sin, kojemu nadjede ime Enos, tada se POČE PRIZIVATI IMA GOSPODNJE.,,

Do Mojsija treba još mnogo čekati a ovde vidimo da su znali:
1. Da je Bog jedan jer kaže ime a ne imena
2. Znali su IME Božije da bi Ga mogli prizivati

Spoznanje dobra je spoznanje dana koji nos blagoslov. Spoznanje da se ne sme ubijati. Spoznanje dobrog je i znanje da je Bog jedan i koje mu je ime i uopšteno poznanje zapovesti je dobra spoznaja jer su zapovesti dobre i uče dobre stvari.

I Mojsijeva 5. 29
,,I nadjede mu ime Noje govoreći: ovaj će nas odmoriti od posala naši i od truda ruku naših na zemlji, koju prokle Gospod,,

Spoznali su da je čovek otišao daleko u svom izboru greha i znali su da će doći dobro vreme kad će biti presečeno uzdizanje dela ljudskih ruku i da će se sve to pokazati ništavnim.
Zašto je Noje govorio da će doći potop i da su ljudi mnogo zastranili, zar oni to nisu znali? Znali su ali nisu želeli menjati svoj izbor.

Otkud svom tom narodu kao Adamu i Evi spoznanje dobrog i zlog, kako su znali šta je volja Božija (kao zapovesti) a nisu bile napisane i kako su znali šta je zlo kad nije bilo napisano? Bilo je sve to zapisano ali ne na kamenu već u razumu, i nema čoveka od postanja do danas da nije svestan kako nije dobro ubiti nekog i krasti i lagati bez obzira da li je uopšte čuo da ima Boga.
Čovek zna da postoji nešto veliko i dobro i nešto zlo ali ga ne može definisati ili dokazati nekim parametrima ali u dubini svog bića je svestan dobra i zla kao nasleđe od Adama i Eve.
Bezakonje se usavršilo i Bog potopom rešava situaciju i onda Noje prinosi žrtvu a i Kain i Avelj su je prinosili a gde su zapovesti za to? Mojsije će tek kasnije doći a pre njega i Avram prinosi žrtvu otkud im to?

Bog je u postanju ugotovio dobru stvar a ko spoznaje dobro zna da postoji rešenje kroz žrtvu. Bog sa Nojem obnavlja ono što je u razum stavio i govori da ne prolivaju krv čovečiju.( I Moj. 9. 6 ) Ljudi vremenom gase savest-razum i navalice greše i Bog po čoveku Avramu koji je iz mnogobožačke porodice (Isus Navin 24. 2 )
zapoveda da izađe iz svog doma kako bi bio odveden da služi živom Bogu po veri.

Dalje kroz sve proroke Bog se bavi VEROM kod ljudi jer im je vera bila slaba i Isus se za Petra molio da mu vera ne malakše-posustane. Isus se nije molio da Ga se Petar ne odrekne već da održi veru i vrati se kroz VERU dok je Judina vera bila ugašena.
Bog odvodi Izrailja u ropstvo a Mojsije se još nije rodio, zašto ih dade u ropstvo?
Zato što gradiše sebi likove za obožavanje......pa šta ima veze što to činiše jer to ne može biti prestup kad Mojsije još nije stigao sa zapovestima? Oni su imali tad kao i sad zapovesti u razumu ali su gasili savest da bi mogli srljati u greh. Znači imali su zapovesti i kršili ih i zato stiže ropstvo.

Bog nije isterao prvi par sve dok nisu imali spoznaju tako ni Izrailj nije kaznio ropstvom a da nisu imali spoznaju. Ovde je reč o drugoj zapovesti kao idolopoklonstvu koja je bila u razumu kao i sve ostale o jednom Bogu i Njegovom imenu zatim danu za odmor i poštovanju roditelja i poštovanju žene prema mužu.
Ceo dekalog je postojao u spoznaji dobrog jer je zapovest sveta i dobra i čovek ih je od početka znao jer mu je bilo otkriveno u spoznaji dobrog. Čemu onda Pisani zakon na kamenim pločama?

Bog onoj generaciji koja je bila izvođena iz Egipta daje zakon upisan na kamenu jer su im srca okamenila pa da imaju pred očima zakon i žrtve u hramu kako bi se svakih 7 dana podsećali da je Bog živ i da je dobar. Samo što je Mojsije otišao na goru posle 40 godina čuda oni odmah ugušili savest i izlili tele, da se to nebi dešavlo predočeno im je na kamenu ono što im je bilo u razumu i što su želeli ignorisati.

Bog daje obećanje da će ponovo u misli i srca urezati Izrailju ono što su kroz vreme ugušili i idu za pogledom, ali će doći vreme preporoda kad će im ojačati veru i spoznaju koje sad pagani imaju i idu za verom kroz spoznaju izbirajući život ne po pogledu već po veri. Da sad vidimo čije su zapovesti:Jevrejske ili paganske? Zapovesi su svima kroz spoznaju dobrog date i napisane i otkivene u razumu a kome nije dovoljno tako Bog mu i pismeno predočava iste ne da bi se hvalio pisanim već da bi poverovao i držao se onog što veruju oni bez pisanog slova i drže kroz spoznaju verom jer je Bog jedan svima i Njegova reč je za sve

Izbor je i dalje naš a po izboru i posledice.
Bog vas blagoslovio.

Posvećeno Ruži da uz Božiju pomoć izvuče nešo korisnoBogu na slavu ako ne bar je bio iskren pokušaj.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2011, 20:39 
Veteran
Veteran

I tako Mojsije donosi NAPISMENO između ostalog i razvrstavanje životinja na čiste i ne čiste a samo koji tren pre njega (malo duži tren - znate Acinu teoriju relativiteta pa je i vreme relativno)
Bog Noju pred potop saopštava da uzme od čistih životinja i od ne čistih u kovčeg.
Zašto Mojsije nije rekao: ,,Gospode pa još nema Mojsija da bih znao šta je čista a šta ne čista životinja,,
Puno je Pismo ,,čudnih,, stvari koje brinu mnoge teologe naravno dipl. sa solodnim LD.
Ma krkaj brate redom pusti Pismo jer ,,dok se triput sofra ne omrsi nema si sreća u kuću,,
Da li to Isus reče...?
Pozdrav braći.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 00:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
http://bs.wikipedia.org/wiki/Monolog

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 17:46 
Veteran
Veteran

I šta pesnik poruči?

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 19:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Što bi rekao jedan biblijski citat: "Ko otvori srce, kašće mu se samo."

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 20:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Dec 2010, 20:48
Popokatepetl siri satanisticku propagandu po forumu, sektas.... ahahahah

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 21:44 
Veteran
Veteran

Popokatepetl je napisao:
Što bi rekao jedan biblijski citat: "Ko otvori srce, kašće mu se samo."

Hajd otvori taj citat iz Pisma da uporedimo sa tvojom ponudom i doznamo čemu služi smisao besmisla kad je besmislen po smislu.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 21:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hehe, to je iz apokrifne verzije.

@SAG, šta ćeš, moram održavati balans, od previše svjetla se može oslijepiti.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 23:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
lavić je napisao:
Mojsije je dobio dekalog napisan na kamenu Božjim prstom i predao ga svom Jevrejskom narodu koji je izvodio iz Egipta i to je činjnica.

"Bozjim prstom"-mozes li navesti citat za ovaj primjer ili je samo metafora...?

Bozje zapovjesti vaze za sve tri religije....iako nisu redom poredane u Kur'anu onako kako se nalaze u Bibliji postoje u nesto izmjenjenom obliku.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2011, 17:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
i ja ne znam da je bilo prstom

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2011, 17:28 
Veteran
Veteran

ihtus je napisao:
i ja ne znam da je bilo prstom

Pokušaj brate u II Moj. 31. 18 možda se nađe.
pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2011, 17:30 
Veteran
Veteran

Oficir s ruzom je napisao:
lavić je napisao:
Mojsije je dobio dekalog napisan na kamenu Božjim prstom i predao ga svom Jevrejskom narodu koji je izvodio iz Egipta i to je činjnica.

"Bozjim prstom"-mozes li navesti citat za ovaj primjer ili je samo metafora...?

Bozje zapovjesti vaze za sve tri religije....iako nisu redom poredane u Kur'anu onako kako se nalaze u Bibliji postoje u nesto izmjenjenom obliku.

U pravu si brate da za sve verne važe te zapovesti, redosled nije toliko bitan koliko sadržaj istih.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2011, 17:32 
Veteran
Veteran

Popokatepetl je napisao:

Pa i Budizam je van kanona i mnogo drugih tralalajki....ali je jedan grob ostao prazan.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2011, 00:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
lavić je napisao:

Ispravno...postoji citat...medjutim da li je to metafora???

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2011, 04:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Popokatepetl je napisao:

Pa i Budizam je van kanona i mnogo drugih tralalajki....ali je jedan grob ostao prazan.
Pozdrav.

To govore i za Elvisa Prislija...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011, 11:16 
Veteran
Veteran

Popokatepetl je napisao:
lavić je napisao:
Popokatepetl je napisao:

Pozdrav.

To govore i za Elvisa Prislija...

:D :D :D jel sve sa gitarom ustao?

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011, 11:20 
Veteran
Veteran

Oficir s ruzom je napisao:
lavić je napisao:

Ispravno...postoji citat...medjutim da li je to metafora???

Možda hiperbola...kao i vaskrsenje.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011, 11:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne znam, ali ga možemo pitati, pošto se muva po forumu.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011, 12:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2010, 22:49
Elvis je ziv ,zivvvvv,mrtvog ne pravim breeee !!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]