banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 18:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Ramazan
PostPoslato: 16 Avg 2010, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Svoj braci islamske vjere zelim da ima ramazanski post prodje lako i bez iskusenja.
Nadjoh na fejsu jednu lijepu predramazansku poruku imama Sulejmana Bugarija pa reko da je podijelim sa vama>

Vječna ljubav

Za ovu vječnu ljubav takmičili su se velikani, žrtvovani su životi, poklanjana velika bogatstva, da bi se osjetila ljubav koja nema kraja, ljubav kojom se hrane mu’minske duše. Onaj kome je uskraćena ova ljubav, ubraja se među mrtve, iako hoda po zemlji, a onaj koji je ovu ljubav imao pa je prodao za ovaj svijet, takav je u moru zabluda. Njegovo srce sve hoće da pukne od okova, briga i bolova. (Ovo doktori posmatraju previjenih ruku, nemoćni.)

Hvala Uzvišenom Allahu, dž.š., Gospodaru svjetova, Koji nas voli i spominje više nego mi Njega. Salavat i selam miljeniku Muhammedu, s.a.v.s. i svim njegovim ashabima.
Allah je spustio ljubav u srca vjernika i svojom milošću učinio da se zavole i postanu braća koja se vole samo radi Allahovog zadovoljstva, bez ikakvih bezvrijednih dunjalučkih interesa.

Za ovu vječnu ljubav takmičili su se velikani, žrtvovani su životi, poklanjana velika bogatstva, da bi se osjetila ljubav koja nema kraja, ljubav kojom se hrane mu’minske duše. Onaj kome je uskraćena ova ljubav, ubraja se među mrtve, iako hoda po zemlji, a onaj koji je ovu ljubav imao pa je prodao za ovaj svijet, takav je u moru zabluda. Njegovo srce sve hoće da pukne od okova, briga i bolova. (Ovo doktori posmatraju previjenih ruku, nemoćni.)

Vječna ljubav je duša imana, izvor činjenja dobrih djela. Ona donosi stanja i stepene koji prouzrokuju iskreno vjerovanje u Allaha, dž.š.

Islamski velikani su pokušali definirati tu vječnu ljubav. Definicija je mnogo, a izabrana je sljedeća:

“Ljubav je obaranje srčanog pogleda od svega mimo Allaha, Voljenog”.

Ebu Bekr es-Siddik, r.a, rekao je: “Ko bude okusio iskrenu ljubav prema Allahu, dž.š., On će ga odvratiti od trke za dunjalukom i bit će dušom otuđen od svih ljudi koji nemaju takvu ljubav”.
A Jahja bin Muaz veli: "
Praška ljubavi draža mi je od sedamdeset godina ibadeta".

Ova Ljubav direktno dolazi od Uzvišenog Allaha, Koji, obraćajući se Musau, a.s., kaže:

“... Ja sam učinio da te svako voli (Ja sam ti poklonio svoju ljubav) i (učinio) da rasteš pod okom Mojim” (Taha : 39).
Više je uzoraka zbog kojih vjernik biva počašćen ovom Ljubavlju:
– učenje Kur’ana i duboko promišljanje o njegovom značenju,
– približavanje Allahu obaveznim dužnostima, farzovima i dobrovoljnim ibadetom,
– spominjanje Allaha u svakom momentu,
– posmatranje i svjedočenje prefinjene Allahove dobrote prema robovima,
– izbjegavanje svega što udaljava od Allaha,
– druženje sa onima koji iskreno vole Allaha, Poslanika i sve mu’mine (vjernike).

Postoje tri stepena ljubavi prema Allahu, dž.š.:

– Ljubav koja prekida i odbacuje svaku vesvesu, lošu misao koja razara iman i prouzrokuje svađu među ljudima. Dakle, ljubav prema Allahu i zloba prema ljudima su dvije suprotnosti kao budnost (zikir) i nemarnost. U srcu mora prevladati ljubav nad svim vesvesama. Ko iskreno voli neće dopustiti mjesto lošim mislima u srcu. U srcu vjernika koji ovako postupa počinje se javljati slast i zadovoljstvo služenja svome Gospodaru. On će naići na veliku utjehu u bolestima i teškim situacijama.

– Ljubav kojom posmatra i svjedoči prevelike Allahove blagodati koje uživa, bilo vanjske ili unutarnje, a najveća blagodat je to što te je Allah odabrao nad ovolikim stvorenjima i učinio dostojnim da Ga ti spominješ i voliš.

– Ljubav koja podstiče da daješ prednost Allahu i Poslaniku nad svim stvorenjima i smatraš da su svi vjernici preči od tebe.

Mnogi ljudi se čude odakle tolika ljubav među vjernicima iz raznih krajeva, čak i kad se prvi put u životu sretnu. To nam Allah objašnjava:

“One koji su vjerovali i dobra djela činili Milostivi će sigurno voljenim učiniti” (Taha : 96).

U komentarima ovog ajeta stoji da će ih Allah zavoljeti i učiniti da se i oni međusobno vole i poštuju.

Herim bin Hajan kaže: “Kad god se rob srcem okrene Allahu, odmah Allah okreće srca mu’mina prema njemu i počasti ga da sve mu’mine voli i da bude milostiv prema njima”.

Ovo je mu’minska ljubav koju je zagarantirao Allah. Mnogi ljudi bi voljeli pridobiti iskrenu ljubav svojih prijatelja, ali u većini slučajeva dolazi do razočarenja. Mnogi roditelji bi voljeli da im djeca uzvrate iskrenu ljubav i poštovanje. Dali bi svo bogatstvo da to dobiju. Ali, uzalud. Mnoge majke plaču zato što ih djeca ne obilaze. Njima nisu potrebne pare, zadovoljne su i sa malim, ali im je, zato, potrebna pažnja, blagost, lijepa riječ, potrebna im je ljubav.
Pa, gdje je nestala ta ljubav?
Zapostavljanjem vjere, ljubav je prebačena u aktovke.
Kako se može postići ova ljubav?

U 31. ajetu sure Ali Imran, obraćajući se Muhammedu, s.a.v.s., Allah, dž.š., kaže:

“Reci: 'Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti'“.

I u podužem hadisu se navodi da Allah, kad zavoli svoga roba, isto to naredi Džibrilu i ostalim melekima, a učini i da tog roba zavole i svi ljudi. (11. Buharija, Muslim)

Evo i svijetlog primjera ashaba koji je silno volio Poslanika. Jednom je odsustvovao iz džemata na sabah-namazu. Poslanik je odmah upitao za njega. Ashabi su odgovorili da ne znaju. Onda su skupa otišli do njegove kuće, da ga obiđu. Zatekli su ga u postelji. Na Poslanikov upit zašto nije bio na sabah-namazu, ashab je odgovorio: “Božiji Poslaniče, davno sam se probudio i počeo sam razmišljati o tebi, tvome stepenu kod Allaha i mjestu na Onome svijetu. Poznajući sebe, svoje grijehe i slabosti, pobojao sam se da možda na Onome svijetu neću biti s tobom u društvu. Od plača i straha, noge su mi se oduzele i nisam bio u stanju doći”. Nakon toga je zaplakao i Poslanik i rekao: “Bit ćeš sa onim koga voliš”. (12. Buharija, Muslim, Tirmizi, Ahmed)

Zato, budeš li volio kafira, i bit ćeš s njim. Budeš li volio munafika, bit ćeš s munafikom. A budeš li volio vjernika, bit ćeš s njim. A svi mi volimo vjernike. Zato smo ovdje. Među nama sigurno ima onih koji se nikako ne poznaju. Zato, upoznajmo se, zbližimo se i zavolimo u ime Allaha. Džamija je kuća u kojoj se sjedinjuju srca i rješavaju svi problemi.

Upoznajmo se na izlasku iz džamije, razmijenimo mišljenja i pozitivne rezultate, usmjeravajmo se ka istom cilju, jer je nama isti Allah, isti Poslanik – Muhammed, s.a.v.s., ista Objava – Kur’an i ista Kibla. A isti cilj nas je i danas, na džumi, sastavio i svi zajedno, povezanih srca, putujemo ka Džennetu.

Poslanik, s.a.v.s., je rekao u svojoj hutbi: “Zavolite svakog koga Allah voli. Volite Allaha iz dna duše i neka vam ne dosadi Njegovo spominjanje. I neka vam prema Njemu srca ne budu kamena. I nemojte mu ništa pripisivati. Bojte Ga se iskreno. Ono što govorite, potvrdite dobrim djelima i zavolite se Allahovom milošću”. (13. Ovu hutbu navodi Ebu Bekr El.Bakillani, u svojoj knjizi I'džazul-Kur'an, str. 130.)

Gospodaru naš, učini nas da budemo među onima koje voliš Ti, meleki, Poslanik i sva stvorenja. Amin!
Alipašina džamija, 7. 10. 2000.

Vrh

Tema posta: Re: Ramazan
PostPoslato: 16 Avg 2010, 17:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Koliko se muslimani kod nas pridržavaju Ramazanskog posta?
Vjerujem da nije lako u sredini gdje je većina stanovništva druge vjere, pa su iskušenja na svakom koraku.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2010, 18:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pridružujem se čestitkama.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2010, 18:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Sve najbolje i neka im post ne padne teško, želim Japanese Rose, Oficiru s ružom, Ahmedu i svim ostalim forumašima islamske vjeroispovijesti!

الله أكبر !!!

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2010, 20:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Evo nakon iftara vidjeh ovu cestitku...

Hvala iz dubine duse :)

Sto se tice samog posta, uopste nije tesko, jer kad se vide prosla vremena kad nije bilo raznolikosti ishrane kad se postilo o kukuruznom kruhu a s njim i mrsilo, i sadasnje vrijeme kad na stolu imamo od nacionalne do internacionalne hrane s mnostvom svih sokova, voca i povrca doista svaki onaj musliman koji kaze da nije moguce zasluzuje da se na bajram strpa u ćumez ( tako su nas strasili stari, ko od djece nije postio prijetili bi da ce za bajram u cumez :D ).

Vrijeme ramazana je vrijeme u kojem se djela mnogo više nagrađuju nego u vremenu mimo ramazana, tako da se jedan dobrovoljni namaz nagrađuje koliko i obavezni, a obavezni se nagrauje i do 70 puta.

Vrijeme ramazana je vrijeme koje se ne moze opisati, i nikako nije cudo pozeljeti da ramzan traje citavu godinu.

Gospodar Arsa svaki put naređuje Ridvanu da se dzennet posebno okiti, sejtani se u lance povezu, te niko nema da ometa postaca cak ni u njegovom snu, jer on i kad spava posti, njegovo disanje je tespih (slavljenje Gospodara) a spavanje ibadet.

guess who je napisao:
Koliko se muslimani kod nas pridržavaju Ramazanskog posta?
Vjerujem da nije lako u sredini gdje je većina stanovništva druge vjere, pa su iskušenja na svakom koraku.

Meni licno u vrijeme posta uopste nije tesko kad vidim da drugi jedu ili piju a znam da ti drugi nisu muslimani. Koliko smo svi ljudi i koliko treba da olaksamo jedni drugima govori i prica koju sam slusao jos prije rata...naime u pojedinim krajevima BiH u selima s vecinskim krscanskim stanovnistvom, stari krscani pravoslavci i katolici su se ustrucavali da javno jedu u mahalama u vrijeme ramazana da ne bi u iskusenje doveli svoje komsije...
Jedan lijep gest starih ljudi koji su znali cjeniti komsiluk, vjeru, moral i kulturu ...

Jos jednom hvala na cestitkama. :)

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2010, 20:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Jel' postoji ograničenje u vrsti hrane za vrijeme posta ili je samo bitno da se ne jede u toku dana?
Nisam upućen, a zanima me, konkretno za hranu i piće, znam da post ne čini samo to.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2010, 20:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ramazanski post je u stvari post "do devetog casa" kako su postili prvi hriscani, prvo jelo i pice se uzimalo tek nakon vecernje sluzbe (iftara).

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2010, 21:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

guess who je napisao:
Jel' postoji ograničenje u vrsti hrane za vrijeme posta ili je samo bitno da se ne jede u toku dana?

Pa vidi sto se tice hrane i pica koja se konzumira u ramazanu ona se ne razlikuje nista od one hrane i pica mimo ramazana, dakle sve sto je dozvoljeno mimo ramazana dozvoljeno je i u ramazanu, a sve sto je zabranjeno mimo ramazana zabranjeno je i u samom ramazanu...to je sto se tice hrane i pica opcenito.

Vrijeme posta je određeno a krece se od zore pa do zalaske sunca sto u prevodu znaci recimo sutradan od nekih 4:00 u jutro pa sve do 20:00 na vece, znaci vrijeme sehura (dorucka) bi bilo do 4:00 a vrijeme iftara (vecere) u 20:00.

U ovim ljetnim danima malo je problem voda narocito za ljude koji idu na posao vec u 7-8 sati i rade citav dan recimo na bausteli, poljoprivredi itd. ali sto se tice hrane ona je najmanji problem.
U stvari preskace se jedan obrok odnosno rucak, i mozda jedan međuobrok :D , jer je dan malo duzi, od prilike 16 sati se posti.

Sto se tice hrane treba jos dodati da je pozeljno da se nađe na stolu ako covjek ima novca da je sebi priusti, poput datula i da se s njima omrsi, odnosno uzme prvi zalogaj, za ostalu hranu bitno je da je halal.

Jamesdin Kurtovic je napisao:
Ramazanski post je u stvari post "do devetog casa" kako su postili prvi hriscani, prvo jelo i pice se uzimalo tek nakon vecernje sluzbe (iftara).

Bas me zanima kako je proticao takav post?
Kod nas osim zabrane konzumiranja hrane i pica zabranjeno je konzumacija braka, da li je to bio slucaj i kod prvih hriscana?

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2010, 21:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pa kako izdrze na gradjevini po ovom suncu bez vode citav dan?
Ja sam cuo da je najbolji post bez hrane jedan dan, ali sa vodom. Najbolje fizicko i duhovno ciscenje jer voda ispira.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2010, 22:43 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ja izdrzao jednom 7 dana bez hrane i vode...uh nikad vise..

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2010, 23:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:

Bas me zanima kako je proticao takav post?
Kod nas osim zabrane konzumiranja hrane i pica zabranjeno je konzumacija braka, da li je to bio slucaj i kod prvih hriscana?

I dalje je sve isto, osim sto je post ublazen na uzdrzavanje od svih krvnih zivotinja i njihovih proizvoda,
uzdrzavanje od polnih odnosa, sa naglaskom na uzdrzavanje i od negativnih misli, svadje, osudjivanja itd.

U sustini, shvatanje posta i molitve u hriscanstvu i islamu je potpuno isto,
s tim sto je crkva u poslednje vrijeme morala ublaziti kriterijume posta (bas zbog onih koji rade teske fizicke poslove),
pa je apsolutni post (koji se praktikuje u Ramazanu) ostao u prva tri i poslednja tri dana Velikog posta,
i na vece uoci Liturgije (ne jede se i ne pije nista od Vecernje sluzbe do sutradan u podne).
Neko ko je iskreno posvecen vjeri obicno posti cetiri visednevna posta i svaku srijedu i petak,
tako da ispadne da u postu se provede oko pola kalendarske godine.

Kod rimokatolika je ostao samo uskrsnji post, ali bez ikakvih odredjenih obaveza (vjernici sami odrede od cega ce se uzdrzavati i na koji period).

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2010, 23:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Sto se tice teskog rada, imam jednog prijatelja cisti je fizikaner na bausteli, znaci malter, lopate, krampovi, prenosenje materijala itd. i radi od 7 do 5:30 na vece, onako 30 i neka godina ...međutim niti ne pomislja na prekid posta ili na olaksice.

U Islamu je poznato da jedan dan propustenog posta u ramazanu je gotovo nenadoknadiv, znaci kad bi covjek postio citav zivot (po nekim misljenjima) nebi uspio da nadoknadi samo jedan dan tog posta, iz tog razloga mnogi muslimani koji su doista prakticari vjere se vrlo tesko ili nikako odlucuju na prekid posta, ma o kom poslu se radilo.

Iako postoje olaksice za ljude koji se bave teskim fizickim radovima, vjernici se uglavnom drze kraja ajeta koji glasi " a neka znate bolje vam je da postite", olaksice postoje za putnike, zatim bolesne, trudnice, dojilje,...

Ja licno preferiram misljenje da se covjek treba dobro zapitati prije nego li prekine post onako sam od sebe, i treba dobro da razmisli prije nego sam sebi donese fetvu o prekidu posta tog dana.

Bog ne bi propisao covjeku nesto sto ne moze da podnese, niti bi ga duzio preko njegovih mogucnosti, s toga smatram da post u bilo kojoj religiji treba i mora biti ispostovan od strane vjernika kao sto moraju biti ispostovane najvece Bozje zapovijedi.

U krscanstvu znam da je dosta lakse podnijeti post, ali sam primjetio da dosta ljudi ne posti...onda sam zakljucio (sto ne znaci da je tacno) da nije problem u opterecenosti postom, da li je on 30 dana kao u islamu, ili nekoliko dana kao u krscanstvu, da li je on bez hrane ili samo bez određene hrane... itd. nego je problem do covjeka i njegove volje...

Ponekad pomislim da je Bog odredio da ljudi poste samo mislima a da im je ostalo sve dozvoljeno i hrana i pice, i sex i zabava opet bi neki nasli ispriku i pravdali se da ne mogu, jer definitivno je do covjeka ...uvjek je bilo do covjeka.

tako da ispadne da u postu se provede oko pola kalendarske godine.

Impresivno.... :) Da li vi u postu provedete veci dio dana ili noci? Buduci da si rekao da se posti od vecernje Liturgije do sutra u podne, da li je tako i s ostalim danima posta?

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2010, 23:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
Ponekad pomislim da je Bog odredio da ljudi poste samo mislima a da im je ostalo sve dozvoljeno i hrana i pice, i sex i zabava opet bi neki nasli ispriku i pravdali se da ne mogu, jer definitivno je do covjeka ...uvjek je bilo do covjeka.

E, bravo. Tacno je tako. Ipak sve ide od covjeka do covjeka.

Sto se tice posta, kad saberes 7 nedelja Velikog posta (pred uskrs), oko 7 nedelja Bozicnog, 2 nedelje Gospojinskog (upravo sad traje), i od 2-7 nedelja Petrovskog posta,
plus svaku srijedu i petak dobijes negdje malo jace od polovine godine. Apsolutni post koji sam ti pominjao vazi za svaki dan u kojem ima sutradan Liturgija (dakle od Vecernje sluzbe pa do kraja Liturgije koja obicno pocne oko 9 ujutro i zavrsi oko podne), te za pocetak i kraj tih visenedjeljnih postova, obicno prva tri i zadnja tri dana. Podrazumjeva se uzdrzanje od svadja, polnih odnosa, ruznih rijeci, misli, a vjernici se pozivaju da sto vise cine milostinju, dobra djela, obilaze napacene, siromasne, one u bolnicama, zatvorima itd.
Post (u smislu hrane) se takodje razrjesava za jako malu djecu, trudnice, dojilje, bolesne i putnike.

Nije samo post zajednicki, vec i nacin molitve. U Velikom postu pravoslavci na sluzbi prave velike metanije (poklone do zemlje),
a taj vid molitve je ocigledno odusevio Muhameda dz.s. koji ga je uveo kao obavezan (s tim sto je malo ublazio pa se poklon ne cini iz stojeceg, vec iz klececeg stava).
Takodje nacin oglasavanja onog ko poziva sa dzamije na molitvu je stari "sesti ihos", vrsta pojanja koje se vrsilo u danima Velikog posta sirom bliskog istoka.

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2010, 14:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nije samo post zajednicki, vec i nacin molitve. U Velikom postu pravoslavci na sluzbi prave velike metanije (poklone do zemlje),
a taj vid molitve je ocigledno odusevio Muhameda dz.s. koji ga je uveo kao obavezan (s tim sto je malo ublazio pa se poklon ne cini iz stojeceg, vec iz klececeg stava).

Cek' malo... :-?
je ocigledno odusevio Muhameda dz.s. koji ga je uveo kao obavezan (s tim sto je malo ublazio pa se poklon ne cini iz stojeceg, vec iz klececeg stava).

Moze malo objasnjenje rijeci "odusevio" , "uveo", "obavezan" "ublazio"...Neke mi tu stvari nisu jasne :o

Samo ako moze mala ispravka na skracenice "dz.s" jer se one upotrebljavaju iskljucivo kad se govori o Bog a nikako o Poslaniku, jer se za OPoslanika koristi "s.a.w.s."

Ok... :wink:

Takodje nacin oglasavanja onog ko poziva sa dzamije na molitvu je stari "sesti ihos", vrsta pojanja koje se vrsilo u danima Velikog posta sirom bliskog istoka.

Ni ovo mi nije jasno...

:)

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2010, 15:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Redom - Muhamed s.a.w.s (izvinjavam se za gresku) u Kur'anu pominje Indzil i Tevrat, odnosno Isau i Musu kao Bozije knjige i Bozije poslanike,
dakle nije pricao napamet, morao je biti upoznat sa bliskoistocnim religijskim praksama judejaca i hriscana.
U njegovo vrijeme citav Egipat, Palestina, Sirija, Vizantija (danasnja Turska) je bio pretezno hriscanski,
ali nije samo rijec o ucenjima i bozijim objavama, vec govorim i i vjerskim praksama (dakle metanije u Velikom postu, odnosno klanjanje),
zatim nacin kako su se intonirali vjerski tekstovi u hramovima (danas kad slusas recimo pravoslavne Arape ne bi znao da li uci hodza ili pop).
Nacini moljenja odnosno intoniranja svetih tekstova su i dan danas potpuno isti i u islamu i kod pravoslavaca na bliskom istoku.

evo ti kako zvuci pravoslavna liturgija na bliskom istoku pa uporedi>

http://www.youtube.com/watch?v=jyVXDDOAAy0

http://www.youtube.com/watch?v=DGNXDVKKRJs

http://www.youtube.com/watch?v=33MR5p0P ... re=related

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2010, 18:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Naglasavam da se radilo o Objavi, jer Muhammed a.s. nije bio upoznat s nacinom prakticiranja vjere niti kod krscana niti kod jevreja, Kur'an koji mu je objavljen mogao je biti objavljen preko covjeka koji je bio cist od bilo kakvih vjerskih, filozofskih, religijskih i dr. primjesa isto onako kako je tjelo Marije moralo biti cisto od ljudskog dodira, jer Bog ne dozvoljava osim da se rijec izrodi iz cistog i da ne bude prethodno zaprljana bilo fizicki ili u nekom filozofsko-teoloskom smislu.
Zbog toga je Isa a.s. i bio rođen od djevice Marije isto kao sto je Kur'an objavljen preko Muhammeda s.a.w.s.
Marija i Muhammed s.a.w.s. se mogu porediti u tom smislu cistoce a ono sto je preko njih doslo covjecanstvu bilo je Isa a.s. odnosno Kur'an.

E sad zasto ima slucnosti???

Sve nebeske religije potjecu od istog izvora od Jednog Boga, svi imamo post, pa postoji mogucnost da je post bio vise slican nego razlicit, jer ima ajet koji govori sljedece..."O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili."(Kuran, el-Bekare, 183.)

Dakle i narodima prije nas (muslimana) je bio propisan post, s toga imamo vjerovatno vise slicnosti nego razlike.
Ucenje Kur'ana cistim glasom ima svoje utemeljenje, a nastanak ezana se veze za san jednog od ashaba...jer su u to vrijeme, kao i sad krscani imali zvono, jevreji trubu ili rog a muslimanima se propisuje ezan (poziv na molitvu ljudskim glasom)

(dakle metanije u Velikom postu, odnosno klanjanje),

Nisam siguran da li ovdje mislis na teravih-namaz...Teravih namaz ili odmor-namaz se smatra nafilama dakle dobrovoljni namazom, e sad posto je vrijednost ramazana prevelika ljudi nastoje da klanjaju sto vise teravih namaza, ili cak sto brze ( sto bas nije ispravno), jer vidis Poslanik s.a.w.s. je za svog zivota svega 3 puta klanjao teravih namaz, i to je izlazio sam da klanja a narod se svake noci sve vise i vise skupljao pa je on a.s. odustao od klanjanja bojeci se da taj namaz ne postane obavezan za muslimane.
Teravih- namaz se pocinje prakticirati tek od jednog od halifa (da sad ne trazim tacno od kojeg).

Hocu da kazem da imamo slicnosti uostalom ne samo u postu nego i u obredoslovlju i vjerovanju kako bi rekao kralj Negus "Razlika između vase i nase vjere je poput linije na pijesku" -te bi stapom napravio tu liniju. ( to je rekao ashabima kad ih je prihvatio u izbjeglistvo u Abesiniji), ali ta slicnost nije rezultat kopije niti plegijata nego Objava koje dolaze od istog Izvora ali za razlicite narode i razlicita vremena.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2010, 14:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Redom - Muhamed s.a.w.s (izvinjavam se za gresku) u Kur'anu pominje Indzil i Tevrat, odnosno Isau i Musu kao Bozije knjige i Bozije poslanike,
dakle nije pricao napamet, morao je biti upoznat sa bliskoistocnim religijskim praksama judejaca i hriscana.

Pogledaj kako pocinje sura Yusuf / Josef

1. Elif Lam Ra. Ovo su ajeti Knjige jasne!
2. Objavljujemo je kao Kur’an na arapskom jeziku da biste razumjeli.
3. Objavljujući ti ovaj Kur’an, Mi tebi o najljepšim događajima kazujemo iako prije njega nisi doista ništa znao:

Završava sa...
110. I kad bi poslanici gotovo nadu izgubili i pomišljali da će ih lašcima proglasiti, pomoć Naša bi im došla; Mi bismo spasili one koje smo Mi htjeli, a kazna Naša ne bi mimoišla narod nevjernički!
111. U kazivanju o njima je pouka za one koji su razumom obdareni. Kur’an nije izmišljena besjeda, on priznaje da su istinite knjige prije njega objavljene, i objašnjava sve, i putokaz je i milost narodu koji vjeruje.

Nije Allahov poslanik alejhisselam nista od tog znao. Objavljeni događaji su zbog pouke.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 14:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Hvala na cestititkama, postim od svoje 12god, i uopste nije tesko, moze se, sve do volje i vjere covjeka.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 14:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Svaka cast Behar, ako moze pitanje kada se post zavrsava, odnosno kada pocinje praznik Kurban Bajram?

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 14:53 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Poslije ramazanskog posta ide Bajram ( sept. 9). Kurban bajram nece jos.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]