banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 00:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: 7 smrtnih grijeha
PostPoslato: 27 Avg 2010, 22:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Danas sam gledao neku emisiju na history, u njoj se govorilo o 7 smrtnih grijeha u krscanstvu s osvrtom i na druge religije, ali sam na zalost vidio samo malio dio emisije negdje pred kraj.

Interesuje me koji su to grijesi, i nekako sam pred kraj "uhvatio" da ih je u stvari bilo i vise kod nekih teologa i crkvenih vjerodostojnika koji su pisali o njima, ali su na kraju ipak morali sve grijehe svesti na tih 7 smrtnih, valjda zbog tradicije...koja je to tradicija bila?
I kako se to historijski desavalo da se dođe do 7 smrtnih grijeha, ako oni nisu pobrojani jedan za drugim u Bibliji?

Vrh

Tema posta: Re: 7 smrtnih grijeha
PostPoslato: 27 Avg 2010, 22:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Gordost, škrtost, razvrat, lakomost, gnjev, lijenost i zavist najveći su grijehovi čovjeka uopšte (o novih 7 grijeha koje je Vatikan prije par godina objavio ne bi trebali, na tom popisu fali pedofilija i abortus) i sve bi se priznate religije morale tome prikloniti, jer samo iz jednog grijeha mogu nastati svi ostali.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 00:47 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
7 smrtnih ... :lol:

imas film Seven..

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 00:58 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Sta je razvrat?

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 03:00 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
perversion...

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 06:39 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Thanks.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 11:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
a sta je lakomost???

Da li je ravnodušnost bila jedan od grijehova ili se ona nalazi u jednom od ovih 7?

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 12:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Halpert je napisao:
Gordost, škrtost, razvrat, lakomost, gnjev, lijenost i zavist najveći su grijehovi čovjeka uopšte (o novih 7 grijeha koje je Vatikan prije par godina objavio ne bi trebali, na tom popisu fali pedofilija i abortus) i sve bi se priznate religije morale tome prikloniti, jer samo iz jednog grijeha mogu nastati svi ostali.

Ja koliko znam ovo je 7 smrtnih grijehova: ponos, zavist, neumjerenost u jelu i picu, pozuda, bjes, pohlepa i ljenost.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 12:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
sve su to varijacije na temu..negdje procitah da je njihova uloga prosto da donese covjeku mentalni mir..kad je covjek u miru sa samim sobom i okolinom ima vise vremena i energije da se posveti svom duhovnom razvoju..dakle, cjepidlacenje oko varijacija je nebitno skorz.

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2010, 09:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Ja sinoć gledao Se7en :D

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2010, 12:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Oficir s ruzom je napisao:
Danas sam gledao neku emisiju na history, u njoj se govorilo o 7 smrtnih grijeha u krscanstvu s osvrtom i na druge religije, ali sam na zalost vidio samo malio dio emisije negdje pred kraj.

Interesuje me koji su to grijesi, i nekako sam pred kraj "uhvatio" da ih je u stvari bilo i vise kod nekih teologa i crkvenih vjerodostojnika koji su pisali o njima, ali su na kraju ipak morali sve grijehe svesti na tih 7 smrtnih, valjda zbog tradicije...koja je to tradicija bila?
I kako se to historijski desavalo da se dođe do 7 smrtnih grijeha, ako oni nisu pobrojani jedan za drugim u Bibliji?

U Pravoslavlju svaki grijeh može biti oprošten nakon pokajanja i ispovijesti. Pravoslavlje ne priznaje simoniju (davanje novca za odriješenje od grijehova).
Takođe postoje grijesi koji ne mogu biti oprošteni ni na ovom ni na onom svijetu (Zato vam kažem: svaki grijeh i hula oprostiće se ljudima; a na Duha svetoga hula neće se oprostiti ljudima. Mar. 3, 28. -Luka 12, 10. -Dela. 7, 51. -Jevr. 6, 4. -Jevr. 10, 26. -1.Jov. 5, 16. - )

Pod pojmom Smrtni grijesi mislimo na grijehe koji utiču na našu besmrtnu dušu a ne na naše tijelo.
Sve dole navedeno utiče na zamračenje duše i odrođavanje od Boga:
Oholost
Škrtost
Bludnost
Zavist
Neumjerenost u jelu i piću
Srditost
Lijenost

Zašto baš 7? Broj 7 je mističan broj i mnogo puta se pojavljuje u Svetom Pismu.

Citiraj:
Broj 7 u Bibliji se pominje negde oko 700 puta. Broj 7 se koristi više nego bilo koji drugi broj osim broja jedan (1).

U Otkrovenju broj sedam se javlja više puta: 7 crkava, 7 anđela, 7 zvezda , 7 pečata, 7 zlatnih svećnjaka, 7 truba, 7 gromova, 7 krajnjih zala, 7 zlatnih zdjela. A onda i aždaja sa 7 glava i na tim glavama 7 kruna - aždaja je simbol ljudskog ega, telesno mudrovanje kako ga je Apostol Pavle zvao (Rimljanima 8:7).

Broj sedam simboliše duhovnu savršenost. U Starom Zavjetu Bog je stvorio zemlju za šest dana, a sedmog se odmorio.

Sedam smrtnih grijehova i sedam vrlina. Sedam svetih tajni.

Oprosti sedamdeset puta sedam.

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2010, 15:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Znači - Hitler se pokaje i to je to? Mislim, kad bi bio istočne vjere...

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 06:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Daljac je napisao:
Znači - Hitler se pokaje i to je to? Mislim, kad bi bio istočne vjere...

Nakon smrti nema pokajanja. :)

Iz ove dole navedene priče se jasno vidi da je Bogu miliji grešnik koji se pokajao i povratio na pravi put nego onaj vjernik koji nikada nije griješio, jer daleko veću snagu ima onaj koji je shvatio da je pogriješio, spoznao i dobro kao i zlo i od to dvoje izabrao dobro.

Citiraj:
21 A sin mu reče: oče, sagriješih nebu i tebi, i već nijesam dostojan nazvati se sin tvoj. Psal. 51, 4. -1.Kor. 8, 12. -
22 A otac reče slugama svojijem: iznesite najljepšu haljinu i obucite ga, i podajte mu prsten na ruku i obuću na noge. Psal. 45, 13. -Isa. 61, 10. -Gal. 3, 27. -Fil. 3, 8. -Otkr. 19, 8. -
23 I dovedite tele ugojeno te zakoljite, da jedemo i da se veselimo.
24 Jer ovaj moj sin bješe mrtav, i oživlje; i izgubljen bješe, i nađe se. I stadoše se veseliti. Isa. 35, 10. -Rim. 6, 13. -Ef. 2, 1. -Kol. 1, 13. -
25 A sin njegov stariji bijaše u polju, i dolazeći kad se približi kući ču pjevanje i podvikivanje.
26 I dozvavši jednoga od slugu zapita: šta je to?
27 A on mu reče: brat tvoj dođe; i otac tvoj zakla tele ugojeno, što ga je zdrava vidio.
28 A on se rasrdi i ne šćadijaše da uđe. Tada iziđe otac njegov i moljaše ga. Jezek. 16, 56. -Jona 4, 1. -Dela. 11, 2. -
29 A on odgovarajući reče ocu: eto te služim toliko godina, i nikad ne prestupih tvoje zapovijesti, pa meni nikad nijesi dao jareta da bih se proveselio sa svojijem društvom; Mat. 20, 11. -Rim. 7, 9. -
30 A kad dođe taj tvoj sin koji ti je imanje prosuo s kurvama, zaklao si mu tele ugojeno.
31 A on mu reče: sine! ti si svagda sa mnom, i sve je moje tvoje.
32 Trebalo se razveseliti i obradovati, jer ovaj brat tvoj mrtav bješe, i oživlje; i izgubljen bješe i nađe se.
Rim. 15, 9. -

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 06:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Moći se pokajati je takođe blagoslov.
Šta ako u trenucima prije smrti čovjek "nije u elementu" da se pokaje...
Pokajanje nije sve, nešto se mora i naučiti na greškama, a nešto se zaslužuje nesvjesno.
I dobro i loše.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 07:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije u elementu? :) Mnogi se pred smrt sjete Boga.
Ne treba se sjećati Boga kad nastupi vrijeme odlaska, za to se ima čitav život, jer niko ne zna svoj čas.

Citiraj:
33 Pazite, stražite i molite se Bogu; jer ne znate kad će vrijeme nastati. Rim. 13, 11. -1.Sol. 5, 6. -
34 Kao što čovjek odlazeći ostavi kuću svoju, i da slugama svojima vlast, i svakome svoj posao; i vrataru zapovjedi da straži. Mat. 25, 14. -
35 Stražite dakle; jer ne znate kad će doći gospodar od kuće, ili uveče ili u ponoći, ili u pijetle, ili ujutru; 2.Pet. 3, 1. -2.Pet. 3, 10. -Otkr. 3, 3. -
36 Da ne dođe iznenada i da vas ne nađe a vi spavate.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 07:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
E to "spavate" može biti zažareno ludilo tiranina, neko je spomenuo Hitlera (iako ne treba vjerovati baš svemu)
Ako Bog uzme razum, nema pokajanja, ali zato nije sve u pokajanju, neko to odgore vidi sve, neko pamti svaki tren u godini, sve veze, šetnje, razgovor...dobro kažeš, Boga se treba sjećati čitav život.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 07:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Spavati znači ništa ne činiti, opustiti se i živjeti od danas do sutra, bez preispitivanja i činjenja dobrog kako sebi tako i drugima.
Smrtni grijesi utiču na uljuljkanje naše duše u učmalost i nedjelovanje. Negativnim mislima naš pogled na svijet postaje negativan i ne nalazimo u životu ništa lijepo, postajemo odrođeni i ogorčeni.
U stanju samoljublja postavljamo pitanja: zašto se baš meni nešto moralo desiti, Bog ne postoji jer je previše nepravde, zla, da postoji ne bi to dozvolio, a pri tom nam izmiče odgovor da sve što se dešava ima svoj duboki smisao (čak i ako ga mi ne razumijemo).

Prema tome, nije Bog taj koji nam oduzima razum nego mi dozvoljavamo svojim nedjelovanjem da naša percepcija postaje zamagljena i iskrivljena. Svako učinjeno zlo je učinjeno iz neznanja o posljedicama (posljedicama po dušu onoga koji to čini).

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 08:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Znaš, mene zanima kako se zna šta je grijeh i za šta treba tražiti oprost. Naravno, znam ja da će se meni sada na ovo pitanje potezati citatima iz Biblije, ali - da li je, recimo, Džek Trbosjek uradio dobro ili loše djelo?

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 08:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Daljac je napisao:
Znaš, mene zanima kako se zna šta je grijeh i za šta treba tražiti oprost. Naravno, znam ja da će se meni sada na ovo pitanje potezati citatima iz Biblije, ali - da li je, recimo, Džek Trbosjek uradio dobro ili loše djelo?

Grijeh je sve ono što nanosi štetu tvojoj duši ili nekome drugome.
Nije iz Biblije ali vrijedi "Ne radi drugome ono što ne bi želio tebi neko da radi".

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 09:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ajnštajn kaže da je sve relativno.
Tako bi moralo biti i ovo, jer ja naprosto ne znam i ne mogu da znam da li je za mene dobro/loše ono što je za nekoga dobro/loše. Ako je, dakle, vjerovati hrišćanskom načelu - ubijati je grijeh. Ali, šta ćemo ako je Trbosjek pobio kurave koje su prenosile neke zarazne bolesti i tako spriječio više smrti?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]