Oficir s ruzom je napisao:
Danas sam gledao neku emisiju na history, u njoj se govorilo o 7 smrtnih grijeha u krscanstvu s osvrtom i na druge religije, ali sam na zalost vidio samo malio dio emisije negdje pred kraj.
Interesuje me koji su to grijesi, i nekako sam pred kraj "uhvatio" da ih je u stvari bilo i vise kod nekih teologa i crkvenih vjerodostojnika koji su pisali o njima, ali su na kraju ipak morali sve grijehe svesti na tih 7 smrtnih, valjda zbog tradicije...koja je to tradicija bila?
I kako se to historijski desavalo da se dođe do 7 smrtnih grijeha, ako oni nisu pobrojani jedan za drugim u Bibliji?
U Pravoslavlju svaki grijeh može biti oprošten nakon pokajanja i ispovijesti. Pravoslavlje ne priznaje simoniju (davanje novca za odriješenje od grijehova).
Takođe postoje grijesi koji ne mogu biti oprošteni ni na ovom ni na onom svijetu (Zato vam kažem: svaki grijeh i hula oprostiće se ljudima; a na Duha svetoga hula neće se oprostiti ljudima. Mar. 3, 28. -Luka 12, 10. -Dela. 7, 51. -Jevr. 6, 4. -Jevr. 10, 26. -1.Jov. 5, 16. - )
Pod pojmom Smrtni grijesi mislimo na grijehe koji utiču na našu besmrtnu dušu a ne na naše tijelo.
Sve dole navedeno utiče na zamračenje duše i odrođavanje od Boga:
Oholost
Škrtost
Bludnost
Zavist
Neumjerenost u jelu i piću
Srditost
Lijenost
Zašto baš 7? Broj 7 je mističan broj i mnogo puta se pojavljuje u Svetom Pismu.
Citiraj:
Broj 7 u Bibliji se pominje negde oko 700 puta. Broj 7 se koristi više nego bilo koji drugi broj osim broja jedan (1).
U Otkrovenju broj sedam se javlja više puta: 7 crkava, 7 anđela, 7 zvezda , 7 pečata, 7 zlatnih svećnjaka, 7 truba, 7 gromova, 7 krajnjih zala, 7 zlatnih zdjela. A onda i aždaja sa 7 glava i na tim glavama 7 kruna - aždaja je simbol ljudskog ega, telesno mudrovanje kako ga je Apostol Pavle zvao (Rimljanima 8:7).
Broj sedam simboliše duhovnu savršenost. U Starom Zavjetu Bog je stvorio zemlju za šest dana, a sedmog se odmorio.
Sedam smrtnih grijehova i sedam vrlina. Sedam svetih tajni.
Oprosti sedamdeset puta sedam.