banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 23:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Avg 2010, 14:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
Saborni hram Hrista Spasitelja u Banjaluci dobio je nedavno na poklon neprocenjivo duhovno blago – čestice moštiju 42 svetitelja. Prema rečima starešine hrama protojerej-stavrofora Ratka Radujkovića, vernik i hadžija Branko Zec, rodom iz Sanskog Mosta, koji 25 godina živi u Americi, poklonio je mošti svetitelja pred kojima se svakodnevno vernici mole za duhovno i svako drugo isceljenje.
On kaže da mu je Branko Zec, kada je video Hram Hrista Spasitelja, rekao da „neće dati prilog u novcu već mnogo vredniji poklon”.
„Nedavno nam je darovao čestice moštiju 42 svetitelja. On je čestice svetitelja dobio kao izraz zahvalnosti od manastira i crkava koje je obišao i darivao – od Jerusalima i Palestine, preko Svete Gore do Rusije”, kaže za „Politiku” prota Ratko Radujković i naglašava da svaka čestica ima sertifikat koji potvrđuje njeno poreklo i verodostojnost.

http://www.politika.rs/rubrike/region/M ... ci.sr.html

Lijepa vijest i izuzetno darivanje.

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2010, 16:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Veliki dar i znak da moramo biti što jači u našoj vjeri.

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2010, 22:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Cestice mostiju.. mislim stvarno :lol:

Jel' stvarno ima ljudi koji vjeruju u te nebuloze?
Citiraj:
poklonio je mošti svetitelja pred kojima se svakodnevno vernici mole za duhovno i svako drugo isceljenje.
Ima li gdje zivog Boga u ovoj prici? :roll:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2010, 22:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
O, Uzvisena, prosveti nas! Povedi nas putem Istine!

:notworthy: :notworthy: :notworthy:

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2010, 22:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jok, pored cestica sta ce ti ko drugi :D :roll:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2010, 23:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Pa zipa, mogu da te razumijem da ti u necem ne vidis smisao,
(da sad ne objasnjavam da nemres stvari gledat po difoltu
"ne postuju oni one koji su se istakli svetim zivotom, no je to idolopoklonstvo,
tu nema boga idolatrija prema ljudima"... blablabla itd.itd.)
al ima ona stara sto kaze "Live and let live" :wink:

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2010, 23:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
@ajkula
Tebi to ništa ne znači, pa nećeš ni pridavati značaje tome. Ali ti ne daje za pravo da omalovažavaš one kojima to znači. I za koje to ima smisao.
Ipak, možda griješim. Zašto ne bi imala pravo ako imaš takvu potrebu.
Samo takav stav govori više o tebi, nego o onima koji bi otišli da se mole česticama. Oni će osjećati mir u tijelu i u duši, spokoj. Takav osjećaj je imao onaj koji ovo dariva, i poklanja od srca. Šta je tu loše? Jedni nigdje ne vide Boga, drugi ga svuda vide.
Možda si se prije ismijavanja trebala prvo upitati šta tebi treba za takav osjećaj. Šta ti je trebalo da to osjetiš? Ako jesi, onda bi se na trenutak poistovjetila sa onima koji će doći da se mole ispred čestica. I bilo bi ti drago. Osjetila bi to kao nešto pozitivno, a ne negativno.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 02:29 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2005, 21:12
danijell je napisao:
@ajkula
Tebi to ništa ne znači, pa nećeš ni pridavati značaje tome. Ali ti ne daje za pravo da omalovažavaš one kojima to znači. I za koje to ima smisao.
Ipak, možda griješim. Zašto ne bi imala pravo ako imaš takvu potrebu.
Samo takav stav govori više o tebi, nego o onima koji bi otišli da se mole česticama. Oni će osjećati mir u tijelu i u duši, spokoj. Takav osjećaj je imao onaj koji ovo dariva, i poklanja od srca. Šta je tu loše? Jedni nigdje ne vide Boga, drugi ga svuda vide.
Možda si se prije ismijavanja trebala prvo upitati šta tebi treba za takav osjećaj. Šta ti je trebalo da to osjetiš? Ako jesi, onda bi se na trenutak poistovjetila sa onima koji će doći da se mole ispred čestica. I bilo bi ti drago. Osjetila bi to kao nešto pozitivno, a ne negativno.

=D>

1389

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 07:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Nisam neki vjernik, ali imam pitanje, jer uopste u hriscanstvu dopusteno da se postuje mrtvo tijelo? Meni se cini da je duh bitniji od tijela u hriscanstvu.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 08:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Људи вјерују у честице. Ја вјерујем у Бога, али не вјерујем у честице. Као што ми је смијешно да људи иду у Меку да ходају око камена. Али људи вјерују у честице као што вјерују у камен у Меки.

Није овдје ријеч о тим људима. Ријеч је о људима који не вјерују у честице и камен и имају потребу да исмијавају људе који вјерују на тај начин. И то им је кул. А једноставно су некултурни и примитивни.

Зашто? Зато што не уважавају другачије мишљење, другачије људе. Бити културан значи поштовати друге и радити ствари тако да друге људе не повриједиш и не увриједиш.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 08:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vjerujete u cestice a smetaju vam feredze i abdesti i jos mnogo toga. Licemjeri!!

Pored zivoga Boga, da se molim "cesticama" raspalih mrtvaca. Hau jes nou :D

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 08:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Bez zelje da raspirujem polemiku o teoloskoj utemeljenosti toga sto rade, reci cu samo da uslijed stalnog obracanja ovom ili onom posredniku potpuno zaboravljamo i ne kultivisemo odnos sa Bogom. Ako nemamo nikakav kontakt sa Bogom, kako cemo uspjeti da ispunimo najvecu zapovijest u Pismu? Kada se cak ni u molitvi ne obracamo Bogu nego jednom pa drugom pa trecem posredniku? Ako se molim posredniku, mostima, za neki dar ili milost, i molitva mi se ispuni, kome cu zahvaljivati u molitvi? Hocu li se zahvaliti Bogu ili svecu kojem sam se molio?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 08:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shoole je napisao:
Људи вјерују у честице. Ја вјерујем у Бога, али не вјерујем у честице. Као што ми је смијешно да људи иду у Меку да ходају око камена. Али људи вјерују у честице као што вјерују у камен у Меки.

Није овдје ријеч о тим људима. Ријеч је о људима који не вјерују у честице и камен и имају потребу да исмијавају људе који вјерују на тај начин. И то им је кул. А једноставно су некултурни и примитивни.

Зашто? Зато што не уважавају другачије мишљење, другачије људе. Бити културан значи поштовати друге и радити ствари тако да друге људе не повриједиш и не увриједиш.

KAda je Isus bio na zemlji i kada je Jevreje i Farizeje tukao po usima i ribao ih da se sve pusilo od Njegovih kritika, morel' biti da je i on bio nekulturan i primitivan? Ili je samo ukazivao na ono sto stoji u Pismu?

Meni je nekulturnije biti licemjer, jedno misliti a drugo govoriti.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 08:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
ajkula je napisao:
Vjerujete u cestice a smetaju vam feredze i abdesti i jos mnogo toga. Licemjeri!!

Ко то вјерује у честице, а смета му фереџа? Прота Ратко? Вања и Вејдер? Душанка Мајкић?

И какве уопште везе има вјеровање у честице са забраном фереџа? Француски парламент је у јулу ове године усвојио закон којима се забрањује ношење бурки у јавности са само једним гласом против. Мислиш да су сви чланови француског парламента вјерски фанатици?
ajkula je napisao:
Pored zivoga Boga, da se molim "cesticama" raspalih mrtvaca. Hau jes nou :D

Па нико ти ни не тјера да се молиш честицама "распалих мртваца". Ни ја не вјерујем у то.

Па што онда пишеш на овој теми? Неко те тјера?

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 09:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Forum je jos uvijek mjesto gdje je dozvoljena sloboda iznosenja misljenja. Zdravo zivio :D

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 09:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2005, 21:12
ajkula je napisao:
Forum je jos uvijek mjesto gdje je dozvoljena sloboda iznosenja misljenja. Zdravo zivio :D

мишљење и "пљување" по нечему што је неком свето, није једно те исто!

1389

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 09:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
U toku cijele godine ljudi idu da se poklone mostima Svetog Vasilija Ostroskog,Svete Petke,poklanjali bi se i mostima Svetog Save da ih turci ne spalise.Ne vidim da ti ljudi koji se poklanjaju cine nekome zlo tim cinom,zive s vjerom,a lakse i ljepse je zivjeti s vjerom.Pravoslavlje nije moranje,niko nikog ne tjera ni da se moli ni da vjeruje,ali nije lijepo napadati ljude koji to cine.Ovo sa feredzama mi je besmisleno komentarisati.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 09:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Smirite strasti. Ne razumijete se.
Čestice moštiju su relikvije (što im i samo ime kaže, reliquiae = ostaci) i vjerujem da su ove (gore navedene) autentične, ali nije nepoznato da se nekad trgovalo sa tim relikvijama, pogotovo sa kostima "običnih" pokojnika koje su bile pohranjene u katakombama. (O tome sam nedavno opširno čitala u knjizi "Imprimatur" inače knjizi koja je zabranjena u Italiji.)
Relikvije se poštuju ali one nisu cilj molitve niti posrednici u molitvi.

Naravno da svaka naša molitva treba da je upućena Bogu i samo Bogu.

"Vjera je u čovjeku, a ne u predmetu kome se klanja".

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 09:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ukoliko nečiji način praktikovanje vjere ne dozvoljava nešto,ne znači da treba to nešto ismijavati.Naročito ako to nešto nekome znači puno.
Koliko sam ja primjetio,ni jedan od nas ateista nije našao za shodno da se ovome naruga.Toliko o "moralnoj superiornosti" vjernika...

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 09:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Talija, komentarisao sam ovo:

Citiraj:
...poklonio je mošti svetitelja pred kojima se svakodnevno vernici mole za duhovno i svako drugo isceljenje.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]