banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 23:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Da se mene pita...
PostPoslato: 06 Jul 2010, 12:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
E sad kad bi se pitalo nas pojedince, sta bi ucinili za poboljsanje vjerske zajednice kojoj pripadamo i sta bi uradili???

Onako, cisto organizacijki....

Ja bih recimo (kad bi se mene pitalo) uveo rotaciju imama. Recimo svake 2-3 godine imam da se seli iz jednog mjesta u drugo. Ionako imaju placeno i stan i put, i hranu i muziku, grijanje i sve sto se platiti da, a uglavnom imaju 4. razreda srednja, a slusamo njihove propovjedi dok on ne ode u penziju, a to je nekih 45 godina njegova radnog staza.

Ne znam kako je kod vas, mislim da li postoji taj neki psiholoski fenomen da određeni propovjednik citav zivot se bazira na jednu te istu stvar..npr. jedan imam prica samo o međama, i citav zivot mu je baza "ne diraj u međe" , drugi prica samo o 6. Kur'anskih ajeta ( i uglavnom su mu hutbe 25 godina oko 6 Kur'anskih ajeta) itd.itd....mislim kjad bi se desila rotacija tih imama, narod bi se vise okoristio, a ne bi spavali na dzuma namazima...dobili bi "svjezu krv".

Mislim da je to dobra ideja, samo sto nikad ne bi prosla, jer gdje se jedan ugnjezdi tu ostaje do smrti, ozeni se izrodi djecu, upise ih u medresu, ostavi im radnju (dzamiju) i to postaje jedan familijarni posao s koljena na koljeno....

Ili rotacija ili doskolovavanje svake 2-3 godine....

Ima li kod vas kakvih organizacijskih propusta za koje imate neko bolje rjesenje???? Ili sta biste uradili na organizacijskom planu da biste poboljsali efikasnost vjerske zajednice kojoj pripadate?

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 12:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Kad već spomenu školovanje, interesuje me kako se postaje imam? Pošto spomenu 4 razreda srednje škole.
Kako se bira imam? I da li mora da se školuje za imama?
Npr. u Pravoslavlju treba da završi Bogoslovski fakultet da bi bio paroh itd.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 14:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa uglavnom se upise medresa, koja je sad na nivou gimanzije (prije nije bila) nakon zavrsene 4. godine dobija se zvanje Imam, Hatib i Muallim...

Koliko sam upoznat da postoji odluka rijaseta da od 2005-'06 pa nadalje se ne moze stupiti u sluzbu da se vodi dzemat ako imam nema vise skole ili fakulteta...dok prije toga nije bilo tako, jednostavno si mogao da zavrsis medresu od 4 godine i bio si ispred dzemata koji je brojio oko 400-500 domacinstava ( negdje oko 2000 ljudi).

Da li je u vas u svakoj crkvi pop ili vjerski sluzbenik zavrsio bogoslovni fakultet ili isto ima šanera??? D ali uslov da dobije crkvu da ima zavrsen fakultet????

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Talija je napisao:
Kad već spomenu školovanje, interesuje me kako se postaje imam? Pošto spomenu 4 razreda srednje škole.

Nije tacno svesteno lice tj. djakon postajes sa zavrsenom bogoslovijom tj srednjom bogoslovskom skolom izuzev ako nije nesto skoro promjenjeno.

a sto se tice novih promjena islamu pod hitno treba jedinstveni poglavar i savjet ili koncil imama da bi se stalo u kraj donosnenju fetvi kako se kojem muli milokliz digne i ne samo zbog fetvi vec i zbog pod hitno potrebne reforme :)

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2010, 12:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
chils je napisao:
Talija je napisao:

Nije tacno svesteno lice tj. djakon postajes sa zavrsenom bogoslovijom tj srednjom bogoslovskom skolom izuzev ako nije nesto skoro promjenjeno.

Nije tačno, đakon ne može da vrši bogosluženje, on je pomoćnik svešteniku (što mu i samo ime kaže - pomagač).
Ne govorim o njima nego govorim o parosima a paroh je isto kao i imam u Islamu.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2010, 12:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Sa završenom bogoslovijom, u pravoslavlju, se ne postaje đakon, postaje se svršeni bogoslov koji se dalje po volji vladike rukopolaže u čin đakona koji ne može biti jerej dok se ne oženi, te se rukopolaže u čin jereja, dalje u protojereja, protojereja stavrofora...

Što se tiče obrazovanja, sada se traži da sveštenici budu fakultetski obrazovani, moj rođak npr. nije, ali je on sveštenik već 11 godina, upisao je fakultet po sili zakona, njegova generacija je među zadnjima koji su mogli dobiti parohiju bez završenog fakulteta.
Razlozi su brojni, veliki broj kandidata - nesrazmjeran broju parohija, dalje tokovi ljudskog društva koji u dobu sveopšte informisanosti nameću potrebu da svešteno lice bude bolje obrazovano i informisano, sve je više ljudi koji znaju svašta, a sve je manje vjere u narodu...

Što se tiče unapređenja, bitno je da svešteno lice ima "vatru" u sebi koju može prenijeti na drugog čovjeka, ako toga nema, kaskaće za sredinom u kojoj živi, popunjavaće mjesto.

Sveštenik danas mora biti višestrana osoba, poznavati druge kulture i religije, imati jak želudac i smisao za humor, a prije svega mora biti primjer što bi se na sanskritu reklo "acharya" onaj koji poučava vlastitim primjerom i jak u dobroti svojoj.

Rotacija kadra je možda dobra ideja, ali ne znam da li je samo do mene, vlada jedna sveopšta apatija u svemu, društvo i pojedinac su ubijeni u pojam, ljudi padaju kao pokošeni na ulicama, svijet ništa ne čini i nastavlja dalje, "samo mene ne diraj"...
Kod nas, a i u svijetu, je mnogo šta "u banani" sve se nažalost svodi na pare i na nečiju volju koja ako ima interesa pusti da pare teku ili zavrće ventil.

Strašno je reći, ali etabliranim vjerskim institucijama prijeti u budućnosti sve veća i veća trešnja temelja...

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2010, 13:37 
Stara kuka
Stara kuka

talija postajes Djakon nakon odredjenih godina provedenih kao djakon od vladike dobijes parohiju tako je bar nekad bilo znam masu djakona bogoslovaca koji su sada jereji

sad vidjeh da je dzabaleban vec odgovorio

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2010, 16:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Rukopolaganje u principu (sto se tice Pravoslavnih kanona) nije usko vezano za skolovanje.

Ono sto je ranije vazilo (i nije jasno zasto se danas ne postuje) jeste jedan kanon koji zabranjuje rukopolaganje u svestenicki cin
premladih, nezrelih, novokrstenih itd., pa se nekom donjom granicom za svestenstvo smatrala navrsene 33 godine.

Danas se mnogo mladji ljudi rukopolazu, a tek u poslednjih par godina je postavljeno kao uslov zavrsen teoloski fakultet,
mada ima i nekoliko izuzetaka gdje su rukopolozeni ljudi koji su zavrsili neke druge fakultete.

Uslov za rukopolaganje u svestenicki odnosno djakonski cin jeste da je lice punoljetno i da se kandidat dotad vec odlucio za brak ili monastvo,
dakle rukopolaze se ISKLJUCIVO ili ozenjen ili zamonasen kandidat za svestenicki cin.

Djakonski staz nije nigdje odredjen u trajanju, i rukopolaganje za svestenika nije moguce bez makar jednog dana provedenog u cinu djakona.
U vecini slucajeva Episkopi (dakle oni koji jedini imaju vlast da rukopolazu svestenike) kandidata rukopoloze na jednoj nedeljnoj liturgiji,
a vecinu novopostavljenih djakona na sledecoj liturgiji postave u svestenicki cin.
Izuzetak cine ponekad oni koji se planiraju da budu svestenici u vecim gradskim crkvama, pa oni u djakonskoj praksi nekad provedi i po pola godine.

Et'.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2010, 17:20 
Stara kuka
Stara kuka

cuj pola godine Veso i Vojo od kasnih 80ih do skora djakonije pravili i soferirali secerka

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2010, 19:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

chils je napisao:
cuj pola godine Veso i Vojo od kasnih 80ih do skora djakonije pravili i soferirali secerka

Traje to i godinama nekad, tačno.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2010, 21:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

chils je napisao:

:D
Nisam znao da je Veso bio djakon (osim ako ne mislis na Chedu).
Da ponovim, ne mozes biti svestenik direktno iz laikata, moras biti djakon pa makar i na dan.
Druga je stvar sa onima koji se odrede da budu djakoni arhijereja,
u tom slucaju svestenstvo dobijaju samo u slucaju da naidje neko mladji ko ce da ih zamijeni
(kao sto je to slucaj sad kada su stigla dva mlada djakona sa fakulteta i sa znanjem jezika, baratanjem kompjuterima itd.)

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2010, 21:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Od ovih "mojih" ko da je neko cit'o ovu temu :D , danas na dzuma-namazu imali smo drugog imama, profesor istorije islama...lijepo predavanje, mnostvo savjeta i neceg sto covjek jos nije cuo u svom zivotu ma koliko mislio da zna...

Kod nas postoji sistem "vazifa". Eh vazifa vam je nesto sto određeni covjek treba ( ali toliko cesto se to koristi da se smatra da mora) da plati za lokalnog imama. Vazifa iznosi negdje oko 40-50 ili 60 maraka godisnje, i placa se negdje s kuce na kucu, a negdje po muskoj glavi ukucana.

Pravilo vazife inace nikad nije postojalo u istoriji islama, niti postoji nekakvi validni dokazi da se to radilo u doba Objave.
Vazifa sluzi da bi se iz nje placao sluzbenik, imam ili softa. Jedan imam ima prosjecnu platu od oko 800-900 krvnih zrnaca.

Iz kojih sredstava se placa pravoslavni ili katolicki svestenik ? Da li isto tako nekim vidom "obaveznog placanja" clanova crkve ili ga placa crkva kao krovna organizacija???
Kolika je prosjecna plata jednog paroha ?

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2010, 23:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa koliko ja znam, sveštenik nema platu izuzev ako je parohija siromašna pa mu eparhija(vladika) daje neku naknadu koja se može nazvati plata.
Inače postoje tarife koje pravi sveštenik nikada neće tražiti, ali tarife poznate u narodu oje se daju za krštenje, svadbu, sahranu, vodicu...premda svako ima pravo da da ili ne da onoliko koliko može ili hoće, a sveštenik nikad neće reći malo je (naglas :lol: ) a to što dobije opet nije sve njemu, nešto ide za izgradnju crkava, nešto finansiranju bogoslovija...itd.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2010, 02:41 
Stara kuka
Stara kuka

Jamesdin Kurtovic je napisao:
chils je napisao:

:D
Nisam znao da je Veso bio djakon (osim ako ne mislis na Chedu).
Da ponovim, ne mozes biti svestenik direktno iz laikata, moras biti djakon pa makar i na dan.
Druga je stvar sa onima koji se odrede da budu djakoni arhijereja,
u tom slucaju svestenstvo dobijaju samo u slucaju da naidje neko mladji ko ce da ih zamijeni
(kao sto je to slucaj sad kada su stigla dva mlada djakona sa fakulteta i sa znanjem jezika, baratanjem kompjuterima itd.)

:oops: mislim na Cedu Veso mi se urimovao sa Vojom Cedo je legendaran lik uvijek veseo

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2010, 08:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Chedo kralj najveci.
Sto ti rece - vazda vedar i veseo, i u svakom slucaju ljudina.
(i jos uvijek djakon) :D
On kad dobije parohiju, po Banja Luke ce da predje kod njega.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2010, 09:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Pa koliko ja znam, sveštenik nema platu izuzev ako je parohija siromašna pa mu eparhija(vladika) daje neku naknadu koja se može nazvati plata.
Inače postoje tarife koje pravi sveštenik nikada neće tražiti, ali tarife poznate u narodu oje se daju za krštenje, svadbu, sahranu, vodicu...premda svako ima pravo da da ili ne da onoliko koliko može ili hoće, a sveštenik nikad neće reći malo je (naglas :lol: ) a to što dobije opet nije sve njemu, nešto ide za izgradnju crkava, nešto finansiranju bogoslovija...itd.

Znaci nema platu...bar u onom smislu u kom je imaju imami. Ako svestenik taj mjesec ima vise krstenja i vjencanja itd. imace i vecu "platu" a ako nema onda ce morati da se zadovolji s onim sto dobije.

Pocelo se pricati prije nekih 2-3 godine da ce se svi vjerski sluzbenici trebati prikaciti na drzavna jasla...te da ce imati platu kao sto je ima policajac, doktor ili općinar...ne znam kolko se na tom polju radilo u parlamentu, i da li uopste ima indicija da se tako nesto uradi. Navodno ce biti korisnici drzavnog budzeta.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2010, 10:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Зна ли ко колике су плате вјерских службеника, обзиром да их често виђамо како возају џипове и друга луксузна кола, не живе ни мало скромно већина бар. При том мислим и на хоџе и на попове и друге, значи нема разлике међу религијама. Зна ли ко колика им је плата кад могу приуштити ствари које већина просјечног народа не може, то имплицира да им је плата вишеструко већа од просјека. Зна ли ко колике су им плате у просјеку, чисто информативно и како се финансирају осим наплаћивањем услуга?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2010, 11:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Плате нема, осим оних који раде у просвети као вјероучитељи и ту плата варира
(зависно од фонда часова, стажа, образовања, положених стручних испита итд.) између 600 и 950 км.

Што се тиче броја крштења и вјенчања, већа парохија има око 3-4 вјенчања мјесечно
(зато што у Бања Луци сви ђикани морају у Христа Спаса :)) и још негдје 5-8 крштења.
Од тог новца један дио иде за ђакона, један за епархију, један немам појма,
углавном свештеник у Бања Луци може са платом мјесечно изаћи на негдје 1500 км.

Проблем је што је таквих десетак, а свештеници који су по селима понекад дословно умиру од глади.
Недавно ми један рече када сам га питао како прехрањује породицу кад му свештенство испадне као хоби
(народ углавном избјегао са парохије) он ми рече: "обрађујем њиву, печем ракију...шта год стигнем"-

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2010, 11:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ма да, ми видимо ове по граду, а не видимо оне што се пате. То је исто као у осталим занимањима, како кога западне и како се ко снађе.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2010, 11:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Ма да, ми видимо ове по граду, а не видимо оне што се пате. То је исто као у осталим занимањима, како кога западне и како се ко снађе.

Nemoj "Mi" nego "Ja" :lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]