banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Apr 2019, 09:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Jun 2003, 18:16 
OffLine
Administrator

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Postovi: 15608
Lokacija: Banja Luka
Zadnjih dana se ovde ukazala velika potreba za ponovnim podsjećanjem na pravila foruma iako bi ona trebala biti poznata a i pisao sam ih već na Čovjek i Društvo no bolje je da ih imamo crno na bijelo da kasnije niko ne može reći da za njih nije znao (iz istih razloga su i objavljeni pisani zakoni u svetim spisima).

Dakle ova tema služi za objavaljivanje i objašnjavanje pravila i:

- preporučeno je da ih pročitaju svi oni koji namjeravaju pisati na podforumu Duhovnost i Religija
- potrebno je da ih se pridžavaju svi oni koji pišu na podforumu Duhovnost i Religija
- nije na odmet da ih pročitaju i oni koji ne namjeravaju ovde pisati iz razloga da se upoznaju sa pravilima foruma koja su više-manje opšta na svim forumima


Pravila počinju od sledećeg posta.
Nakon objavljivanja pravila zaključavaću ovu temu. To nije iz razloga što ne dopuštam da se pravila koja postavljam komentarišu i dovode u pitanje već sam zaključio da je bolje imati temu samo za pravila a ne da kad neko dođe da se upozna sa pravilima čita jedan post pravila a onda pet postova kojekakvih komentara i ćaskanja pa onda jedna post pravila itd.
Ako neko ima želju da komentariše pravila foruma neka otvori temu "Komentari na pravila za ovaj podforum". Ali na toj temi se treba pisati samo o tome i to konstruktivno a ne u fazonu "meni se ne sviđaju ta pravila" bez valjanog objašnjenja. I ja bih sam otvorio ovu temu za komentare na pravila ali zaista za sada ne vidim potrebu za njom ali ako neko osjeti potrebu neka je otvori.

Ovdje ću pravila objaviti sa komentarima i objašnjenjima da bi to što bolje objasnilo potrebu za baš takvim pravilima i smanjilo potrebu za dodatnim objašnjenjima.


I volio bih da se ova pravila shvate više kao savjeti i upute jer riječ pravila nekima možda djeluje preoštra mada se zaista radi o pravilima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2003, 18:18 
OffLine
Administrator

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Postovi: 15608
Lokacija: Banja Luka
Za početak ću ponoviti pravila na koja pristaju svi oni koji se registruju. Ako nekome nije jasno kako i kad je na njih pristao samo ću reći da stranicu sa ovim pravilima i upozorenjima dobijate kada želite da se registrujete i tek njihovim prihvatanjem dobijate mogućnost registracije.

-----------------


Premda će administratori i moderatori ovog foruma pokušati ukloniti ili izmjeniti sav neodgovarajući materijal čim se pojavi, ipak je nemoguće pregledati svaku poruku. Prema tome, shvatate i jasno Vam je da sve poruke u ovim forumima izražavaju stavove i mišljenje autora, a ne administratora, moderatora ili webmaster-a (osim onih poruka poslanih od strane ovih osoba) i nećete ih smatrati odgovornim.

Slažete se da nećete slati bilo kakve uznemiravajuće, proste, prijeteće, pornografske ili poruke mržnje, kao ni bilo kakav materijal koji bi mogao prekršiti zakon. Čineći to, možete biti trenutno i trajno odstranjeni sa foruma (a Vaš provajder obaviješten o tome). IP adresa svih poruka se pamti u svrhu lakšeg provođenja ovih uslova. Slažete se da administratori i moderatori ovog foruma imaju pravo da izmijene, obrišu, premjeste ili zatvore bilo koju temu u bilo koje vrijeme, ukoliko to ocijene potrebnim. Kao korisnik pristajete da se sve gore navedene informacije smjeste u bazu podataka. Premda se ovi podaci neće dijeliti drugi zainteresovanim strankama bez vašeg odobrenja, webmaster, administratori i moderatori ne mogu biti odgovorni za pokušajte hakerskih napada koji bi mogli dovesti do kompromitovanja podataka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2003, 18:19 
OffLine
Administrator

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Postovi: 15608
Lokacija: Banja Luka
Na podforumu Duhovnost i Religija su dobrodošli dobronamjerni pripadanici svih religija, vjerskih organizacija i pravaca; vjernici i ateisti.

Svrha ovog podforuma je zdrava diskusija i razmjena mišljenja, vjerovanja, iskustava a ne vrijeđanje, omalovažavanje i provociranje onih koji vjeruju drugačije.

Ako se sa nečim ne slažete samo recite "ne slažem se" ili još bolje "ne slažem se zbog toga i toga".

Vrijeđanje svetih spisa (bilo kojih) nije dozvoljeno i takvi postovi će od sada biti brisani. Ako neko već nema poštovanja prema drugim svetim spisima onda neka bar poštuje to što milioni drugih poštuju te svete spise. Neslaganje sa učenjem drugih svetih spisa se može jednostavno izraziti riječima "ne slažem se" uz moguće objašnjenje koje ne uključuje vrijeđanje svetih spisa ni ličnosti koje su vezane za te spise. Vrijeđanje svetih spisa i ličnosti koji su vezane za njih više govori o onome ko vrijeđa a ne o tim svetim spisima jer je kod mnogih pripadnika kojekakvih vjerskih zajednica opštepoznata taktika uzdizanja sebe kroz omalovažavanje i vrijeđanje drugih. Ova taktika dovoljno govori o "duhovnosti" onih koji je primjenjuju.Psovke i velika, česta vrijeđanja kao i provokacije nisu dozvoljeni.

Osobe koje po nekom pitanju imaju jaka lična mišljenja uglavnom ga neće promijeniti zbog neke rasprave u trenutku dok se vodi rasprava pa se zbog toga ne vrijedi uzrujavati preko mjere i vrijeđati, psovati, provocirati, prijetiti. Ovakvim načinima dijaloga koji su nedostojni svakog foruma se više govori o osobi koja je uputila psovke, provokacije, uvrede i slično nego o osobi kome je to upućeno.
Male i rijetke uvrede izlete u naletu bijesa i tako nešto će možda biti ostavljeno (čitaj: neobrisano) ali samo ako se dese ponekad. Ako neko bude konstantno ispucavao te male uvrede, psovke i slično takvi postovi će biti editovani ili obrisani.Iznošenje ličnih podataka o drugim diskutantima bez njihovog odobrenja nije dozvoljeno.

Iznošenje ličnih podataka o drugima bez njihovog odobrenja je uglavnom zlonamjerno. Ovde smo već imalo takav slučaj ali zbog toga što to nije smetalo onima čiji su podaci izneseni to je ostavljeno neobrisano.O otvaranju tema

Novajlijama savjetujem da ne otvaraju mnogo tema odjednom kako su neki već radili pa se ispostavilo da nije bilo nekog posebnog interesovanja za te teme. Nemam ja ništa protiv više tema, ali ono što je prije svega potrebno ako već postoji više tema je više diskutanata koje će konstruktivno i u skladu sa pravilima foruma davati svoje mišljenje na njima što recimo na Serbiancafeu na Religiji nije slučaj, tamo se otvara mnogo tema dnevno, često su teme bezvezne, često se proziva neki diskutant da se izvrijeđa i na tim temama nema mnogo konstruktivne rasprave. Ako tamo otvorim temu u želji da o nečemu prodiskutujem sledeći dan ili već za par dana ona nije na prvoj stranici a i ako ima odgovora to su većinom gluposti.
Iz tog razloga je novajlijama najbolje da prvo ispitaju dinamiku ovog foruma pa se ponašaju u skladu sa njom a ne da odjednom otvaraju hrpu tema koje će možda zjapiti bez diskusije.

Prije otvaranja neke teme prvo provjerite da li takva tema već postoji a ako postoji onda pišite na već postojećoj.

Nemojte otvarati nove teme ako vam se postavka slične postojeće teme ne sviđa. Npr. ako odavno postoji tema "Reinkarnacija u Svetom Pismu" onda nije dozvoljeno otvarati temu "Nema reinkarnacije u Svetom Pismu". To je tipičan način ponašanja na Serbiancafeu što ovde neće biti dozvoljeno jer za rezult ima samo nepotrebno uduplavanje tema.

Po mogućnosti nemojte otvarati teme koje već iznose zaključak i tvrdnju u naslovu teme npr. "pravoslavna crkva je najbolja crkva" već umjesto toga neka naslov bude "pravoslavna crkva". Naslov "Reinkarnacija u Svetom Pismu" ne tvrdi da Sveto Pismo govori o reinkarnaciji već samo postavlja neutralnu hipotezu koja se može odnositi na to i da ima i da nema reinkarnacije u Svetom Pismu, drugo bi bilo da se tema zove "Sveto Pismo govori o reinkranaciji".Pisanje uz veliku upotrebu velikih slova je zabranjeno i potpuno nepotrebo.

Nema nikakve potrebe za takvim načinom pisanja jer to na forumima daje utisak da se onaj koji tako piše dere i galami. Pored toga tekst napisan isključivo velikim slovima nije ni približno čitak kao tekst koji je normalno napisan.
Za dijelove teksta koje želite naglasiti postoji bold, italik i underline pa to treba koristiti ali ni u tome ne treba pretjerivati.
Pisanje uz čestu upotrebu velikih slova i korištenje velikih slova u naslovima tema odaje egoističan stav: "nemoj da ko slučajno propusti i ne pročita ovo što sam JA napisao".
Trudite se da se ističete pametnim, konstruktivnim i tolerantnim tekstovima a ne pisanjem čitavih tekstova ili dijelova tekstova velikim slovima jer: tako se na forumu ne piše, nije čitljivo, ima mnogo manju estetku vrijednost, daje ružan utisak da galamite a pored toga postoje drugi načini naglašavanja.Zabranjeno je prepisivati tekstove ili dijelove tekstova sa sajtova koji su ionako pomenuti i time izreklamirani na forumu.

Ako nekoga interesuje ono što je na sajtu čija je adresa već postavljena na forumu on će to pogledati na samom sajtu i nema nikakve svrhe masovno otvarati teme i postavljati tekstove preuzete sa sajtova čije su adrese već postavljene, jedina svrha toga može biti da se zaguši forum nepotrebnim tekstovima i temama.

Forum služi za razmjenu svojih mišljenja pa u skladu sa tim ne treba masovno kopirati tuđe tekstove sa raznoraznih sajtova makar se slagali sa tim što je napisano. Povremeno tu i tamo preuzeti ponešto iz nekog drugog izvora, dio teksta, poneke citate, neke vijesti ili nešto zanimljivo sa drugog foruma i slično je naravno dozvoljeno ali treba iznad svega biti umjeren i pisati prvenstveno iz svoje glave, po mogućnosti.

Ako neko želi da prikaže neki veliki tuđi tekst sa interneta kao nešto sa čim se slaže onda neka postavi adresu sajta umjesto da na forum prebacuje čitave tekstove osim ako želi da taj tekst

I po mogućnosti adrese drugih sajtova treba svesti na minimum.
Ovo je ipak forum koji služi za razmjenu naših mišljenja a ne reklamni prostor za druge sajtove.

Ponavljam, svrha svakog foruma je prije svega iznošenje svojih stavova pisanih iz svoje glave i svog iskustva a ne kopiranje tuđih tekstova.
Osobe koje često kopiraju tuđe tekstove time daju sliku o sebi da zapravo ne znaju sami misliti, da su robotizovani u nekom ustaljenom načinu mišljenja, bez novih pogleda, bez svježine u razmišljanju.

Tekstove na nekom stranom jeziku treba svesti na strogi minimum.
Ako neko želi drugima ukazati na neki tekst sa interneta koji je na nekom stranom jeziku onda neka na forum postavi adresu sajta umjesto da prenosi tekst na forum.


Lične prepiske i ćaskanje nisu dozvoljeni jer za to postoje posebni forumi, privatne poruke, mail kao i chat.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2003, 18:20 
OffLine
Administrator

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Postovi: 15608
Lokacija: Banja Luka
Ovde su se neki dugo borili da se uvede ćirilica i konačno su je dobili ali primijetio sam da to ima i negativne posljedice jer ima onih koji ćirilicu ne znaju najbolje a rado bi čitali tekstove na forumu i kao primjer otežanog čitanja ćiriličnih tekstova je naveden upravo podforum "Čovjek i Društvo" gdje ima mnogo tekstova na ćirilici.

Prenosim sa podforuma "Opšta pitanja i prijedlozi"

Argentina je napisao:
Eto napokon i ovaj forum moze da podrzi cirilicu, medjutim samim tim ogranicava citanje nama, koji znamo samo latinicu. Ne smeta meni uopste cirilica, citam je i ja polako kao djak u prvom razredu osnovne skole, tako da bi mi trebalo sedmicu dana da procitam postove na "covjek i drustvo". Zar ne postoji neki nacin da i mi "tupavi slovenci" nastavimo citati interesantne diskusije na forumu????


Zbog svega ovoga apelujem i sugerišem da se tekstovi na forumu pišu na latinici da bi ih što veći broj posjetitelja mogao bez problema pročitati. Dakle ako vam je u interesu da što više ljudi pročita ono što pišete onda pišite latinicom jer latinicu znaju svi, pogotovo oni koji su često u kontaktu sa kompjuterom i internetom jer je gotovo sve pisano na latinici. Ako neko ne zna najbolje neko od ovih pisama to će mnogo vjerovatnije biti ćirilica nego latinica.

Ovo da se piše latinicom nije pravilo već apel i sugestija.

A evo i jedno pravilo.

Ako se za pisanje nekog teksta odlučite na jedno od ovih pisama onda ga napišite ili na ćirilici ili na latinici. Nemojte pisati isti tekst u dve varijante, na latinici i na ćirilici u fazonu "neka bira ko šta hoće" jer bi to dovelo do sasvim nepotrebog gomilanja i dupliranja tekstova.
Ako 100% čitalaca razumije latinicu i 90% ćirilicu onda bi izbor trebao biti jasan i nema potrebe za dupliranjem.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2003, 18:21 
OffLine
Administrator

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Postovi: 15608
Lokacija: Banja Luka
Skretanje sa tema


Skretanje sa tema je nepotrebno, nepoželjno, ruši ugled foruma.
Odstupanja sa tema su uvijek prisutna i sama po sebi nisu veliki problem ako se postupi u skladu sa sledećim savjetima.

Na nekoj temi se često dotaknu i neka druga pitanja koja ponekad odudaraju od teme i to je OK ali tada treba utvrditi da li ta druga pitanja imaju potencijala za raspravu i da li ima zainteresovanih pa ako ima treba otvoriti novu temu. Time niko ništa ne gubi, samo se otvara nova tema.

Ako neko npr. na temi o reinkarnaciji potegne pitanje koje se tiče krštenja a da to nema veze sa reinkarnacijom pa neko ima želju da na to odgovori i to prokomentariše onda neka pogleda da li već postoji tema o krštenju i neka na nju prenese citat na koji želi odgovoriti i neka odgovori na temi o krštenju. Ovako se u korijenu sasijeca skretanje sa tema a opet svako piše o čemu želi i sve je OK.

Zašto sve ovo?

Pa iz prostog razloga što je sve na forumu podijeljeno radi lakšeg snalaženja. Postoje posebne oblasti Sport, Muzika, Psihologija, Nauka, Film i ostale da bi osoba koja dolazi na forum mogla lako pronaći ono što je interesuje. Isto važi i za teme. Zašto na temi o reinkarnaciji pisati o krštenju kad se lijepo mogu otvoriti posebne teme? Neka osoba npr.dolazi na forum i želi čitati o reinkarnaciji i onda nije u redu da na temi o reinkarnaciji nailazi na niz tekstova o npr. Kur'anu (a da to nema veze sa reinkarnacijom) ili na neko ćaskanje i ličnu prepisku diskutanata a što nema veze sa temom. Takva osoba će zbog takvih tema možda napustiti forum iako su se možda i ta osoba a i drugi mogli okoristiti od njenog učešća na forumu.
Ovo znam po sebi, kad na drugom forumu pogledam temu koja me interesuje i naiđem na ćaskanje ili bilo šta što u velikoj mjeri odudara od teme tu temu odmah gasim i ne čitam, i ako na istom forumu naiđem na nekoliko takvih tema onda napuštam taj forum. Treba znati i poštovati da ljudi nemaju ni vremena ni volje da listaju po temi da bi na svakih deset bezveznih tekstova naišli na jedan plodan i koristan. Ne želim da drugi steknu takav utisak o ovom forumu jer koja onda svrha od foruma. Zbog svega ovoga držanje uz teme predstavlja i izraz tolerancije prema onima koji će tek doći na forum.

Zbog ovoga na forumima postoji pravilo o zabrani skretanja sa tema a ne iz nekog hira administratora i moderatora.

Dakle zašto npr. na temi o meditaciji pisati o magiji kad će onaj ko želi da čita o meditaciji videći da se piše o nečemu desetom možda napustiti čitanje teme (iako se možda kasnije nastavilo pisati o meditaciji) a sa druge strane onaj ko želi da čita o magiji na temi o magiji neće pronaći sve što se na forumu pisalo o tome jer su neki o magiji pisali na nekim drugim temama?

Ima i takvih koji namjerno žele skrenuti sa tema i tako ih minirati pa krenu pričati o nečemu desetom a drugi to prihvate pa kad im to dosadi krenu o nečemu novom što opet nema veze sa temom i na kraju ispadne da se npr. na temi o Elvisu Prisliju piše o blagotvornom djelovanju bijelog luka na povišen krvni pritisak.


Mala skretanja sa tema su uvijek prisutna i nisu problem ali malo osoba zna malo skrenuti sa teme. Normalno je a i dobro da se u raspravama rađaju nova pitanja i nove ideje ali ako te ideje odudaraju od teme koja ih je inspirisala a imaju potencijala za razmjenu mišljenja onda treba otvoriti novu temu. Dakle ne treba zazirati od malog odstupanja od teme, svima se desi, ali poslije toga treba se ili vratiti na temu ili otvoriti novu temu.


Za neku ličnu prepisku ili nešto što nema veze sa temama može poslužiti već postojeća tema "Razgovornik". Na toj temi se recimo može ispitati zainteresovanost za ideju da se otvori nova tema koja je potaknuta ne nekoj drugoj temi.


Što se tiče sankcionisanja skretanja sa tema prije bilo kakvog brisanja poruka (što je zadnji korak) uslijediće par dobronamjernih upozorenja, s naglaskom da ova pravila već predstavljaju jedno od tih upozorenja.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs