banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 21:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Crkveni razvod braka?
PostPoslato: 05 Mar 2010, 00:10 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Mar 2010, 00:06
Da li neko zna kakva je procedura za crkveni razvod braka? Koliko to traje i odakle uopšte početi?

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 18:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Crkva na brak gleda kao svetinju, dok su civilni brakovi postali gotovo pa obaveza svakog građanina i ne misli se o sklapanju u Crkvi.
Moguće je poništiti brak sklopljen samo kod matičara, a u crkvi malo je ko i pokušavao pa se teško nalaze primjeri. To je stara tema ali ne prilazi joj se jer je prekompleksno, radi dokazivanja treba se otvoriti i puno toga privatnog dati na uvid.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 18:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ovo sto je Dado napisao o svetinji braka stoji,
samo sto kod nas u Banja Luci imamo bar jedan razvod crkvenog braka mjesecno.

Ako nema drugog izlaza niti mogucnosti pomirenje, obrati se svom parohu (dakle u najblizoj crkvi),
a on ce te uputiti odnosno napisati molbu crkvenom sudu.
Kod nas se na zalost u to ne ulazi duboko ni u detalje, tako da je to uglavnom stvar formalnosti,
s tim sto za razliku od gradjanske brakorazvodne parnice gdje ne mora biti krivaca,
u crkvenom procesu se mora ustanoviti krivac, nakon cega se donosi akt o raskidu braka.
Drugi brak se po pravilu (tamo gdje se postuje) ne sklapa ujutru, vec predvece,
mladenci ne nose svijetle (bijele) odezde, i po pravilu ne bi trebalo da se pravi veselje kao kod prvog vjencanja.
Et.

(mada je najbolja opcija u svakom slucaju pomirenje)

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 21:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Neznam za crkveni zakon po pitanju braka ali znam Božiji.
Božiji kaže da se čovek i žena NE smeju rastavljati dok ih smrt ne rastavi. To je ljubav Božijih stvorenja koja zrači iz dece njegove.
Mojsije je dozvolio razvod Jevrejskom narodu samo pod jednim uslovom a to je preljuba.
takav čovek čija žena je učinila preljubu je mogao pustiti ženu(rastati se) ALI, nije smeo uzimati drugu niti je ona smela da se uda. Amin.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 22:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Svaka cast lavicu. Iz svakog tvog slova se osjeca neka duhovnost.
Da. Po Mojsiju je tako, odnosno po Isusu. Jer Isus kaze, bilo vam je za vrijeme Mojsija dozvoljeno pustati zene(razvoditi se) po tvrdoci srca vaseg, a ja vam kazem(Isus govori) da se zena ne moze pustiti osim za preljubu.
Kada tumacimo ove stihove trebamo uzeti okolnosti tadasnjeg vremena. Vladalo je patrijarhalno shvatanje i muskarac se mogao razvesti od zene kad god je htio. Zbog toga je zena cesto ostajala na ulici na milost i nemilost. Zbog toga je bilo zabranjeno razvoditi se. Dok danas imamo drugu situaciju. Danas zene mogu prezivjeti i bez muskaraca tako da se mozda situacija o razvodu i mijenja. Pogotovo sto su danas inicijatori razvoda 50 posto zene, 50 posto muskarci. Dok je u Isusovo vrijeme inicijator bio iskljucivo muskarac i jadna zena je ostajala bez icega. Zbog toga je bio zabranjen razvod osim za preljubu. Danas imamo sporazumne razvode gdje se ljudi dogovore i razvedu, a to je sasvim nesto drugo. Naravno lavicu da se slazem da se ne treba razvoditi kad je god to moguce, ali mislim da je bolje i to nego zivjeti u neprijateljstvu i ponizavanju ili zlostavljanju s nekim. Naravno, ako oboje ljudi koji su u braku postuju bozje zakone toga nece biti ali takvi su rijetki danas. Mislim, ima puno onih koji formalno postuju, ali da li postuju sustinu.
Tako da bih te pito lavicu posto vidim da si izuzetno duhovna osoba sta ti mislis da li se i danas moze primijeniti taj zakon? Kako recimo da primijenimo taj zakon ako muz maltretira i tuce zenu, ili obrnuto? Da li treba tripiti batine i ponizenja ili je bolji sporazuman razvod?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 22:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Samo pokretanje ove teme nameće nam jedan od odgovora - rastava i sve što vodi do nje je grijeh, kod Boga!
Svijet je postao ružan, mračan i pokvaren jer ljudi nisu cijenili ljepotu prirode.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 23:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa naravno, razvod svjedoci samo jedno> da ga je izazvala samozivost odnosno sebicnost jednog ili oba bracna druga,
najgore u svemu je sto svu tezinu najvise snose oni koji nisu krivi - djeca.
Ali buduci da se ljudi svakako rastavljaju taj "crkveni" razvod (iako je sam termin nebuloza) je samo o administrativna konstatacija da dvoje vise ne cine porodicu,
tako da se taj "drugi" brak cini veoma rijetko i to iskljucivo radi snishodjenja da ljudi ne bi zivjeli u divljim brakovima,
radjali potomstvo i formirali porodice bez ikakvog blagoslova, pa samo stoga i postoji ta vrsta dozvole.

Na zalost, svestenici kazu da mogu samo sa zaljenjem konstatovati da je kod nas crkveno vjencanje samo moda,
i da malo ko od nasih mladenaca uopste shvata duhovnu dimenziju crkvenog braka, buduci da se za stupanje u brak
u mnogim crkvenim zajednicama trazi vrlo ozbiljan predbracni test u kojem se kandidati pripremaju za sva iskusenja koja zivot u zajednici donosi.
Danas je kod nas najvaznije da se vjencaju u "fensi" hramu u centru grada, pa to cine cak i ateisti, dal' zbog dekora, tradicije, cega li vec.
Cuh nedavno da znaju doci da traze razvod samo par mjeseci poslije vjencanja, dakle kao da je za njih brak i porodica u glavi bilo nesto poput "zabavljanja":
imas partnera, idete u bioskop, picence itd. sve divno i krasno, a kada trebas jednu ljudsku osobu prigrliti odistinski sa svim vrlinama i manama, tu krenu lomovi.

Nije mi jasno ako za voznju auta treba par mjeseci obuke, zasto se ne uvede obavezna predbracna priprema za mladence,
pa se makar pokusa donekle pripremiti za brak i osnivanje porodice, a da ne govorim o podizanju djece, odnosno formiranju i vaspitanju novog covjeka.
Nije ni cudo da su danas klinci ludi, kad vidis ko su im roditelji mozes samo pomisliti "Bogo moj, ko ih vaspita, jos su i dobro ispali"...tuga...

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 12:50 
Veteran
Veteran

jellyfish
Brate moj,nikad nisam voleo ,,mile reči'' zato te molim da ne koristiš reči ,,super duhovan'' jer iz njih ne izlazi istina zato što niko od nas nije takav.
Ja sam samo izneo reči iz pisma sa kojima se slaže moj razum od Boga dat.
Po pitanju razvoda stvar je jasna. Danas je ohladnjela ljubav i parovi se ne uzimaju iz ljubavi već iz požude a to su dve različite stvari.
Brak iz ljubavi traje ceo život jer postoji trpljenje sa obe strane a to znači usklađivanje karaktera.
Svađe,maltretiranja,batinanja su odraz nestanka ljubavi i poštovanja. Na čemu je brak sačinjen na tome će i stajati isto kao i vera.

Današnji brakovi su napožudi tela zasnovani i požuda tela vlada brakom do kraja.Kako je požuda u početku bila za odnosom tako je posle za ostalim stvarima jer to telo prouzrokuje a ne ljubav.
Danas le nudi spoljašnjost i to je telo,u Islamskim zemljama je uglavnom drugačije i tamo brak opstaje jer tamo nije uzeo ženu zato što mu se zalepio pogled u dekolte ili u razrez do kuka već iz ljubavi prema Božijem stvorenju koje će on da voli celi svoj život.

Šta je bolje? Rastati se ili trpiti zlostavljanje?
Rekao bih, ono što su posejali sad žanju. Neka trpe do kraja jer su telesno nudili sad telesno i primaju.
Jedna sestra je 8 godina trpila takvo šikaniranje i poniženja od muža alkoholičara i nije ga ostavila iako su je sve drugarice nagovarale da ga napusti ona ja ostala i molila se svo vreme i na kraju se muž obratio i nisu više imali brak po telu već po ljubavi.
Gospod s tobom.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 12:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Po pitanju razvoda stvar je jasna.
Danas je ohladnjela ljubav i parovi se ne uzimaju iz ljubavi već iz požude a to su dve različite stvari.
Brak iz ljubavi traje ceo život jer postoji trpljenje sa obe strane a to znači usklađivanje karaktera.
Svađe,maltretiranja,batinanja su odraz nestanka ljubavi i poštovanja.

Kristalno jasno.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 13:01 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
moze pitanje za lavica i jelly-a jeste vas dvojica aktivni pripadnici SPC ako nije previse intimno naravo.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 13:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 08 Feb 2010, 13:02
chils je napisao:
moze pitanje za lavica i jelly-a jeste vas dvojica aktivni pripadnici SPC ako nije previse intimno naravo.

ovo pitanje i mene zanima?

vidi molim te, kaze gospodin lavic treba trpiti...nisam osoba da drugom zelim ono sto ni sam sebi na zelim, ali bas se pitam sta bi vam odgovorili ljudi koji su nesrecni u braku, a vi im kazete, morate trpiti :roll:
a da vi bi ste im savjetovali, moliti se, kao sto ste naveli primjer gdje se navodno neki alkoholicar izlijecio i od jednom shvatio da voli svoju zenu :roll: ...

Inace moram priznati da vas teorija je prelijepa, alo kao sto kazem to je samo TEORIJA, praksa je nesto drugo...pogotovo u dansnjem vremenu...

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 13:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jan 2010, 16:14
Postoji li uopste zivot poslije braka? Cemu brak sluzi? :evil3:

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 14:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2008, 17:34
Brak predstavlja duhovno ujedinjenje pred Bogom (mislim na brak sklopljen u crkvi)
Sto se tice razvoda znam da je crkveno moguc.....ali nije preporucljiv.
Ako vec niste sigurni u svoj brak na pocetku,bolje je malo sacekati sa crkvenim vencanjem.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 20:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Kako zakomplikovaste temu... covjek koji je postavio temu trazio je konkretne odgovore, a ne moralisanja.
Moguc je crkven razvod braka.
Kada saznam nesto vise o samoj proceduri pisacu.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 23:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
chils je napisao:

bila jednom je napisao:
chils je napisao:

ovo pitanje i mene zanima?

Nisam niti mislim biti pripadnik ni jedne religijske organizacije jer do sad nisam nasao takvu organizaciju u koju bi se uklopoilo moje razmisljanje i misljenje o religiji. Slicno tome nisam pripadnik ni jedne politicke stranke jer trenutno ne postoji stranka koja zadovoljava moja politicka razmisljanja. Jer religijske organizacije(denominacije) u religiji su isto sto i stranke u politici. Svaka ima nesto dobro, a nesto lose, ali ni jedna nema sve dobro, pa tako ni spc niti bilo koja crkva. A ova misljenja sto iznosim to nije vezano za ni jednu religiju, vec samo odslikava moje razmisljanje za koje ne tvrdim da je ispravno, nego jedna od mogucih opcija koje bi se mogle razmotriti.
Drugo, ako niste primijetili, po ovom pitanju moje i lavicevo misljenje nisu isti jer on smatra da treba trpiti los brak, dok ja smatram da ne treba, samo sto u lavicevim postovima nalazim puno zanimljivih i duhovnih stvari, ne znaci da se slazem po svim pitanjima.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2010, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
blackrose je napisao:
Kako zakomplikovaste temu... covjek koji je postavio temu trazio je konkretne odgovore, a ne moralisanja.

Slažem se. Moraju oni svaku temu svesti na moralisanje. :roll: Ali hajde, ipak je ovo pdf Duhovnost i religija.
Što se tiče crkvenog razvoda braka, najbolje je da se obratiš svešteniku koji će ti reći sve u vezi toga. Moguć je samo u slučaju da postoji zaista jak razlog za razvod (tipa preljuba ili nešto slično).

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 15:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

MonaLisa je napisao:
blackrose je napisao:

Slažem se. Moraju oni svaku temu svesti na moralisanje. :roll: Ali hajde, ipak je ovo pdf Duhovnost i religija.
Što se tiče crkvenog razvoda braka, najbolje je da se obratiš svešteniku koji će ti reći sve u vezi toga. Moguć je samo u slučaju da postoji zaista jak razlog za razvod (tipa preljuba ili nešto slično).

Svi su nesto skloni moralisanju, mozda ne bi bilo lose malcice biti iskren. Crkveni razvod je moguc i nije tako rijetka pojava, a obzirom da je crkva suvise komercijalizovana ni crkveni brakovi ni crkveni razvodi nisu tako sveti,ni tako duhovni. Crkveni razvodi nisu tako komplikovani kao sto se misli i sigurna sam u ovo sto govorim.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 16:29 
Veteran
Veteran

Moj brat jellyfish je dao odgovor u svoje ime i za sebe na gornje pitanje a ja nebih kopirao već potvrdio njegove reči i u mom slučaju ali sa jednom razlikom a to je:
Odlazim u više verskih zajednica (i za divno čudo dozvoljavaju mi da propovedam) i članovi istih dolaze kod mene jer nam je Bog jedan i nećemo da dogma bude veća od one dve zapovesti o kojima visi zakon i proroci.Poštujem sve pripadnike svih verskih organizacija sem satanističkih i njihovih ogranaka.

Bilo je pitanje i sestra pod pseudonimom koji mi je veoma drag je napisala.
,,Slažem se. Moraju oni svaku temu svesti na moralisanje. :roll: Ali hajde, ipak je ovo pdf Duhovnost i religija.
''

Pitam: A šta ćemo ako joj svešteno lice kaže: ,,samo ti kćeri nađi nekog boljeg muža''jer se preporučuje sveštenik a ne Bog kao merilo.Znate svi bi mi želeli da posejemo koprivu a da nam rodi drvo života ali... iz požude uzeo u požudi živi i u požudi završava.

Savet: učite svoju decu da ne idu gola ulicom, da se uče moralnim vrednostima,ne pustajte u kasne sate decu iz kuće,nemojte pušiti, svađati se, opijati, da to nebi i vaša deca činila. Vodite vašu decu u crkve slušajte propovedi i živite po božijoj reči i ta tema o razvodima nikad neće postojati u vašim životima.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 19:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
lavić je napisao:
Neznam za crkveni zakon po pitanju braka ali znam Božiji.
Božiji kaže da se čovek i žena NE smeju rastavljati dok ih smrt ne rastavi. To je ljubav Božijih stvorenja koja zrači iz dece njegove.
Mojsije je dozvolio razvod Jevrejskom narodu samo pod jednim uslovom a to je preljuba.
takav čovek čija žena je učinila preljubu je mogao pustiti ženu(rastati se) ALI, nije smeo uzimati drugu niti je ona smela da se uda. Amin.

mozes li mi navesti iz Pisma, ovo za Mojsija?
hvala

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 19:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

pa ti ga bas pretjera

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]