banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 06:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Feb 2010, 12:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Volio bih da mi neko objasni ako ima takvih na ovom forumu, slučaj ovogodišnjeg Simoljdana 16.02. kad su vjernici zbog Časnog posta morali da pomjere svoju slavu na 13.02. Zvanično(šturo) saopštenje crkve, bolje reći mog mjesnog popa znam ali pitam vas umne teološke glave zbog čega mi kao pravovjerni i ispravni odjedanput pomjeramo nešto što se poštuje stotinama godina? Da nije zbog kase?

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 08:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Zašto nisi pitao tog istog sveštenika umna vjernička glavo? :D
Nije prvi put da se neki svetac pomjeri na drugi datum, pogotovo ako pada na neki određeni dan (npr. Veliki Petak i sl.)
Koliko vidim slava sv. Simeona je trebala biti u prvoj nedjelji posta, vjerovatno ima razlog zašto je pomjerena.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 22:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nisam, jer ga nemogu smisliti a kamoli da pričam s njim, bilo kojim. Nego pitao sam ako ima koji teolog da mi objasni s te strane, jer dosad su nas učili da smo pravovjerni i nepromjenjivi kad ono pomjeraj guzovaču zbog posta. Stani malo prikane, da neće utanjiti kasa?

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 07:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Prva nedelja Vaskrsnjeg posta je strogi post na vodi i buduci da je Vasksenije Hristovo slava iznad svih slava, svi Svetitelji koji se trebaju slaviti u vrijeme strogog posta na vodi bivaju pomjereni, da bi se ispostovao svetitelj, kojeg dostojno treba proslaviti sa dresenjem od posta. Buduci da svetitelj nije iznad Gospoda naseg, a postoje dani u postu koji su strogo propisani da moraju biti na vodi, u ime svetitelja ti dani se ne mogu razresiti od posta na ribu i vino, Kao npr. Sveti Nikola. Riba i vino nisu post, vec jedan vid razresenja od posta, koji se ne smije primenjivati u dane strogog posta na vodi. Npr. : prva nedelja Vaskrsnjeg posta , Veliki petak itd. Ako u te dane padne neka Slava, ne primjereno je Svetitelja staviti iznad ucitelja njegovog...

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 08:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Aurrora, to mi je jasno, naime to je i zvanično saopštenje. Nego ja pitam zar nije još veća čast i radost ako se poklope dva praznika? Zar nije slava hljeb, svijeća i vino? Ajd u ovom slučaju će mo izostaviti vino. Zar nije suština u skupljanju i slavljenju Boga i svetitelja zajedno po njihovim zakonima, vjerujem da se da i tako proslaviti. Slavlje je kad smo svi zdravi i na okupu a ako je tad strogi post onda izvolimo se ponašati u skladu sa tim. Ipak i dalje mislim da je naša crkva počela materijalistički gledati i ove stvari. Vidi se iz priloženog.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 08:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Zozon je napisao:
Aurrora, to mi je jasno, naime to je i zvanično saopštenje. Nego ja pitam zar nije još veća čast i radost ako se poklope dva praznika? Zar nije slava hljeb, svijeća i vino? Ajd u ovom slučaju će mo izostaviti vino. Zar nije suština u skupljanju i slavljenju Boga i svetitelja zajedno po njihovim zakonima, vjerujem da se da i tako proslaviti. Slavlje je kad smo svi zdravi i na okupu a ako je tad strogi post onda izvolimo se ponašati u skladu sa tim. Ipak i dalje mislim da je naša crkva počela materijalistički gledati i ove stvari. Vidi se iz priloženog.

Početak posta kao i post nije isto što i Vaskrs. Post prethodi Vaskrsu kao period očišćenja od loših djela (uzdržavanje, jačanje volje), period kada se prašta i preispituju vlastiti postupci.
Vaskrs je kulminacija, najsvečaniji praznik u Hrišćanstvu. Vaskrs svake godine "šeta" tj. nije određen jednim datumom.
Ne vidim kakve veze ima kasa sa slavljenjem? Vjerovatno ima sve svoje zašto je to tako.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 13:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Početak posta kao i post nije isto što i Vaskrs. Post prethodi Vaskrsu kao period očišćenja od loših djela (uzdržavanje, jačanje volje), period kada se prašta i preispituju vlastiti postupci.
Vaskrs je kulminacija, najsvečaniji praznik u Hrišćanstvu. Vaskrs svake godine "šeta" tj. nije određen jednim datumom.
Ne vidim kakve veze ima kasa sa slavljenjem? Vjerovatno ima sve svoje zašto je to tako.

Trudim se samo razumjeti. Svoje viđenje sam napisao. Sad ću konkretno da konkretnije nemogu. Crkva veli da Sv Simenun se pomjeri za 13.02. iako je on 16.02. Naime taj datum se pomjera zbog početka Časnog posta, strogog posta. Razlog pomjeranja je, eto tad je strogi post na vodi, nije preporučljivo slaviti čak ni posno. Pomjerena je slava tri dana prije da na miru možemo krkati. Moj kum slavi tu slavu i razglabali smo o tome. Naime on je pomjerio slavu. Ja tvrdim da to nema veze sa pravoslavljem. Ako je krsna slava pala na početak Časnog posta, što se neponašati u skladu sa tim, znači proslaviti kako post nalaže. Jasna mi je priča oko uskrsnića i početak posta je za mene također radost i priprema za najveću hrišćansku radost Vaskrs. Velim da nemogu ove popove iz moje blizine da pitam o tome jer nebrojeno puta nisu mi mogli dati objašnjenja(Malo im fali da me zbog mojih pitanja proglase za heretika...). Koliko vidim više se bave ovozemaljskim problemima, svojim ličnim. Zato kontam da ću naiići ovdje na nekog ko se konta u teologiju i da mi pruži pravi odgovor a ne odgovor tipa "Vjerovatno ima sve svoje zašto je to tako"? Mene interesuje što? Zar nije to hrišćanski? Ovozemaljski je najbitnija poslušnost. Ja želim da znam zbog čega sam poslušan?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]