banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 01:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Feb 2010, 00:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
http://www.scientificamerican.com/artic ... -spiritual

kakav clanak :lol: :lol: :lol: Mary i ostali, pazljivo procitajte :D

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2010, 02:13 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
sto prozivas covjeka kad se i ti interesujes za duhovnost, a sumnjam da bi ti operacija naskodila.. :D

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2010, 03:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
ne bih otisao toliko daleko da spoznaje o vjeri nazivam npr. sizofrenijom, ali sve sto covjek misli da je spoznao, u stvari mu se desilo u glavi kao neki spoj (ili kod nekih kratak spoj) nastao kao posljedica nekih od mnogobrojnih razloga zasto se to moralo desiti. a to sto ni sam ne zna da mu je "spoznaja" samo hemijski proces koji on kasnije razlaze, obrazlaze i razvija (nekad preko krajnjih granica, pa iz toga nastaju teorije poput kreacionizma) je ipak samo stvar tog covjeka...

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2010, 09:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
google lazarević je napisao:
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=brain-surgery-boosts-spiritual

kakav clanak :lol: :lol: :lol: Mary i ostali, pazljivo procitajte :D

davno sam prevazišao "mikijev zabavnik nauku" pa neću ni gubit vrijeme na čitanje gluposti, ja se bavim analizom nekih konkretnih stvari :wink:

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2010, 10:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
A o čemu se tačno radi? Lobotomija? Ne čitam duge tekstove ni na srpskom, a kamo li na engleskom.

RSboljaPolovinaBiH je napisao:
ne bih otisao toliko daleko da spoznaje o vjeri nazivam npr. sizofrenijom, ali sve sto covjek misli da je spoznao, u stvari mu se desilo u glavi kao neki spoj (ili kod nekih kratak spoj) nastao kao posljedica nekih od mnogobrojnih razloga zasto se to moralo desiti. a to sto ni sam ne zna da mu je "spoznaja" samo hemijski proces koji on kasnije razlaze, obrazlaze i razvija (nekad preko krajnjih granica, pa iz toga nastaju teorije poput kreacionizma) je ipak samo stvar tog covjeka...

Citiram ovaj tekst jer se spominje vjera i šizofrenija.
Šizofrenija nastaje usljed seksualne i vjerske dezorjentacije, kada osoba dolazi do kontradiktornih spoznaja o svojoj seksualnosti i o vjerskim načelima, gdje (u oba slučaja) grijeh vuče kaznu.
Postoje tri dijela ljudske psihe; ego, superego i id.
Ego - sve ono što činimo i radimo, superego je zadužen za moral, šta smijemo da činimo a šta ne, a id je nesvjesno, tamo je smješteno sve ono što je potisnuto, sve potisnute želje i osujećene težnje.

Iz nekog razloga (trauma) zid između ida i ega se ruši i sadržaj iz ida pokulja u ego. Tada osoba radi sve ono što je potiskivala, što je nekad bilo samo u domenu mašte.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2010, 10:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Tacno je to sto si rekla ali psiha se uvijek mora posmatrati iz 3 ugla: uticaji gena (biologija, hemija i sl), uticaji okoline i psiholoski uticaji. Daleko od toga da svodim duhovnost na sizofreniju ili psihu na puki epifenomen hemije mozga, ali psiholoske pojave se uvijek moraju sagledavati iz svih tih uglova a ne jednostrano.
Religiozni frikovi me podsjecaju na doktore koji nikad nisu poslusali pacijenta stetoskopom a kamoli upotrebili bilo koju drugu metodu u dijagnostici osim pukog gledanja. Doneses im neku ultrazvucnu sliku i oni ti arogantno kazu da si na "nivou mikijevog zabavnika" jer sami nemaju pojma ni o anatomiji nit konstruksciji UZ aparata i osobinama ultrazvuka a kamoli kako neka bolest izgleda na tim slikama.
Mary kaze da je s 14 provalio da filozofija nema smisla..Jbt. i ja sam sa 14 citala Frojda i nisam razumjela 98% (ako ne i 99 :lol: ) ali sam odlucila da cu ga skontati, i trebalo mi je vise od decenije, citanja ne samo njegovih djela vec i mnogih drugih da bih shvatila uopste kako je dosao do svojih zakljucaka..Tako da sad znam i u cemu je grijesio :D Sto naravno ne umanjuje cinjenicu da je jedan od najvecih naucnika koji su ikad hodali planetom :) I sam njegov slucaj, odnosno knjige, su dobro dokumentovan primjer jedne seksualno obojene projekcije i recimo straha da ide u dubine psihe kojima se Jung bavio (zato su se i razisli).
U svakom slucaju, religiozne frikove koji nemaju ni sekunde kriticnosti prema svojim shvatanjima, vjerovanjima i knjigama koje citaju i ignorisu sve drugo naprosto ne uzimam za ozbiljno.
@Talija: clanak govori kakve se se promjene javljaju kod pacijenata kojima je zbog tumora odstranjen dio mozga..Takodje, svaki student medicine zna recimo sta je temporalana epilepsija i kako izgleda.

Zanimljivo mi je jako i ovo iz clanka:
Citiraj:
But spirituality does not seem to involve exactly the same regions of the brain as religion.
:D

Sve u svemu, dolaze jako zanimljiva vremena u nauci o mozgu :me happy: :D

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2010, 11:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Naravno, ne može se sve napisati u nekoliko rečenica.
Uzroka i načina ispoljavanja bolesti ima i previše da bi i stalo u desetine poruka.
Ne kažem ovo kao poznavalac nego kao laik koga nekad neke stvari interesuju pa pročita, upravo čitam sličnu knjigu gdje je sve fino napisano i o genetici, uslovima života koji su potpomogli pojavljivanju bolesti i drugim brojnim faktorima.

Religiozni frikovi prije ispoljavaju opsesivno kompulzivno ponašanje nego šizofrenično (krste se neprestano, spominju u svakoj rečenici božije ime, kucaju u drvo (da zlo ne čuje), svima dokazuju o nečemu do čega su sami došli, pričaju o sudnjem danu, o tuđim grijehovima i sl.)

Čitala sam i ja Junga i Adlera kada sam imala 17 godina. Godinama kasnije, naknadnim čitanjem, sam vidjela da mi je mnogo toga promaklo ili sam ga krivo shvatila, što i nije neko čudo.

Kažu za čitanje knjiga, dobru knjigu treba pročitati 3 puta, prvi put kada si mlađi od glavnog junaka, drugi put kad ste iste dobi i treći put kada si stariji od glavnog junaka te knjige.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2010, 11:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Prva recenica:

Citiraj:
Removing part of the brain can induce inner peace

I komentar:

Citiraj:
Soooo... spirituallity is a by-product of brain damage? Imagine my surprise.

:lol: :lol: :lol:

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2010, 11:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Odavno nisam procitala vise besmislica na manjem dijelu virtuelnog prostora.

Nemo'sh vjerovat'.

:confused1:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2010, 11:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Za koji mjesec idem u Udine pa cu licno isamarati te naucnike :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2010, 11:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41

Nasli 88 ljudi sa tumorom mozga ( mogli su intervjuisati i 88 ljudi sa smedjim cipelama ) i pitali ih da li su imali transcendentalna iskustva ?

Odgovora i analize nema, jer se prije svaga radi o subjektivnom osjecaju, koji nije mjerljiv poznatom tehnologijom. Ali to ih nije zaustavilo da izvlace kvazi-hipoteze. "Nauka" za mas upotrebu. Uzas. O daljim komentarima na temi uopste ne bih.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2010, 12:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Za one koji nisu culi za slucaj Phineasa Gage-a ("najslavniji" pacijent neurologije), mogu procitati ovdje: http://en.wikipedia.org/wiki/Phineas_Gage

Ukratko radi se o covjeku koji je dozivio transformaciju karaktera nakon sto mu je jedna sipka proletila kroz lubanju i maltene unistila ceoni rezanj:
Wikipedia je napisao:
Phineas P. Gage (July 9?, 1823 – May 21, 1860)[n 1] was a railroad construction foreman now remembered for his incredible survival of an accident in which a large iron rod was driven completely through his head, destroying one or both of his brain's frontal lobes, and for that injury's reported effects on his personality and behavior—effects so profound that friends saw him as "no longer Gage."

Slika

Znaci, google, ne moze se ni bez vjernika, jer ako religioznost nema veze sa spiritualnoscu, onda ni spiritualnost nema veze sa moralnim ponasanjem :D

EDIT: a posmatrajuci ponasanje danasnjih "spiritualista", svasta bi se moglo zakljuciti... Izgleda da, bez obzira o cemu se radi, ako covjek dobije povod da se osjeca elitno (vjernik, samokriticni-sveispitujuci-naucni-ultraracionalni-ateista, pripadnik najbolje od svih vjera, inicirani u tajne mudrosti porijeklom sa istoka (citaj, tantra, joga, zen), pripadnik najbolje (npr. arijevske) rase, najbolje partije, akademsko zvanje, specijalno znanje, itd...) da mu to dodje kao neko hirursko odstranjene karaktera.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2010, 14:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ne iznenađuju me ovakva otkrića jer je, u krajnjoj liniji, "kako dole tako gore" i obrnuto :) , nama se čini kako se viši planovi odslikavaju na nižim, i obrnuto, ali je privid zapravo njihova odvojenost, oni su suštinsko JEDNO, "sve u svrhu čudesa Jednosti" 8)

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2010, 14:16 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
odstrani ti meni rak sa prostate pa me pitaj kasnije ocu li postati duhovan, tj traziti Boga, zahvaljivati se Bogu..tako i ovo sa tumorom...

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2010, 13:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Čovek može biti nevernim i biti bolestan ali kad od Boga primi isceljenje počeće Ga slaviti i verovati.Danilo,Pavle, Jovan, Isaija itd. Nisu bili mentalni bolesnici a videli su mnoge stvari duhovnim očima.Mi govorimo telesnim ustima a duh duhu.
Čovek može imati san kao svoju proekciju misli ali može dobiti i od nekog drugog proekciju onog što on u svom razumu nema te ga stoga sam sebi ne može sam ni predočiti jer to nema u sebi.

Čovek nije samo telesno misaono biće već i duhovno samo je pitanje koliko može njegov um nositi spoznaje.Duh svakako može nositi sve.
Ako ogromnu mašinu sa hiljadama konjskih snaga zaturirate a na izduvu stavite tanku cevčicu kao auspuh tad će eksplodirati izduv (mozak) ili se mašina (Duh) ugasiti. Tvorac daje svakom tačno onoliko snažan motor koliko mu je izduvavanje.
Ni apostoli nisu mogli tad primiti veliku turažu jer nebi razumeli niti mogli nositi primljeno, zato im je otvoren razum da razumeju pismo a onda stiže i jaka mašina.

Primer jeste banalan ali praktičan

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]