ihtus je napisao:
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Pitanje u najkracim crtama:
Ako je Bog istjerao/otjerao/pobijedio djavola, a zatim nama sve to kroz bibliju objasnio: Na osnovu cega vi mozete vjerovati da je djavo 'los momak' ako cujemo samo jednu stranu te "istorije"...?
PS
Nisam nikakav satanista, nego cisto onako razmisljam - da sam vijernik, to bi mi bilo sumnjivo...
ovo pitanje ima smisla kada ga postavljamo iz nase perspektive i iskustva, jer zbilja istoriju u mnogome pisu pobjednici, ali ovakav pristup ne mozemo imati prema Bogu kao jedinstvenoj osobi.
Moram reci da ovo pitanje se ne moze postaviti u naj kracim crtama, samim tim niti odgovoriti.Kao sto ne moze lako objasniti ni 2.svjetski rat, rat u BiH, akamoli rat koji traje hiladama gotina, i koji jos uvjek traje.Jednostavno ti sam trebas uzeti sve u obzir i izvagati
sta imas u prilog Bogu a sta u prilog Djavolu, i donijeti odluku.
Pitanje je kako znati ko je od njih dobar a ko los.
Recimo da na zemlji ne pobjedjuju uvijek dobri, nego i zli.Ako je Bog izgubio negdje gore, onda on nije Bog, ali stvorenje ne moze da pobjedi stvoritelja,koji je jedinstven i svet i pravedan i dobar, jer da nije svet, pravedan i dobar onda opet ne bi bio Bog.Eto u naj kracim crtama kako ja to razumijem.
Sve se na kraju svede na vjerovanje u ono sto pise u Pismu, koje mene nikad nije razocaralo.
pozdrav tebi
Pa dobro, ali sveto pismo dodje kao neka istorija svijeta od boga. I s tim u vezi ispada da mi citamo istoriju svijeta samo gledao iz ugla jedne strane...
Ne znam postoji li kakva satanisticka biblija, i koliko je "vjerodostojna" u smislu da li ju je pisao neko iz ovog ili onog razloga, ili istinska satanisticka verzija dogadjaja, koja bi po svemu sudeci trebala da postoji, jer vi koji vjerujete u boga, vjerujete i u djavola...
Mislim, i u obicnim zivotnim stvarima smo uvijek bar izmedju dvije strane koje daju informacije (evo dovoljno je pogledati kod nas medije kako razlicito izvjestavaju o istim politickim pitanjima i sl.). Poenta je da obicno u tim situacijama mozemo doci do informacije onog drugog i sami razluciti sta je istina ili bar sta je ono sto nama odgovara.
Ja jos nigdje nisam naletio na takvo jedno razmatranje i poredjenje, nebitno koja religija je u pitanju... i na osnovu toga imam svako pravo smatrati da je biblijsko vidjenje izrazito pristrasno, jer drugu stranu nisam cuo...