banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 00:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Suniti i Siiti
PostPoslato: 28 Apr 2007, 11:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Svakodnevno na vijestima moze se vidjeti o sukobu ove dvije religijske formacije. Iako su i jedni i drugi muslimani, dakle pripadaju istoj religiji, neprestano se tuku.
Da li neko zna zasto se oni tuku, da li zbog religijskih razlicitosti ili je u pitanju borba za materijalne stvari, kao na primjer kod nas kad su se tukli Hrvati i Srbi iako su i jedni i drugi hriscani. Da li je tako i kod Sunita i Siita ili je u pitanju religija, da li neko zna?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2007, 11:47 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
prosetaj do wikipedia, prijatelju. sam je Bog stvorio ne bi li se izbjegli konflikti na forumu. tamo ces dobiti odgovor.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2007, 12:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Naravno da cu prosetati, cilj nije da se stvori konflikt nego da ljudi raspravljaju o razlicitim religijama i stvarima, zasto i jeste forum i da shvate razlicite religije upravo da bi se izbjegli konflikti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2007, 12:20 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
nov si prijatelju, a mozda i nisi ako si se ponovo registrova. :wink:
pricano o tome, i rasprave nisu bile prijateljski. dosta mrzne je izreceno prema islamskoj religiji. na prvoj stranici se prica o razlici sunita i sita, dok na sljedecoj se to zaboravi i prica se o razlici islama i hriscanstva. eh tu tek pojedinci pljuju a sotona vrti rulet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2007, 16:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
A sto ne bi malo o slicnostima pricali?? :icecream:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2007, 08:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Bik je napisao:
A sto ne bi malo o slicnostima pricali?? :icecream:

Podržavam Slika

Ali to ljudima nije "zanimljivo" :-?
Kad pogledaš razne forume možeš vidjeti da se malo dijaloga vodi oko stvari u kojima se svi slažu, jer tu kao da "nema materijala" za dijalog. A sve i da ga nema onda je vjerovatno bolje ne pričati ništa nego prepirati se.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2007, 10:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Tuku se kao i svi ostale skupine ljudi na svijetu, zbog perifernih razlika - zanemarujuci centralne slicnosti.

Vjera je uvijek samo inicijalna kapisla oko koje je vrlo jednostavno okupiti narodne mase, a onda ih iskoristiti za potrebe vlasti ( citaj pohlepa, pohlepa, pohlepa ).

Money makes the world go around I'm afraid.

Ma liberté

Vrh

Tema posta: Re: Suniti i Siiti
PostPoslato: 03 Maj 2007, 12:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
vim je napisao:
Svakodnevno na vijestima moze se vidjeti o sukobu ove dvije religijske formacije. Iako su i jedni i drugi muslimani, dakle pripadaju istoj religiji, neprestano se tuku.
Da li neko zna zasto se oni tuku, da li zbog religijskih razlicitosti ili je u pitanju borba za materijalne stvari, kao na primjer kod nas kad su se tukli Hrvati i Srbi iako su i jedni i drugi hriscani. Da li je tako i kod Sunita i Siita ili je u pitanju religija, da li neko zna?

Isto kao da postaviš pitanje zašto su se kroz istoriju Protestanti i Katolici levatili i smicali kad su Hrišćani???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2007, 15:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, muslimani su nastali kasnije nekoliko stotina godina pa kasne i u razvoju religije. Na primjer kad je hriscanstvo bilo staro kao islam mislim kad je postojalo isti broj godina i hriscani su bili ubice. Sjetimo se samo srednjeg vijeka i spaljivanja na lomaci kao i krstaskih ratova, a da ne govorimo o nasilnom pokrstavanju urodjenika. Tako da vjerujem da bi mozda moglo biti i da se islam promijeni za nekoliko stotina godina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2007, 08:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Činjenica je da se i danas ne vole Protestanti i Katolici. I tako će i ostati.
Postoje razlike i u Islamu, mada to nama djeluje sve isto.
Nije isti Musliman u npr. Turskoj kao npr. islamist u Iranu. Ja se baš ne razumijem u te razlike ali je činjenica da postoje.
Gledaš na tv šta rade Vehabije. Po njima bosanski Muslimani su najveće zlo, koji iskrivljuju Kur'an i kivniji su više na njih nego na ostale ''nevjernike''.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2007, 10:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vehabije su inace protiv svih muslimana koji nisu vehabije. (vehabiti, kako je pravilno?) Nisu protiv, nego ih eto, ne priznaju. Tako nesto. Ne samo muslimane, nego i ostale. Najvise ne podnose dervise, mistike. Ovi fanatici vehabije, naravno uopste nisu vehabije. Bio je u jednom od proslih brojeva Nin-a fin clanak. Po clanku, to su bogobojazni ljudi koji se ne petljaju puno u ono sto se njih ne tice, vrlo postuju obicaje i tradicije, miroljubivi su. Ali su na losem glasu zbog ovih fanatika terorista koji se zovu vehabijama. Pravi vehabit za sebe nikada i nece reci da je vehabit, jer smatraju da su nije u redu da se neko tako naziva (ne znam tacno sta znaci rijec, nekakav "uzvisen pojam", ali zbog toga je), recice za sebe da su muslimani i to je to. Nikakve daljnje klasifikacije ne priznaju. Cak ni muhameda ne gotive nesto narocito, jer ni on nije bog, ne zasluzuje toliku paznju, ne dizu ga u nebesa kao ostatak islama ili kao mi hrista.
Koliko sam pohvatao, to je ustvari najextremniji, najtradicionalniji "pravac" u islamu. Moglo bi se reci "pravoslavlje islama" :lol: I nista mu ne fali dok ga neko ne sjebe radeci gluposti i predstavljajuci se vehabijom. A kao takav vrlo tradicionalan pravac, vrlo je pogodan za sve one "patriote" kojima treba izgovor za radjenje sranja. I zato na TVu one "zle ljude" predstavljaju kao vehabije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2007, 14:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma da, ljudi na sve nacine iskrivljavaju sve religije, nije to samo slucaj sa muslimanima ili hriscanima. Ti muslimani u turskoj su moderniji isto kao i bosanski muslimani jer je kod njih reformu proveo ataturk, a kod nas socijalizam i ja mislim da bi takvi trebali da budu svi muslimani, a te vehabije, to su ekstremi iz arapskih zemalja koji jos imaju shvatanja iz srednjeg vijeka. Imas i neke hriscane koji zive kao u 19 vijeku, amisi na primjer, ali oni bar ne diraju nikoga i gledaju svoj posao. Iako je bilo tih agresivnih sekti i u hriscanstvu, srecom dolaskom 20 vijeka zakon je jak u zemljama gdje se pojavljuju pa im ne daju da napreduju, dok u islamskim zemljama jos uglavnom vlada teokratija umjesto demokratije(tu su turska i bosna razlicite i to je dobro) i vlasti im ne mogu ili nece nista.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2007, 01:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Bik je napisao:
Koliko sam pohvatao, to je ustvari najextremniji, najtradicionalniji "pravac" u islamu. Moglo bi se reci "pravoslavlje islama" :lol:

Dobro si pohvatao. "Pravovjerni" su generalno - u svakoj religiji - sinonim za opasnost, jer su samozivi i nedostaje im samokriticnost ( pripadnici x su ubijedjeni su da su bolji od pripadnika y&z ). :D

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2007, 02:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da... "pravovjerni"... Bezveze je govoriti o "pravovjernima". Jer "prava vjera" ako cemo iskreno, ne postoji. Postoje izvorni, koliko-toliko nepromijenjeni religijski oblici, koji si cesto daju za pravo da govore da su bas oni pravi jer su ostali vjerni izvornom ucenju, nisu se "mijenjali kako vjetar zaduva"
Dok sam pisao "vjetar" ispalo je "vjera"... jel slucajno majku mu... :D

PS. Dok sam pisao "majku mu", ispalo je "majku mi" :lol: :lol: :lol: E to jest slucajno :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2007, 14:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
Dobro si pohvatao. "Pravovjerni" su generalno - u svakoj religiji - sinonim za opasnost, jer su samozivi i nedostaje im samokriticnost ( pripadnici x su ubijedjeni su da su bolji od pripadnika y&z ). :D

Bik je napisao:
Da... "pravovjerni"... Bezveze je govoriti o "pravovjernima". Jer "prava vjera" ako cemo iskreno, ne postoji. Postoje izvorni, koliko-toliko nepromijenjeni religijski oblici, koji si cesto daju za pravo da govore da su bas oni pravi jer su ostali vjerni izvornom ucenju, nisu se "mijenjali kako vjetar zaduva"
Dok sam pisao "vjetar" ispalo je "vjera"... jel slucajno majku mu... :D

PS. Dok sam pisao "majku mu", ispalo je "majku mi" :lol: :lol: :lol: E to jest slucajno :evil:

Da, upravo tako. Oni koji hoce da se istaknu i smatraju sebe najboljima upravo su vjerovatno najgori, Medjutim oni koji su ponizni i dobri i ne isticu svoje silom, nego pokazuju svojim djelima, a ne rjecju i naturanjem i silom to su pravovjerni. Na zalost, malo je takvih. Ne znam da li ih i ima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 12:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Bik je napisao:
Vehabije su inace protiv svih muslimana koji nisu vehabije. (vehabiti, kako je pravilno?) Nisu protiv, nego ih eto, ne priznaju. Tako nesto. Ne samo muslimane, nego i ostale. Najvise ne podnose dervise, mistike. Ovi fanatici vehabije, naravno uopste nisu vehabije. Bio je u jednom od proslih brojeva Nin-a fin clanak. Po clanku, to su bogobojazni ljudi koji se ne petljaju puno u ono sto se njih ne tice, vrlo postuju obicaje i tradicije, miroljubivi su. Ali su na losem glasu zbog ovih fanatika terorista koji se zovu vehabijama. Pravi vehabit za sebe nikada i nece reci da je vehabit, jer smatraju da su nije u redu da se neko tako naziva (ne znam tacno sta znaci rijec, nekakav "uzvisen pojam", ali zbog toga je), recice za sebe da su muslimani i to je to. Nikakve daljnje klasifikacije ne priznaju. Cak ni muhameda ne gotive nesto narocito, jer ni on nije bog, ne zasluzuje toliku paznju, ne dizu ga u nebesa kao ostatak islama ili kao mi hrista.
Koliko sam pohvatao, to je ustvari najextremniji, najtradicionalniji "pravac" u islamu. Moglo bi se reci "pravoslavlje islama" :lol: I nista mu ne fali dok ga neko ne sjebe radeci gluposti i predstavljajuci se vehabijom. A kao takav vrlo tradicionalan pravac, vrlo je pogodan za sve one "patriote" kojima treba izgovor za radjenje sranja. I zato na TVu one "zle ljude" predstavljaju kao vehabije.

Pa i u Pravoslavlju ima onih ultra desničara, a to su Ziloti.

O Zilotima na linku: http://www.danas.co.yu/20050217/terazije1.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 14:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Talija je napisao:
Pa i u Pravoslavlju ima onih ultra desničara, a to su Ziloti.

Ima ih i među episkopima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
А који су то, занима и мене? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 08:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Damaskin je napisao:
А који су то, занима и мене? :D

Ti kao ne znaš... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 08:30 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Какве везе имају сада зилоти са ултрадесничарима? Можда имају ови псеудозилоти (који на сав глас галаме да су зилоти :roll: ), али зилоти, то је нешто сасвим друго.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]