banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 15:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Jan 2010, 20:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Hristov je napisao:
Sada se privodi kraju jedna interesantna epizoda PRESING-a na RTRS-u, nazalost nisam gledao kompletnu emisiju ali su se pri kraju dotakli pitanja da li nereligiozan covjek moze biti humaniji od vjernika... Slazem se sa onim sto je rekao otac Stefan :D

zanimljiva tema, mogli bismo malo raspraviti. (nisam gledala emisiju, ali nema veze)

mislim da svako moze da bude svjestan svojih postupaka i kako oni djeluju na druge ljude i prema tome korigovati svoje ponasanje..mislim da za to uopste nije potrebna vjera vec cisto volja za tako nesto.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 21:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Uzmimo kao primjer recimo ljude koji su dozivjeli NDE. Potpuno je nebitno da li je njihovo iskustvo halucinacija ili realan dozivljaj. Ono sto je interesantno je cinjenica da su se svi ti ljudi promijenili, da su postali bolji ljudi u svakom pogledu, promijenili su sistem vrijednosti, itd.., Svi redom su poceli vjerovati da postoji Bog, da je Bog ljubav, itd... Ponavljam, potpuno je irelevantno za nasu diskusiju da li je njihovo iskustvo realno ili ne, bitna je samo njihova subjektivna interpretacija tog iskustva.

Dalje, podjimo od toga da je vjera upravo prihvatanje Bozijeg postojanja i vjera svim srcem u najvise ljudske ideale koji su deklarisani u nekoj religiji, znaci ljubav, humanost itd.. (vjera bez prihvatanja toga svim srcem nije vjera). Izmedju tog iskustva i iskustva ljudi koji su prosli kroz NDE mogla bi se povuci debela paralela (za mene se radi o istom fenomenu sa gledista spoznaje)... Konacni zakljucak se sam namece, zar ne?

Krajnje je tendeciozno uporedjivati humanost dvije vrste ljudi, kao da uporedjujemo svemirce i Zemljane. Ako je neko rodjen sam od sebe kao cestit covjek - super. Ako je neko tokom zivota dosao do zakljucka da treba biti cestit - isto super. Ali ako je neko krajnje pokvaren - kako ces njega uciniti boljim covjekom? Sta ces mu ponuditi osim price o snazi volje? Biti vjernik ne znaci biti bolji od svih ateista, svaka prica takvog tipa meni zvuci toliko djetinjasta, isto onoliko koliko i sama distinkcija karaktera jednih i drugih. Potencijal vjere je da ucini covjeka boljim nego sto je bio prije, a ne da ga ucini boljim od komsija Ćire i Mire.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 22:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ista tema kao da uporedjujete da li su u bacanju kladiva bolji navijaci Zeleznika ili Radnickog. Nidje veze.
Ljudi su ljudi, ovdje konkretno - tzv. "ateisti" se primaju na humanizam, a tzv. "vjernici" se primaju na svasta nesta pa teze covjekoljublju.
Okreni, obrni, niko nije autenticno human i covjekoljubac, osim, naravno ako ne racunamo samoljublje u "humanizam u malom" :D

Vjera, doduse moze kod covjeka da podstice pitanja zdravog odnosa prema bliznjem (konkretno u hriscanstvu je to postulat - ljubav prema Bogu i bliznjem),
ali odmah slijedi logicno pitanje> ko je onda autenticni vjernik, buduci da vecina "vjerovanje" nosi kao maramicu u reveru,
a malo ko kao vjecito unutrasnje preispitivanje vlastitih i opstih vrijednosti u poredjenju sa onim univerzalnim koje donosi otkrovenje.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 11:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jamesdin Kurtovic je napisao:
Ista tema kao da uporedjujete da li su u bacanju kladiva bolji navijaci Zeleznika ili Radnickog. Nidje veze.
Ljudi su ljudi, ovdje konkretno - tzv. "ateisti" se primaju na humanizam, a tzv. "vjernici" se primaju na svasta nesta pa teze covjekoljublju.
Okreni, obrni, niko nije autenticno human i covjekoljubac, osim, naravno ako ne racunamo samoljublje u "humanizam u malom" :D

Vjera, doduse moze kod covjeka da podstice pitanja zdravog odnosa prema bliznjem (konkretno u hriscanstvu je to postulat - ljubav prema Bogu i bliznjem),
ali odmah slijedi logicno pitanje> ko je onda autenticni vjernik, buduci da vecina "vjerovanje" nosi kao maramicu u reveru,
a malo ko kao vjecito unutrasnje preispitivanje vlastitih i opstih vrijednosti u poredjenju sa onim univerzalnim koje donosi otkrovenje.

ne mora to biti nuzno otkrovenje, mogu biti psihologija i filozofija, a u danasnje vrijeme sve vise i nauka, u kombinaciji s introspekcijom.
i kako to mislis da "niko nije autenticno human i covjekoljubac"? mislim da je to u samoj sustini svakog ljudskog bica, a ako se ne ispolji za to je krivo vaspitanje, traume u djetinjstvu i sl. i svako "otkrovenje" je samo otkrivanje sopstvenog potencijala koji je bio zataskan kojecim.
@Hristov: sta je NDE?

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 11:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
near death experience?

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 12:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
google lazarević je napisao:

Ko si ti i sta si ucinila sa google? :o :D

Vanja ti je odgovorio.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 12:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:

Ko si ti i sta si ucinila sa google? :o :D

Vanja ti je odgovorio.

pa govori srpski da te ceo svet razume :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 12:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Види, гугл лазаревић нам се вратио. :P Велкм бек, гугл лазаревић. :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 12:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Види, гугл лазаревић нам се вратио. :P Велкм бек, гугл лазаревић. :)

hvala :) :cat:

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 14:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
i kako to mislis da "niko nije autenticno human i covjekoljubac"? mislim da je to u samoj sustini svakog ljudskog bica, a ako se ne ispolji za to je krivo vaspitanje, traume u djetinjstvu i sl. i svako "otkrovenje" je samo otkrivanje sopstvenog potencijala koji je bio zataskan kojecim.

mislim da si na nekoj drugoj temi upravo ti tvrdila sasvim suprotno. odnosno to da je suština ljudskog bića koje je je produkt slučajnog slijeda okolnosti odnosno selekcije i mutacija (evolucije po kojoj se čovjek ne razlikuje od životinje) gdje humanost može imat veze samo sa mišljenjem odnosno filozofskim stavom, a nikako sa čovjekovom suštonom tj. njegovim genetskim naslijeđem.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 14:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:

mislim da si na nekoj drugoj temi upravo ti tvrdila sasvim suprotno. odnosno to da je suština ljudskog bića koje je je produkt slučajnog slijeda okolnosti odnosno selekcije i mutacija (evolucije po kojoj se čovjek ne razlikuje od životinje) gdje humanost može imat veze samo sa mišljenjem odnosno filozofskim stavom, a nikako sa čovjekovom suštonom tj. njegovim genetskim naslijeđem.

evolucija ne izjednacava covjeka i zivotinju. drugo, postoji duhovna evolucija. trece, pogresno si interpretirao moje rijeci.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 14:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:

evolucija ne izjednacava covjeka i zivotinju. drugo, postoji duhovna evolucija. trece, pogresno si interpretirao moje rijeci.

četvrto, projiciraš :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 14:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:

četvrto, projiciraš :lol:

sta? navedi primjer.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 14:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

sta? navedi primjer.

trece, pogresno si interpretirao moje rijeci.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 14:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:

sta? navedi primjer.

trece, pogresno si interpretirao moje rijeci.

pogresan navod :lol: ajde da ne spamijemo vise ovde, ako mozes stogod oziljno napisati o mojoj projekciji, napisi to na za to predvidjenoj temi. ne kazem da sam imuna na projekciju, zapravo bi mi bas dobro doslo da mi neko ukaze na istu. na zalost to ne mozes biti ti, Mary.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 14:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

zapravo bi mi bas dobro doslo da mi neko ukaze na istu. na zalost to ne mozes biti ti, Mary.

opet projiciraš :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]