banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 20:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: čakre
PostPoslato: 22 Jan 2010, 19:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
u zadnje vrijeme pokušavam shvatiti čakre. evo jedan divan tekst (Jung, ko bi drugi :D )

Citiraj:
You know, it is sometimes an ideal not to have any kind of convictions
or feelings that are not based upon reality. One must even educate people,
when they have to cross from manipura to anahata, that their emotions
ought to have a real basis, that they cannot swear hell and damnation
at somebody on a mere assumption, and that there are absolute
reasons why they are not justified in doing such a thing. They really have
to learn that their feelings should be based on facts.
But to cross from anahata to vishuddha one should unlearn all that. One
should even admit that all one’s psychical facts have nothing to do with
material facts. For instance, the anger which you feel for somebody or
something, no matter how justified it is, is not caused by those external
things. It is a phenomenon all by itself. That is what we call taking a thing
on its subjective level. Say somebody has offended you, and you dream of
that person and feel again the same anger in the dream. Then I say,
“That dream tells me just what the anger means, what it is in reality.” But
you contend that the person had said such-and-such a thing, so you are
perfectly justified in feeling such anger and assuming such an attitude
toward him. Well, I must admit all that to be perfectly true, and then I
humbly say, “Now, when you have had your anger and are reasonable
again, let us consider this dream, for there is a subjective stage of interpretation.
You consider that man to be your specific bête noire, but he is
really yourself. You project yourself into him, your shadow appears in
him, and that makes you angry. Naturally one is not inclined to admit
such a possibility, but after a while, when the process of analysis is effective,
it dawns upon one that it is most probably true. We are perhaps
identical even with our own worst enemy. In other words, our worst
enemy is perhaps within ourselves.
If you have reached that stage, you begin to leave anahata, because you
have succeeded in dissolving the absolute union of material external
facts with internal or psychical facts. You begin to consider the game of the world as your game, the people that appear outside as exponents of
your psychical condition. Whatever befalls you, whatever experience or
adventure you have in the external world, is your own experience.

:D:D:D

zanimljivo je kako Jung približava Istok :D

Vrh

Tema posta: Re: čakre
PostPoslato: 22 Jan 2010, 20:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Gledam ja jedan anime i imaju Chakre ... :lol:

Koliko sam ja skontao, to ti je kao neka duhovna energija il ti ga energija duše koja ti omogućava da radiš svašta.
Kao što treniraš tijelo i treninzima postaješ jači tako je molitva, meditiranje itd trening za pojacavanje chakre :D

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2010, 20:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:

Koliko sam ja skontao, to ti je kao neka duhovna energija il ti ga energija duše koja ti omogućava da radiš svašta.
Kao što treniraš tijelo i treninzima postaješ jači tako je molitva, meditiranje itd trening za pojacavanje chakre :D

mislim da su to nivoi na duhovnom razvoju pojedinca..

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2010, 22:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
EVOLUCIJA KROZ ČAKRE

Sve što je živo evoluira i čovjek u tome nije izuzetak. Ljudska evolucija, evolucija kojoj smo neizostavno podvrgnuti i kao pojedinci i kao rasa, put je kroz različite čakre. Muladara je osnova, fundamentalna čakra od koje počinjemo svoju evoluciju, a u sahasrari je završavamo. Kako napredujemo prema sahasrari, kroz vanjska iskustva koja nam dolaze u životu i kako nam se različite sposobnosti i centri unutar živčanog sustava postepeno bude, javljaju nam se i unutrašnja iskustva u meditaciji. To se dešava kako energija teče pod visokim naponom i frekvencijom kroz različite nadije u psihičkom tijelu. Muladara je prvi centar u ljudskoj inkarnaciji, ali zato je najviša čakra koju su životinje sposobne probuditi. To je njihova sahasrara. Više čakre od muladhare ne postoje u psihičkoj fiziologiji životinja i u njihovom živčanom sustavu se odražava ovaj relativni nedostatak. Ispod muladhare postoje i druge čakre koje predstavljaju evoluciju životinjskog carstva. One se odnose na osjetilnu svjesnost, a ne na mentalnu. Kada je vaša svjesnost evoluirala kroz ove čakre, vaš um je bio povezan samo sa osjetilnom svjesnošću. Nije postojala nikakva individualna svjesnost ili ego; on počinje od muladhare. Ovi niži centri više ne funkcioniraju u nama zato što smo ih transcendirali. U životinjskom tijelu ove niže čakre kao i nadiji nalaze se u nogama. Kao što u ljudskom tijelu nadiji teku do ajna čakre tako u životinjskom tijelu teku do muladhara čakre koja je njihova točka sastajanja. Imena nižih čakri su: atala, vitala, sutala, talatala, rastala, mahatala i najniža patala. Kao što je muladhara najniža čakra u ljudskom tijelu tako je patala najniža u životinjskom carstvu. To je dimenzija koja predstavlja totalni mrak, gdje priroda ne funkcionira i gdje je materija potpuno uspavana i statična. Iznad sahasrare također postoje čakre koje predstavljaju višu božansku svjesnost. Tako je muladhara najviša u životinjskoj evoluciji, a prva u ljudskoj evoluciji. Sahasrara je najviša u ljudskoj evoluciji, a prva u najvišoj božanskoj evoluciji. Kako čitate više o čakrama, shvatit ćete da Kundalini zapravo kontrolira sve stvari u životu. Kada je ova šakti prolazila kroz životinjske stupjeve naše evolucije, manifestirala se u cijeloj vrsti kao avidja ili neznanje. Uslijed njenog utjecaja životinjsko carstvo je bilo primorano da ide stazom jedenja, spavanja, straha i parenja. Ovo predstavlja tamastičnu fazu evolucije. Od muladhare nagore prolazimo kroz rađasičnu fazu, a od sahasrare na gore ulazimo u satvičnu.

Spontana i samopokretačka evolucija

Do muladhara čakre evolucija se odvija automatski. Životinje ne moraju vježbati pranayamu i japa yogu. Ne moraju pronaći gurua, uzeti sanyasu i obrijati glavu. Ne moraju ništa raditi i mogu jesti što žele. Priroda ima potpunu kontrolu nad njima. Zato što ne misle, prioda dobrovoljno snosi odgovornost za svaku fazu njihove evolucije. Međutim, jednom kada Kundalini dosegne muladhara čakru, evolucija više nije spontana jer čovjek nije potpuno podvrgnut zakonima prirode. Npr, životinje se pare samo u određeno doba. Ostalo vrijeme, čak iako žive zajedno, neće se pariti. Ali, pošto je čovjek slobodan od zakona prirode, može se pariti kad god hoće. Čovjek ima svjesnost o vremenu i prostoru i ima ego. On može misliti, može znati da misli i može znati da zna da misli. To je zbog evolucije ega. Ako nema ega, nema ni dvostruke svjesnosti. Životinje nemaju dvostruku svjesnost. Ako pas juri drugog psa, to je silom prirode. On ne zna da ga juri, a drugi pas ne zna da bježi. On bježi zato što ga instinkt primorava na to. Tako čovjek ima višu svjesnost i jednom kad je dobije mora raditi u pravcu njene evolucije. Eto zašto se kaže da Kundalini spava u muladhara čakri. Ona ne može napredovati iznad ove čakre ukoliko nije na to natjerana.

Otkrivanje vlastite točke evolucije

Naravno, šakti se ne može odjednom podići kada se naglo probudi u muladhara čakri. Može se više puta probuditi i ponovo zaspati. Znate kakva su vaša djeca ujutro; morate ih više puta buditi dok se ne ustanu iz kreveta. Kundalini se ponaša na isti način. Ponekad se podigne čak i do svadhistane ili manipure da bi se ponovo vratila u muladharu i ponovo zaspala. Međutim, jednom kada šakti ode iznad manipura čakre, više se ne vraća. Stagnacija u čakri se događa kada postoji prepreka u sušumni ili u jednoj od čakri. Kundalini može ostati u jednoj čakri godinama ili čak cijeli život. Ponekad, kada Kundalini pri prolasku zastane u nekoj čakri, počinjete ispoljavati neke sidije ili psihičke moći povezane s tom čakrom. Tada možete izgubiti kontrolu i razumijevanje činjenice da ste još uvijek samo na putu. Kada čovjek dobije sidije, dolazi u iskušenje da ih pokazuje. On ih može koristiti za dobrobit čovječanstva, ali to samo pothranjuje njegov ego i prekriva ga debelim velom maje ili neznanja, sprječavajući njegov daljnji napredak. Ako čovjek manifestira siddhije, može pomisliti da je otvorio čakru koja je povezana s tim siddhijima. Međutim, siddhiji se obično ne manifestiraju kada Kundalini brzo prolazi kroz sve čakre, a i ako se pojave, neće ostati za dugo. Nekoliko dana možete biti u stanju čitati misli drugih ljudi, a onda će ta sposobnost nestati. Nekoliko dana možete biti u stanju liječiti ljude, ali i to će proći. Psihičke moći se obično zadržavaju kada se Kundalini blokira u nekoj od čakri. Naravno, neke od nižih čakri funkcioniraju i bez našeg znanja. Svi smo mi na različitim nivoima na skali evolucije i zato možda neće biti potrebno početi s procesom buđenja od muladhare. Mi kažemo da je Kundalini u muladhari samo da bi objasnili cijeli koncept, ali uslijed napretka u našim prošlim životima ili sadane koju su radili naši roditelji, možete se roditi s Kundalini u manipuri. U tom slučaju, podizanje će početi odatle. Međutim, pošto se ne sjećate svog prošlog života, isto tako se ne sjećate ni stupnja na kojem je vaša Kundalini. Eto zašto gurui podučavaju da ona spava u muladhari. Ona može biti u anahati, ali ja ću vam uvijek reći da je u muladhari i da počnete s vježbama za muladharu. Može se desiti da tu nemate nikakva iskustva. Možete preći na svadhistanu i manipuru, a da ni tu ne doživite nikakva iskustva. Ali, u trenutku kada dođete do anahate, odjednom ćete početi imati iskustva. Zato prije početka vježbanja Kundalini yoge trebate pokušati otkriti od koje točke će podizanje stvarno početi. Najbolja metoda za ovo je koncentracija na muladharu, svakodnevno od 15 do 30 minuta. Zatim pređite na svadhistanu 15 dana, manipuru 15 dana i tako redom do sahasrare. Ubrzo ćete otkriti svoju točku evolucije. Neki ljudi će uvidjeti da im je najlakše da se koncentriraju na anahatu, pa je prema tome ona njihov centar. Drugima će ajna čakra biti veoma moćna i privlačna, dok će nekim ljudima biti najlakše da se drže muladhare, a više čakre će im izgledati nemoguće za lociranje. Konačno ćete biti u stanju da odlučite koja je za vas najsenzitivnija čakra i bit ćete spremni za slijedeći korak - buđenje. Međutim, postoji jedna vrlo važna stvar koju treba dodati. Čak i ako je viša čakra kao što je anahata slučajno probuđena, morate pokušati probuditi i niže čakre. Svrha buđenja Kundalini i podizanje kroz sve čakre je njihovo buđenje dijelova mozga s kojima su povezane. Zato, da bi se probudio cijeli mozak, sve čakre moraju biti probuđene.

Buđenje čakri

Buđenje čakri je vrlo važan događaj u čovjekovoj evoluciji. Ono se ne treba zamijeniti s misticizmom ili okultizmom jer su s buđenjem čakri naša svjesnost i um podvrgnuti određenim promjenama. Te promjene su u uskoj povezanosti sa svakodnevnim životom. S našim sadašnjim stanjem uma nismo sposobni kontrolirati sva dešavanja u životu. Naša ljubav i mržnja kao i odnosi s ljudima, samo su posljedice kvaliteta našeg sadašnjeg uma. I čini se da naša patnja, naša agonija i frustracije nisu toliko posljedica životnih uvjeta koliko našeg uma. Zato cilj buđenja čakri, sušumne i Kundalini treba biti povezan s našim svakodnevnim životom. Tisuće ljudi je rođeno s probuđenim čakrama i Kundalini i ovi ljudi zahvaljujući svojim vrlinama vladaju svijetom. Kad ovo kažem, ne mislim na upravljanje i vladanje nekom zemljom, već mislim na njihovu superiornost u svim aspektima života. To su veliki muzičari, umjetnici, graditelji, naučnici, istraživači, pronalazači, proroci, državnici itd. Ima mnogo djece rođene s probuđenim čakrama i Kundalini koja, dok rastu, ispoljavaju različite sposobnosti. Međutim, naše materijalističko društvo smatra ove manifestacije nenormalnim, a one koji ih ispoljavaju podvrgava psihoanalizama i psihološkom ispitivanju i liječenju. Ne smatra se nenormalnim ako imate uobičajene konflikte u porodici i na poslu, ali kada se vaš um i svjesnost prošire i postanete vrlo budni i senzitivni za sve što se dešava u vašem umu, porodici, najmanju stvar u životu, onda se to smatra nenormalnim. Bez obzira što takvo ponašanje obični ludi ne mogu prihvatiti, ono je prirodna posljedica buđenja čakri. Čovjekova svjesnost postaje vrlo receptivna, jer se frekvencija njegovog uma mijenja.

Manifestacije viših osobina

Svaki oblik, svaki zvuk i boja imaju određenu frekvenciju. Svi zvuci, boje i oblici nemaju istu frekvenciju. Na isti način, svaka misao ima frekvenciju, neke su niže frekvencije, a neke više. Dat ću vam primjer visoko frekventne ideje. Jednom je veliki naučnik Isac Newton sjedio u vrtu i ugledao jabuku kako pada s drveta. Možda smo i mi nekada viđali jabuke koje padaju s drveća, ali pošto nam se to nikada nije učinilo čudnim, nismo dublje obratili pažnju na taj proces. Ali Isac Newton je imao ono što zovemo filozofskom pažnjom. To je bila kvaliteta njegovog uma i ličnosti i zato je, kada je jabuka pala ispred njega, otkrio teoriju gravitacije. Zašto govorite laži? Možda mislite da nema ničeg lošeg u tome ako na taj način možete zaraditi novac, vladati drugima i iskorištavati ljude. Sve zavisi od frekvencije vaše svjesnosti. Na nižoj frekvenciji svjesnosti reći ćete da nema ničeg lošeg u laganju, ali ako je frekvencija vaše svjesnosti povišena, um funkcionira na drugom nivou i to više ne možete odobravati. Mnogi ljudi kažu:"Zašto da ne ubijamo? Na kraju krajeva, kada ubijemo životinju možda je oslobađamo i omogućavamo joj da se brže i bolje rodi." Naši stavovi i način razmišljanja su rezultat kvalitete našeg uma i određene frekvencije na kojoj on funkcionira. Jednom je Buda otišao u lov sa svojim rođakom Devadatom. Devadata je odapeo strijelu i oborio goluba koji je pao ranjen. Buda je osjetio bol te ptice i odmah otrčao do nje da joj izvadi strijelu. Ali Devadata nije osjetio bol, već je bio jako zadovoljan sobom, zato što je pogodio metu. Budina svjesnost je dostigla visoko frekventnu vibraciju i kao rezultat toga on je bio vrlo senzitivan na bol ptice i to se ispoljilo kao suosjećanje. Stoga, više osobine čovjeka kao što su ljubav, suosjećanje, milosrđe itd. su izražaj uma na koga utječe buđenje čakri. To je upravo razlog zašto je toliko važnosti pridato buđenju anahata čakre. Naravno, svaka čakra je vrlo važna i svaka čakra poklanja određenu sposobnost, ali otkrit ćete da je u drevnim tekstovima naglasak na buđenju anahata, muladhara i ađne čakre. Yogiji ističu ajna i muladhara čakru, a cijelo čovječanstvo pridaje važnost anahata čakri. Kada je anahata probuđena, imamo uzvišen odnos s Bogom, s članovima naše porodice i sa svim ostalim bićima. Kada se čakre probude, um se automatski mijenja. Vaš sustav vrijednosti u životu se također mijenja i kvaliteta vaše ljubavi i odnosa se znatno poboljšava, što vam omogućava da uravnotežite razočarenja i frustracije u životu. U stanju ste živjeti malo uzvišenije nego do tada i vaš stav prema sebi i prema životu je mnogo bolji. Ako vam buđenje čakri može donijeti neraskidivo jedinstvo s vašom porodicom, što vam je još potrebno? Da li vam je potrebnija sretna porodica ili drugi muž ili žena? Iskreno rečeno, čovjeku je potreban sretan um i sretna porodica. Nije važno što on radi i što su njegova djeca. Da li je važno koliko imamo za jesti? Sreća i unutrašnja ispunjenost su iznad svega. A koliko ja vidim, pravo zadovoljstvo se može dobiti sistematskim buđenjem čakri.

http://free-zg.htnet.hr/Vashi_Yoga/stranice/cakre.html

nadam se da cu naci neko bolje objasnjenje na nasem :angry3:

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 08:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
Na nasem, ono sto ja znam, ima ova knjiga
http://www.4shared.com/account/file/139 ... _Lece.html
Odlično je napisana, jedino što je malo preopširna, al' hajd sad.
Pozz

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 09:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

golden_brown je napisao:
Na nasem, ono sto ja znam, ima ova knjiga
http://www.4shared.com/account/file/139 ... _Lece.html
Odlično je napisana, jedino što je malo preopširna, al' hajd sad.
Pozz

e super, bas ti hvala! cula sam za Barbaru Ann Brennan od djevojke koju je lijecila njena ucenica u Sloveniji, odavno hocu to da procitam..

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 10:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
google lazarević je napisao:
114_AhmeD je napisao:

mislim da su to nivoi na duhovnom razvoju pojedinca..

Zar to nisu energetske tačke duž tijela i kičme kroz koje prolazi (kundalini) energija?

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 13:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuse ... =322637261

i recimo neki.. savet..: NE IGRATI se sa ovim! :D prvo izuci znanje pa se zahebavaj.. ;p

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 14:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Silhouette je napisao:

NE IGRATI se sa ovim!

Potpisujem...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po