banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 03:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Jan 2010, 14:03 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 09 Jan 2010, 13:13
Sta vi kao hristjani mislite o tom

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 14:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
zem zem je napisao:

ako misliš u kontekstu riječi musliman što znači vjernik jeste, ako misliš na islam onda samo ovo
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jesi zadovoljan odgovorom tali bali :roll:

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 14:18 
Citiraj:
Dali je Isus bio Musliman

Nepismen covjek.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 14:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Nije bio ni hriscanin, ni musliman. Iako porijeklom je bio Jevrej, po vjeri nebi ga mogli svrstati u klasicne Jevreje.
Bas kao i danas, postoje ljudi koji vjeruju u Boga, a ne prpadaju ni jednoj zvanicnoj religiji.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 14:51 
Voajer
Voajer

[quote="jellyfish"]Nije bio ni hriscanin, ni musliman. Iako porijeklom je bio Jevrej, po vjeri nebi ga mogli svrstati u klasicne Jevreje.
Bas kao i danas, postoje ljudi koji vjeruju u Boga, a ne prpadaju ni jednoj zvanicnoj religiji.[/quo A zasto ne bi mogao biti klasicni Musliman

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 14:53 
Voajer
Voajer

mary juana je napisao:
zem zem je napisao:

ako misliš u kontekstu riječi musliman što znači vjernik jeste, ako misliš na islam onda samo ovo

E nijE bio ni krstjanin .MUSLIMAN OD GLAVE DO PETE:

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 14:58 
Voajer
Voajer

Gdje to u vasim knjigama pise da se vjera zove krstjanstvo,znaci nije bio krstjanin,jrwrej,ostaje samo musliman

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 15:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
zem zem je napisao:
Gdje to u vasim knjigama pise da se vjera zove krstjanstvo,znaci nije bio krstjanin,jrwrej,ostaje samo musliman

Originalno, izvorno 'Hriscanstvo' nije posebno odvojena religija sama za sebe. Izvorno Hriscanstvo je u stvari ispunjenje izvornog Judaizma. Stari Zavjet je Yeshuom kompletiran u novi Zavjet. Iz toga razloga, logicno, nigdje u Novom Zavjetu se ne spominje rijec 'Hriscanstvo'. A i zasto bi?

Znas u cemo je problem? Problem je u tome sto ti sam ne shvatas svoje pitanje.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne moze biti klasicni musliman kad islam jos nije ni postojao. Hriscanin ne moze biti jer ni hriscanstvo nije postojalo, a jevrej je bio po porijeklu. Nakon njega je osnovano hriscanstvo na osnovu njegovih djela, dok se islam pojavljuje stotinama godina kasnije. Ono sto je bitno naglasiti da su i Judaizam i hriscanstvo kao i islam u stvari ista religija tj. vjeruju u istog Boga. U sustini svi smo mi i hriscani i muslimani i judejci, samo sto na razlicit nacin interpretiramo shvatanje religije.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 15:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
Kakvi argumenti i kakav ton na ovoj temi?!

Zanimljivo je sto Isusa prdstavjaju kao plavusana, sa plavim ocima, arijevskih crta, a po svemu sudeci, nije izgledao ni blizu tako. :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dUzpNn9yOsw[/youtube]

:lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 15:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Ne moze biti klasicni musliman kad islam jos nije ni postojao. Hriscanin ne moze biti jer ni hriscanstvo nije postojalo, a jevrej je bio po porijeklu. Nakon njega je osnovano hriscanstvo na osnovu njegovih djela, dok se islam pojavljuje stotinama godina kasnije. Ono sto je bitno naglasiti da su i Judaizam i hriscanstvo kao i islam u stvari ista religija tj. vjeruju u istog Boga. U sustini svi smo mi i hriscani i muslimani i judejci, samo sto na razlicit nacin interpretiramo shvatanje religije.

Slazem se sa prvim dijelom ali ne sa drugim. Mozes argumentirati da Hr,Ju, i Islam imaju neke iste korijene, da su npr. djelomicno povezani zajednickom istorijom i zajednickim istorijskim karakterima, ali su u njihovoj praksi, u njihovom shvatanju Boga, u mnogim teoloskim pitanjima (eshatologija, soterologija, itd), u ispoljavanju vjere itd, fundamentalno razlicite religije. Znaci postoje odredjene stvari (obicaji) koje ti praktikujes i jedno odredjeno shvatanje vjere koje tebe definira kao Hriscanina a koje u isto vrijeme jednostavno ne moze da te definira kao i Muslimana ili religioznog Jevrejina.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 15:44 
Voajer
Voajer

jellyfish je napisao:

Islam je dosao na zemlju sa prvim covjekom to jest ADEMOM znaci da je bio tu prije jer Adem je bio predan bogu tvorcu zivog i nezivog gospodaru svjetova .Nevjerujemo mi u istog boga nas bog ima ime ,a kako se vas zove.Religija se moze interpretirati na vise nacina kako se kome cefne samo jedan nacin je

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 15:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zem zem je napisao:
Islam je dosao na zemlju sa prvim covjekom to jest ADEMOM znaci da je bio tu prije jer Adem je bio predan bogu tvorcu zivog i nezivog gospodaru svjetova .Nevjerujemo mi u istog boga nas bog ima ime ,a kako se vas zove.Religija se moze interpretirati na vise nacina kako se kome cefne samo jedan nacin je

Prijatelju, ocigledno ne poznajes osnovne cinjenice iz istorije religije kao ni osnovna ucenja drugih religija, osim islama, a cini mi se da ni islam ne poznajes dovoljno jer nebi ovo napisao.
Adam je prvi covjek koji je bio prije bilo koje religije i nema veze ni sa hriscanstvom koje je nastalo poslije Hrista, ni sa islamom koji je nastao poslije Muhameda, ni sa judaizmom koji je nastao poslije Avrama. Tako da ti predlazem da prvo malo proucis istorijske cinjenice.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 16:09 
Voajer
Voajer

jellyfish je napisao:
zem zem je napisao:

Prijatelju, ocigledno ne poznajes osnovne cinjenice iz istorije religije kao ni osnovna ucenja drugih religija, osim islama, a cini mi se da ni islam ne poznajes dovoljno jer nebi ovo napisao.
Adam je prvi covjek koji je bio prije bilo koje religije i nema veze ni sa hriscanstvom koje je nastalo poslije Hrista, ni sa islamom koji je nastao poslije Muhameda, ni sa judaizmom koji je nastao poslije Avrama. Tako da ti predlazem da prvo malo proucis istorijske cinjenice.

Te tvoje istorijske cinjenice mozes macku o rep s prvim covjekom dosla je i vjera u boga znaci ti vise vjerujes istoriji nego vjeri zalosno

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 16:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Jesi cuo Jelly, treba malo manje de vjerujes istoriji a malo vise da vjerujes vjeri. :D

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
zem zem je napisao:
Te tvoje istorijske cinjenice mozes macku o rep s prvim covjekom dosla je i vjera u boga znaci ti vise vjerujes istoriji nego vjeri zalosno

Kako ti meni popravis dan...nevjerovatno. :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 17:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Joj ljudi kako se ja vama ismijem :lol: .. Dat ću vam ja par sjekira pa se "iscipajte" sa njima..

Haj evo ja cu malo teoloski to. Ako skontamo sta znaci rijec musliman, naravno da je Isaa a.s bio musliman, svi su poslanici bili iste vjere, samo se vjerozakon mjenjao s vremena na vrijeme.

Interesantno:

Luka 6:40
Slika
"Ein talmeed na'leh 'al rabbo; shekken kal adam she'MUSHLAM yihyeh k'rabbo."

Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj."

usavršen/ posve doučen misli se u duhovnom stanju. Ono što stih govori jest da znanje ovdje ne mora značiti ništa. Učitelj je u znanju veći od učenika. Ali učenik može biti bolji od učitelja ako bude pravi MUSHLAM/ Musliman - duhovno usavršen i disciplinovan.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 18:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Joj ljudi kako se ja vama ismijem :lol: .. Dat ću vam ja par sjekira pa se "iscipajte" sa njima..

Haj evo ja cu malo teoloski to. Ako skontamo sta znaci rijec musliman, naravno da je Isaa a.s bio musliman, svi su poslanici bili iste vjere, samo se vjerozakon mjenjao s vremena na vrijeme.

Interesantno:

Slika

Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj."

usavršen/ posve doučen misli se u duhovnom stanju. Ono što stih govori jest da znanje ovdje ne mora značiti ništa. Učitelj je u znanju veći od učenika. Ali učenik može biti bolji od učitelja ako bude pravi MUSHLAM/ Musliman - duhovno usavršen i disciplinovan.

to sam mu i ja odgovorio, vidiš da se i mi u nečem slažemo :wink:
mary juana je napisao:
zem zem je napisao:

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 20:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
mary juana je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Interesantno:

Slika

to sam mu i ja odgovorio, vidiš da se i mi u nečem slažemo :wink:
mary juana je napisao:
zem zem je napisao:

Pa gle...

Islam je monoteizam. Vjera u jednog jedinog Boga. Ako pogledamo temelj vjere islama možemo reći da je Isus bio musliman...

Isus je vjerovao u Allaha
Vjerovao u meleke / anđele
vjerovao u objave
vjerovao u poslanike prije njega
vjerovao da se sve desava bozijom voljom
vjerovao je u sudnji dan

Ovo su temelji na kojima se zasniva Islam.

Zabuna nastaje u tome sto je nakaceno da je Islam nastao Muhammedom a.s, međutim to nije tačno. Ovakva vjera je postojala i prije SAMO VJEROZAKON JE DRUGAČIJI U NEKIM STVARIMA NEGO PRIJE.

Normalno je da Isaa a.s nije slijedio sheriat/ Boziji zakon koji je dostavio Muhammed a.s, jer je zivio prije. Ali temelj vjere je isti !

Zakljucak :

Isaa a.s je musliman, jedan od najodabraniji Allahovih robova

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 21:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Pa gle...

Islam je monoteizam. Vjera u jednog jedinog Boga. Ako pogledamo temelj vjere islama možemo reći da je Isus bio musliman...

Isus je vjerovao u Allaha
Vjerovao u meleke / anđele
vjerovao u objave
vjerovao u poslanike prije njega
vjerovao da se sve desava bozijom voljom
vjerovao je u sudnji dan

Ovo su temelji na kojima se zasniva Islam.

Zabuna nastaje u tome sto je nakaceno da je Islam nastao Muhammedom a.s, međutim to nije tačno. Ovakva vjera je postojala i prije SAMO VJEROZAKON JE DRUGAČIJI U NEKIM STVARIMA NEGO PRIJE.

Normalno je da Isaa a.s nije slijedio sheriat/ Boziji zakon koji je dostavio Muhammed a.s, jer je zivio prije. Ali temelj vjere je isti !

Zakljucak :

Isaa a.s je musliman, jedan od najodabraniji Allahovih robova

samo si napravio grešku u božijem imenu.
naime, kur'an govori o čovjeku "kome je dano znanje o knjizi (pismu)" (en-nemi[27]:40,pč). objašnjavajući taj ajet knjiga tumačenja pod nazivom tefsir dželelejn kaže: "bio je to azaf sin baharije. on je bio pravedan čovjek. znao je božije najveće ime, i kad ga je zvao, bio je uslišen." no tko je taj azaf sin barahije, koji je znao božije najveće ime? kur'an vrlo često savjetuje ljude da se obrate božijm drevnim knjigama kako bi dobili odgovore (vidi junus [10]:94; en-nahl[16]:43; en-enbija[21]:7) one nam kažu da je azaf sin baharije bio isti onaj koji je pod nadahnućem napisao 83 psalm.(1. dnevnika 15:7; psalm 83, natpis). osamnaesti redak ovog psalma kaže: "neka znadu da si ti, kojemu je ime jehova (jahve), jedini najviši nad svom zemljom". stoga možemo vidjeti da to najviše ime glasi "jehova".
azaf nije bio jedini koji je znao to veliko ime, svi poslanici koje je bog u prošlosti nadahnuo da pišu sveto pismo znali su to ime i koristili ga.
ono je dio i mnogih vlastitih imena, od kojih neka nalazimo u kur'anu. ime poslanika jovana (jahije) znači "jehova je milostiv"; ime poslanika ilije (Il'jasa) znači "moj bog je jehova"; ime zaharija (zekerijja) znači "jehova se sjetio".

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]