banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 19:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Da li biste podrzali prelazak SPC na gregorijanski kalendar?
Podrzao/la bih, jer je to naucno a ne vjersko pitanje. 37%  37%  [ 11 ]
Podrzao/la bih, da idemo u korak sa ostatkom Evrope. 7%  7%  [ 2 ]
Ne bih podrzao/la, volim sto se razlikujemo od ostatka svijeta. 17%  17%  [ 5 ]
Ne bih podrzao/la, vjerujem u ispravnost julijanskog kalendara. 27%  27%  [ 8 ]
Ne zanima me ni SPC ni Bog, imam i drugih problema. 13%  13%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 30
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Jan 2010, 14:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2009, 20:05
Ovo je tema sa www.blic.rs, pa da moje misljenje ne zavisi od volje nekog admin. koji selekcijom komentara kreira misljenje usputnih posjetioca sajta, odlucio sam da je postavim ovde. Koliko ste upuceni u ovu temu, da li je ovo vjersko ili naucno pitanje? Da li bi prelazak na gregorijanski kalendar znacio prelazak na katolicanstvo ili bi nam omogucio preciznije pracenje vremena? Da li ce se Bozic 2101. godine slaviti 8. januara zbog greske koja je usadjena u postojanje julijanskog kalendara? Jeste li culi za Milankovicev kalendar? Javite se, nadam se jednoj pametnoj diskusiji bez uplitanja nacionalizma i svega nepotrebnog. Ovo je veliko pitanje za SPC i za pravoslavni svijet uopste.

"... Now you put water into a cup, it becomes the cup, you put water into a bottle, it becomes the bottle, you put it in a teapot, it becomes the teapot... Now, water can flow or it can crash. Be water, my friend!"

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 15:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2009, 21:20
čuo sam za milankovićev kalendar, najsavršeniji do sada izrađen. što se tiče prelaska na gregorijanski to nikako! razlog: 1054. došlo je do raskola na katolike i pravoslavce iz razloga što su katolici smatrali da je papa Bog na zemlji...što se protivi Bibliji. drugo, u 15-16 vijeku vatikan je uveo gregorijanski kalendar i tako se još više udaljio od hrišćanstva. e sad, druga je stvar što njih ima više (kako i ne bi kad su skoro sve oko sebe pobili) pa na osnovu toga tvrde da su u pravu a mi (pravoslavci) ne. treće: prelazak na gregorijanski kalendar bi automatski značilo i izdaju pravoslavlja. to su već neke pičketine uradile (grci konkretno)...čuvajmo pravoslavlje, jer ne zove se džabe PRAVOslavlje...

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 15:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Avg 2007, 18:54
Po meni bi SPC trebala da prihvati Milankovićev kalendar (koji je npr usvojila Grčka crkva). Koliko ja znam Milankovićev kalendar se podudara sa gregorijanskim sve do 2800-te godine. U tom slucaju SPC ima odličan "izgovor" da prihvati kalendar koji je ispravan, a da ne odustane od svog stava da ne želi papinski-katolički kalendar.
Bilo bi dobro kada bi neko, ako zna, napisao zašto SPC nije prihvatila Milankovićev kalendar na Svepravoslavnom saboru, kada su ga neke pravoslavne crkve usvojile. Koliko ja znam da je kalendar u načelu prihvaćen, ali je njegova implementacija odložena.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 15:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Avg 2007, 18:54
contador je napisao:
čuvajmo pravoslavlje, jer ne zove se džabe PRAVOslavlje...

Pa pravoslavlje i očuvanje religije je jedna stvar, ali korištenje netačnog kalendara je kao da nosiš na ruci sat koji ti pokazuje pogrešno vrijeme.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 16:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Stvarno je cudno to sto se najprecizniji naucni kalendar, Milankovicev, ne upotrebljava.
Izgleda da ljudima nije stalo do nauke i istine, vec do tradicije i vjerovanja.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 16:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Ja ne kontam zašto to do sada već nije urađeno.
@contador: Na gregorijanski kalendar se prešlo zato što se utvrdilo da tadašnji julijanski nije tačan, a ne zato što je neko htio da poveća raskol između katoličanstva i pravoslavlja.

Kladim se da pola srbendi koji brane stari kalendar, nemaju pojma da pravoslavci ustvari slave Božić 25. decembra, pa će im poslije 2101. biti veliki upitnik nad glavom zašto je Božić 8. januara, a ne 7. kad su njima njihovi očevi i djedovi prenosili sprsku tradiciju da Srbi Božić slave 7. januara, a ne 25. decembra k'o katolici.

Što je najveća ironija SPC nije prihvatila ni Milankovićev kalendar.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 17:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
srbi slave božić po jednom kalendaru, a žive po drugom, zato imaju privid da slave božić 7. 1. ustvari ga slave 25. 12. samo po julijanskom kalendaru. čista glupost treba se ravnat po kalendaru po kojem se živi.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 20:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Problem je sto je kalendar nazvan po papi, iako ga je ovaj usvojio ali ne i izmislio. Gregorijanski kalendar je stvorio naravno naucnik, ali je zbog imena pape u svom nazivu dobio i vjerski ton. Naravno, papa, pravoslavci, tesko to moze u jednu jednostavnu pricu. Milankovicev kalendar je najprecizniji do sada izradjen, prihvacen od strane nauke, i bilo bi najbolje kada bi svi hriscani, ali i drugi ljudi, po njemu racunali vrijeme jer najmanje grijesi.
@noriginal, mislim da i Grci racunaju vrijeme po gregorijanskom, a ne Milankovicevom kalendaru.
Zanimljivo bi bilo saznati zasto Milankovicev kalendar nije prihvacen kao jedini pravi, jer je najprecizniji? Tesko bi mi bilo i pomisliti da Bozic ne slavim 7. januara, ali bolje i da ga slavimo 25. decembra nego da se svakih nekoliko vijekova Bozic (dan rodjenja I. Hrista) pomjera za jedan dan, jer mu se gubi smisao. Ja mislim da je ovo pitanje nauke i da ce Crkva morati pokazati fleksibilnost. Ovo se moze porediti sa slucajevima kada se vjerovalo da je Zemlja ravna ploca, da se Sunce okrece oko Zemlje itd. Nije vezano za vjeru u Boga, nego za cinjenice koje ukazuju na to da pogresno racunamo vrijeme. A mislim da smo PRAVOslavci radi drugih vrlina i razlika, ne zato sto se izdvajamo po racunanju vremena.

"... Now you put water into a cup, it becomes the cup, you put water into a bottle, it becomes the bottle, you put it in a teapot, it becomes the teapot... Now, water can flow or it can crash. Be water, my friend!"

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 20:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Da se nadovezem na prethodni post, nisam ni ja za prelazak na gregorijanski kalendar, jer znaci onda idemo sa jedne greske na drugu. Ili na Milankovicev ili da ostanemo da julijanskom. Nek' bude i srpski inat, ali zasto da se trpamo sa vecinom koja koristi gregorijanski ako i oni grijese?

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 22:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jedan kalendar ustoličio paganin drugi rimski papa, koja je razlika?
srbi odnosno SPC bi bili frajeri da uopšte ne koriste gregorijanski kalendar, ovako samo pokazuju određeni nivo gluposti, nepragmatičnosti i licimjerstva.
to je isto kao kad su u liturgijama koristili mrtvi jezik koji narod ne razumije ili kad katolici drže misu također na mrtvom latinskom, tako je i julijanski kalendar mrtav i ne treba ga koristit.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 23:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Gospod Isus Hristos se služio aramejskim jezikom, koji je takođe mrtav, tako da je sve to uredu. Kada se pogleda u pravoslavni kalendarić može se vidjeti da je 7. januar jednak 25. decembru po starom kalendaru, ko je slušao poslanice blaženopočivšeg patrijarha Pavla zna da se on oglašavao uvijek po staroj godini iako je 7. januar nove godine.

Ove godine Vaskrs/Uskrs pada u isti dan, eto nam prilike da se približimo jedni drugima.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 23:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
jedan kalendar ustoličio paganin drugi rimski papa, koja je razlika?
srbi odnosno SPC bi bili frajeri da uopšte ne koriste gregorijanski kalendar, ovako samo pokazuju određeni nivo gluposti, nepragmatičnosti i licimjerstva.
to je isto kao kad su u liturgijama koristili mrtvi jezik koji narod ne razumije ili kad katolici drže misu također na mrtvom latinskom, tako je i julijanski kalendar mrtav i ne treba ga koristit.

I sada na tvoju provokaciju neko treba da popizdi i sastavi paljbu po tebi?! Glupost, nepragmaticnost, licemjerstvo?! "Ubi me prejaka rec", u ovom slucaju ubi tebe. Ja bih volio da je moja Crkva malo fleksibilnija i otvorenija, da je vise ljudi kao sto je bio patrijarh Pavle (ljudi koji velicaju duhovne vrijednosti i drze se blisko sa svojim narodom), da nema dogme i nedodirljivog, ali ko si ti da koristis takve rijeci?! Nemoj to...

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 00:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Pojedinci baš, izvin'te na izrazu, lupetaju... Prelazak na novi kalendar znači kao neko pokatoličavanje? Pa eno Rumuna i Grka slave sve po novom kalendaru, pa su i dalje čestiti pravoslavci... Jest da Rumuni imaju nešto više paganskih običaja vezanih uz Božić i Uskrs, ali nema veze.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 00:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

svi običaji u svim crkvama, a vezani uz božić i vaskrs/uskrs, a i svi ostali običaji su paganski.
to je vidljivo i za nekog ko samo protrči kroz sadržaj biblije, a ne da je tek studioznije obradi.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 00:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
mary juana je napisao:
svi običaji u svim crkvama, a vezani uz božić i vaskrs/uskrs, a i svi ostali običaji su paganski.
to je vidljivo i za nekog ko samo protrči kroz sadržaj biblije, a ne da je tek studioznije obradi.

Marihuano, ljubi te deda! Napokon da se u nečem složim u potpunosti s tobom. :)

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 00:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Vecina obicaja su paganski! I to sto ja pecem prase u srijedu je paganski obicaj, ustolicen u hriscanstvu da bi se nakon posta moglo omrsiti ili ko zna zbog cega. Ali ne zalim se! :wink: Sada sam nasao da SPC priznaje Milankovicev kalendar, ali ga ne stavlja u upotrebu zato sto nece da potice razdor medju pravoslavnim crkvama, tacnije razdor sa ruskom jer su npr. grcka, rumunska i jos neke priznale ovaj kalendar. Sad, koliko je relevantan ovaj podatak, to je vec pitanje. Ima li neko drugaciju informaciju, bas bi bilo zanimljivo vidjeti zasto SPC ili Ruska PC ne koriste ovaj kalendar?

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 01:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
не знам куд журба.. промјениће се вјероватно кад се постигне неки договор између цркава..
такође наш народ није спреман за то ..
многи би то доживјели као нешто ЊИХОВО а не наше итд..
полако, има још времена за то.. вјероватно се чека потез Русије..

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 01:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
АЛЕКСАНДАР je napisao:
не знам куд журба.. промјениће се вјероватно кад се постигне неки договор између цркава..
такође наш народ није спреман за то ..
многи би то доживјели као нешто ЊИХОВО а не наше итд..
полако, има још времена за то.. вјероватно се чека потез Русије..

Stvar je u tome sto narod nikad nece biti spreman, tradicija mu ne dopusta, navikli ljudi i to je.
Treba to prelomiti i gotovo. Uvesti Milankovicev i kraj price. Imamo priliku da se koristimo najpreciznijim kalendarom koji je napravio jedan Srbin a mi to ne radimo. Pa makar iz postovanja prema Milankovicu treba to uraditi.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 01:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
биће спреман..
другачије ће бити кад једна Русија која важи за највећу Православну земљу то учини него овако..
а полако треба радити на том, објашњавати народу у чему је ствар итд..

ух, неће бити лако 25-ог славит Божић... мени првом није свеједно :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 01:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2009, 17:16
ne razumijem zasto to ateiste treba da tangira?! postoji neki kao univerzani kalendar,kog se pridrzavate, bozic vas ne zanima, kao ni uskrs tako da ne vidim smisao njihovog komentarisanja ove teme... kalendar se nece mijenjati, niti ce do ikumene doci, ma koliko pojedine vladike spc na mala vrata se zalagale 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]