banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 04:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Dec 2009, 12:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Slika

iz wikipdije:
Citiraj:
Jahve u starim biblijskim tekstovima predstavlja vlastito ime za Boga. Kasnije se udomaćio izraz Jehova.

Jedan od prevoda Biblije na našem jeziku koji najviše zastupaju Božje ime Jehova je Novi svet - prevod Svetog pisma. S druge strane, u većini današnjih prevoda Biblije uopšte se ne spominje Božje ime (kao na primer prevod Daničić-Karadžić). Neki savremeni prevodi čak izbacuju reč "ime" u nekim stihovima koji ukazuju na Božje ime (kao na primer prevod Aleksandra Birmiša). U tim prevodima umesto Jehova ili Jahve (prevod "Stvarnost - kršćanska sadašnjost"), prevodioci koriste titule kao što su: "Gospod", "Gospodin", "Bog" i dr. Međutim, to je grubo odstupanje od izvornog teksta koji opetovano insistira na upoznavanju i korištenju Božjeg imena. U prilog tome ide činjenica da se tetragramaton pojavljuje oko 7000 puta u hebrejskom delu Svetog pisma i preko 200 puta u hrišćanskom grčkom delu!

sa sajta: http://www.arkonamaja.com/sajt/Kabala-Opsirno.htm:
Citiraj:
TETRAGRAMATON bukvalno znači četvorostruko ime i sastoji se od četiri hebrejska slova - Jod, He, Vau i He. Ona su ključ celokupnog magičkog učenja i predstavljaju ime boga koje se ponekad tumači kao Zakon svih zakona.

Tetragramaton predstavlja ispoljenu božansku energiju, kreaciju, odnosno stvoreni univerzum, na svim nivoima postojanja. Makrokosmički on ukazuje na postojanje četiri plana kosmičke egzistencijem, ili četiri sveta. Mikrokosmički predstavlja formulu čovekovih fizičkih, psihičkih, duhovnih i božanskih potencijala.

Vidovi ispoljavanja božanske energije objašnjavaju se pomoću elemenata. Elementi pokazuju kako se jedinstvena božanska sila preobražava iz jednog oblika u drugi, od najduhovnijeg do najmaterijalnijeg. Elementi su sledeći - vatra, voda, vazduh i zemlja, a predstavljaju simbole određenih božanskih sila i ne posmatraju se u profanom, uobičajenom značenju.

• Vatra (Jod) - Da bi nešto nastalo u vremenu i prostoru mora da postoji prvi, aktivni pokretač, inicijator. Jod je po svojim karakteristikama pozitivan, dinamičan i aktivan.

Vatra kao simbol oličava moć, snagu, energiju, kretanje, toplotu i svetlost.

Ona je otac kao aktivni začetnik porodice.

U psihološkom smislu to su naša volja, akcija, energija, dinamičnost, prodornost i intuicija.

• Voda (He) Aktivnom principu Joda, čistoj sili energije i kretanja, potreban je oblik kroz koji će se ispoljiti. He, ili element vode, predstavlja drugi vid ispoljavanja energije, odnosno zatvaranje te energije u formu. He je stoga pasivan i negativan princip.

Voda kao element, predstavlja ženski princip, univerzalnu matericu, plodnost, prima materiju.

U terminima porodice to je Majka a u psihološkom smislu odnosi se na naša osećanja.

Vazduh (Vau) Sjedinjavanjem oca i majke, Jod i He principa, energije i oblika, akcije i reakcije, nastaje treći vid ispoljavanja energije. On u sebi obuhvata karakteristike predhodnih vidova, ali ih po svojim osobinama prevazilazi i čini potpuno novo jedinstvo i kvalitet. Stoga je po svojoj prirodi neutralan.

Za vazduh kao simbol vezuju se sledeći pojmovi - živototvornost, duh i pokretljivost.

Dakle, Vau je sin koji nasleđuje svojstva svojih roditelja, ali i razvija samosvojnu ličnost. On je više od zbira njihovih osobina.

U psihološkom smislu vazduh predstavlja mentalne procese, intelekt i um.

• Zemlja (drugo He) Drugo He oličava sva tri navedena vida ispoljavanja božanske energije u jedinstvu. Karakteristike Zemlje su tvrdoća, gustina i plodnost.

U psihološkom smislu ona predstavlja fizičko telo i čula.

Prema Formuli Tetragramatona proces stvaranja i božanski uticaj se odvija od višeg i suptilnijeg ka nižem, grubljem i materijalnijem. To je izraženo u zakonu Hermesa Trismegistusa - Kako gore tako dole. Viši elementi su superiorniji u odnosu na niže. Duh vlada nad materijom.

Slavinski pise:
Citiraj:
Prvi se uvijek ispoljava element Zraka. Njegova glavna karakteristika je POKRETLJIVOST ili KRETANJE. U psihomagiji njegov simbol je mač, oružje kojim se kreće. Mač ne djeluje u stanju mirovanja. I za smjesu fizičkih plinova i ostalih sastojaka koju nazivamo zrakom (fizički zrak koji udišemo) važi isto. Zrak je POKRETLJIV! U formuli Tetragramatona (J H V H) element Zraka predstavljen je prvim slovom - “J” (ili hebrejskim “JOD”).
Elemenat Zraka kroz svoju glavnu odliku - POKRETLJIVOST - biva preobražen u
slijedeći elemenat, Vatru. Pokretljivost, kretanje, izaziva trenje, a ovo dovodi do javljanja toplote. Nov element Vatra - predstavlja novu fazu u procesu stvaranja, bilo kozmičkog (makrokozmos), bilo na nivou mikrokozmosa, što znači u čovječijim aktivnostima. Glavna karakteristika elementa Vatre je EKSPANZIJA ili ŠIRENJE. U formuli Tetragramatona to je prvo od dva slova “H” (prvo slovo “HE”). Magijski simbol Vatre je štap. Posle stupnja maksimalne ekspanzije, kad se Vatra raširi do krajnjih mogućnosti u svim pravcima, dolazi neminovno skupljanje, kontrakcija. Na taj način je karakteristicna odlika elementa Vode SKUPLJANJE ili KONTRAKCIJA.
U odnosu na prethodna dva elementa (Zrak i Vatru), Voda je jedan stupanj bliže
krajnjem ostvarenju procesa stvaranja, koji je započet fazom suptilnog, neopipljivog Zraka.
U formuli Tetragramatona (J H V H) Vatra je predstavljena slovom “V” (ili hebrejskim “VAU”). Magijski instrument koji ga simbolizira je pehar ili čaša. Voda nema stalan oblik, već uzima oblik posude u kome se nalazi. Ipak, ona je korak bliže čvrstoj, opipljivoj formi u odnosu na nestalne elemente Vatre, odnosno Zraka.
Konačno, daljim procesom zgušnjavanja element Vode prelazi u posljednju fazu, u kozmički element Zemlju. Glavna karakteristika elementa Zemlje je OPIPLJIVOST ili ČVRSTINA.
Sve što postoji, bilo u univerzumu ili duši čovječjoj, postoji u jednoj od faza, koje nazivamo kozmičkim elementima. Sve što je nastalo, što nastaje i što će nastati prolazi kroz ta četiri stupnja ispoljavanja kozmičkih energija. Kako je čovjek vjerna kopija univerzuma u malom, isti procesi odvijaju se sve vrijeme u njemu. Na nivou ljudskog duha ta zbivanja imaju oblik psiholoških procesa, četiri kozmička elementa ispoljavaju se u čovjeku kao četiri psihološka procesa:
1. Zrak - rađanje ideje ili misli u svijesti.
2. Vatra - javljanje emocija; to je ulaganje emocionalne energije; širenje originalne ideje u svim pravcima.
3. Voda - skupljanje, sažimanje raspaljenih želja u jednom konkretnom pravcu. Voda djeluje kao psihološki lijevak.
4. Zemlja - ostvarenje prvobitne ideje, njeno pretvaranje u stvarnost. To je realizacija ili materijalizacija.

eto, posto su ovih dana pitanja vezana za ovo aktuelna na forumu, odlucih da okacim i ovo, mnogo je zanimljivo, zanimaju me ovakvi tekstovi..a i da udobrovoljim malo Mary-ja, nismo toliko razliciti kao sto misli :D

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 13:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
božije ime u izvornim hebrejskim pismima ("stari zavjet") i izvornim grčkim pismima ("novi zavjet")
pominje se oko 7000puta.
ime jahve ili jehova je oblik hebrejskog glagola što znači "postati". dakle, božije ime znači "on prouzročuje da postaje".

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Raspored elemenata je različit u prvom i drugom tekstu, koliko ja znam ovaj poredak iz drugog teksta je originalno iz Zapadnih učenja, a u prvom tekstu je preuzet poredak iz Orijentalnih sistema (Tatve). Meni lično mnogo više odgovara ovaj Zapadni raspored, kao da mi ima više logike (kad smo mi zapadnjaci opterećeni logikom :-? )... Valjda sam navikao na njega jer sam počeo odavno da radim kroz njega i neke tehnike uspješno modifikovao prema njemu... ali to može da bude samo stvar navike :)

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 11:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
zašto se spominje u knjizi postanka onda ELOH-IM a ne Jehova, Jahve itd.. ?
Zašto Isaa a.s ( po vama ) na križu nije govorio Jehovaa Jehovaa.. ?

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 13:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:

zato što je isus tad boga zvao oče odnosno "eli, eli lama sabahtani" ili "oče moj oče moj zašto si me ostavio", a po jednom drugom prevodu "bože moj, bože moj zašto si me ostavio", što je i logično jer i ja ,a sigurno i ti ahmede svog oca ne bi zvao mujo ili kako već dozivamo persirajući u tituli to jest oče, čak se i zemaljskim jajarama obraća titulom to jest gospodine ministre i sl.
u hebrejskom jeziku tad nije bilo samoglasnika to jest nisu se pisali ali su se izgovarali, pa i ime koje se pisalo sa jhvh može biti predmet diskusije kako se izvorno izgovaralo sa dodatim samoglasnicima da li jehova ili jahve međutim to je potpuno svejedno i zavisi od govornog područja, kao što o tome zavisi i izgovor ostalih imena poput matej-matija, ivan-jovan-john i sl.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 16:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@ Mary: sta mislis o ona druga 2 teksta iz uvodnog posta?

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 17:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ne mislim ništa, gomila populističkih gluposti, jedino je ispravno ono što si citirala iz vikpedije.
ostatak je bezvrijedan, tipična vrsta članaka za golicanje mašte širokih masa.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 18:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
ne mislim ništa, gomila populističkih gluposti, jedino je ispravno ono što si citirala iz vikpedije.

o sveznajuci, blago tebi kad najvece mistike i duhovne ucitelje istoka i zapada cija su saznanja ovde ukratko opisana zoves populistima. nije ti kojim slucajem palo na pamet da su to stvari koje jos uvijek ne razumijes pa ti izgledaju tako? ne moras se truditi da odgovoris, odgovor znaju vec i vrapci na grani (viewtopic.php?f=37&t=46431)

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 18:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

google lazarević je napisao:
mary juana je napisao:

o sveznajuci, blago tebi kad najvece mistike i duhovne ucitelje istoka i zapada cija su saznanja ovde ukratko opisana zoves populistima. nije ti kojim slucajem palo na pamet da su to stvari koje jos uvijek ne razumijes pa ti izgledaju tako? ne moras se truditi da odgovoris, odgovor znaju vec i vrapci na grani (viewtopic.php?f=37&t=46431)

"najveći mistici i duhovni učitelji istoka i zapada"
nekima su i tarabići mistici i najveći duhovni učitelji :roll:
činjenice su poznate svima koji ih traže, međutim uvjek ima onih koji rađe vjeruju glupostima nego nečemu što je istraženo i provjereno.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 19:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zanimljivo kako samo opisujes sam sebe kad god pises o onima koji "ne znaju nista".

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 19:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

zanimljivo kako samo opisujes sam sebe kad god pises o onima koji "ne znaju nista".

ja nisam rekao da neko ne zna ništa, samo tvrdim da ljudi imaju potrebu da neke stvari mistifikuju.
ti recimo u nekim oblastima možda posjeduješ izvanredno znanje i iskustvo no to ne znači da si u i u nekim drugim oblastima i temama veliki poznavalac. tako i ti "duhovnjaci" ako neko pozna jedno područje "duhovnosti" ne znači da je neki stručnjak dalje od toga.
što se tiče biblije postoje ljudi sa najvećim akademskim titulama pa i laici koji su cjeli svoj život posvetili izučavanju iste i to su oni koji me interesuju i o čijim nalazima želim raspravljat.
razno raznih sai baba ima u svakom selu po jedan, neki su poznatij od drugih ali sve je to ista fela.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 19:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:

ja nisam rekao da neko ne zna ništa, samo tvrdim da ljudi imaju potrebu da neke stvari mistifikuju.
ti recimo u nekim oblastima možda posjeduješ izvanredno znanje i iskustvo no to ne znači da si u i u nekim drugim oblastima i temama veliki poznavalac. tako i ti "duhovnjaci" ako neko pozna jedno područje "duhovnosti" ne znači da je neki stručnjak dalje od toga.
što se tiče biblije postoje ljudi sa najvećim akademskim titulama pa i laici koji su cjeli svoj život posvetili izučavanju iste i to su oni koji me interesuju i o čijim nalazima želim raspravljat.
razno raznih sai baba ima u svakom selu po jedan, neki su poznatij od drugih ali sve je to ista fela.

ne kazem da sam neki veliki poznavalac duhovnosti. pokusavam da razumijem zasto ljudi vjeruju u tako razlicite pa i oprecne stvari i to jos sa tolikom sigurnoscu da je to apsurdno. that's all..

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 19:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:

ne kazem da sam neki veliki poznavalac duhovnosti. pokusavam da razumijem zasto ljudi vjeruju u tako razlicite pa i oprecne stvari i to jos sa tolikom sigurnoscu da je to apsurdno. that's all..

neki ljudi vjeruju u nešto bez ikakvog razloga, tako ima onih koji su kao hrišćani, a nikad nisu pročitali bibliju niti ih interesuje šta u njoj piše, a kamoli da su je izučavali i uvjeravali se u njen sadržaj.
neki kažu u to je vjerovao moj djed pa vjerujem i ja, znači naslijedili su to i tako furaju.
nekima ništa nije jasno pa se gube među raznim glupostima i traže odgovore tamo gdje ih nema.
neki se prepuste nekim filozofskim utopijskim idejama.
ima ih i zavedenih jeftinim trikovima pa vjeruju u ono šta misle da su vidjeli.
mnogo je raznih načina formiranja stavova kod ljudi.
ja lično sam bio zadrti ateista, vjerovao sam gluposti koje su mi još u osnovnoj govorili evolucija, darvin, postali od majmuna i sl.
međutim slučajno sam počeo izučavati bibliju i kao što sama biblija sugeriše uvjeravat se u njen sadržaj to jest provjeravat istinitost.
usput sam se dotakao i drugih religija, nauke, istorije i uvjerio se da je sve napisano u biblij istina i da se sve dešavalo kako je napisano. zato nemam razloga ne vjerovat da i u budućnosti neće biti kako je bog obećao u biblij.
sad je druga stvar kako ću ja postupiti s tim da li onako kako biblija sugeriše da trebam ili ću zastranit, ali je sigurno da želim postati onakav kako mi biblija sugeriše.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 12:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
mary juana je napisao:
114_AhmeD je napisao:

zato što je isus tad boga zvao oče odnosno "eli, eli lama sabahtani" ili "oče moj oče moj zašto si me ostavio", a po jednom drugom prevodu "bože moj, bože moj zašto si me ostavio", što je i logično jer i ja ,a sigurno i ti ahmede svog oca ne bi zvao mujo ili kako već dozivamo persirajući u tituli to jest oče, čak se i zemaljskim jajarama obraća titulom to jest gospodine ministre i sl.
u hebrejskom jeziku tad nije bilo samoglasnika to jest nisu se pisali ali su se izgovarali, pa i ime koje se pisalo sa jhvh može biti predmet diskusije kako se izvorno izgovaralo sa dodatim samoglasnicima da li jehova ili jahve međutim to je potpuno svejedno i zavisi od govornog područja, kao što o tome zavisi i izgovor ostalih imena poput matej-matija, ivan-jovan-john i sl.

Lijepo razmisljanje. Ima slicnosti neke, vidi, na armejskom otac je ABB a na arapskom je slično riječi RABB što bi značilo Stvoritelj.

Mi možemo Boga zvati Rabb, ali ABB, ne baš :)

Nema Allah ni sina ni cerke ni zene ni nikog, nit je kad došao u liku čovjeka pa se ubio da ispravi tuđe greške.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 14:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

@ahmed
mi ne možemo raspravljati, ja vjerujem da je istina ono što piše u biblij ti vjeruješ u ono što kaže kuran i besmisleno bi bilo da ja tebi iščitavam biblijske citate ili ti meni iz kurana.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]