banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 00:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Dec 2009, 17:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/engl ... 425420.stm

Citiraj:
I would ask that they do not steal from small, family businesses, but from national businesses, knowing that the costs are ultimately passed on to the rest of us in the form of higher prices

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 18:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Sta reci, iako mozda cudno zvuci na prvi pogled, ali da li bi bio grijeh da siromah koji umire od gladi ukrade nesto od jednog od korumpiranih politicara koji se rasipaju i koji imaju milione.
Recimo ja kad bi bio bogatas i kad bi neko od mene ukrao nesto da bi prezivio ja mu nebi zamjerio, tim vise ako sam ja korumpirani kradljivac politicar i sl. Mislim takodje da to nebi bio grijeh, jer taj politicar je ukrao tom siromahu i obogatio se, zasto bi onda bio grijeh da taj siromah vrati svoe nazad. Jer biblija kaze radi drugima sto hoces da tebi rade. Mozda taj siromah misli ja kad bi bio bogat ja bi htio da meni kradu siromasi pa cu i ja krasti njima jer da sam ja na njihovom mjestu ja se nebi ljutio, sto u sustini ne izlazi iz biblijskih okvira ako je takvo razmisljanje iskreno. Ja bi bio prvi za to da se poveca pdv za 1 posto da se hrane gladni. Samo je problem sto bi to opet zavrsilo u dzepovima korumpiranih politicara, ali kad bi moglo da se da siromasima ja bi bio za to. Sto znaci ako trebam nadoknaditi nesto putem poreza iz javnih dobara sto je neki jadnik ukrao da bi prezivio ja bi rado placao dodatni procenat poreza. Najveci problem su grabljive politicarske zvijeri koje imaju i previse i opet kradu , a ne ovi siromasi sto bi krali komad hljeba iz pekare.
Kad bi se samo 6 najbogatijih ljudi rasteretilo bogatstva svi gladni na planeti bi bili nahranjeni, a podaci govore da svakih 1,5 sekundu neko umire od gladi ili posljedica gladi zbog ovih 6 guzonja koji imaju previse.
Da li bi bio grijeh uzeti od tih guzonja a njima ostaviti sve osnovno, a ostatak nahraniti gladne?
Iako nerazumno da to svestenik kaze, mislim da ljudi nisu shvatili kontekst sta je htio reci, iako je moguce da je i svestenik zastranio kao sto 99 posto svestenika jeste.

Filozofija...

Poslednji put menjao jellyfish dana 22 Dec 2009, 18:10, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 18:10 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
so what... to je glas pojedinca a ne crkve..

samo jos da nastavis otvarati ovakve glupe teme svaki dan i bice super..

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Zbog jedne veoma slicne situacije sam ja poceo vjerovati u Boga i postao vjernik.

Kradja ostaje kradja, krao ti od bogatog ili siromasnog.

@google, postajes polako kao revnosni kreacionisti, samo sa suprotnim predznakom..

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 18:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:

Kradja ostaje kradja, krao ti od bogatog ili siromasnog.

Naravno, samo sto pokuavam objasniti sta je svestenik htio da kaze. Iako postoje izuzeci. Recimo, sta bi ti uradio da ti se pruzi prilika da nekaznjeno ukrades novac koji je namijenjen za kupovinu oruzja kojim znas da ce biti ubijeno hiljade ljudi i taj novac namjenjen za oruzje uzeo i nahranio gladnu djecu u Africi? Da li bi ti takva kradja bila grijeh?

Ovim primjerom hocu reci da su Bozje zapovijesti relativne, tj. zavise od okolnosti i situacije. Isto kao sto nije bilo grijeh ubistvo filisteja ili nacista, ili sto nije bio grijeh Hristu da bere klasje u neradni dan.

Drugo, ovaj svestenik savjetuje siromahe da kradu javna dobra, dakle svi mi to bi morali platiti. A ako mozemo placati milionske kradje politicara, sta bi nam bilo da platimo i za ove ljude koji su gladni pa kradu?
Naravno, da ne opravdavam ovo, samo pokusavam reci sta je svestenik mislio reci ovim mozda.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 18:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I ja sam isto tako razmisljao (kradja javnih dobara), i pokajao se, i nasao Boga.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 18:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
I ja sam isto tako razmisljao (kradja javnih dobara), i pokajao se, i nasao Boga.

Ocigledno nisi razumio sta sam htio reci ali nema veze. Niko nije rekao da je kradja javnih dobara dozvoljena, nego da je za one koji su zivotno ugrozeni to mozda jedini izlaz. Slusao sam price o ljudima koji su namjerno krali kako bi ih strpali u zatvor da imaju gdje prespavati i sta pojesti. I smeta mi sto se na vodje i javne licnosti gleda kao na svece, a na siromaha koji ukrade hljeb da nebi umro od gladi gled se kao na lopove. Ako i Bog gleda takvu pravdu kao i ljudi onda je zaista sve propalo. Ipak kao sto sam u gornjem postu naveo po mom shvatanju biblije Bog gleda drugim ocima i to je po mom misljenju veci razlog za vjeru u pravdu nego ono sto nam izgleda logicno u datom trenutku. Mada, stvarno je malo cudno ako je svestenik otvoreno pozivao na kradju.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 18:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da je Bog htio da se krade i kad se "mora", onda bi relativizirao 8. zapovijed. Kad jednom pocnu krasti krasce i kad treba i kad ne treba, zato Bog zauzima apsolutan stav po pitanju kradje i kaze kratko: "Ne ukradi". Ko i pod kojim uslovima treba da krade, o tome ne treba da raspravljamo, ja samo kazem da to sto je taj svestenik ucinio je to da je dao povoda kriminalcima da sami za sebe odlucuju kad ce ukrasti i od koga. Prvo je trebao napomenuti 8. zapovijed pa onda neka svako sam odluci sta ce i kako ce, a ne da daje savjete, kako siromasima tako i sitnim kriminalcima od koga trebaju krasti..

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 19:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, to si u pravu Hristov. Ne samo s kradjom nego i s ubistvima. Recimo, u ovom ratu mnogi su pravdali ubistva "patriotizmom" i tako radili lose stvari. Jer ovaj rat sad nije bio isto kao sto je bio recimo drugi svjetski rat iako je i tad bilo opravdavnja za ubistva. Zato, iako postoje situacija kad je odredjene stvari nije grijeh ciniti, prosjecan covjek je pristrasan u odredjivanju tih situacija tako da u 99.99 posto slucajeva pogrijesi i ucini grijeh zbog slabe mogucnosti od 0.01 posto da bude u pravu. To se opravdavanje korisilo i koristi obilno da bi se opravdale razlicite stvari, kao sto recimo i ovi arapi koriste slicno opravdanje iz kurana da rade lose stvari. Hocu reci, covjek zbog svoje pristrasnosti ima vise sanse da pogrijesi nego da odredi ispravno relativnost zapovijesti, i zbog vjerovatnoce od 1000:1 da pogrijesi pri odredjivanju relativnosti, onda je bolje apsolutno drzati zapovijesti, naravno bez pretjerivanja i ekstremizma kao sto su to cinili fariseji i Isus im kaze kako to sto postotno apsolutno drzanje trebaju malo relativizirati i uciniti da im zivot bude podnosljiv.
Ali slozio bih se kod krupnih stvari, a kod obicnih ljudi postoji pristrasnost pri relativiziranju i onda bude vise stete nego koristi, stoga zakljucujemo da ovaj svestenikov savjet ce vjerovatno potaci vise ljudi na lose nego na dobre stvari.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Upravo tako, na to sam mislio. A koliko Bog insistira na zapovijedima dovoljno nam kazu Isusove rijeci gdje kaze da ako nas nasa ruka navodi na grijeh da je otkinemo. Time samo istice koliko je vazno drzanje zapovijedi a ne da nas vlastita ruka moze navesti na grijeh. Na svestenicima je da u sirotinju posade zapovijesti a ne da umjesto Rijeci Bozije recimo onom siromahu sto je juce izgubio sve na kocki daje savjete da se posluzi javnom imovinom. David je ucinio prekrsaj ali David je bio odan Bogu. Ako recimo nekom siromahu koji ionako nema savjesti kazes da moze krasti od javnog dobra njemu si ucinio uslugu. U tome je razlika. Ja sam se najezio kad sam procitao clanak, ne mogu svojim ocima da vjerujem da svestenik daje savjet od koga da se krade.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 19:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
prvo, mislim da sam pogrijesila sto sam ovo stavila u podforum o duhovnost, a ne covjek i drustvo pa molim moderatore da to isprave. nije mi bila namjera da vrijedjam nekog, niti je ovo u sklopu antikreacionistickog pokreta na forumu :) vise bih voljela da raspravljamo o kradji mimo toga sto ju je svestenik preporucio. on je pojedinac i puki je slucaj i zanimljivost sto bas on preporucuje kradju. a nije jedini.
primjer: otac jedini radi u porodici, 500km plata, cetvoro djece, zena bolesna i trebaju lijekovi hitno. ako i uopste ima neko pravo na socijalnu pomoc, procedura je spora i daleko od dovoljne, a ima krajeva gdje i nema uopste socijalne pomoci. nema od koga da trazi pomoc (ne moze se svako smrzavati ispred skupstine da bi dobio nesto). jel u tom slucaju kradja (vs. spasavanje zivota) opravdana?
ili recimo Robin Hud sindrom..sto nema vise tih Robina majku mu :angry4: onih koji ce se boriti za bolju (PRAVEDNIJU) raspodjelu proizvoda i novca..itd. je***s to sto se to naziva kradja, to ovima bogatima odovara da se tako zove a sami najvise kradu.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 23:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
jellyfish je napisao:
Da, to si u pravu Hristov. Ne samo s kradjom nego i s ubistvima. Recimo, u ovom ratu mnogi su pravdali ubistva "patriotizmom" i tako radili lose stvari. Jer ovaj rat sad nije bio isto kao sto je bio recimo drugi svjetski rat iako je i tad bilo opravdavnja za ubistva. Zato, iako postoje situacija kad je odredjene stvari nije grijeh ciniti, prosjecan covjek je pristrasan u odredjivanju tih situacija tako da u 99.99 posto slucajeva pogrijesi i ucini grijeh zbog slabe mogucnosti od 0.01 posto da bude u pravu. To se opravdavanje korisilo i koristi obilno da bi se opravdale razlicite stvari, kao sto recimo i ovi arapi koriste slicno opravdanje iz kurana da rade lose stvari. Hocu reci, covjek zbog svoje pristrasnosti ima vise sanse da pogrijesi nego da odredi ispravno relativnost zapovijesti, i zbog vjerovatnoce od 1000:1 da pogrijesi pri odredjivanju relativnosti, onda je bolje apsolutno drzati zapovijesti, naravno bez pretjerivanja i ekstremizma kao sto su to cinili fariseji i Isus im kaze kako to sto postotno apsolutno drzanje trebaju malo relativizirati i uciniti da im zivot bude podnosljiv.
Ali slozio bih se kod krupnih stvari, a kod obicnih ljudi postoji pristrasnost pri relativiziranju i onda bude vise stete nego koristi, stoga zakljucujemo da ovaj svestenikov savjet ce vjerovatno potaci vise ljudi na lose nego na dobre stvari.

A sta ako te neko zeli ubiti, i jedini slucaj da se spasis je da ti ubijes toga ko hoce ubiti tebe? Sta onda? Bozija zapovijest nalaze "Ne ubij". Sta mislis koliko ce ljudi u tom trenutku uopste pomisliti na boziju zapovijest, a kamoli koliko njih ce je ispostovati.
Jos jedan paradoks "savrsenog" boga. Postoje radovi u kojima su svih 10 bozijih zapovjesti okarakterisane kao kontradiktorne.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 23:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Samo ne razumijem zasto je neko siromasan?

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 23:46 
Aurrora je napisao:
Samo ne razumijem zasto je neko siromasan?

Jel se zajebavas???

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 00:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

google lazarević je napisao:
ne moze se svako smrzavati ispred skupstine da bi dobio nesto). jel u tom slucaju kradja (vs. spasavanje zivota) opravdana?
ili recimo Robin Hud sindrom..sto nema vise tih Robina majku mu :angry4: onih koji ce se boriti za bolju (PRAVEDNIJU) raspodjelu proizvoda i novca..itd. je***s to sto se to naziva kradja, to ovima bogatima odovara da se tako zove a sami najvise kradu.

Ova ti je dobra :) Pa upravo sam o tome pisao u svojim gornjim postovima.

Elvis Presley je napisao:
i jedini slucaj da se spasis je da ti ubijes toga ko hoce ubiti tebe? Sta onda? Bozija zapovijest nalaze "Ne ubij". Sta mislis koliko ce ljudi u tom trenutku uopste pomisliti na boziju zapovijest, a kamoli koliko njih ce je ispostovati.
Jos jedan paradoks "savrsenog" boga. Postoje radovi u kojima su svih 10 bozijih zapovjesti okarakterisane kao kontradiktorne.

Stvarno izgleda da malo ko cita moje postove. Na sva ta pitanja sam pokusao dati odgovore u svojim postovima gore. :)
Kazem pokusao jer pravi odgovor ne zna niko. Ovo sto ja pisem je moje misljenje na osnovu iskustva, citanja raznih knjiga i razgovora sa mnogim ljudima. Tako da ne tvrdim da je ispravno, ali gledajuci iste stvari iz razlicitih uglova dolazi se najlogicnije do tih zakljucaka.
Problem kod vecine ljudi je sto traze "dokaz" za postojanje Boga. Dokaze u ogranicenim slucajevima mozemo naci u nauci, ali ne u religiji. U religiji postoji vjera, djelimicna vjera ili nevjera. Dokazi u religiji mogu eventualno biti neke natprirodne stvari koje se ne mogu objasniti prirodno, tj. naukom, ali takve stvari su rijetke i cesto ima dovoljno "materijala" za prosjecnog pojedinca da bi mogao imati dokaz. Ali i kad ima dovoljno to nije garant za vjeru. Pogledajmo apostole koji su vidjeli velika cuda kao Isusovo hodanje po vodi, ozivljavanje mrtvih, izljecenja itd., pa opet u kriticnom trenutku izgubise vjeru.
Drugi problem je sto ljudi naukom pokusavaju dokazati religiju i obrnuto a to ne ide jer su to dvije potpuno razlicite dimenzije koje se ne mogu spojiti ali se prozimaju slicno kao sistem sa vise dimenzija iako nisu spojeni. Znaci mozemo sagledavati jednu stvar u jednoj dimenziji kao ravna linija ili u dvije kao koordinatni sistem. Oni skloni religiji gledaju samo y osu, a oni skloni nauci samo x osu. X osu ne mozemo opisati na y osi i obrnuto vec samo prozimanjem ove dvije stvari mozemo naci "sredinu" E isto tako nauku ne mozemo spojiti sa religijom i obrnuto. Malo odlutasmo od teme :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 01:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Stvarno izgleda da malo ko cita moje postove. Na sva ta pitanja sam pokusao dati odgovore u svojim postovima gore.

Ne, nisam ja tebe kritikovao, vec sam te citirao jer si bio na pravom putu, u smislu da se bozije zapovjesti ne mogu uzimati kao apsolutni zakoni djelovanja, jer jednostavno ljudska priroda i okolnosti nisu tako jednostavne da se mogu svesti na 10 pravila. I ljudska priroda ne dopusta striktno djelovanje po bozijim zapovjestima.
jellyfish je napisao:
U religiji postoji vjera, djelimicna vjera ili nevjera

Uh, ovo nikako po meni nije tacno. Ovo je cak mozda i kljucna stvar zasto je religija u onakvom stanju kakvom je danas.
Nema djelimicne vjere. Nema djelimicnih vjernika, nema "istinskih" vjernika. Ili si vjernik ili nisi. Zato sam kritikovao druge na temi Stari zavjet, jer se ogradjuju od onoga sto im u njihovoj religiji smeta a prisvajaju samo ono sto im odgovara. Ne moze tako.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 01:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To o djelimicnoj vjeri vjerovatno se nisam dobro izrazio pa cu pojasniti. Dakle, djelimicna vjera postoji. Nisam rekao da li je to ispravno ili ne, bas kao sto nije mozda ispravna ni nevjera, kao ni apsolutna vjera koju mozda imaju fanatici, ali da li je ispravna. Ali postoje sve tri.
A sto se tice tvog prvog komentara, da. Ja sam jedan od rijetkih koji je skontao da ne mozemo biti iskljucivi ni u smislu vjere ni nevjere jer vecina ljudi nema dokaze ni za jedno ni za drugo. Takodje sam proucavajuci i kreacionizam i evoluciju shvatio da je nemoguce dokazati ni jedno ni drugo, iako naucno evolucija je daleko blize istini, dok je kreacionizam daleko blize religiji. Zato je moje misljenje da je Bog stvorio prirodne zakone i pustio prirodu da radi. Dakle Bog je stvorio evoluciju, a evolucija razlicite forme. Ali kao sto rekoh to je samo moja pretpostavka jer nema dokaza ni za jedno ni za drugo.
Isto je i sa religijom. Neki ljudi su iskljucivi u religiji a to vodi u fanatizam kao sto su kreacionizam, terorizam itd.
Tako da sve moramo uzimati sa odredjenom rezervom i sa okolnostima, kao sto i prirodne zakone primjenjujemo u skladu sa okolnostima. Recimo, ne mozemo isti napor ulagati kad idemo uz brdo i niz brdo, vec napor prilagodjavamo okolnostima. Tako isto i kod religije. Iako moraju postojati odredjene granice u religiji bas kao sto ne mozemo ici brzinom od 300 na sat u prirodi jer to nije dobro, tako ne mozemo prekoraciti ni odredjene stvari vise nego sto treba jer to nije dobro. Jer posljedica tih prekoracenja i iskljucivosti i jeste ovo sto imamo danas u drustvenom poretku.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 02:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvis, ti valjda volis svoju djevojku ne zbog toga sto je apsolutno savrsena u svakom pogledu vec zato sto znas da njeni nedostaci ne odredjuju njenu licnost. Tako je i sa Pismom, znas njegovu glavnu poruku a sve ono sto se na prvi pogled cini lose gledas kao na perifernu pojavu. Niko nije lud da slusa Boga tiranina.

Ne kontam tu igru rijeci tipa: "Puno, malo, previse vjere", itd.. Totalna je besmislica reci da previse vjere vodi u fanatizam, ne kontam tu pricu o podesavanju vjere, moze li neko konkretnije objasnjenje? Isus kaze da ako imamo samo malo vjere mogli bismo brdima naredjivati da skoce u more, a ovdje ispada da puno vjere vodi u terorizam... Nije vjera ta koja nekoga vodi u fanatizam nego ljudski ego koji ne zeli da se mijenja nego samo trazi novi nacin da sebi laska. Uzmite kao primjer povezanost nacionalizma i vjerskog elitizma, gdje god su veliki samozvani vjernici tu su i veliki nacionalisti. Iskrena vjera je samo ona vjera zbog koje zelimo da se mijenjamo na bolje. Nijedan covjek koji je ostao isti poslije prihvatanja Hrista ne moze se nazvati vjernikom. Ja sam vidio puno ljudi tokom zivota koji su rekli da su vjernici, ima ih i na forumu, a nisu jos izbacili psovanje iz svog rijecnika, i onda se cude sto ih kao Bog ne uslisi... Pitam se da li koriste psovke i dok se mole, kad je vec "narodski" psovati, ili mijenjaju masku kad idu u molitvu..

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 09:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Nijedan covjek koji je ostao isti poslije prihvatanja Hrista ne moze se nazvati vjernikom. Ja sam vidio puno ljudi tokom zivota koji su rekli da su vjernici, ima ih i na forumu, a nisu jos izbacili psovanje iz svog rijecnika, i onda se cude sto ih kao Bog ne uslisi... Pitam se da li koriste psovke i dok se mole, kad je vec "narodski" psovati, ili mijenjaju masku kad idu u molitvu..

Pa to i ja kazem otprilike.
Nema tu vise nivoa vjere. Postoje vise razlicitih uvjerenja, ali uopsteno moze postojati vjera i nevjera. Mislim samo znacenje rijeci vjera i nevjera dovoljno govori. Nije to pridjev pa da postoji komparacija.
To je nesto kao bijela i crna boja. Ili je bijela, ili crna. Ne postoji izmedju, jer izmedju nije ni crna ni bijela vec siva. E sad postoje razne nijanse crne i razne nijanse bijele.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 10:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Juraja Smit je napisao:
Ako smijem da primjetim da je vjera sama po sebi elitizam, jer svaku vjersku zajednicu čini grupa ljudi koji za sebe misle da su bolji od onih koji ne pripadaju tom njihovom krugu.

Po toj logici, ako se dva vjernika koji nisu clanovi nijedne zajednice, a ne slazu se u necemu, su egocentrici i netrpeljivi jedan prema drugome, sto naravno nije tacno. Vjera nije isto sto i vjerska zajednica niti su vjernici glasnogovornici svoje zajednice. Elitizam je osobina pojedinaca bez obzira bili oni vjernici, politicari, nacionalisti, itd... a ne vjere generalno. Ja sam elitista isto koliko i ti zbog toga sto se recimo ne slazes u svakom mogucem pogledu ni sa jednom osobom na svijetu. Osjecas li se ti elitno zato sto mislis da si u pravu a ja ne?

Elvis Presley je napisao:
Hristov je napisao:
Nijedan covjek koji je ostao isti poslije prihvatanja Hrista ne moze se nazvati vjernikom. Ja sam vidio puno ljudi tokom zivota koji su rekli da su vjernici, ima ih i na forumu, a nisu jos izbacili psovanje iz svog rijecnika, i onda se cude sto ih kao Bog ne uslisi... Pitam se da li koriste psovke i dok se mole, kad je vec "narodski" psovati, ili mijenjaju masku kad idu u molitvu..

Pa to i ja kazem otprilike.
Nema tu vise nivoa vjere. Postoje vise razlicitih uvjerenja, ali uopsteno moze postojati vjera i nevjera. Mislim samo znacenje rijeci vjera i nevjera dovoljno govori. Nije to pridjev pa da postoji komparacija.
To je nesto kao bijela i crna boja. Ili je bijela, ili crna. Ne postoji izmedju, jer izmedju nije ni crna ni bijela vec siva. E sad postoje razne nijanse crne i razne nijanse bijele.

Ti si to rekao u odnosu na prihvatanje svega sto stoji u Pismu, sa cime se ne slazem i sto meni govori da imas pogresnu predstavu o vjeri, sto me ne cudi. Vjerovati ne znaci vjerovati u sve sto pise u bilo cemu jer onda si ti vjernik ako vjerujes u sve sto pise o UFO-ima. Vjerovati ima drugacije znacenje kad je u pitanju religija i odnosi se na vjeru u Boga i samim tim slusanje i drzanje Bozije rijeci, a ne da li vjerujem u neko slovo u Pismu bas onako kako pise. Ja evo vjerujem kao vecina vjernika da Bog postoji i da drzi do toga kako zivimo i da nam je dao zapovijesti kako da zivimo srecno, ne zbog drugih nego i zbog sebe (ovo podvlacim). Da li je Bog napravio zenu od Adamovog rebra ili ne, je potpuno irelevantno za drzanje Bozjih zapovijesti. A gle cuda, neuralgicna tacka ateista nisu zapovijesti nego Adam i Eva.

Mislim meni je OK ako ljudi koji nisu vjernici govore o manifestacijama vjere ali ne razumijem kad krenu pricati o tome sta znaci vjerovati a sami nisu vjernici, pa traze paralele sa psihozom iitd..., umjesto da traze paralele vjere sa samom sobom.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]