Posto ce neko citati ovu temu evo mog prvog posta:
zivota
Početnik
Registrovan: 01.04.2003
Poruka: 48 Poslano: 01.04.2003 16:33 Naslov poruke: Misterija je rijesena?
Postovani,
po prvi put se javljam na ovoj temi, a razlog ovog javljanja je sto sam procitao tekst pod naslovom ~Misterija je rijesena~, i iskreno govoreci bio neprijatno iznenadjen iznesenim.
Prije nego napisem ono sto namjeravam, zelim da porucim moderatoru, da napisano, pa cak i pomenuta imena ostavi netaknuta, jer bi isto moglo da posluzi kao dokaz krivicnog dijela klevete, povrede casti i dostojanstva.
Namjera mi je da se prevashodno obratim Mr Simpsonu, uz duzno postovanje i iskrenu zelju da necu biti pogresno shvacen. No, prije toga, samo kratko pitanje onom koji se predstavlja kao Maran Ata: Vidim da se zanimas za pravoslavlje. Pravoslavlje je kao hriscanski put, put ljubavi. Nisam ucen da druge mrzim i da ih nipodastavam, a citajuci tvoje tekstove sticem utisak da osebi imas vrlo visoko misljenje. Nazivati spis koji indijski narod smatra svetim Badava-ti-k..., je tako nesto nisko i sa ljudske strane, a kamo li hriscanske. Pretpostavljam da si citao spise vladike Nikolaja u kojima koristi cak i mnoge istocnjacke termine, ali ne u pogrdnom smislu, da ne nabrajam druge podviznike, pa me interesuje gdje si nasao da se neko od Njih tako izrazava?
Gdje si procitao da se nas Spasitelj tako obracao onima koji su s njim diskutovali? On koji je vrijedjan, nije vrijedjao, vec ljudima prilazio sa ljubavlju. Zaista me interesuje zasto nastupas ovako kako nastupas?
Ono sto sam zelio da porucim Mr Simpsonu je sljedece:
licno poznajem ljude koje si ocrnio. S jedne strane te razumijem, jer bih i ja mozda slicno reagovao da mi neko isprica ono sto si ti cuo. Buduci da sam sa nekima od te `grupe` bio na ratistu u istoj brigadi, istoj ceti i istom vodu, onda znaj:mnogo je teze lezati na tvrdoj, hladnoj zemlji, dok te zasipaju mecima, granatama i tromblonima, nego sjediti u toploj stolici, kucnoj atmosferi i zavrsavati fakultet u Beogradu. Jos je lakse otici u Kanadu i srbovati iz dalekog svijeta. Ko je Srbin i ko je za Republiku Srpsku to se pokazalo, a mislim da su upravo oni koje ti i Maran Ata ocrnjujete i vrijedjate to pokazali svojim djelima. To sto neko smatra da je necija reinkarnacija je njegov licni stav, a svako o sebi polaze racune.
Prihvatiti nesto sto ti neko isprica, a isto ne provjeriti je toliko nezrelo i nisko, a upravo je to s vase strane uradjeno. Ne pise li cak i u Sv. Pismu da svaka stvar pociva na svjedocanstvu dvojice ili trojice?
Zaista me interesuje kako je moguce da se promijene drzave a da se protiv onog koji se ovdje proziva nikada nista ne dokaze? Da li je moguce da su svi nadlezni organi potkupljeni? Razmisli malo o ovome.
Pretpostavljam da ces me poslije ovoga svrstavati u raznorazne kalupe, ali to je do tebe. Zao mi je sto oni koji se izdaju za Pravoslavne Hriscane
ovako nastupaju, a smatram da svi koji ucestvuju na ovom forumu ne trebaju gledati Pravoslavlje, a nikako Hriscanstvo kroz rijeci i djela Mr Simpsona i Maran Ate. O tome je bolje uciti iz Sv. Pisma i djela pravoslavnih podviznika, jer tamo necemo naci ovakav rjecnik koji pomenuti koriste.
Svako dobro!
Evo i drugog posta:
zivota
Početnik
Registrovan: 01.04.2003
Poruka: 48 Poslano: 01.04.2003 22:39 Naslov poruke:
Uvazeni druze kanadski,
i prije nego si napisao posljednje htio sam prije svega da se ispravim u dijelu gdje sam pisao da smatram da kroz tebe i Simpsona ne treba gledati Pravoslavlje, a nikako Hriscanstvo. Vi imate pravo da govorite ono sto hocete i kako hocete, a drugi neka o tome prosudjuju. Mada, iskreno, nije mi jasno da neko ko se izdaje za Pravoslavnog Hriscanina moze da psuje i da pri tome cak koristi ime spisa kojeg Hindusi smatraju svetim. Nisam ja nikakav `veteran`, a niti advokat, kako rece B`Ludnica. Ono sto sam rekao, rekao sam jer je to istina, a i dalje smatram da o sebi imas izuzetno visoko misljenje. Nisi mi odgovorio u kojim si knjigama procitao da je dobro psovati, vrijedjati, druge omalovazavati, a pri tom za sebe tvrdis da si `zagrizen u Hrista`? U poslanici Galatima pise ~jer se sav zakon izvrsuje u jednoj rijeci~ljubi bliznjeg svojega kao sebe.Ali ako se medju sobom koljete i jedete , gledajte da jedni druge ne istrijebite~.
Kompletno Sv. Pismo nas uci ljubavi. Cak je i Hristos, kada su ga pitali da li da jednom koji izgoni zle duhove u Njegovo ime to zabrane odgovorio~pustite ga, jer nema nijednog koji bi u moje ime cinio dobro, a poslije o meni zlo govorio. Ko nije protiv vas , taj je za vas.
U Dobrotoljublju III tom, pise~
Po prirodi blag i bestrasan, Bog sve podjednako voli kao svoja stvorenja, premda vrlinskog proslavlja jer stice poznanje, a porocnog po svojoj dobroti MILUJE I OBRACA, kaznjavajuci ga u ovom svetu. I covek koji je po svom nastrojenju dobar i bestrasan SVE LJUDE PODJEDNAKO VOLI, vrlinskog zbog prirode i dobrog proizvoljenja, a porocnog zbog prirode i sastradavanja, milujuci ga kao nerazumnog i kao onog koji hodi u tami~.
O ovome se moze mnogo govoriti, i zapravo je to ono o cemu bih htio da pricamo, a ti se uvijek stavljas na stranu nadredjenog, vrijedjajuci. Pa ako smatras da neko drukcije razmislja rukuj argumentima, a ne klevetama.
A to , sto trazis da ti kazem ko sam, pa da znas `odakle vjetar duva`~vjetar duva, gdje hoce. Glas njegov cujes, ali ne znas ni odakle dolazi, ni kuda ide~. Posto si ti Majstorski kandidat Maran Ata onda sam osjeti odakle ovaj vjetar duva. Usput, znas li sta znaci Marana tha?
Mr Simpsone, nemoj mi zamjeriti stogod, nisam zelio nikog da vrijedjam, zaista je dobro ne ponasati se kao inkvizitor, ali iznositi onakve stvari, a ne provjeriti, nije dobro. Ako zelis da jos dikutujes o temi, moze.
Srdacan pozdrav i svako dobro!
I nakon svega Kanadjanine, zelim ti ugodno pracakanje i buckanje u tvojoj barici lazi!
|