Nasao sam divnu propovjed, znam da je duga ali bih je preporucio, procitajte pa dajte vas komentar, zbilja je osvjezavajuca.
Istražite se Paul Washer
"Sami sebe okušajte jeste li u veri, sami sebe ogledajte. Ili ne poznajete sebe da je Isus Hristos u vama? Već ako da u čemu niste valjani." (2. Kor. 13,5). Propovedaću vam večeras ono što je razljutilo mnoge, mnoge, mnoge pastore. Razljutilo je i mnoge odrasle. Razljutilo je i mnogu omladinu. Mnogi mladi kojim sam ovo propovedao žestoko su se razljutili, no čuvši ovu propoved, najviše su se razljutili njihovi roditelji.
Kod roditelja sam otkrio nešto zapanjujuće: ako iz svoje dece uspu izvući priznanje da veruju u Isusa Hrista, čini se da im je to dovoljno, te su zbog toga sigurni i radosni i smeta im ako im neko dosađuje sumnjom na tu tvrdnju. Čini se, da se radije držimo lažne nade nego da verujemo u istinu.
Mnogo je tih koji ne žele čuti istinu, jer bi ona prodrmala lažnu nadu koju imaju da su na putu za nebo, kada to zapravo i nije tako. Toliko je onih hrišćana koji veruju da su u ispravnom odnosu sa Bogom, koji veruju da su spašeni, jer im je to rekao neki propovednik koji bi možda trebao više vremena provoditi u proučavanju Biblije, a manje u propovedanju.
Širom sveta čujem ljude, posebno u ovoj zemlji, kako mi govore da su spašeni, a ja ih pitam kako to znaju. Pa, jer veruju. A niko im ne postavlja i drugo pitanje: Kako znaš da veruješ?
Kad bismo sad raspustili ovaj sastanak i poslali vas da napravite anketu po svim delovima ovoga grada, otkrili bismo da velika većina stanovnika: veruje da veruju. A znamo da to nije istina. Ako bi ušli u kafiće, pozorišta i kasina bilo gde na svetu, našli bismo ljude koji: veruju da veruju. A pitanje glasi: Kako možemo biti sigurni da verujemo kad toliki kažu da veruju, a mi znamo da nije tako.
Pomešali smo dve nauke i obe smo izgubili. Dve su vrlo važne nauke u hrišćanskoj veri. Prva je uopšteno poznata kao (naziv koji mi se ne sviđa, ali ću ga večeras upotrebiti) "sigurnost vernika", koja kaže da je svako ko zaista veruje u Isusa Hrista nanovo rođen i siguran. Isti Bog koji ih je spasio i sačuvaće ih spašenima. Sigurnost vernika.
Ali postoji i druga nauka o kojoj baš mnogo ne čujemo. To nije samo nauka o sigurnosti, već i nauka o "uverenju". Istina je, svakoga istinskog vernika čuva sila Božja. To je nauka o sigurnosti, ali nauka o uverenju je ova: Kako možeš biti uveren da si istinski vernik? Kako znaš da si istinski vernik?
Neki mi ljudi kažu: "Znam da znam." A ja im kažem da postoji put koji se čoveku čini prav, ali vodi u smrt.
Neki mi kažu: "Pa, znam u srcu svoga srca da sam spašen." Biblija govori da je od svega podmuklije srce, jedva popravljivo, ko bi ga mogao proniknuti? Želiš li se stvarno pouzdati u svoju nesavršenu pamet? Želiš li se stvarno pouzdati u svoje srce koje može biti podmuklo, neiskreno?
Neki mi čak kažu: "Pa, znam da sam spašen jer, mi je propovednik tako rekao." Otkad to ljudi imaju takvu vlast? A onda, što je najgore: "Znam da sam spašen, jer sam hodao sa Bogom." Dragi moj prijatelju, ako sada ne hodaš s Bogom, nemaš nikakve sigurnosti da si spašen.
Večeras ovde ne učimo da ako hodate sa Bogom i spašeni ste, a onda prestanete hodati sa Bogom, odmah izgubite svoje spasenje. Ono što vam mi večeras govorimo jeste to da imamo sigurnost da ga upoznajemo ne samo zato što smo se jednom pokajali, već zato što se neprestano kajemo. To nije samo da smo jednom poverovali, već nastavljamo verovati i danas. Ne da smo samo jednom hodali sa njime, nego nastavljamo hodati sa njime i danas, jer će on koji je započeo dobro delo u nama i završiti ga.
U 2. Korinćanima 13,5 piše da je Pavle došao u crkvu gde su mnogi ispovedali Hrista i telesno živeli, ali im on nije rekao: "Molim vas, recite mi kad ste prvi put tražili Isusa Hrista da uđe u vaše srce?" Čak i ne spominje njihovo iskustvo obraćenja. Ide pravo do sadašnjeg vremena i kaže: Ispitajte se da vidite jeste li u veri! Istražite sebe! Ili zar ne shvatate da je Isus Hrist u vama, osim ako zaista niste prošli samo-test. (2. Kor. 13,5)
Ako vidim nekoga ko, recimo, tri ili četiri godine hoda sa Bogom, ljubi svete, voli moliti, poznaje Reč, ima zajedništvo sa drugim vernicima, a onda postupno počne padati, počne odlaziti, počne dopuštati svetu, grehu i drugim stvarima da ulaze u njegov život i počne uživati u zajedništvu grešnika, ne idem k njemu da bih mu rekao: "Znaš, hrišćanin si i trebao bi izbegavati otpadništvo."
Nego mu kažem: "Dao si dobro priznanje. Pred mnogima si izjavio da si vernik, a sad počinješ živeti poput nevernika. Vrlo je, vrlo moguće da nikada nisi upoznao Boga, da je sve to do ove tačke bilo samo prevarno delo tela, jer ako delo Božje ne traje, nikada nije ni bilo delo Božje."
Šta Pavle kaže takvom čoveku? Ispitaj se! Ispitaj se! Istraži se.
Dopustite mi da vam nešto kažem, dragi moji prijatelji. Nebo i pakao, večnost i smrt vama možda nisu velika stvarnost, ali definitivno jesu ovom propovedniku. Manje sam zabrinut za to imate li novac na računu ili koliko imate poštovanja. Jedino što me drži budnim ove večeri i otima san mojim očima jeste činjenica da ćete mnogi od vas umreti i otići u pakao.
Ispitajte se! Nije to samo neki hir. Nije to samo nešto za šta se trebate brinuti samo jedan dan. Govorim ovde o vašoj večnosti. Je li sa vašom dušom sve u redu? Ako se ispitate u svetlu Svetog pisma, hoćete li sebe naći da ste zdravi i savršeni, nanovo rođeni, održavani silom Božjom? Vreme je da se ispitate i da se prestanete oslanjati na svoje emocije ili na ono što vam drugi govore, da se prestanete upoređivati sa drugim ljudima koji sami sebe nazivaju hrišćanina, jer većina ljudi u ovoj zemlji koja sebe smatra hrišćanima jeste izgubljena.
Neke naše vođe su rekle: "Uzmemo li ozbiljno ono što Biblija govori o hrišćanstvu, moraćemo reći da nije spašeno više od 10 do 15 posto svega našeg članstva." A nemojte misliti da se to odnosi samo na našu denominaciju! Odnosi se na sve.
Pavle je rekao da se ispitamo. Ispitajte se! Ne samo nekim lakim ispitom. Ne samo da poslušate ovoga propovednika, a zatim da odete odavde i dopustite sotoni da vam ukrade Reč Božju iz srca. Dok ste ovde, dok je Hrist prisutan i dok se Reč propoveda, ispitajte se. To je stvar od životne važnosti. Greh čeka pred vratima. Maskirao se i čeka da vas zgrabi. Ispitajte se.
Dok sam radio u Andima, u Južnoj Americi, mnogo puta sam morao preko visećeg mosta, bio je to klanac kojem niste mogli videti dno. Tada sam morao ispitati konopce. Morao sam ispitati i drvo da vidim nije li most možda oštećen? Pažljivo ispitivao. Zašto? Kada jednom dospete na pola puta tog mosta i on pukne, mrtvi ste. Na isti način, spasenje kojega se držite, spasenje u koje se pouzdajete može biti samo poput konjske grive. Kad odletite u večnost, mnogi od vas odletećete na ničem jačem nego što je konjska griva, a kad vas zahvati plamen pakla, izgoreće i pašćete do dna.
Ispitajte se! Uzmite Reč Božju i ispitajte se u njenom svetlu, sve što ona kaže o istinskom hrišćaninu. Ako se u tom testu nađete prelakim, pokajte se i verujte. Bacite sebe u milost Božju. Vapite Bogu dok njegovo delo u vama ne bude obavljeno. A to je nešto drugo, zar ne? Sasvim druga propoved. Dok delo ne bude obavljeno!
Svo ovo glupo hrišćanstvo u našoj zemlji! Kaže: "Ponavljaj ove reči za mnom, i spašen si". Ne, moraš čekati na Boga! Ne! Moraš vapiti k njemu dok njegovo delo u tebi ne bude obavljeno, istinsko delo, svršeno delo, celo delo.
Kako se možemo podvrći takvom testu? Kako možemo ispitati svoj život? Kako se večeras možete istražiti da vidite jeste li istinski hrišćanin ili ne? Jednostavno moramo poći do Reči Božje. Pođimo do 1. Jovanove 5,13.
U svome evanđelju 20,31 Jovan nam daje razlog zašto piše svoje evanđelje: "Da verujete da Isus jeste Hristos, Sin Božji, i da verujući imate život u ime Njegovo."
A zašto piše svoju poslanicu? U svojoj nam poslanici 5,13 govori: "Ovo (ovu poslanicu) pisah vama koji verujete u ime Sina Božijeg (onima koji ispovedaju Hrista. Zašto?), da znate da imate život večni i da verujete u ime Sina Božijeg." Želite li znati jeste li nanovo rođeni ili ne? Čitajte Prvu poslanicu Jovanovu, jer ona u sebi sadrži niz testova i večeras ćemo proći kroz njih. Moja molitva Bogu je da vam da uho da čujete.
Želim vam nešto reći i želim da vam to bude vrlo, vrlo jasno. Ne slušajte svoje srce. Slušajte Reč Božju. Ne slušajte što vam vaš otac kaže o vašem spasenju. Ne slušajte što vam vaša majka kaže o vašem spasenju. Slušajte Reč Božju i uporedite je sa onim što znate o svom tajnom životu.
Zašto sam to rekao? Toliko vas mladih ste prevarili svoje roditelje, jer spolja se prilagođavate njihovu zakonu (pravilima), ali to nije vaš zakon. To nije u vašem srcu. U tajnosti vi ste neko drugi. A neki od vas koji više niste deca nego odrasli, odlazite u svet. Vi znate ko ste i kakvi ste. Vaša majka i otac ne znaju. Neke od vas ni ostali crkveni članovi ne poznaju. Kada ste tamo napolju, to je ta osoba koju večeras želim da se uporedi sa Rečju Božjom. Ne ona ovde koja lepo izgleda, ne ona ovde sa maskom religije na sebi, nego ona napolju koju niko ne vidi. Uzmite tu osobu i uporedite je večeras sa Rečju Božjom te vidite podnosi li test. Vidite prolazi li test!
Možda kažete: "Brate Paul, nisi li večeras malo prežestok?" A šta biste od mene očekivali da budem? Ako bi prolazio voz i ja bi video svoga malog sina samo nekoliko centimetara od šina, da li biste očekivali da mu samo šapćem na uvo: "Povuci se, sine"? Da li biste očekivali da se neću ni pomaći nego samo mu mahnuti rukom? Ili biste očekivali da ću viknuti najglasnije što mogu: "Neeee!" Dakle, šta očekujete, kako da vam propovedam o tim stvarima?
Uzmimo, dakle, vaš tajni život i uporedimo ga sa Rečju Božjom.
Poslednji put menjao ihtus dana 27 Sep 2009, 17:54, izmenjena samo jedanput
|